Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maksymenko_ekologichne_prakt.pdf
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2021
Размер:
1.03 Mб
Скачать

екології та природних ресурсів оперативне інформування громадськості (досвід Львівського управління екології та природних ресурсів, яке щотижня надає громадянам перелік об’єктів, які надали документи на екологічну експертизу). Це, на думку громадськості, дозволить громадським організаціям і громадянам впливати на прийняття екологічно значимих рішень.

Визначити види правовідносин, які виникли. Чи є автомагістраль об’єктом підвищеної екологічної небезпеки? На яких нормах чинного законодавства ґрунтується вимога громадськості?

Тема 3 Екологічні права та обов’язки громадян (2 години)

Практичне заняття

План

1 Загальна характеристика екологічних прав громадян 2 Обов’язків громадян в сфері екологічного права.

3 Принципи права землекористування.

4 Право постійного землекористування

5 Право орендного і концесійного землекористування.

6Права і обов'язки землекористувачів.

7Види екологічних прав громадян.

8Гарантії екологічних прав громадян та форми їх захисту.

Мета: ознайомити студентів з поняттям, властивостями і формами екологічних прав і обов’язків громадян, виділити форми участі громадян у проведенні екологічної політики в державі; проаналізувати спільні і відмінні риси права орендного, концесійного і постійного землекористування; розкрити зміст права землекористування; визначити об’єкти і суб’єкти даних видів права землекористування; сприяти

формуванню навичок щодо дотримання екологічних обов’язків громадянами, розумінню екологічних прав громадян в сучасних умовах розвитку суспільства; сприяти формуванню способів захисту і охорони прав користувачів на земельні ресурси, розумінню права користування окремими видами земельних ділянок в сучасних умовах розвитку суспільства.

Основні поняття: оренда земельної ділянки, концесія Під час підготовки до першого питання слід звернути

увагу на характеристику екологічних прав громадян. Кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена. Саме поняття екологічні права громадян - забезпечені системою екологічного права юридичні можливості особи реалізувати у передбачених законодавством формах надані повноваження в галузі екології.

При підготовці до другого питання студент має опанувати обов’язки громадян у сфері екологічного права. Екологічний обов’язок – це встановлена в законодавстві або договорі міра суспільно необхідної поведінки, яка спирається на можливість державного примусу. Тут виражаються як особисті, так і суспільні, державні екологічні інтереси.

Принципи права землекористування розкриваються у

третьому

питанні.

Основні

принципи

права

землекористування

(ст. 5 ЗК): поєднання особливостей

використання

землі

як

територіального

базису, природного

ресурсу і основного засобу виробництва; забезпечення рівності права власності на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад та держави; невтручання держави в здійснення громадянами, юридичними особами та територіальними громадами своїх прав щодо володіння, користування і розпорядження землею, крім випадків,

передбачених законом; забезпечення раціонального використання та охорони земель; забезпечення гарантій прав на землю; пріоритету вимог екологічної безпеки.

При підготовці до четвертого питання студент має визначити право постійного землекористування. Право постійного користування земельною ділянкою — це право володіння і користування ділянкою, яка знаходиться у державній або комунальній власності, без встановлення строку. Студент має запам’ятати, що на відміну від права власності на землю праву землекористування притаманні лише правомочності володіння та користування земельною ділянкою. Конкретний зміст правомочностей володіння і користування землекористувача визначають власники землі. Але правомочність розпорядження завжди залишається за власниками земельних ділянок. Такою правомочністю у праві постійного землекористування володіє держава або відповідна територіальна громада.

Об'єктами права постійного землекористування є земельні ділянки, які надаються з усіх категорій земель державної або комунальної власності. Суб'єктами права постійного землекористування можуть бути лише державні та комунальні підприємства, установи та організації

Четверте питання розкриває право орендного і концесійного землекористування. Право оренди земельної ділянки — це засноване на договорі строкове платне володіння і користування ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Найважливіші складові оренди землі — виділення ділянки як об'єкта оренди, договірні підстави виникнення даного права, визначення терміну дії оренди та її платний характер, належність орендареві лише правомочностей володіння і користування земельною ділянкою, її надання для здійснення певних видів діяльності.

Студент для себе має виділити, що у договорі оренди обов'язково має бути зазначено: об’єкт оренди (кадастровий

номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Концесія форма здійснення державно-приватного партнерства, що передбачає надання концесієдавцем концесіонеру права на створення та/або будівництво (нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та технічне переоснащення), та/або управління (користування, експлуатацію, технічне обслуговування) об’єктом концесії, та/або надання суспільно значущих послуг у порядку та на умовах, визначених концесійним договором, а також передбачає передачу концесіонеру переважної частини операційного ризику, що охоплює ризик попиту та/або ризик пропозиції. У цьому законодавчому визначенні концесії є деякі правові складові оренди. Однак не усі вони збігаються з аналогічними ознаками оренди землі.

