Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maksymenko_ekologichne_prakt.pdf
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2021
Размер:
1.03 Mб
Скачать

зайнятих у сільськогосподарському виробництві.

При перевірці державною екологічної інспекцією додержання заводом вимог екологічного законодавства на це підприємство було накладено штраф і зобов’язано усунути виявлені порушення.

Вважаючи таке рішення неправомірним завод звернувся до господарського суду із вимогою скасувати акт ненормативного характеру.

Визначити коло суспільних відносин. Чи підлягає позов задоволенню? Вирішити справу.

Тема 10 Правове регулювання використання та охорони вод (2 години)

Практичне заняття

План

1 Води як об'єкт правового регулювання використання, відтворення та охорони

2 Правове регулювання використання вод

3. Види права водокористування

4 Підстави виникнення права водокористування

5Права та обов'язки водокористувачів

6Підстави припинення права спеціального водокористування

7Правові заходи щодо охорони вод.

8Юридична відповідальність за порушення водного законодавства

Мета: ознайомити студентів з особливостями правового регулювання використання, відтворення та охорони води як природного об’єкта; розкрити особливості правової основи використання та користування води як природного об’єкта; визначити юридичну відповідальність за вчинення правопорушень водного законодавства; сприяти формуванню

навичок, способів захисту і охорони екологічних прав громадян як складової національної безпеки держави.

Основні поняття: природні об'єкти, водокористування, використання вод, водокористувачі, права та обов'язки.

При підготовці до першого питання слід визначити водні об'єкти правового регулювання використання, відтворення та охорони. Необхідність правового регулювання охорони, використання й відтворення вод викликана низкою чинників: установленим екологічним станом природного об'єкта. Так, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 року схвалено Концепцію національної екологічної політики України на період до 2020 року. Серед проблем, на розв'язання яких спрямовано цей правовий документ, можна назвати: а) втрату значною частиною водних об'єктів своєї природної чистоти й порушення їх здатності до самоочищення; б) перевищення обсягу природного стоку вод у результаті забруднення водних об'єктів сполуками важких металів, азотом, сульфатами, нафтопродуктами й фенолами; в) скидання в річки в ряді областей забруднених вод; зростаючими масштабами споживання: витрати свіжої води на одиницю випущеної продукції в Україні перевищують аналогічні показники порівняно з Францією - у 2,5 разу, Німеччиною й Великобританією - у 4,3 разу; урахуванням таких якостей цього природного об'єкта, як обмеженість і вразливість.

Правове регулювання використання вод розкривається у другому питанні. Право водокористування можна розглядати у вузькому і широкому значенні. Воно може виступати як суб'єктивне право, яке включає ряд правомочностей, і як правовий інститут, що охоплює принципи водокористування та права і обов'язки водокористувачів. У процесі фактичної реалізації суб'єктивного права виникає водне правовідношення. Право водокористування посідає одне з центральних місць, враховуючи, що води надаються державою тільки в користування (ст. 6 ВК України). Тому будь-яка

господарська та інша діяльність суб'єктів повинна здійснюватися в межах норм права, встановлених державою.

При підготовці до третього питання слід зазначити, що класифікація права водокористування за видами здійснюється на підставі різних ознак: цільового призначення; суб'єктного складу; строків здійснення права; умов надання водних об'єктів у користування та ін. Головною класифікаційною ознакою поділу права водокористування на види є їх цільове використання. Згідно з ВК України (розд. ПІ) розрізняють такі види користування водами: для задоволення питних і господарсько-побутових, лікувальних, курортних, оздоровчих та інших потреб населення, сільськогосподарських, промислових, гідроенергетичних, транспортних, рибогосподарських, скидання зворотних вод та інших державних і громадських потреб. В основу цільового використання вод покладено принцип раціонального, економного водокористування з урахуванням екологічних вимог.

Підстави виникнення права водокористування розкриваються у четвертому питанні. Це право реалізується як на об'єктах загального користування, так і на водних об'єктах, наданих у відокремлене користування. Як зазначено в ст. 47 ВК України, на водних об'єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, які встановлені водокористувачем за погодженням з органом, що надав водний об'єкт в оренду. В обов'язки водокористувача, який користується водним об'єктом на умовах оренди, входить повідомлення населення про умови або про заборону загального водокористування на даному водному об'єкті. Якщо ж такі умови водокористувачем або відповідною радою не встановлені, то загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень. Можливе обмеження права загального водокористування.

