Скачиваний:
50
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
8.42 Mб
Скачать

4.1.3. Діелектрики, поляризація діелектриків

Діелектрики – речовини, які в звичайних умовах погано проводять електричний струм. Термін “діелектрик” був введе- ний М. Фарадеєм. До діелектриків належать всі гази (неіонізо- вані), деякі рідини (вода, гаc) і деякі тверді тіла (фосфор, ебо- ніт). Електропровідність діелектриків дуже мала, їхній пито- мий електричний опір ˜ 106–1016 Ом м.

Мал. 4.9.

Внесемо однорідний діелектрик в поле напруженості E0 =

сonst. На протилежних гранях діелектрика з’являться зв’язані заряди різного знака, які створять власне поле E'. Враховую- чи, що напрямки E0 і E' протилежні, результуюча напру- женість Е = Е0 Е' (мал. 4.9). Величина, яка показує, у скільки разів напруженість поля в однорідному діелектрику менша, ніж напруженість поля у вакуумі, якщо ці поля створені одни- ми і тими ж самими вільними зарядами, називається

відносною діелектричною проникністю середовища :

= E0/E = E0/(E0 – E ).

(4.20)

П оляризація середовищ а і діелектриків, зокрема, є процес

утворення об’ємного дипольного електричного мом енту сер е- довищ а. П оляризація мож е здійсню ватися не тільки під дією електричного поля, а й деяких інш их факторів, наприклад, м е- ханічних напруг (п’єзоелектричний еф ект). М ірою поляризації діелектрика є вектор діелект ричної поляри зації P , який дорівню є сумарному дипольном у моменту молекул, віднесеному до об’єм у V , в якому вони містяться, тобто

 

1

N

 

P

p i ,

(4.21)

V

 

i 1

 

 

 

 

де N – число молекул в об’ємі V , pi дипольний момент час- тинки. С тупінь поляризації мож на наближ ено вваж ати про- порційним до напруж еності поля E :

P = 0 E ,

(4.22)

де діелект рична сприйнят ливіст ь – безрозмірна велич и- на, яка для вакууму дорівню є нулю , а для діелектриків є д о- датним числом ( > 0).

Електрична індукція в діелектрику визначається сумою двох доданків:

 

 

D = 0E + P ,

 

(4.23)

або з врахуванням (4.22):

 

 

 

 

 

D = 0E + 0 E = 0( + 1)E .

(4.24)

П орівню ю чи (4.3) і (4.24) , дістанемо

1 + = , де

– від-

носна

діелектрична проникність. О бидві макроскопічні вел и-

чини і

є безрозмірними і характеризую ть здатність реч о-

вини

до

поляризації. У

таблиці 4.1

наведені

значення

діелектричної проникності

для ряду речовин при кім нат них

тем пературах і постійних електричних полях.

 

Механізми поляризації діелектрика різноманітні і залежать від характеру хімічного зв’язку атомів у молекулі . Роз різняють діелектрики з полярними і неполярними молекулами. Діелектрики, в молекулах яких центри просторового розподілу позитивних і негативних зарядів збігаються, називають неполяр- ними. До діелектриків цієї групи належать: H2, N2, CO2, CCl4, па- рафін, бензол та інші вуглеводи. За відсутності зовнішнього поля дипольний момент таких молекул дорівнює нулю. Полярними на- зивають молекули, в яких центри позитивних і негативних зарядів не збігаються. Полярні молекули за відсутності електричного поля мають відмінний від нуля дипольний момент p = ql, який назива- ють власним. Якщо в електричному полі відстань l не змінюється, то такі молекулярні диполі називають жорсткими. До діелектриків з полярними молекулами (полярних діелектриків) належать речо- вини, що мають асиметричні молекули: H2O, NO2, HCl, CHCl, ор- ганічні кислоти тощо.

Таблиця 4.1.

Речовина

 

Речовина

 

Повітря (при нор-

1.0058

Біла речовина мозку

90

мальних умовах)

 

 

 

Віск

7.8

Сіра речовина мозку

85

Парафін

2.1

Речовина зорового нерва

89

Скло

5–7

Кров

85

Вода

81

Білок яйця

72

Гас

2

Крохмаль

12

Поліетилен

2.2

Хлористий натрій (кри-

6.12

 

 

сталічний)

 

Розглянемо основні види поляризації.

