Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №1.pptx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
9.34 Mб
Скачать

Нормальні (перпендикулярні) перерізи еліпсоїда, радіус кривини першого вертикалу N

N

 

a

 

 

 

 

 

 

 

(1 e2 sin 2 B)

 

 

 

 

Першим вертикалом в будь-якій точці поверхні еліпсоїда (референц-еліпсоїда або загальноземного) називається перетин еліпсоїда площиною, що проходить через нормаль до поверхні еліпсоїда в цій точці і перпендикулярної до площини меридіана

P

z

A(B,L,H)

 

 

Q

H Z

O

k

B

C

 

B

 

A'

n

 

A''

 

 

P1

 

 

 

НОРМАЛЬНІ (ПЕРПЕНДИКУЛЯРНІ) ПЕРЕРІЗИ ЕЛІПСОЇДА, РАДІУС КРИВИНИ ПЕРШОГО ВЕРТИКАЛУ N

ЗВ’ЯЗОК МІЖ РЕФЕРЕНЦНИМИ ПОВЕРХНЯМИ

Поверхня геоїда слабо або зовсім не корелює з фізичною поверхнею Землі, але може бути достатньо точно описана рівняння двовісного еліпсоїда.

Фігура (геометрія) геоїда залежить від гравітаційного потенціалу Землі, а відтак від розподілу густини в ї надрах. Оскільки розподіл густини в надрах Землі нам невідомий відповідно модель геоїда будують, використовуючи припущення про внутрішню будову Землі.

Такий підхід не дає в кінцевому випадку однозначних результатів (бо залежно від гіпотез про вн. будову Землі матимемо щоразу іншу модель геоїда). Тому багато країн світу перейшли на використання квазігеоїда, як поверхні відліку висот.

КВАЗІГЕОЇД

Квазігеоїд (рос. квазигеоид, англ. quasigeoid, нім. Quasigeoid n) – фігура, запропонована в 1950-х роках радянським ученим М.С.Молоденським, як строге рішення задачі визначення фігури Землі завдяки ретельним вимірюванням гравітаційного поля Землі. Тобто визначається за виміряними значеннями потенціалів сили ваги.

Квазігеоїд – це допоміжна поверхня, що збігається в океанах і відкритих морях з поверхнею геоїда. Поверхня квазігеоїду близька до поверхні геоїда, відхилення виражаються в одиницях сантиметрів на рівнинній територій і не перевершують 2 м в гірській місцевості.

СХЕМА РОЗМІЩЕННЯ ЕКВІПОТЕНЦІАЛЬНИХ

ВИСОТИ

де Н1 – геодезична висота, яка відлічуються від поверхні еліпсоїда; Hg– ортометрична висота; g 1– висота геоїда.

ВИСОТИ

де Н1 – геодезична висота, яка відлічуються від поверхні еліпсоїда; Hɣ– нормальна висота; ζ 1– висота квазігеоїда.

РОЗПОДІЛ ВИСОТ ГЕОЇДА ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ГРАДІЄНТОМЕТРИЧНОЇ СУПУТНИКОВОЇ МІСІЇ

GOCE