Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 4 (2020).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.10.2022
Размер:
77.31 Кб
Скачать

Типологія мов

ТИПОЛОГІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ МОВ – це класифікація, яка полягає у виявленні основних типів граматичного устрою мов.

ТИПОЛОГІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ МОВ ЗА МОРФОЛОГІЧНОЮ ОЗНАКОЮ базується на ролі коренів та афіксів у вираженні граматичного значення.

МОРФОЛОГІЧНІ ТИПИ МОВ:

  1. ФЛЕКТИВНА МОВА: граматичне значення закріплене за флексією, яка виражає одночасно декілька граматичних значень. Наприклад: українська, російська, німецька мови.

  2. АГЛЮТИНАТИВНА МОВА: до основи “приклеюються” афікси, кожен із яких має одне граматичне значення. Наприклад: тюркські, угро-фінські мови.

  3. ІЗОЛЮЮЧА (КОРЕНЕВА) МОВА: слово не має формотворчих афіксів, воно дорівнює кореню. Слова немов би ізольовані одне від одного у складі речення. Наприклад: китайська мова.

ТИПОЛОГІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ЗА СИНТАКСИЧНОЮ ОЗНАКОЮ спирається на способи й засоби зв’язку слів у реченні та словосполученні.

СИНТАКСИЧНІ ТИПИ МОВ:

  1. СИНТЕТИЧНА МОВА: при утворенні речень та словосполучень має місце опора на афікси і флексії. Наприклад: російська, латинська, німецька мови.

  2. АНАЛІТИЧНА МОВА: при утворенні речень та словосполучень має місце опора на порядок слів, службові слова, фонетичні засоби. Наприклад: англійська, французька, болгарська мови.

  3. ПОЛІСИНТЕТИЧНА (ІНКОРПОРУЮЧА) МОВА: слово характеризується морфологічною незавершеністю і набуває морфологічної оформленості лише у складі речення. Наприклад: мови індіанців Америки, палеоазійські мови.