Орієнтаційна поляризація. За відсутності зовнішнього поля в рідинах та газах з полярними молекулами вектор поляризації P = 0 (мал. 4.10а). Зовнішнє поле намагається зорієнтувати полярні молекули вздовж силових ліній. Внаслідок спільної дії двох фак- торів (зовнішнього поля і хаотичного теплового руху) у діелектрику з’являється переважаюча орієнтація молекулярних диполів у напрямку поля (мал. 4.10б).

Деформаційна (електронна) поляризація обумовлена

зміщенням електричних зарядів в атомах і молекулах під дією зовнішнього електричного поля, що призводить до появи ди- польного моменту p у цих частинок (мал. 4.11). Цей індукований момент зникає при вимкненні поля. Його вели- чина в слабких полях лінійно залежить від напруженості поля, тобто

p = 0E,

(4.25)

де E електричне поле в місці знаходження частинки, а ко- ефіцієнт, який називають поляризованістю молекули. Заува- жимо, що діелектрична сприйнятливість = n0, де n0 – кількість диполів в одиниці об’єму. Такі молекули, на відміну від молекул полярного діелектрика, є нежорсткими диполь- ними молекулами, їх плече l const.

Мал. 4.10а.

Мал. 4.10б.

Мал. 4.11.

Іонна поляризація (поляризація іонного зміщення). В

іонних кристалах (наприклад, NaCl) можна умовно виділити підгратки, які утворені позитивними і негативними іонами. Дією зовнішнього поля обидві підгратки зміщуються у проти- лежні боки і на поверхні діелектрика з’являється зв’язаний за- ряд.

Спонтанна поляризація. У кристалах-сегнетоелектриках

при відсутності зовнішнього електричного поля існують об- ласті, всередині яких дипольні моменти молекул однаково на- правлені. Такі області самовільної (спонтанної) поляризації називають доменами. Електричний момент домену має великі значення, оскільки в домені міститься значна кількість молекул (об’єм домену 10–4–1 мм3). Поляризація сегнетоелектриків зводиться до орієнтації доменів у зовніш- ньому полі E0 (мал. 4.12). Діелектрична проникність зростає при збільшенні E0 (в міру посилення поля зростає впорядкова- ність доменів) і досягає значень 104. Сегнето електрики зберігають деяку залишкову поляризацію навіть після припинення дії зовнішнього електричного поля. На сегнето- електричні властивості речовини значно впливає зміна температури. Температура, при якій внаслідок зростання інтенсивності теплового руху молекул домени руйнуються, називається температурою Кюрі.

 

E

 

0

Мал. 4.12.

Мал. 4.13.

Для біологічних тканин характерні всі типи поляризації.

Крім описаних раніше, суттєву роль відіграє об’ємна поляри- зація (ефект Максвелла–Вагнера), яка має місце в електрично ізольованих від оточуючого середовища об’ємах (наприклад, клітинах) (мал. 4.13).

Рух вільних носіїв, в основному іонів, у постійному елек-

тричному полі напруженості E призводить до порушення звичного для клітини розподілу зарядів і, як наслідок, її функцій. На дії постійного електричного поля високої напру- женості (Е = 104–106 B/м) на весь організм або окремі його ділянки базується лікувальний метод – франклінізація.

4.1.4. Діелектричні властивості біологічних тканин

Теорія поляризації, яку ми розглянули, належить в основ- ному Дебаю та Ланжевену. Згідно з цією теорію за експери- ментально встановленою температурною залежністю діелектричної проникності можна визначити, який тип поля- ризації має місце в даному діелектрику, розрахувати значення поляризованості та дипольні моменти молекул p. Ці величи- ни дають цінну інформацію про полярність молекули і її окре- мих зв’язків, про валентні кути, розподіл електронної густини тощо. Характеризуючи живі тканини, варто вра ховувати, що вони є композиційними середовищами, причому одні струк- турні елементи можуть бути провідниками, інші діелектриками, деякі – напівпровідниками.

Діелектричні властивості живих тканин визначаються біоструктурами, які за значеннями дипольних моментів можна поділити на три групи.

