Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
3.23 Mб
Скачать

Технологічне забезпечення системи містобудівного кадастру

Технологічне забезпечення міського кадастру, що відображає утримання і послідовність технологічних процесів створення і ведення міського кадастру, рекомендації по застосуванню засобів і методів вимірів, вибір оптимального сполучення їх при створенні кадастрової інформації, являють собою важливу частину системи міського кадастру.

Технологічну базу системи міського кадастру складають методи і засоби збору даних, їхній опрацювання, урахування, систематизації і збереження, рівень автоматизації котрих значно нижче (Кк—коефіцієнт автоматизації процесів створення міського кадастру складає 0,1, причому в топографії КТ = 0,35, геології КГ = 0,48).

Для підвищення ефективності, оперативності і рентабельності технологічного забезпечення системи міського кадастру на традиційних методах і сучасних технічних засобах існують реальні можливості. Ці можливості пов'язані з оптимізацією технологічних процесів створення і ведення міського кадастру, що забезпечує в залежності від ситуації, що створилася, найбільше ефективне сполучення технологічних операцій створення продукції системи.

Математична теорія вибору оптимальної технології створення інформаційної продукції (топографічних і спеціальних планів, побудови геодезичних мереж і систем типу топографо-геодезичного забезпечення міст) у даний час достатньо добре розроблена і знаходить застосування в практику. Прийнятні основні положення цієї теорії і до створення продукції системи міського кадастру, наприклад до створення планово-картографічних матеріалів - кадастрових планів різноманітних масштабів, оглядово-довідкових карт і т.д. Проте особливості створення кадастрової продукції потребують окремої проробки деяких положень теорії оптимізації вибору оптимальної технології в системі міського кадастру.

Технологічні особливості створення планово-картографічних матеріалів кадастру обумовлюються тим, що їхня точність, утримання, вид уявлення і терміни підготування можуть установлюватися як на основі вимог нормативно-технічних актів, так і різноманітних споживачів. Для технології створення кадастрових планів однаково важливі всі перераховані компоненти, цей факт раніше уже відзначався, проте точність відображення елементів об'єктів і явищ на кадастрових планах усе ж має визначальне значення для вибору оптимальної технології створення.

Точність відображення геометричних властивостей об'єктів і явищ на кадастрових планах є не тільки одним із важливих показників кадастрової продукції системи міського кадастру. Вона виступає в якості оцінки технологічності процесів створення кадастрової продукції «зйомка» і «збереження», їй користуються в якості критерію оцінки топографічних планів, використовуваних у якості графічної продукції для упорядкування планово-картографічних матеріалів міського кадастру, вона може виступати в якості критерію оптимізації технологічного процесу. По суті цією якістю показника точності кадастрових планів визначають її значення у виборі оптимальної технології їхній створення і потребують більш детального вивчення.