Шосте питання розкриває права і обов'язки землекористувачів. Згідно з ч. 1 ст. 95 ЗК землекористувачі, якщо інше не передбачено законом або договором, мають право: самостійно господарювати на землі; власності на посіви і насадження сільськогосподарських та інших культур та на вироблену сільськогосподарську продукцію; використовувати у встановленому порядку для власних потреб наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф, лісові угіддя, водні об'єкти, а також інші корисні властивості землі; на відшкодування збитків у випадках, передбачених законом; споруджувати жилі будинки, виробничі та інші будівлі та споруди. Частина 1 ст. 96 ЗК покладає на землекористувачів такі обов'язки: забезпечувати використання землі за цільовим призначенням; додержання вимог законодавства про охорону довкілля; своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату; не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів; підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні

властивості землі; своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом; дотримувати правил добросусідства та обмежень, пов'язаних з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон; зберігати геодезичні знаки, протиерозійні споруди, мережі зрошувальних і осушувальних систем.

Види екологічних прав громадян розкриваються у сьомому питанні. Видами екологічних прав громадян є: право на здійснення загального використання природних ресурсів, право на здійснення спеціального використання природних ресурсів. Ознаками права загального використання природних ресурсів є загальнодоступність, безплатність, відсутність необхідності закріплення природних ресурсів за конкретними особами, відсутність спеціальних дозволів. Ознаками права спеціального використання природних ресурсів є наявність спеціальної правоздатності, платність і безплатність, обов'язковість одержання спеціальних дозволів, реєстрація дозволів.

Сьоме питання дозволяє студенту виділити гарантії екологічних прав громадян та форми їх захисту. Екологічні права громадян забезпечуються: проведенням широкомасштабних державних заходів щодо підтримання, відновлення і поліпшення стану навколишнього природного середовища; участю громадських об'єднань та громадян у діяльності щодо охорони навколишнього природного середовища; здійсненням державного та громадського контролю за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища; компенсацією в установленому порядку шкоди, заподіяної здоров'ю і майну громадян внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища; невідворотністю відповідальності за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Ситуативні завдання

Задача 1 Члени громадської організації "Зелений світ" звернулися

до міської ради з проханням прийняти рішення про припинення діяльності цементного заводу у зв'язку з тим, що його діяльність є шкідливою і порушує їх право на екологічно безпечне навколишнє природне середовище. В обґрунтування своїх вимог вони навели дані про перевищення нормативів гранично допустимих викидів (ГДВ), інших нормативів екологічної безпеки та про погіршення стану здоров'я населення, яке проживає у зоні викидів. Захворюваність населення на легеневі та бронхіальні хвороби в 1,5 рази перевищує середній рівень по області, що обумовлено негативним впливом цементного заводу. Міська рада відмовила у позитивному вирішенні посилаючись на соціально-економічні чинники.

Чи порушені у даному випадку екологічні права громадян? Які саме? Які правові способи захисту цих прав можна застосувати?

Задача 2 У господарський суд звернулась громадська організація

"Екоправо-Львів" про визнання недійсним висновку державної екологічної експертизи щодо плану реконструкції Львівського заводу скловиробів АТ "Галичина", згідно з яким передбачалось збільшення об'ємів виробництва у два рази та розширення території заводу. У позові було вказано, що даний проект не був погоджений з органами санепідемстанції і по відношенню до житлових будинків, розташованих навколо території заводу, не виконані вимоги про санітарно-захисну зону. Перевіркою, що була проведена санепідемстанцією, встановлено перевищення ГДВ агресивного пилу та піску. Громадяни, які проживають навколо заводу, та представники громадської організації провели зустріч з директором заводу, але питання не вирішалось. Дізнавшись, що матеріали реконструкції заводу подані у Головне управління

Міністерства екології та природних ресурсів України, громадяни звернулись з листом до начальника цього управління з проханням не надавати позитивного висновку державної екологічної експертизи, але він не врахував листа.

Надайте консультацію громадянам і громадській організації стосовно того, на які нормативно-правові документи необхідно звернути увагу для вирішення даного питання з директором заводу та начальником Мінекології. Чи підлягає позов задоволенню?