До першої групи належать внутрішньоклітинні органоїди, значення їхніх дипольних моментів є максимальними. Для цих об’єктів ха рактерна власна (спонтанна) поляризація. Власти- вості таких утворень обумовлені, по-перше, їхньою шарува- тою структурою, по-друге, наявністю різниці потенціалів на межі шарів із суттєво відмінними значеннями електро- провідності. Клітинні органоїди є, по суті, замкненими об’ємами, утвореними біомембраною – типовим діелектриком, заповнені та оточені електролітом. Питомі електропровідності поза- та внутрішньоклітинної рідини відрізняються від пито- мої електропровідності мембран ( м 10–9 Ом–1 м–1) у 10 9– 1011 разів. На біомембранах існує різниця потенціалів близько 60–70 мВ. За поведінкою в електричному полі та значеннями P такі внутрішньоклітинні органоїди подібні до доменів сегне- тоелектрика. Завдяки їхній наявності живі тканини мають значну діелектричну проникність і деякі інші сегнетоелек- тричні властивості.

 

 

 

 

 

 

Д

р

 

у

 

г

у

 

 

г

р

 

у

 

п

у

 

 

с

к

 

л

 

а

 

д

а

 

ю

 

 

т

ь

 

 

б

 

 

і

о

 

л

о

г

і

ч

н

 

о

 

 

 

а

 

к

т

 

и

в

 

н

 

і

 

п

 

о

л

 

я

 

р

н

і

 

м

 

а

 

к

 

р

о

-

м

о

 

л

 

е

к

у

 

л

 

и

 

,

 

щ

 

о

 

 

м

 

і

с

т

я

 

т

 

ь

 

с

я

 

 

я

 

к

 

у

 

 

ц

 

и

т

 

о

п

л

 

а

з

м

 

 

і

,

 

т

а

 

к

 

і

 

у

 

м

 

е

м

 

 

б

 

р

 

а

н

а

х

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Д

о

 

 

 

т

р

 

е

т

ь

 

о

 

ї

г

 

р

 

у

п

 

 

и

 

 

н

а

 

 

л

 

е

ж

 

а

 

 

т

 

ь

,

 

в

 

о

с

н

 

о

 

в

 

н

о

 

м

 

у

 

,

 

м

 

о

 

л

е

 

к

 

у

л

и

 

в

 

 

о

д

 

 

и

і

р

о

 

з

ч

 

и

н

 

е

 

н

и

 

х

 

 

в

 

 

н

 

і

й

 

р

 

і

з

 

н

 

и

х

 

 

 

н

 

е

о

 

 

р

 

г

а

 

н

і

ч

н

и

 

х

 

 

 

р

 

е

ч

 

о

в

 

и

 

н

 

.

 

Д

 

и

 

п

о

л

ь

н

 

 

і

 

м

 

о

-

м

е

 

н

 

т

и

 

т

 

 

а

к

 

и

х

 

 

р

е

 

ч

о

 

в

и

 

 

н

 

 

м

а

 

ю

 

 

т

ь

 

з

 

 

н

а

 

ч

е

н

н

я

 

1

 

 

 

2

 

Д

 

е

б

 

а

 

я

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Д

и

 

п

 

о

л

 

ь

н

 

 

і

 

м

 

о

 

м

е

 

н

 

т

 

и

 

 

м

 

 

о

л

 

е

 

к

 

у

л

 

 

з

м

і

н

 

ю

 

 

ю

 

 

т

ь

 

с

я

 

 

з

а

 

 

 

б

у

 

д

 

ь

-

я

к

о

 

ї

,

 

 

н

а

-

в

і

т

ь

 

 

з

о

 

в

 

с

і

 

м

 

 

н

е

 

з

н

 

а

 

ч

н

 

 

о

 

ї

,

 

п

 

 

е

р

 

е

б

 

 

у

 

д

 

о

в

и

 

с

т

 

р

у

 

к

т

 

у

 

р

и

 

 

 

р

 

е

ч

о

 

 

в

и

 

н

и

,

 

 

т

о

 

 

м

у

д

о

 

с

л

 

і

д

ж

 

 

е

н

 

н

я

 

 

д

 

и

 

н

 

а

м

 

і

к

и

 

д

 

і

е

 

л

е

 

к

 

т

 

р

и

 

ч

н

о

ї

 

п

 

р

 

о

 

н

 

и

к

н

 

о

 

с

 

т

 

і

д

 

 

а

ю

 

т

ь

 

м

 

 

о

 

 

ж

-

л

и

 

в

і

 

с

т

ь

 

 

в

и

 