П’яте питання розкриває права та обов'язки водокористувачів. Права та обов'язки водокористувачів

різноманітні. Основним правом водокористування є право користування водними об'єктами за цільовим призначенням (це право є одночасно і обов'язком водокористувачів). Згідно з ВК України (ст. 43) встановлені такі права водокористувачів: здійснювати загальне, спеціальне водокористування; користуватися водними об'єктами на умовах оренди; вимагати від власника водного об'єкта або водопровідної системи підтримання належної якості води за умовами водокористування; споруджувати гідротехнічні та інші водогосподарські об'єкти, здійснювати їх реконструкцію і ремонт; передавати в користування воду іншим водокористувачам на визначених умовах; здійснювати й інші функції щодо водокористування в порядку, встановленому законодавством. Це приблизний перелік прав водокористувачів.

Під час підготовки до шостого питання слід розкрити підстави припинення права спеціального водокористування. Підстави припинення права водокористування можна поділити на безумовні і умовні. До безумовних належать ті юридичні факти, з якими закон пов'язує обов'язкове припинення права водокористування (ст. 55 ВК України). При умовних підставах припинення права водокористування передбачається можливість припинення права водокористування залежно від обставин, які потребують з'ясування. Так, здійснення права водокористування підприємствами, організаціями, установами і громадянами не відповідно до цільового призначення належить до умовних підстав припинення права водокористування.

Правові заходи щодо охорони вод розкривається у сьомому питанні. Під правовою охороною вод розуміють закріплену в законодавстві систему державних та суспільних заходів, спрямовану на запобігання забрудненню, засміченню, вичерпанню вод та організацію раціонального використання водних ресурсів для задоволення потреб народного господарства і забезпечення матеріальних, екологічних і

культурно-оздоровчих інтересів населення, а також на ліквідацію негативних явищ і поліпшення стану вод.

Восьме питання розкриває юридичну відповідальність за порушення водного законодавства. За загальним правилом збитки відшкодовуються в повному обсязі. Збитки відшкодовуються, якщо вони завдані здоров'ю людини, її майну, якості навколишнього природного середовища. Збитки, заподіяні здоров'ю людини, визначаються за правилами норм цивільного законодавства. Якщо ж збитки спричинені природним ресурсам, тоді застосовуються відповідно норми екологічного законодавства (водного, лісового та ін.).

Ситуативні завдання

Задача 1 Обласний природоохоронний прокурор подав позов до

суду в інтересах райдержадміністрації на ТОВ “П” про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки та приведення її у стан, придатний до подальшого використання.

При перевірці прокуратурою було встановлено, що в межах водоохоронної зони відповідач самовільно зайняв 2 га пасовищ, чим порушив вимоги чинного земельного законодавства. Крім того, ТОВ “П” на зазначеній земельній ділянці збудувало стаціонарну базу відпочинку.

Чи підлягає позов задоволенню? Вирішіть справу.

Задача 2 Рішенням райдержадміністрації державному

підприємству була надана у користування земельна ділянка із земель лісогосподарського призначення площею 9 га під будівництво тваринницької ферми для відгодівлі худоби. При цьому проект відведення земельної ділянки не розроблявся.

Державний інспектор із використання та охорони земель вважав рішення таким, що суперечить чинному законодавству і звернувся з позовом до суду про визнання цього рішення недійсним.

Вирішіть справу.

Задача 3 К. уклав договір оренди (ставка площею 2 га) для

рибогосподарських потреб на строк до 2010 р. із райдержадміністрацією. При встановлення розміру орендної плати райдержадміністрація взяла за основу порядок визначення орендної плати за земельну ділянку, вкриту водою.

На думку державного інспектора з використання та охорони земель, здійснення укладеного договору оренди водного об’єкта можливе лише за умови укладення договору оренди і земельної ділянки, підлеглої до ставка.

Вирішіть справу.

Задача 4 Для створення штучного ставка приватному підприємцю

за рішенням сільської ради в межах села передана земельна ділянка у власність.

Проте підприємець не приступив до спорудження водойми, а продав цю ділянку АТ “Золотий окунь”, вважаючи, що придбану земельну ділянку можна частково використати під забудову, АТ приступило до будівництва виробничих об’єктів в межах цієї ділянки.

Як показала перевірка природоохоронної прокуратури, АТ приступило до забудови без оформлення державного акта на право приватної власності на землю.

Вирішіть справу.

Задача 5 Приватне підприємство “Клен” отримало за рішенням

сільської ради в тимчасове користування земельну ділянку лісогосподарського призначення для здійснення заготівлі другорядних лісових матеріалів. Директор лісгоспу, в межах якого розташована земельна ділянка, звернувся з листом до районного прокурора, в якому просив скасувати рішення сільської ради про надання земельної ділянки. На думку директора, питання, які стосуються земель лісогосподарського призначення, мають вирішуватися органами лісового господарства.

Вирішіть справу.

Задача 6 Приватний підприємець П. звернувся за консультацією

до обласного управління земельних ресурсів з такими запитаннями:

чи необхідно при оренді водойми для здійснення рибоводства укладати ще й договір на користування землею, зайнятою водоймою та прибережною смугою?

