Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maksymenko_ekologichne_prakt.pdf
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2021
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Група громадян звернулася до суду з позовом про визнання цього рішення незаконним. В обґрунтуванні своїх вимог було вказано, що земельні ділянки вони отримали як працівники сільського господарства у встановленому законом порядку з 1970 до 1990 р. У 1997 р. за рішенням сільської ради, на території якої вони знаходилися, ці земельні ділянки були приватизовані.

Чи підлягає позов задоволенню?

Тема 5 Право природокористування (2 години)

Практичне заняття

План

1 Поняття і принципи природокористування.

2 Об’єкти права природокористування

3Суб’єкти права природокористування.

4Підстави і порядок виникнення права природокористування

5Припинення та зупинення права природокористування

Мета: ознайомити студентів з поняттям, властивостями і формами природокористування, розкрити зміст права землекористування, визначити способи захисту і охорони прав користувачів на природні ресурси; сприяти формуванню навичок, способів захисту і охорони прав користувачів на природні ресурси, розумінню права користування окремими видами природних ресурсів в сучасних умовах розвитку суспільства.

Основні поняття: природокористування, об’єкти і суб’єкти, право природокористування, набуття прав на землю, земельна ділянка

Під час підготовки до першого питання студент має розкрити поняття і принципи природокористування. Під природокористуванням розуміють як використання корисних

для людини властивостей довкілля – екологічних, культурних, оздоровчих та ін. У свою чергу, найбільш важливими принципами природокористування є наступні: походження права природокористування від права власності, цільового використання природних ресурсів, раціонального й ефективного природокористування, комплексного природокористування, стабільності права природокористування, безоплатності загального і платності спеціального природокористування, екосистемного підходу.

Друге питання розкриває коло об’єктів права природокористування. Студент має запам’ятати, що кожен об’єкт природокористування (земельна ділянка, водоймище, лісова ділянка т.д.) визначає і його вид (землеводокористування тощо).

Суб’єктний склад права природокористування розкривається у третьому питанні. За суб'єктами - природокористувачами використання природних ресурсів ділять на види: природокористування фізичних і юридичних осіб. Залежно від кількості суб'єктів — користувачів одним природним об'єктом природокористування може бути відособленим і спільним. Як правило, відособленим є спеціальне користування природним об'єктом, наданим одному суб'єкту права — юридичній або фізичній особі. Однак специфічні властивості окремих природних ресурсів об'єктивно передбачають необхідність правового закріплення можливості їх спільного використання. Спільне природокористування властиве для використання водних ресурсів, коли водний об'єкт використовується кількома суб'єктами одночасно.

Під час підготовки до четвертого питання необхідно звернути увагу на підстави і порядок виникнення права природокористування. Студент має визначити, що право природокористування може бути: припинено (повністю або частково), зупинено на деякий час (тимчасової заборони), змінено на підставах і в порядку, передбаченому законом.

Підстави припинення та зупинення права природокористування розкриваються в останньому питанні. Підставою припинення права природокористування згідно із законодавством є необхідність вилучення природного об'єкта у природокористувача для державних, громадських та інших потреб; нецільове природокористування, яке здійснюється підприємствами, організаціями і установами; розірвання договору про тимчасове користування природним об'єктом, у тому числі і на умовах оренди; закінчення ж строків дії таких договорів.

Зупинення означає тимчасову заборону природокористування до виконання необхідних природоохоронних заходів, тобто зупиняється експлуатація підприємства чи окремих його цехів (дільниць) і одиниць обладнання.

Ситуативні завдання

Задача 1 Державне управління екології та природних ресурсів у

Львівській області пред'явило позов, в якому просило визнати неправомірними дії фермера С, а саме, вирубку дерев на його земельній ділянці, оскільки це погіршує стан навколишнього середовища, а також відшкодувати шкоду, заподіяну забрудненням водоймища, що знаходиться на його земельній ділянці. Фермер позову не визнав на тій підставі, що як дерева, так і водоймище знаходяться на земельній ділянці, є його приватною власністю, і він може розпоряджатись ним на власний розсуд.

Розкрийте зміст власності на природні ресурси. Вирішіть справу.

Задача 2 Ходорівський цегельний завод самовільно зайняв 1,8 га

пасовищ Вербицької сільської ради під кар'єр глини. Керівник заводу був оштрафований на 300 грн.

Хто є суб’єктом власності на вказані землі? Які є форми і методи забезпечення права власності на природні ресурси?

