Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адміністративне право / ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ІЗ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
182.27 Кб
Скачать

Тема 4. Адміністративно-правові відносини.

ПИТАННЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ

  1. Поняття адміністративно-правових відносин, їх особливості.

  2. Структура адміністративно—правових відносин .

  3. Види адміністративно—правових відносин .

  4. Підстави виникнення, зміни та припинення адміністративно-правових відносин .

Контрольні запитання

  1. Визначте спільні та відмінні риси понять "суб'єкт адміністративного права " і "суб'єкт адміністративних правовідносин".

  1. Вкажіть особливості адміністративної правоздатності.

  2. В чому полягає особливість адміністративної дієздатності ?

  3. На підставі чого виникають адміністративні правовідносини ?

  4. Назвіть критерії класифікації адміністративних правовідносин .

Завдання

1. Інспектором ДАІ м. Луцька було затримано водія автомобіля за порушення Правил дорожнього руху. На місці вчинення правопорушення було складено протокол про адміністративне правопорушення .

Які правовідносини виникли ? Яка їх структура ? Що було підставою для виникнення цих правовідносин ? Назвіть всі структурні елементи вказаних правовідносин .

2. Загальноосвітня школа № 5 запропонувала сім'ям учнів підписати договір про співпрацю заради виховання дітей. В одному із пунктів зазначалось про те, що учень зараховується на навчання на підставі цього договору

22

Дайте адміністративно-правову характеристику правовідносин, що виникають при зарахуванні дітей на навчання до загальноосвітніх шкіл. Проаналізуйте запропоновану фабулу.

3. Проаналізуйте юридичну природу слідуючих відносин. Класифікуйте адміністративно - правові відносини:

а) комісія в справах неповнолітніх притягнула гр. К. до адміністративної відповідальності за ухилення від виховання своїх дітей;

б) обласна виборча комісія зареєструвала доцента В. кандидатом в депутати до обласної ради-

в) начальники управлінь внутрішніх справ у Волинській і Рівненській області підписали договір про співпрацю в боротьбі з організованою злочинністю;

г) студент О. звернувся зі скаргою в Міністерство освіти і науки України на незаконне відрахування його з університету;

д) обласне управління юстиції зареєструвало громадську організацію;

є) обласна державна адміністрація відмінила наказ міністра охорони здоров'я;

є) прокурор району виніс постанову районній державній адміністрації про усунення недоліків

законодавства;

ж) податкова інспекція перевірила правильність сплати податків на автозаводі;

з) управління внутрішніх справ заключило договір з банком "Аваль" на охорону приміщень банку; и) голова апеляційного суду відмінив рішення міжрайонного суду про притягнення гр. К до адм і ністративної в і д п о в і дал ь ності;

і) управління транспорту заключило договір з будівельною організацією на будівництво підземних гаражів.

Задачі

1. Закон України "Про захист прав споживачів" містить норму, згідно з якою Державний комітет України у справах захисту прав споживачів і його органи мають право забороняти господарюючим суб'єктам реалізацію споживачам товарів, які завезені на територію України без документів, що підтверджують їх належну якість.

Що в даному випадку буде юридичним фактом?

2. На екзамені з адміністративного права на запитання назвати особливості адміністративно - правових відносин студент С. відповів: "Однією із сторін цих відносин завжди є державний орган або його посадова особа; вони завжди є владовідносинами, тобто фактично і юридично нерівноправні; виникають за ініціативою однієї із сторін; суперечки, що виникають між сторонами, як правило вирішуються у позасудовому порядкуй бажання другої сторони не є обов'язковою умовою їх виникнення".

Чи правильна відповідь студента?

3. Семенюк - пенсіонер, інвалід Великої Вітчизняної війни - побачив, як його сусід Каленюк, в садку біля будинку, де вони разом проживають, розпивав з товаришами спиртні напої, і сказав їм, щоб це негайно припинили і розійшлись. Каленюк відповів, що він послухає лише працівника міліції. Семенюк сказав, що вимагати припинити порушувати громадський порядок може будь - який громадянин.

Яка ваша думка про природу цих суспільних відносин?