яким чином реалізується принцип платності у сфері зазначених суспільних відносин?

яка роль органів Держводгоспу при укладенні договорів оренди земель водного фонду?

якими нормативними актами регулюються відносини, пов’язані з використанням земель водного фонду, в чому їх особливості?

Дайте відповіді на поставлені питання.

Задача 7 На території Перемишльського воєводства (Польща)

було розпочате будівництво нафтопереробного комплексу, який за проектом має бути розташованим у 26 км. від кордону з Україною.

Керівництво Львівської обласної державної адміністрації звернулось до влади Перемишльського воєводства із проханням повідомити про характер та призначення новобудови, технологічний цикл створюваного підприємства, та заходи, які вживатимуться польською стороною щодо запобігання можливим негативним наслідкам діяльності нафтопереробного терміналу.

Польське керівництво відмовилось надати інформацію, мотивуючи це тим, що, по-перше, таке будівництво є внутрішньою справою Республіки Польща, і ніхто не має права зазіхати на суверенітет держави; по-друге, така інформація носить характер комерційною таємниці, оскільки може бути використана всупереч економічним інтересам держави.

За роз’ясненнями Львівська обласна державна адміністрація звернулась до Міністерства закордонних справ України.

Визначити коло суспільних правовідносин. Яке роз’яснення має бути надане?

Задача 8 До Міністерства охорони навколишнього природного

середовища України надійшов лист від громадянина В.Білоуса, у якому він висловив власні думки з приводу регулювання стоків гірських річок. При виборі місця для майбутніх водосховищ, можливо, доведеться навіть будувати нові шляхи, зносити населені пункти із обов’язковим переселенням проживаючого там населення. Тому створення або будівництво водосховищ на гірських річках Карпат повинно відбуватись за ретельно підготовленими проектами, які матимуть не лише економічну, але й екологічну оцінку. До цього необхідно обов’язково залучити фахівців з інших країн для проведення міжнародної експертизи.

Громадянин у своєму листі також ставить питання про те, якою є нормативно-правова база для вирішення цих проблем з точки зору відвернення повеней, зсувів та інших стихійних лих у Карпатському регіоні? Які заходи державноправового характеру є гарантіями права громадян на безпечне для життя та здоров’я довкілля?

Визначити коло правовідносин, що склались. Яку роль відіграє екологічна експертиза в системі заходів по забезпеченню екологічної безпеки? Вирішіть справу.

Задача 9 Громадяни Падалко Р., Мережко В. та Воронець С. у

вихідний день виїхали на р. Псел для відпочинку і купання. Діставшись берегу, вони виявили, що придатна для купання ділянка узбережжя відгороджена парканом, на якому розміщено щит з повідомленням, що огороджена ділянка є приватною власністю, яка охороняється законом. Падалко Р., Мережко В. та Воронець С. вимушені були відмовитись від

купання та повернутись до міста. Наступного робочого дня Падалко Р. звернувся із скаргою до прокуратури, в якій просив вжити заходів щодо захисту його порушеного права на водокористування. Під час перевірки прокуратурою було виявлено, що огороджена ділянка рішенням районної ради передана в оренду строком на 25 років ТОВ „Перехрестя” для облаштування платного пляжу. В даний час у зв’язку із фінансовою кризою роботи щодо облаштування зупинені. Прокурор оскаржив рішення про передачу земельної ділянки до суду, а також заявив вимогу про зобов’язання ТОВ звільнити таку ділянку та знести встановлений паркан. Визначити види правовідносин, які виникли.

Який порядок здійснення загального водокористування передбачений чинним законодавством? Які порушення прав громадян мають місце в даному випадку? Надати правову оцінку позиції прокурора. Запропонувати альтернативні способи захисту прав громадян. Вирішіть справу.

Задача 10 ТОВ „Водне господарство” (далі – ТОВ) звернулось до

виконкому Маріупольської міської ради із клопотанням передати в довгострокову оренду цілісний майновий комплекс комунального підприємства „Маріуполь-Водоканал” (далі – КП), який здійснює водопостачання міста. ТОВ зазначало, що КП є збитковим, а ТОВ має намір не тільки зменшити чинні тарифи, але й інвестувати значні кошти в модернізацію мереж водопостачання. Міська рада погодилась із пропозицією ТОВ за умови, що ТОВ зможе переоформити на себе всю дозвільну документацію, необхідну для здійснення спеціального водокористування, зокрема, забору води із застосуванням технічних пристроїв та зворотнє скидання вод. ТОВ погодилось із рішенням ради та на його виконання листом повідомило територіальний орган Мінприроди в Донецькій області про намір укласти договір оренди, з моменту набрання чинності яким, з позицій ТОВ, останнє автоматично набуває всіх прав водокористувача на підставі дозволів, виданих

Соседние файлы в предмете Экологическое право