Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №1.pptx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
9.34 Mб
Скачать

ЗАВДАННЯ ГЕОДЕЗІЇ:

Побудова геодезичних мереж

Теорія та практика кутових та лінійних вимірів

Визначення координат пунктів та віддалей між ними

Визначення висот пунктів

Методи опрацювання та врівноваження геодезичних мереж

Основні геодезичні роботи базуються на знаннях:

фізики

математики

способу найменших квадратів, який широко використовують для обробки результатів вимірювання і врівноваження геодезичних мереж

початкових відомостях з геодезії, інструментознавства, практичної астрономії, гравіметрії.

Еліпсоїд обертання

З ЕМ Н И Й С Ф Е Р О Ї Д – Ц Е Ф І ГУ РА , Я КУ Б П Р И Й Н Я ЛА З Е М ЛЯ Я К П РУ Ж Н О - В ’ Я З К А П ЛА Н ЕТА Р Н А М АСА , Щ О З Н А ХОД И Т ЬС Я В С ТА Н І ГІ Д Р О С ТАТ И Ч Н О Ї Р І В Н О ВА ГИ І П І Д В П ЛИ В О М Т І ЛЬ К И С И Л В З А Є М Н О ГО ТЯ Ж І Н Н Я Ї Ї Ч АС Т И Н О К ТА В І ДЦ Е Н Т Р О В О Ї С И ЛИ Ї Ї О Б ЕР ТА Н Н Я Н А В КОЛ О Н Е З М І Н Н О Ї О С І .

ФІГУРА ЗЕМЛІ - ГЕОЇД

ВИЗНАЧЕННЯ

Геоїд – це уявна поверхня, по відношенню до якої сили тяжіння направлені перпендикулярно в будь-якій точці Землі. В межах акваторій океанів вона співпадає з поверхнею води, яка знаходиться в стані спокою. На суходолі лінія геоїда відхиляється в той або інший бік так, щоб вона залишалася перпендикулярною до напрямку вектора сили земного тяжіння. Іншими словами, геоїд – це вирівняна поверхня гравітаційного потенціалу, яка співпадає з поверхнею води в океанах, тобто поверхнею “рівня моря” від якої ведеться відлік висотних відміток місцевості.

Відхилення геоїда від еліпсоїда ± 100метрів

ДВОВІСНИЙ ЕЛІПСОЇД ТА ЙОГО ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

2 + у2 + 2 =1

2 2

P

OP=OP1=b

 

E

E1

 

C

P1

OE=OE1=OC=a

Де а- велика (екваторіальна) піввісь еліпсоїда; b- мала (полярна) піввісь еліпсоїда; x,y,z- плоскі прямокутні координати точок еліпсоїда ( початок координат знаходиться в його центрі).