я

в

 

л

 

я

т

 

и

 

 

т

о

 

 

н

 

к

 

і

 

з

 

м

 

і

н

и

 

 

 

 

(

н

е

п

о

м

 

і

т

 

н

 

і

 

н

 

а

 

в

і

т

 

ь

 

 

в

 

е

 

л

 

е

к

т

р

о

 

 

н

н

 

 

и

й

м

і

 

к

р

 

о

с

к

 

 

о

п

 

)

,

 

к

о

 

т

р

 

і

 

в

і

д

 

б

 

у

в

 

 

а

 

ю

 

т

ь

 

 

с

 

я

 

н

а

 

м

 

о

 

л

 

е

к

 

 

у

л

 

я

р

 

н

 

о

 

м

 

у

 

р

 

і

в

н

і

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У

 

 

з

 

м

 

і

н

н

 

о

м

 

у

 

 

 

п

 

о

 

л

і

 

 

 

E

 

 

 

 

 

E

 

 

 

0

 

sin

 

 

 

2

 

 

 

 

t

д

 

і

е

л

 

е

к

 

т

 

р

 

и

ч

н

 

 

а

 

 

п

р

 

 

о

 

 

н

 

и

к

-

н

і

с

т

 

ь

 

 

 

 

о

т

 

о

ч

 

у

 

ю

 

ч

 

и

 

х

 

 

 

т

 

к

а

н

 

 

и

 

н

 

,

 

я

 

 

к

 

 

і

 

і

н

ш

 

и

 

 

х

 

 

р

е

 

ч

 

о

в

 

и

 

н

 

,

 

з

 

м

 

е

н

ш

 

у

 

є

 

т

 

ь

с

я

п

р

 

и

 

 

з

б

і

л

 

ь

ш

 

 

е

 

н

н

 

і

 

ч

 

а

с

 

т

о

 

т

 

и

 

 

з

 

о

в

н

 

 

і

ш

 

н

 

ь

о

г

о

 

 

п

 

о

 

л

 

я

 

(

т

а

 

б

 

л

 

.

 

4

.

2

 

)

.

 

С

п

р

 

 

а

в

 

 

а

в

т

о

 

м

 

у

,

 

щ

 

 

о

 

 

п

р

 

о

 

ц

 

е

с

 

и

 

 

п

 

о

 

я

в

 

и

 

 

 

д

и

 

п

 

 

о

 

л

ь

н

 

о

г

о

 

 

 

м

 

о

 

м

 

е

н

 

т

у

 

 

 

(

п

о

 

 

л

 

я

р

и

з

а

 

ц

 

і

я

 

)

і

й

о

 

г

о

 

 

 

 

з

 

н

и

 

к

н

 

 

е

н

 

н

 

я

 

 

 

 

 

(

д

 

е

п

 

 

о

 

л

я

 

р

 

и

 

з

а

ц

 

і

я

)

 

 

 

 

є

 

 

 

 

і

н

 

е

р

ц

 

і

й

 

н

и

 

 

м

и

 

,

 

 

т

 

о

 

б

 

т

о

в

і

д

б

 

 

у

в

а

 

 

ю

т

 

ь

с

 

я

 

 

н

е

 

 

м

 

и

 

 

т

 

т

є

в

 

 

о

 

,

 

а

 

 

 

з

 

а

 

п

е

 

в

н

и

 

й

 

 

 

п

 

р

 

о

м

 

і

ж

 

 

о

 

к

 

ч

 

 

а

с

у

 

,

 

 

я

к

 

 

и

й

н

а

 

з

и

 

в

а

ю

 

 

т

ь

 

 

ч

 

а

 

с

о

 

м

 

 

р

 

е

 

л

 

а

к

 

с

 

а

ц

 

і

ї

.

 

В

 

е

л

 

и

ч

и

 

н

 

 

у

 

,

 

о

 

б

е

 

р

 

н

 

е

н

у

 

 

 

д

о

 

 

,

 

н

 

а

 

з

и

-

в

а

ц

ю

і

т

ь

є

п

ч

 

а

с

 

т

о

 

т

о

 

ю

ю

 

 

р

е

 

л

 

а

 

к

с

 

а

 

 

ц

і

ї

 

 

 

 

х

.

