Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Туристичні ресурси Грузії.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.09.2021
Размер:
74.35 Кб
Скачать

2.2 Історико-культурні туристичні ресурси Грузії

Грузія багата на історико-культурну спадщину. Особливо багаті на історичні пам’ятки такі міста як Картлі, Кахеті, Південної Джорджії і Кутаїсі. Велика кількість ранніх християнських церков, у тому числі Болнісі Сіоні, Нікортсмінда, хрест у Мцхеті, мальовничі храми та церкви X-XII ст..

Багата іторико-культурна спащина перших поселень в Грузії : Армазі (Мцхета), замок у Сенакі, Вані, древнє печерне місто Уфлісцихе.

Музейна система Грузії налічує 225 музеїв різного профілю. Один з найвідоміших музеїв – Відкритий музей Етнографії з Музеєм грузинської народної архітектури (Тбілісі). До колекції музею входять 70 традиційних дерев’яних будинків зі всією Грузії.

Слід також вказати унікальні об’єкти культурної спадщини, такі як Старий Гавазі (IV ст.),Сіоній Болнісі (V ст.), Хрест Мцхети (VI-VII ст.) , які увійшли в історію грузинської архітектури як класичні куполоподібні церкви.

У списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Грузії значаться 3 найменування (на 2014 рік), це становить 0,3% від загального числа (1073 на 2017 рік). Всі об'єкти включені в список за культурними критеріями. Крім цього, за станом на 2014 рік, 16 об'єктів на території Грузії перебувають в числі кандидатів на включення до списку всесвітньої спадщини.[24]

До об’єктів ЮНЕСКО належать : Історичні пам’ятки Мцхети (Храм Джварі та Собор Свєтіцховелі), Собор Баграта і Гелатський монастир, Верхня Сванетія.

Серед небагатьох відомих печерних міст світу, грузинські мають особливий інтерес. Уплісціхе, монастир Давида та всесвітньовідомий печерне місто Вардзія номіновані у список ЮНЕСКО. Уплісціхе, може бути датована ще раннім залізним віком, і розташована на високому скелястому виступі берегу річки Мткварі. Вирізані з натурального піщаного каменю 8 га печерного міста пережили мільйони людей, ерозії, старіння і навіть землетруси, але це все ще залишається гарним прикладом суміші язичницької та християнської архітектури.

Монастир Девіда Гареджі був заснований у 6-му столітті на схилах гір Гареджі. Фрески монастиря відносять до 9 та 10 ст.

Неймовірне печерне місто Вардзія відноситься до царювання цариці Тамари майже тисячу років тому. Комплекс складається з невеликих каплиць, дзвіниць, таємних тунелей, печер монахів, а також повністю функціонуючого монастиря.

Собор Баграті та монастир Гелаті датуються XII і XVII століттями, є добре збереженим комплексом з прекрасними мозаїками і настінними розписами та представляють розквіт середньовічної архітектури в Грузії.

Історичні пам’ятки Мцхети є прикладом високого художнього та культурного рівня, що досягло царство у Середньовіччя.

Збережена своєю довгою ізоляцією, Верхня Сванетія є винятковим прикладом середньовічного поселення. В с.Чажаші нараховується більше 200 цих незвичних будинків, які використовувались і як житло, і у якості оборонних пунктів.

Туристичні маршрути Грузії обов’язково включають відвідання трьох основних собори : Баграті, Светіцховелі та Алаверді.

Регіон Мхета-Мтіанеті цікавий для туристів своєю історією, культурою, музеями й монастирями, що створює великий потенціал для розвитку культурного туризму та паломництва. В цьому регіоні основні пам’ятки культури : Светіцховелі – православний світ, Кафедральний собор Святого Хреста, Шіо мгвімський монастир, Зедазені, церква Бодорна, Шатілі, Мутсо, Чарнали, древні руїни міста Жалеті, замок Оханіс, церква Гергеті, Сіоні й замок Сно, замок Даріалі.

Кахеті відома пам’ятками культури. Монастирі та замки регіону приваблюють туристів. Тут розташовані такі об’єкти як Нікортсмінда, Сигнахі, Хорнабуджи, Бодбе, Уджарма, Гурджаані, Алаверді, Ікалато, Греммі, Некресі. Саме тут зосереджені винні заводи. [11]

Винна культура Грузії відома на весь світ. Грузинському традиційному методу виготовлення вина в квеврі у 2013 році присвоїли статус пам'ятки нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що вказує на унікальність цього методу і фактично є вказівкою для всього світу про те, що вино - це складова частина давньої грузинської культури.

Грузію з виноробством і виноградарством пов'язує 8 тисяч років безперервної історії, що підтверджують численні археологічні розкопки.

Туристичні фірми все частіше стали пропонувати приїжджим винні тури, які користуються великою популярністю. Мандрівників возять в регіони Кахеті, Рача-Лечхумі, Імереті і Аджарії, де показують виноградники, винні музеї і льохи. Туристи можуть продегустувати вина і поспостерігати за процесом їх виготовлення.

Гостинність – важливий елемент грузинської культури. Грузинська кухня – одна з візитних карток країни.

Грузинський фольклор. У 2001 р. ЮНЕСКО визнала грузинську музику «шедевром всесвітньої нематеріальної спадщини». Унікальний, дисонуючий стиль не змінився протягом століть. Грецький історик Страбон описав багатоголосні співи грузин ще у 1 ст. до н.е. Грузинський танок, як і національні пісні, є культурною спадщиною та гордістю грузин.

Грузія стає популярною не тільки завдяки давніх пам’яток та смачної їжі, але й завдяки фестивалям, пабам, барам, традиційним винним погребам та казино.

Осінь та весна приносять святкові гастрономічні враження на фестивалі Нового вина, Сиру, Тбілісоби та ін.. Театральні та кінофестивалі, а також міжнародний Тбіліський джазовий фестиваль традиційно проводять в листопаді.

Найбільшою популярністю користуються музичні фестивалі, такі як «Чорноморський джаз» в Батумі та «GEM Fest» в Анаклії.