Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Туристичні ресурси Грузії.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.09.2021
Размер:
74.35 Кб
Скачать
  1. Склад імпорту

Основа імпорту країни – товари, обсяг яких зростає, що можна побачити за лінійною імпорту. Якщо поглянути більш детально, то бачимо, що до 2008 року експорт товарів зростав, потім впав на 31,36%, і знов зростав до 2014 року, в якому його обсяг сягнув 8280,714563 млн.дол, за 2015-2016 роки знов впав на 18,5%. Що до імпорту послуг, то вони мають тенденцію до повільного зростання. [Додаток 4]

Ресурси. Грузія має вугільні родовища та поклади нафти та безліч інших ресурсів, від торфу до мармуру. Марганцеві родовища Чіатура конкурують з Індією, Бразилією і Ганою за кількістю і якістю.

Сільське господарство. Відмінною рисою країни є нестача угідь придатних до ведення сільського господарства. Відносна частка орних земель низька.

Чайні плантації займають понад 150 000 акрів і оснащені сучасним обладнанням для збору.

Виноградники республіки складають одну з найстаріших та найважливіших галузей сільського господарства. Грузинське виноробство відноситься до 300 р. до н. е. і налічує 500 сортів винограду.

Тваринництво характеризується використанням різних літніх і зимових пасовищ. Велике поголів’я овець,кіз,свиней та великої рогатої худоби.

Промисловість. Промислово-аграрна країна, що розвивається. Основні галузі промисловості: сталеливарна, авіаційна, машинобудівна, електромоторна, текстильна, хімічна, винна. Транспорт: залізничний, автомобільний, морський, трубопровідний. Головні морські порти: Батумі, Поті. Головний аеропорт країни – Тбілісі. Завдяки географічному положенню між Європейською Росією і Азією територія Грузії має важливе транзитне значення, особливо для виходу сусідніх Азербайджану і Вірменії до Чорного моря.

Майже все промислове виробництво Грузії сконцентроване у рівнинних районах країни. Більше ніж половина підприємств розташовані в містах Тбілісі, Руставі і Кутаїсі. Найвищий рівень економічного розвитку в східно-центральному регіоні (Тбілісі-Руставі), за ним ідуть західно-центральний регіон (Кутаїсі-Зестафоні), Абхазія, Південна Осетія і південні райони.

Важка промисловість включає виробництво сталі, залізничних локомотивів, вантажних автомобілів, суден і сільськогосподарських машин. Металургія, яка представлена Руставським металургійним заводом, виробляє труби і прокат для нафтової та автомобільної промисловості, а також для заводів, що виробляють залізничні локомотиви, судна і сільськогосподарські машини. Металургійне виробництво значною мірою залежить від поставок коксу і залізної руди з Росії, країн СНД.

Транспортна система Грузії включає п’ять основних складових : автошляхи, залізнична мережа, морські та повітряні шляхи, трубопроводи.

Данні показують, що якість та доступність міжнародних транспортних послуг значно покращились. Щорічні державні вкладення у транспортну систему сягнули 362 млн дол..

Залізничні шляхи мають загальну протяжність 1,683 км, а дорожня мережа у Грузії складає 1 603 кілометрів основних або міжнародних автомагістралей, які вважаються такими, що перебувають в гарному стані, і 18 821 км вторинних та місцевих доріг, які, як правило, знаходяться в поганому стані. Всього прокладено лише 7 854 км з більш ніж 20 000 км грузинських доріг.

Загальна протяжність трубопроводів складається з нафтопроводів ( 670 км) та газопроводів (440 км).

Грузія має 14 аеропортів, з яких 4 – міжнародні. У 2017 році аеропорти прийняли 4, 073,959 пасажирів, що перевищує показник 2016 року на 40%. [1]