І

н

е

н

р

ц

і

 

й

 

н

 

і

с

т

о

ь

с

п

 

р

 

о

з

ц

м

е

с

 

і

в

п

о

п

о

л

 

я

я

р

 

 

и

-

з

а

 

ї

 

 

 

р

и

 

ч

и

 

 

н

о

 

 

ї

х

 

н

 

ь

 

о

г

 

о

 

 

в

і

д

 

с

 

 

т

а

 

в

а

 

н

я

 

в

 

і

 

д

 

н

 

н

 

о

 

 

 

і

н

 

 

 

л

я

,

 

 

к

 

 

и

м

в

о

 

н

и

 

з

у

 

 

м

о

 

в

л

 

е

н

 

і

:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P

 

 

 

 

 

P

 

0

 

sin

 

 

 

 

2

 

 

 

 

t

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(

4

.

2

 

 

5

 

)

 

 

Т

а

 

б

 

л

и

 

ц

 

 

я

4

 

.

2

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Т

к

 

а

н

и

 

н

 

а

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

0

0

 

 

 

Г

ц

 

 

 

 

 

 

1

0

 

0

0

 

Г

ц

 

 

 

 

2

 

 

1

0

 

8

Г

 

ц

 

 

 

 

 

3

 

1

 

0

9

 

Г

ц

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С

 

к

е

л

 

е

т

 

н

и

 

й

 

м

 

я

з

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

0

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

3

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

П

 

е

ч

 

і

н

к

 

а

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

2

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

4

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

5

0

 

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

4

 

3

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ж

 

и

 

р

 

о

в

 

а

т

 

к

а

 

н

и

 

н

а

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

5

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З с у в

ф а з

 

н а з и в а ю т ь

 

к у т о м

д і е л е к т р и ч н и х

 

в т р а т , а

 

tg

 

т а н г е н с о м

 

к у т а

д і е л е к т р и ч н и х

в т р а т .

В е л и ч и н а

 

 

, а ,

о т ж е ,

і

tg

, з а л е ж и т ь

в і д

с п і в в і д н о ш е н н я

 

м і ж

ч а с т о т о ю

з м і н

з о

в н і ш -

н ь о г о

п о л я

 

т а

ч а с т о т о ю

 

р е л а к с а ц і ї

х . В е л и ч и

н а

 

 

(ч и

х ) з а -

л е ж и т ь ,

н а с а м п е р е д ,

в і д

 

с т р у к т у р и

е л е м е н т і в ,

 

я к і

п о л я р и з у -

ю т ь с я . Х а р а к т е р и с т и ч н і й

 

ч а с т о т і р е л а к с а ц і ї

х в і д п о в і д а є

м а к -

с и м а л ь н а

ч а с т о т а

 

 

з о в н і ш н ь о г о

 

е л е к т р и ч н о г о

 

п о л я ,

 

я к у

д и -

п о л ь

 

м о ж е

 

п о в т о р и т и

с в о ї м и

 

 

п о в о р о т а м и . І з

 

з р о с т а н

н я м

 

 

з м е н ш у є т ь с я

 

к і л ь к і с т ь

 

с т р у к т у р н и х

 

е л е м е н т і в ,

я к і

 

м о ж у т ь

б р а т и

 

у ч а с т ь

 

в

 

 

п р о ц е с а х

 

 

п о л я р и з а ц і ї . Д л я

 

 

в н у т р і ш н ь о -

 

к л і т и н н и х

 

о р г а н о ї д і в , я к

і д л я

 

в с я к и х

 

д о м е н і в ,

 

х м а є

н е в е л и к і

з н а ч е н н я , щ о

з н а х о д я т ь с я

у

м е ж а х

 

в і д

 

0 . 1

 

Г ц д о

 

1

 

к Г ц . Д л я р і з -

н и х

 

б і л к о в и х

м а к р о м о л е к у л

 

х о х о п л ю є

д і а п а з о н

в і д

1 0

к Г ц д о

1 0 0

 

М Г ц і

з а л е ж и т ь

н е

т і л ь к и

 

в і д

ї х н і х

р о з м і р і в

 

і ф о р м и ,

а

т а -

к о ж

 

в і д

в ’ я з к о с т і о т о ч у ю ч о г о

с е р е д о в и щ а :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

~

 

kT

 

 

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

( 4 . 2 6 )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

r

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

д е

k

– с т а л а

Б о л ь ц м а н а ,

Т

 

– т е м п е р а т у р а

с е р е д о в и щ а ,

 

– й о г о

в ’ я з к і с т ь , r

– р а д і у с

 

п о л я р н о ї м о л е к у л и .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Х а р а к т е р и с т и ч н а

ч а с т о т а

 

р е л а к с а ц і ї

 

в н у т р і ш н ь о к л і т и н н о ї

в о д и

 

т а к а

 

ж ,

я к

і

 

д и с т и л ь о в а н о ї .

