Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія 2 лаб.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2021
Размер:
55.76 Кб
Скачать

Фітоценотипи

Фітоценоз або рослинне угруповання – закономірне поєднання рослин на тій чи іншій території з певними взаємостосунками між ними і з властивими їм умовами місцезростання

Фітоценотипи – сукупності видів рослин, які відіграють рівнозначну роль у формуванні фітоценозу, визначають ступінь і характер цієї ролі у складі та будові фітоценозу. Фітоценотип можна охарактеризувати як реалізацію життєвої форми в конкретному ценотичному оточенні.

Серед вчених є різні погляди на виділенні фітоценотипів за їхньою роллю в житті фітоценозу – одні геоботаніки надають йому роль видового рангу, інші вважають, що фітоценотипи об'єднують не види, а популяції.

За видовим рангом Г. М. Висоцький виділяв дві групи фітоцинотипів: преваліди – багаторічні рослини, які визначають властивості фітоценозів інградієнти – однорічні й дворічні види з коротким періодом розвитку і у фітоцинозі перебувають тимчасово, певний період розвитку.

Найчастіше використовують класифікацію, яку запропонував Л. Г. Раменський, і доповнена іншими вченими. Таких категорій три: фітоценотипи віолентів, патієнтів та експлерентів.

  • Фітоценотип віолентів, або силовиків – рослини, які пригнічують інші рослини на своїй території. Так навколо дуба звичайного (Quercus robur) за рахунок великого періоду життя і активного використання мінеральних речовин з ґрунту, створюється середовище, яке не для всіх видів рослин є оптимальним.

  • Фітоценотип патієнтів, або витривалих – рослини, які хоч і не мають високу енергією життєдіяльності, але є дуже витривалими і тому здатні утворювати стійкі фітоценози в місцях, несприятливих для віолентів. Так очерет звичайний (Phragmites australis) швидко розростається, розмножуючись як вегетативним, так і насінним шляхом.

  • Фітоценотип експлерентів, або заповнювачів – види, які швидко розростаються на вільні місця між постійними видами угруповання (віолентами і патієнтами), але протягом короткого часу витісняються останніми. Прикладом експлерентів є ефемери, які навесні, швидко проходять цикл розвитку, доки не виростають кущові рослини.

На популяційному рівні Сукачов В. М. розглядав два типи:

  • едифікатори – рослини, що визначають будову та видовий склад рослинного угруповання;

  • асектатори – незначною мірою впливають на видовий склад фітоценозу, існуючи в ньому ніби самі по собі.

У межах едифікаторів виділяють: автохтонні (без участі тварин та людей) і дигресивні (при втручанні тварин чи людей). Асектатори поділяються на автохтонні (належать до складу самобутнього рослинного покриву) й адвентивні (занесені до даного фітоценозу тваринами, людиною, вітром тощо).

Розрізняють сильні і слабкі едифікатори. До сильних едіфікаторам відносять ялина (сильне затінення, збіднення грунтів поживними речовинами та ін), сфагнові мохи (затримання вологи і створення надмірного зволоження, збільшення кислотності, особливий температурний режим і т. д.). Слабкими едіфікаторамі є листяні породи з ажурною кроною (береза, ясен), рослини трав’янистої покриву лісів.

Пізніше була розроблена система фітоценотипів у ранзі домінант. Її засновником був шведський геоботанік Дю-Ріє.

Домінанти – види, які продукують більшу частку біомаси фітоценозу і його ярусів, є едифікаторами. Вони можуть як у великій кількості, так і нечисленними, але переважати за об’ємом, біомасою. Домінанти виділять за ярусами, під’ярусами, популяціями. Якщо є перевага декількох видів, то їх називають співдомінантними. Якщо вид має перевагу в одному ярусі, то це – субдомінант.

Завдання для виконання:

Соседние файлы в предмете Экология