Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
39.71 Кб
Скачать

Тема 6. Фауністичне (зоогеографічне) районування суходолу

Відповіді на питання для самоконтролю:

        1. Загальна характеристика фауни царства Палеогея.

Царство охоплює тропіки і частково субтропіки Старого Світу.

Царство Палеогея поділяється на наступні області:

  • Ефіопська область

  • Індо-Малайська область

  • Мадагаскарська область

  • Полінезійська область

В загальному царство Палеогея характеризується змішаною фауною.

        1. Ефіопська фауністична область: характеристика природних умов, ендемічні ряди, родини, роди та види.

Природні умови області визначаються рельєфом і географічним положенням. За характером поверхні Африка – це гігантське плоскогір’я. На сході над ним піднімається Ефіопське нагір’я і ланцюг вулканічних гір Центральної Африки, на крайньому півдні – Драконові гори, а на заході – висоти Камеруну та Гвінеї. Ці гори, розташовані на периферії материка, є перепоною для вологих морських вітрів,

В цілому фауна ссавців Ефіопської області являє собою суміш ендемічних родин, родів, спільних з Індо-Малайською областю. Проте необхідно відмітити, що тут відсутні родини справжніх кротів, ведмедів, єнотів, бобрів, оленів і верблюдів. Одногорбий верблюд (дромедар) – домашня тварина в Північній Африці.

На відміну від ссавців птахи області, хоча й відрізняються надзвичайною різноманітністю та багаточисельністю, проте відносяться в основному до широко розповсюджених родин. Ендемічних родів і видів багато, але ареали їх обмежені, і для характеристики області в цілому вони малопридатні.

Рептилії області багаточисленні, проте ендеміків високого рангу мало. Ряд лускатих представлений хамелеонами.

Із амфібій, які мешкають в Ефіопській області, необхідно назвати ендемічних Phrynomeridae (рід шпоркових жаб Xenopus), своєрідних жаб (наприклад, повзаюча нічна жаба Nectophryne з липкими дисками на пальцях і живородна жаба Nectophrynoides), численних справжніх жаб, ракофорових, або веслоногих жаб, які поширені також в Азії, вузькоротих (Breviceps) і волохатих жаб (Astylosternus). Прісноводні риби Ефіопської області – це представники древніх груп – кистепері (Polypteridae). Своєрідність цих риб така велика, що спеціалісти відносять їх до особливого ряду або навіть підкласу.

        1. Мадагаскарська фауністична область: характеристика природних умов, ендемічні ряди, родини, роди та види.

Величезний острів Мадагаскар (587 тис. км2) дуже різноманітний за природними умовами. Його центральні частини гористі, прибережні – рівнини. Плоскогір’я в центрі острова має середню висоту близько 1000–1500 м (окремі вершини до 2600 м), східні рівнини вкриті густою тропічною рослинністю, а південні окраїни острова мають пустельний вигляд. Мозамбікська протока (ширина 420 км) відокремлює Мадагаскар від Африки, а Індійський океан – від Індо-Малайської області (відстань 3700 км).

Фауна Мадагаскару типово острівна зі значною кіль- кістю ендеміків, проте з великими дефектами в її складі. У порівнянні з ефіопською материковою фауною тваринний світ острова дуже своєрідний: серед фітофагів переважають плодоїдні деревні форми, травоїдні майже відсутні, відсутні крупні види хижаків, грифи.

Специфіка мадагаскарської фауни чітко виявляється під час огляду аборигенних нелітаючих звірів. Вони представлені лише 4 рядами, причому усі види ендемічні.

Комахоїдні представлені однією родиною тенреків (Tenrecidae), до складу якої входить 13 родів і 30 видів.

Родина мавп на Мадагаскарі представлена трьома родинами – справжні лемури (Lemuridae), індрієві (Indridae) і руконіжкові (Daubentoniidae).

Ряд гризунів представлений типово ендемічною підродиною хом’яків – мадагаскарські хом’яки (Nesomyinae), до складу якої входить 12 видів.

Всі хижаки області належать до родини віверових (7 ендемічних родів).

Птахи Мадагаскару на 50% представлені ендемічними видами, інші – представники орнітофауни Ефіопської області (молотоголови, рябки, ткачики, нектарки) або Індо-Малайської області (білоочки, стрижі-салангани та ін.).

Фауна рептилій на Мадагаскарі багата. Велика кількість хамелеонів, геконів, черепах (суходільних і бокошийних). Земноводних мало, і всі вони відносяться до жаб (близько 150 видів, більшість ендеміки).

На Мадагаскарі відсутні справжні прісноводні риби, проте зустрічаються декілька видів хромісів і коропозубих, а також солевитривалі форми.

Безхеребні тварини Мадагаскару зазвичай ефіопського походження, у тому числі й скорпіони, окремі роди яких (Crosphus, Heteroscorpius) ендемічні.

Соседние файлы в предмете Биогеография