23

4. Закон України "Про дорожній рух" від 10 листопада 1994р. містить норму, згідно з якою громадянин, що не має медичних протипоказань, може в установленому порядку отримати прав керування мототранспортними засобами і мотоколясками - за досягненням 16 років; автомобіля усіх видів (за винятком автобусів і вантажних автомобілів, обладнаних для перевезення більш як 8 пасажирів) - з 18 років; автобусами і вантажними автомобілями, обладнаними для перевезення більш як 8 пасажирів - з 19 років.

Що у даному разі буде юридичним фактом?

5. Ковальчук купив автомобіль "Таврія", відповідно до законодавства зареєстрував його в МРЕВ ДАІ ГУ УМВС України. Потім він звернувся із заявою в міську раду з проханням виділити йому земельну ділянку під будівництво гаража.

Під час руху на автомобілі по місту Ковальчук порушив правила дорожнього руху і зіткнувся з іншим автомобілем. Дві машини отримали пошкодження. Інспектор ДАІ склав протокол і передав його начальнику ДАІ, який наклав на Ковальчука адміністративне стягнення у виді штрафу. Ковальчук своєчасно не сплатив штраф, тому постанова про накладення штрафу була направлена в бухгалтерію за місцем його роботи для відрахування із заробітної плати.

Проаналізуйте підстави, юридичну природу і структуру цих правовідносин.

6. Лікар міської санітарно - епідеміологічної станції обстежував санітарно- епідеміологічний стан підприємств громадського харчування. За результатами перевірки головний санітарний лікар міста Ліщук відсторонив від роботи декілька поварів, які мали інфекційні захворювання. Він також виніс постанову про тимчасове закриття ресторану "Едем" до усунення недоліків санітарного стану, а директора ресторану притягнув до адміністративної відповідальності. Враховуючи незадовільний санітарно - епідеміологічний стан обстежених підприємств, Ліщук подав письмовий припис начальнику управління громадського харчування з вимогами усунути виявлені недоліки. В цей же день він прийняв в міську санітарно - епідеміологічну станцію на роботу ще одного лікаря.

Дайте характеристику перечислених правовідносин і правомірності дій головного санітарного лікаря міста.

7. Відповідно до загальних правил прикордонного режиму (додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 1994 р., № 304), громадяни, які в'їжджають у прикордонну смугу, повинні мати при собі документи, які посвідчують їх особу і підтверджують необхідність в'їзду, а також пред'являти ці документи на вимогу спеціально уповноважених осіб Прикордонних військ і органів внутрішніх справ.

Проаналізуйте юридичні факти, а також на їх основі систему адміністративно- правових відносин.

8. В сім'ї Петренка, інженера будівельного управління, 13 березня народилась донька, яку батьки вирішили назвати Світланою. В цей же день сину Петренко Василю виповнилось 15 років. А через місяць померла бабуся Василя.

Чи мають перечислені факти юридичне значення? Які відношення виникають на їх основі.

24

Нормативно - правові акти

  1. Конституція України .-К., 1996 р.

  2. Кодекс України про адміністративні правопорушення // Бюлетень законодавства і юридичної практики .-1997.-ЖЗ.

  3. Закон України "Про освіту" від 23 травня 1991 року // Бюллетень законодавства і юридичної практики .-1999 .-№9.

  4. Закон України "Про загальну середню освіту" від ІЗ травня 1999 року // Бюллетень законодавства і юридичної практики . - 1999. - № 3.

Рекомендована література

  1. Голосніченко І.П. Адміністративне право України ( основні категорії та поняття) .-Ірпінь, 1998

  2. Коваль Л.В. Адміністративне право України .—К.: Основи ,1997 .

  3. Козлов Ю.М. Административньїе правоотношения .-М.,1976 .

  4. Колпаков В.П. Адміністративне право України : Підручник .-К.: Юрінком Інтер ,1999 .

  5. Юриста О. Види правоохоронних відносин . // Право України .-1997 .—№ 12.

6. Юриста О. Поняття і основні ознаки правоохоронного відношення. // Право України .1997 .-№10.

Соседние файлы в папке Адміністративне право