Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Туристичні ресурси Грузії.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.09.2021
Размер:
74.35 Кб
Скачать

Розділ 2. Туристичні ресурси грузії

2.1 Природні туристичні ресурси країни

Головними природними ресурсами туризму є клімат,ландшафти та акваторії,деякі об’єкти та явища природи,що мають пізнавально-етичні,оздоровчі та спортивні властивості. Також до природних туристичних ресурсів належать: НПП, біосферні та природні заповідники, дендропарки, ботанічні сади, регіональні ландшафтні парки, окремі пам’ятки природи.

Загальна площа заповідних територій Грузії складає 511,123 га, що складає 7% території країни. У Грузії 14 біосферних заповідників, 10 НПП, 18 природних заповідників, 40 природних пам`ятків та 2 природоохоронних території. [21].

Біосферні заповідники. На території Грузії налічується 14 біосферних заповідників, загальною площею 140,672 га. Перший резервуар було створено у 1912 р. у районі Лагодехі. Доступ на ці території дозволяється лише в освітніх цілях та для проведення наукових досліджень. Інші заповідники : Кінтріші, Ляхві, Сатаплія, Мар`ямжварі, Тушеті, Батсара, Бабанеурі, Лагодехі, Вашловані, Боржомі, Кобулеті, Біхвінта-Мійсері, Ріца та Пшгу-Гумісті.

Загалом Грузія має 10 НПП загальною площею 349327,1 га. Перший національний парк в Грузії, що має назву Сагурамо, був заснований у 1973 р..

У 1995р. було створено перший НПП за міжнародними стандартами – Боржомі-Харагаулі. 1998 р . відкрито НПП Кольчеті, 2003р. – Тушеті та Вашловані, 2006 р. – Мтірала. Протягом останніх кількох років були створені Джавахетський та Мачахеланський НПП.

Так, у 2017 р. природозаповідні території Грузії відвідало 955 тис. осіб. [5]. Найпопулярніший серед туристів, за даними Агентсва із заповідних територій Грузії, є пам’ятка природи печера Прометея. [Додаток 5]

Термальні води Грузії відомі від давніх часів. Загальна кількість джерел складає близько 2000. [19]

Відомі з радянських часів бальнеологічні курорти Грузії – Боржомі, Саірме, Нуніші, Набеглаві, Утцера, Бахмаро, Ахтала, Шові – пропонують сьогодні високоякісні умови для відпочинку.

Найважливіші природні туристичні ресурси – пляжі. Довжина берегової лінії Грузії – 315 км. Сезон триває з кінця травня до кінця вересня. До Чорного моря виходять дві автономні республіки та два регіони Грузії – Аджара, Гурія, Самегрело-Сванетія та Абхазія.

Автономна республіка Аджара розташована на північ від турецького кордону на південному березу чорного моря. Регіон має субтропічний клімат, зумовлений оточенням вершин малого Кавказу. Регіон має унікальні природні умови для розвитку всіх видів туризму. Аджарія відома рекреаційний туризмом та екотуризмом.

Столиця регіону та найважливіший туристичний центр літнього туризму Грузії – Батумі. Протяжність берегової лінії – 6 км. Кількість готелів близько 100. Тут знаходиться головний морський порт країни. Кобулеті – друге за величиною місто Аджарії, найпопулярніше серед країн колишнього СРСР. Один з кращих курортів Грузії відомий також лікувальними мінеральними водами. Сарпі – головний сухопутний кордон між Грузією та Туреччиною. Але це також й морський курорт. Зелений Мис – один з найпопулярніших місць відпочинку серед туристів.

Берегова лінія Гурії – 21 км. Найпопулярніше місце серед туристів – Урекі. Пляжі тут покриті так званим «чорним магнітним» піском, з високим змістом оксиду заліза та відомі своїми лікувальними властивостями.

Анаклія – невеликий курорт з піщаними пляжами, що розташувався у регіоні Самегрело, на місці, де ріка Енгурі впадає у Чорне море.

Абхазія розташована на кордоні із Росією, незалежно від політичних питань, прекрасний регіон, що потребує капітального ремонту. Природа пропонує тут відпочинок на піщаних пляжах в оточенні гір. [23].

Країна багата на водні ресурси. Тут проходять близько 26 тис. річок, що робить можливим розвиток пригодницького туризму. Зокрема, рафтингу. Прокладені маршрути 6-ьох категорій складності.

На території Грузії налічується близько 300 гірських вершин,що зумовлює розвиток зимового туризму. Схили вершин мають сталий сніговий покрив з листопада до квітня.

Три основних зимових курортів – Бакуріані, Гудаурі та Местія - знаходяться у різних частинах Грузії. Також передбачено розвиток Бешумі, зимового курорту у Аджарському регіоні. Всі зимові курорти популярні не тільки для внутрішніх, а й для міжнародних туристів.

Бакуруані – це гірськолижний курорт в регіоні Боржомі, у 2,5 годинах від Тбілісі. Курорт розташований на північному схилі Тріалеті на висоті 1700 метрів над рівнем моря. Окрім лижного спорту, цей курорт є одним з найпопулярніших у літній період через свіже гірське повітря.

Местія – адміністративний центр Сванетії з його унікальною культурою. Курорт знаходиться у 250-ти км від найближчого міжнародного аеропорту – Кутаісі. Местія приваблива лижний туризмом взимку та гірськими походами влітку. Це одне з найпрекрасніше місць у Грузії з мальовничими видами Кавказьких гір та стародавніх Сванетських замків.

Гудаурі розташований на північному схилі Великих Кавказьких гір. Курорт знаходиться у регіоні Степанцмінда, уздовж Грузинської Військової дороги та на висоті 2,196 м над рівнем моря. Гудаурі розташований у 120 км північніше Тбілісі. Подорож від Тбілісі до Гудаурі зазвичай займає приблизно дві години на автомобілі. Курорт пропонує високоякісні умови для катання на лижах, включаючи безкоштовний спуск та хели-скі (підйом на гору за допомогою гелікоптера). [3]

Молодий курорт Годердзі ще не завоював велику популярність серед туристів. Курорт розташовується в унікальній кліматичній зоні Аджарії, всього у 100 км від чорноморського узбережжя. Годердзі – четвертий гірськолижний курорт в Грузії, який було відкрито 2016 року. Через близькість до моря Годердзі отримав титул «найсніжнішого курорту Грузії», товща сніжного покрову перевищує 2 метри, це більше в три рази, ніж на інших популярних зимових курортах Грузії – Гудаурі і Бакуріані. [6]

26 грудня 2016 року відбулося відкриття ще одного гірського курорту – Тутнулді. Гора Тутнульді (в перекладі «Біла гора») – одна з вершин Головного Кавказького хребта – знаходиться в мальовничій Верхній Сванетії всього у 20 км від Местії. Її висота – 4869м. Гірськолижний курорт Тутнулди – другий за розміром курорт Грузії. Тут працюють 4 траси. Загальною довжиною 7 км. Очікується, що найближчим часом курорт Тетнулді завоює титул «Мекка фрірайду на Кавказі», який поки ще носить курорт Гудаурі, який отримав його близько 10 років тому. [7]