Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
39.71 Кб
Скачать
        1. Загальна характеристика фауни царства Нотогея.

Царство включає південні окраїни материка Південної Америки (Патагонію, Вогняну Землю), Австралію, Тасманію, Нову Зеландію та субантарктичні острови Світового океану. Таким чином, Нотогея – справжнє острівне царство. Єдине що об’єднує території, які входять до складу царства Нотогея (окрім схожостіі, яка обумовлена древнім похо- дженням) – це чисто негативна ознака: бідність і однобокий розвиток тваринного світу.

        1. Австралійська фауністична область: характеристика природних умов, ендемічні ряди, родини, роди та види.

Характер природних умов Австралії визначається її географічним положенням, рельєфом і кліматом. Північна частина материка знаходиться в тропічному поясі, центральна – в субтропічному, а південна – в помірному. Гірські хребти розташовуються по периферії, перехоплюючи основну масу опадів, і центральні частини материка потерпають від нестачі зволоження. Західне узбережжя оточене низькими горами Дарлінг і Вікторії, по східному узбережжю тяг- неться Великий Вододільний хребет, окремі вершини якого досягають 2200 м. Найбільша кількість дощів випадає на північному сході Австралії (в Квінсленді), достатньо їх і на острові Тасманія. У зв’язку з цим у вказаних районах рослинність представлена лісами.

Найбільш характерною особливістю австралійської фауни є присутність однопрохідних і сумчастих ссавців.

Сумчастих (ряд Marsupialia) в австралійській області нараховується вісім родин.

В австралійській області мешкають також вищі звірі, проте вони представлені лише гризунами і рукокрилими. Собака динго – нещодавно завезений у фауну Австралії.

Гризуни Австралії відносяться до родини мишачих. Окрім пацюків, які широко розповсюджені по всій земній кулі, на материку поширена субендемічна підродина водяних пацюків (Hydromyinae). Рукокрилі представлені як і плодоїдними, так і комахоїдними кажанами. Серед них багато ендемічних видів.

Птахи Австралійської області різноманітні і нараховують 50 родин.

Ендемічними для Австралії є родини лірохвостів (Menuridae) та чагарникових птахів (Atrichornithidae). Лірохвости – мешканці лісів та чагарникових заростей південно-східної частини материка.

Рептилії – на австралійському материку поширені змієшиї черепахи (Chelidae), які зустрічаються також в Південній Америці та в Новій Гвінеї.

Майже ендемічною родиною є лусконогові (Pygopodidae), представники якої мають змієподібно витягнутий тулуб.

Серед австралійських змій частина відноситься до широко розповсюджених груп, частина – до ендеміків

Із амфібій поширеними є лише безхвості – жаби, свистуни і квакші. Серед свистунів виділяється ендемічна підродина Criinidae, яка включає 56 видів. одного роду австралійських ропух – Myobatrachus – живе в термітниках.

Із прісноводних риб Австралії особливо цікавими є двоякодихаючі і кістковоязикові, або араванові.

Серед комах можна відмітити численних мурах із примітивної підродини понерін, які зустрічаються також в Африці, проте тут вони представлені найбільш древніми видами. До них відносяться мурахи-бульдоги з величезними щелепами та жалом.

В цілому для ентомофауни Австралійської області притаманні найбільш примітивні види із родин, які широко розповсюджені по земній кулі. Такими є, наприклад, австралійські жуки – листоїди, туруни.

Соседние файлы в предмете Биогеография