Задача 3 Громадянин Німеччини, який постійно проживає в даній

країні пред’явив позов про визнання права власності на частку житлового будинку до Печерського районного суду м. Києва. Суд позов задовольнив.

З яких положень українського законодавства міг виходити суд при винесені такого рішення?

Задача 4 Члени громадської організації "Зелений світ" звернулися

до міської ради з проханням прийняти рішення про припинення діяльності цементного заводу у зв'язку з тим, що його діяльність є шкідливою і порушує їх право на екологічно безпечне навколишнє природне середовище. В обґрунтування своїх вимог вони навели дані про перевищення нормативів гранично допустимих викидів (ГДВ), інших нормативів екологічної безпеки та про погіршення стану здоров'я населення, яке проживає у зоні викидів. Захворюваність населення на легеневі та бронхіальні хвороби в 1,5 рази перевищує середній рівень по області, що обумовлено негативним впливом цементного заводу.

Міська рада відмовила у позитивному вирішенні посилаючись на соціально-економічні чинники.

Чи порушені у даному випадку екологічні права громадян? Які саме? Які правові способи захисту цих прав можна застосувати?

Задача 5 Згідно з рішенням обласної ради сільськогосподарському

акціонерному товариству було передано у приватну власність 20 га земель, розташованих поза межами прибережної захисної смуги озера (водоохоронної зони) під сінокоси. Державний інспектор Мінприроди України порушив перед радою питання про скасування вказаного рішення, оскільки

воно, АН його думку, суперечить чинному законодавству. На сесії облради рішення про передачу земель визнано законним. Державний інспектор звернувся з позовом до господарського суду про визнання даного рішення недійсним.

Дайте правову оцінку ситуації.

Задача 6 Для будівництва ділянки автомобільної дороги

будівельне управління здійснювало зняття ґрунтового покриву на сусідній земельній ділянці, орендованій сільськогосподарським кооперативом. На основі договору, укладеного начальником управління і головою кооперативу, управління взяло на себе обов’язок вирити водойму на ділянці, з якої вивезена земля. Вважаючи дії зазначених посадових осіб незаконними прокурор району звернувся з позовом до суду про стягнення з управління на користь кооперативу коштів на суму 100 тис. грн. для покриття витрат, пов’язаних з приведенням даної ділянки в належний стан.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 7 Фермер К. використовував на праві власності земельну

ділянку сільськогосподарських угідь площею 30 га. Навесні він звернувся до райдержадміністрації із заявою про надання йому в оренду ще 20 га з метою організації літніх відгінних пасовищ. Глава райдержадміністрації, розглянувши заяву, своїм розпорядженням відмовив фермеру в наданні додаткової земельної ділянки, мотивуючи це відсутністю вільних земель запасу. Фермер К. оскаржив розпорядження в господарському суді.

Чи підлягає скарга задоволенню?

Задача 8 У 2010 р. міським жителям були надані в оренду строком

до 2014 р. земельні ділянки площею по 0,03 га для індивідуального городництва. У 2004 р. громадяни звернулися до сільської ради про передачу їм у приватну власність вказаних земельних ділянок, посилаючись на Закон “Про

оренду землі”, за яким орендарі мають переважне право на отримання орендованої земельної ділянки у власність.

Вирішіть справу.

Задача 9 Готельний комплекс ВАТ “Світанок” на підставі

відповідного договору орендував земельну ділянку комунальної власності площею 1,5 га громадської забудови для обслуговування та експлуатації споруд комплексу.

У лютому 2012 р. ВАТ “Світанок” звернулось до міської ради з проханням прямого продажу земельної ділянки, що орендувалася у приватну власність.

Управління земельних ресурсів міської ради відмовило йому в цьому клопотанні, мотивуючи тим, що, по-перше, земельна ділянка знаходиться в історико-архітектурній частині міста, по-друге, деякі споруди комплексу не використовуються ВАТ, а передані в оренду іншим суб’єктам, тому ВАТ запропоновано викуп лише 0,5 га на підставі розсуду міськвиконкому.

Дайте аналіз правових позицій обох сторін.

Задача 10 Фермер К. звернувся із заявою до райдержадміністрації

про передачу йому у приватну власність ставка для ведення рибальства, розташованого в межах райцентру. Однак заявнику було відмовлено з посиланням на те, що райдержадміністрація може надавати земельні ділянки лише в оренду.

На скаргу в обласне управління земельних ресурсів фермер отримав відповідь, що для вказаної форми діяльності рибогосподарські водойми взагалі не надаються.

Вирішіть справу.

Соседние файлы в предмете Экологическое право