Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Гігієна / гігієна / Anna / Значення жирів

.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
26.11 Кб
Скачать

Значення жирів:висока енергет.цінність,вх.до стр-ри кліт. Мембран,попередники простогландинів,стероїдних і статевих гормонів,забезп.норм.перебіг процесів клітинного метабол.,стимул.процеси неспецифічного імунітету,забезп.роботу центру терморегуляції,заб.оптимальну проникність кліт.мембран,нормалізують холестериновий обмін,обмін речовин у шкірі,попер.позв.атеросклерозу(ПНЖК),підв.стійкість до токсичних інфекц.і канцерогенних агентів,є носіями жиророзчинних вітамінів,носії фосфатидів і стеринів,поліпшують органолептичні властивості їжі,продовжують відчуття ситості,збільшують термін перебування їжі в шлунку.

Недостача:порушення с-зу горм.,пригнічується імунітет,підв.чутливість до перегрівання,крововиливи у тканини,захв.шкіри,поруш.проникність кліт.мембран,що призв. До поруш. Концентрації йонів і веде до розвитку набряків,при недост.ПНЖК- гіпогалактія,поруш.засвоєння вітамінів:В-каротину,ретинолу,кальциферолу,філохінонів,розлади ЦНС при недост.фосфатидів,недокр.,жирова ін фільтр. Печінки,розвиток атеросклерозу.

При надлишку ЛПНЩ і ЛПДНЩ – розвиток атеросклерозу,збільшується ризик онкологічних захворювань,ожиріння органів,що веде до поруш їх ф-ції,гіпертонічна хвороба.