 

П р и ч о м у ,

в н а с л і д о к

 

д о с и т ь

с к л а д н о ї

с т р у к т у р и

 

м о л е к у л и

 

в о д и ,

 

д л я

 

н е ї

 

х а р а к т е р н а

н а -

я в н і с т ь

д е к і л ь к о х

 

з н а ч е н ь

х , б л и з ь к и х

д о

2 0

Г

Г ц

 

=

2

1 0 1 0

Г ц .

Ц і й

 

 

ч а с т о т і

в і д п о в і д а є

 

е л е к т р о м а г н і т н е

 

в и п р о м і н ю в а н н я

 

з

д о в ж и н о ю

 

х в и л і с а н т и м е т р о в о г о

( Н В Ч ) д і а п а з о н у

(

 

=

 

c

) .

З а у в а ж и м о , щ о

п е р е т в о р е н н я

е н е р г і ї е л е к т р о м а г н і т н о г о

п о л я

в

т е п л о в у

 

в

 

с е р е д о в и щ а х ,

 

я к і

м і с т я т ь

 

п о л я р н і

 

м о л е к у л и ,

в і д б у в а є т ь с я

 

н а й б і л ь ш

 

 

е ф е к т и в н о

 

 

п р и

 

 

з б і г у

 

 

ч а с т о т и

з о в н і ш н ь о г о

п о л я

 

 

з

х а р а к т е р и с т и ч н о ю

 

ч а с т о т о ю

 

р е л а к с а ц і ї

х . Н а п р и к л а д ,

 

п р и

 

 

д і ї

Н В Ч

 

 

в и п р о м і н ю в а н н я

 

н а

 

о р г а н і з м

 

н а г р і в а н н я

 

з у м о в л ю є т ь с я д і е л е к т р и ч

 

н и м и

в т р а т а м и ,

к о т р і

п р и п а д а ю т ь в о с н о в н о м у

н а м о л е к у л и

 

в о д и .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.1.5. П’єзоелектричний ефект

У деяких речовин (п’єзоелектрики) при механічних де- формаціях у певних напрямках виникає електрична поляри- зація навіть за відсутності електричного поля (прямий п’єзо- ефект). Наслідком прямого п’єзоефекту є зворотний п’єзо- ефект поява механічних деформацій під дією електрич ного поля.

П’єзоефект можна спостерігати лише в кристалах, які не мають центра симетрії. Прикладом є кварц SiO2, на якому вперше Ж. і П. Кюрі в 1880 р. спостерігали і досліджували п’єзоефект. П’єзоефект можна створювати і у деяких некри- сталічних діелектриках за рахунок появи в них так званої п’єзоелектричної текстури, викликаної поляризацією в елек- тричному полі (п’єзокераміка), механічною обробкою (дере- вина) тощо. Суттєвий п’єзоефект виникає в кістковій тканині за наявності деформації зсуву, а також в сухожиллях і шкірі. Причина ефекту деформація колагену, основного білка з’єднувальних тканин. Під час деформації стиснення і розтягу п’єзоефект в колагені не виникає.

П’єзоефект використовується в акустоелектроніці для створення джерел УЗ хвиль, випромінювачів і приймачів зву- ку, в мікрофонах, резонаторах, тобто у тих випадках, коли не- обхідно перетворити механічні коливання в електричні або навпаки. Крім того, у медицині п’єзоефект використовують в датчиках для вимірювання пульсу, у віброметрах приладах для вимірювання вібрацій. Поляризація діелектриків за відсутності електричного поля відбувається не тільки в п’єзоелектриках, а також і в піроелектриках, електретах.

Піроелектрики кристали, в яких зміна спонтанної поля- ризації відбувається при зміні температури. Типовий піроелектрик турмалін. В ньому при зміні температури на 1оС виникає електричне поле Е ~ 4 104 B/м. Піроелектрики приймачі та індикатори випромінювань.