Задача 3 До центру громадської екологічної адвокатури

звернулася громадська організація мам м. Соснівка, діти яких хворіють на флюороз (руйнування зубів) і остеопороз (руйнування кісткової тканини) внаслідок перевищення гранично допустимих концентрацій фтору в підземних джерелах водопостачання, з проханням проведення громадської екологічної експертизи. Із матеріалів різних експертиз та інформації наукових організацій відомо, що основним джерелом забруднення підземних вод фтором є Західноукраїнська компанія.

Які підстави та наслідки проведення громадської екологічної експертизи? Чи можна довести причинний зв'язок між забрудненням довкілля різними речовинами та хворобою дітей? Визначте поняття "екологічна шкода" та порядок її відшкодування.

Задача 4 Під час судового розгляду справи мешканців села Н.

щодо забруднення повітря агрофірмою "Провесінь" виникла необхідність звернутися до головного лікаря районної лікарні з проханням надати інформацію про стан захворюваності серед мешканців села. Протягом місяця інформація надана не була. Адвокат звернувся із скаргою до начальника обласного управління охорони здоров'я.

Вирішіть справу. Визначте коло суспільних правовідносин. Вкажіть порядок і строк надання екологічної інформації, її поняття і види.

Задача 5 З колективним зверненням до уповноваженого з прав

людини звернулися мешканці м. Ізюм, які наводять наступні факти порушення їх конституційних прав на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди (ст. 50 Конституції України): по-перше, Ізюмський молокозавод здійснив аварійний скид неочищених фекальних стічних вод в об'ємі 10,0 тис. м3, що призвело до забруднення ґрунтових вод; по-друге, надана достовірна інформація щодо недотримання санітарних норм приватним підприємством при будівництві міністр заводу, скидання неочищених стоків та відходів виробництва у водойми.

Дайте правову оцінку ситуації та запропонуйте шляхи її вирішення. Охарактеризуйте форми захисту конституційних екологічних прав громадян.

Задача 6 До районного суду звернувся громадянин А. із позовом

про усунення перешкод у здійсненні екологічних прав, які чинить його сусід Б. У позовній заяві зазначено, що Б., будучи його сусідом, розташував на земельній ділянці, суміжній із садибою, автомайстерню. На відкритому повітрі та в гаражі (який міститься поряд з будинком А.) фарбує машини екологічно небезпечними речовинами; а також протягом доби здійснює шумовий вплив. Крім цього, сусід обладнав на дорозі загального користування мийку для автомобілів, обмежив цим право користування землями загального користування усім громадянам. Водні стоки, насичені різними речовинами та маслами, забруднюють і подвір'я позивача.

Вирішіть справу. Які порушення екологічних прав громадян мають місце?

Задача 7 Адміністрацією ТОСК "Лагуна" пропуск на територію

пляжу був дозволений лише власним відпочиваючим за наявності курортної картки, для місцевих мешканців - за умови пред'явлення паспорта, а з інших відпочиваючих стягувалася плата за послуги (надання зонтів, інших приладів для відпочинку), тобто вільний, безоплатний та безперешкодний доступ громадян до загального водокористування в межах пляжної зони був обмежений.

Дайте правову оцінку ситуації. Які конституційні екологічні права громадян порушені? Чи є можливим обмеження прав громадян для задоволення власних рекреаційних і оздоровчих потреб? До яких органів повинні звернутися громадяни для захисту порушених прав?

Задача 8 Під час проведення митного огляду автотранспортних

засобів, що перетинали митний кодон України, державний інспектор у кількох рефрижераторах виявив контейнери з гумусом (родючим шаром ґрунту). Документів, які б давали право на вивезення ґрунту, у водіїв не було. Вони пояснили, що після розвантаження багажу до них звернувся працівник одного з сільськогосподарських підприємств м. Чорнобай (Україна) з пропозицією перевезти ґрунт до приватного підприємця м. Пулави (Польща) на вигідних умовах.

Дайте правову оцінку ситуації.

Задача 9 У липні 2015 року Миколаївський міськвиконком

прийняв рішення про надання на березі Південно-Бузького лиману земельної ділянки ЗАТ "НІКА-ТЕРА" для будівництва комплексу по перевантаженню калійних добрив. Міжрайонний прокурор звернувся із заявою до Центрального районного суду м. Миколаєва про визнання незаконним рішення міськвиконкому. Дана земельна ділянка була надана без позитивного висновку державної екологічної експертизи (даний об'єкт входить до переліку об'єктів, що становлять

Соседние файлы в предмете Экологическое право