Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fiziologiya (1) / травлення / Всмоктування, моторика ШКТ.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
58.37 Кб
Скачать

Моторика кишечника

  1. Тонічні рухи сприяють контакту з слизовою та всмоктуванню.

  2. Сегментація – забезпечує перемішування, підвищення кишечного тиску, що сприяє пристінковому травленню та всмоктуванню. Це скороченн ккільцевих м’язів довжиною 2 см через 20 см. При цьому з’являється перетяжка, яка відтісняє вміст кишки по обидві сторони. Скорочення в іншому місці приводить до того, що розєднані порції з’єднуються.

  3. Маятникоподібні скорочення захоплюють відрізок в 20 см, частота скорочень 6-20 на хвилину. Скорочення поздовжніх м’язів розширює просвіт кишечника, а скорочення кільцевих викликає звуження. Багаторазова зміна довжини і просвіту кишки одного і того ж відрізку сприяє перемішуванню їжі, мембранному травленню, всмоктуванню і рухові в каудальному напрямку.

  4. Перистальтичні скорочення зумовлені тим, що звуження просвіту кишки за рахунок кільцевих м’язів жене попереду себе хвилю розслаблення (за рахунок скорочення поздовжніх м’язів). Ця хвиля поширюється з швидкістю 2-3 см/с в каудальному напрямку, забезпечує евакуацію.

В товстому кишечнику ще є антиперистальтичні рухи.

Регуляція моторикиза рахунок автоматії, а також імпульсів від сплетіння Ауербаха, від центрів СНС (гальмує через черевний нерв) та ПСНС (підсилює через блукаючий). Підсилюють моторику ацетилхолін, серотонін, гастрин, гістамін, холецистокінін, мотилін; гальмують – ВІП, ШІП, секретин.

Кінець.

5