Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна / COMUNAL-U / Labor-analis.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
211.46 Кб
Скачать

Протокол читаhhя аhалiзiв питhоi води

Hа підставі санiтарно-топографiчних i санiтарно-технiчних даних щодо стану криниці (знаходиться в яру, деревяний зруб мiсцями прогнивший, глиняний замок зруйнований, немає пiдставки для вiдра) можна припустити, що вода у ньому забруднюється вiдрами, внаслідок відсутності стаціонарного спільного відра і використання відер населення (з прилипшою до вiдер землею в воду криницi можуть попадати патогеннi мiкроорганiзми i яйця гельмінтів).

Зроблене нами припущення пiдтверджується даними лабораторного аналiзу:

Органолептичнi якостi води не можуть бути визнанi бездоганними, так як реєструється болотистий запах, рiвний 3 балам (при нормi — 2 бала) та колiрнiсть води, що складає 50 (при нормi — 20).

Дані аналізу хiмiчних показників, також указують на недоброякiснiсть води. Зокрема про забруднення води органiчними речовинами свiдчать висока окислюваннiсть 12 мг/л (при нормi — не бiльш, ніж 4 мг/л), пiдвищений вмiст амонійних сполук азоту амонiйного 0,3 мг/л (при нормi — 0,1 мг/л), нiтритiв 0,02 мг/л (при нормi — 0,002 мг/л), хлоридiв 350 мг/л (при нормi — 40 мг/л),а також висока твердiсть води 10 мг/екв/л, при нормі —7.

Припущення про те, що вода забруднена органiчними речовинами тваринного походження пiдтверджуєтьсяданими дослідження бактеріологічних показників, а саме низьким колі—титром — 10 (при нормi — 100), та високим колi—iндексом — 100 (при нормi — 10).

Гiгiєhiчhий висhовок

Отже, вода, що досліджується, не вiдповiдає гiгiєнiчним вимогам i не може бути використана для забезпечення питних потреб.

Пропоную провести санацiю криницi: оздоровити територiю бiля криниці, привести її у належний санітарно—технiчний стан, знезаразити воду з використанням методу перехлорування з розрахунку не менш, ніж 10 мг активного хлору на 1 лiтр води.

До проведення санацiї криницi i одержання даних лабораторних дослiджень, що пiдтверджують доброякiснiсть води, використовувати її для питних нужд можна лише в окремих випадках пiсля тривалого кип’ятiння.

Основні показники якості питної води Органолептичні показники

Органолептичні

показники

Стандарти

Україна

Міжнародний

Прозорість

не менш, ніж 30 см

Запах

до 2 балів

не викликає заперечень

Смак

до 2 балів

не викликає заперечень

Колірність

до 20

5–50

Мутність

до 1,5 мг/л

до 2,0 мг/л

Бактеріологічні показники

Бактеріологічні показники

Стандарти

Україна

Міжнародний

Мікробне число

(число мікроорганізмів, що міститься в 1 мл води)

не більше, ніж 100

Не нормується

Колі-індекс

(число бактерій групи Е.соli в 1 л води)

не більше, ніж 3

Не більше, ніж

10–30

Колі-титр

(кількість води, в якій знаходиться 1 E.coli)

не менше, ніж 300 мл

Соседние файлы в папке COMUNAL-U