Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maksymenko_ekologichne_prakt.pdf
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2021
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Тема 12 Правове регулювання використання та охорони тваринного світу (2 години)

Практичне заняття

План

1 Тваринний світ як об'єкт правової охорони, відтворення і використання

2Суб'єкти, види і підстави права використання та охорони тваринного світу

3Правове регулювання полювання і мисливського господарства

4Правове регулювання рибальства і рибного господарства

5Правове регулювання інших видів спеціального використання тваринного світу

6Правова охорона тваринного світу. Червона книга України

7Відповідальність за порушення законодавства про охорону, використання та відтворення тваринного світу

Мета: ознайомити студентів з особливостями тваринного світу як об'єкта правової охорони та використання; розкрити особливості правової основи використання тваринного світу; розкрити особливості правового регулювання полювання і мисливського господарства; розкрити особливості правового рибальства і рибного господарства; визначити юридичну відповідальність за порушення законодавства про охорону, використання та відтворення тваринного світу; сприяти формуванню навичок, способів захисту і охорони екологічних прав громадян як складової національної безпеки держави.

Основні поняття: тваринний світ, спеціальне використання, мисливське господарство, рибне господарство, Червона книга України, відтворення тваринного світу

Під час підготовки до першого питання необхідно звернути увагу на характеристику тваринного світу. Об'єктам тваринного світу притаманні певні юридичні ознаки, які дозволяють відрізняти їх від інших об'єктів власності чи користування. До представників тваринного світу, що охороняються наведеними законами, належать лише живі дикі тварини. Відносини в галузі охорони і використання сільськогосподарських, свійських та інших тварин для господарських, наукових, естетичних цілей регулюються не екологічним, а цивільним, аграрним чи іншим законодавством України. Так само до сфери дії згаданих законів не входить охорона і використання залишків викопних тварин.

Об'єктами користування можуть бути як безпосередньо хордові (хребетні та безхребетні) тварини в усій їх біологічній різноманітності на всіх стадіях розвитку, так і їх частини (роги, шкіра тощо), а також продукти життєдіяльності диких тварин (мед, віск, пух тощо). Житла і споруди тварин, а також території, що є середовищем їх перебування та шляхами міграції, підлягають охороні.

Друге питання розкриває суб'єктів, види і підстави права використання та охорони тваринного світу. Власниками або користувачами дикого тваринного світу (тобто суб'єктами права використання його об'єктів) у першу чергу є юридичні особи всіх форм власності та підпорядкування (державні мисливські господарства, господарства громадських мисливських товариств або їх колективи, фауністичні приватні підприємства, рибогосподарські об'єднання, наукові та навчальні установи тощо). Означені суб'єкти повинні користуватися тваринним світом згідно з цілями і завданнями їх статутної діяльності. Використання тваринного світу в порядку ведення мисливського і рибного господарства здійснюється з наданням підприємствам, установам, організаціям права користування середовищем перебування тварин - мисливськими угіддями та рибогосподарськими водоймами.

Третє питання розкриває правове регулювання полювання і мисливського господарства. Мисливством вважається добування диких звірів і птахів, які віднесені до об'єктів полювання і перебувають у стані природної волі чи напіввільних умовах у межах мисливських угідь. Полюванням вважаються безпосередні дії мисливця, спрямовані на добування диких звірів і птахів, які віднесені до мисливського фонду і перебувають у мисливських угіддях. До дій, що створюють процес добування тварин, належить їх відшукування (вистежування, виявлення), переслідування або підманювання і власне добування (відстріл, відлов). До полювання прирівнюється перебування осіб у мисливських угіддях із мисливськими собаками, стрілецькою зброєю та іншими знаряддями добування тварин або з добутою мисливською продукцією. Право полювання в мисливських угіддях мають громадяни України, які досягли 18-річного віку і отримали відповідні документи, що посвідчують це право.

Четверте питання розкриває правове регулювання рибальства і рибного господарства. Рибальство - один із основних видів користування об'єктами тваринного світу, метою якого є одержання різноманітних видів харчової, кормової, технічної та медичної продукції для задоволення потреб населення і народного господарства. Використання водних живих ресурсів можливе на праві загального та спеціального користування.

При підготовці до п’ятого питання слід звернути увагу, що законодавство передбачає можливість здійснення інших видів використання фауни. Мінприроди на підставі попередньо затверджених лімітів видаються дозволи на спеціальне використання: немисливських тварин - з будь-якою метою; мисливських птахів та хутрових звірів-з науковою, культурно-освітньою, виховною, естетичною метою; відлов усіх видів тварин з метою їх переселення у нові місця перебування; для збирання продуктів життєдіяльності тварин

та їх частин; з метою регулювання чисельності диких тварин (крім хижаків мисливського фонду).

Шосте питання розкриває правову охорону тваринного світу та правове регулювання Червоної книги України. Стаття 37 Закону України "Про тваринний світ" містить перелік правових, організаційних, матеріально-технічних та інших заходів, спрямованих на відтворення, раціональне використання і збереження тваринного світу у всьому його біологічному різноманітті. Підґрунтям такої діяльності є комплексний підхід щодо охорони та поліпшення всієї екологічної системи довкілля, в якій перебуває і складовою частиною якої є тваринний світ. Відповідно заходи щодо його охорони можна умовно поділити на дві групи: спрямовані на охорону самих тварин та ті, які забезпечують охорону середовища їх перебування, умов відтворення та шляхів міграції тварин.

Червона книга є основним державним документом, який містить узагальнені відомості про сучасний стан видів тварин і рослин України, що перебувають під загрозою зникнення. Правове значення Червоної книги полягає в тому, що занесені до неї тварини набувають особливого правового статусу, який виявляється у такому: Не можуть передаватись у недержавну власність тварини, занесені до Червоної книги України (крім випадків, коли ці тварини одержані шляхом розведення в неволі чи придбані у власність за межами України). У свою чергу, розведення в неволі таких тварин потребує спеціального дозволу Мінприроди України. Перебування на певній території тварин, занесених до Червоної книги, є підставою для проголошення цієї території об'єктом природнозаповідного фонду загальнодержавного значення. Добування таких тварин здійснюється лише у виняткових випадках тільки для наукових і селекційних цілей. Його можуть здійснювати лише наукові установи за іменними дозволами Мінприроди на підставі рішень Національної комісії. Законодавством встановлена підвищена юридична відповідальність за

знищення чи пошкодження видів тварин, занесених до Червоної книги України.

Останнє питання розкриває підстави відповідальності за порушення законодавства про охорону, використання та відтворення тваринного світу. Незалежно від притягнення винних до адміністративної чи кримінальної відповідальності або звільнення від неї юридичні і фізичні особи зобов'язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про тваринний світ. У справах, пов'язаних з відшкодуванням шкоди природним об'єктам (і тваринний світ - не виняток), вирішальним є визначення її матеріального розміру.

Ситуативні завдання

Задача 1 Львівський нафтопереробний завод скидає відходи у

відкриті відстійники. Завод розташований на шляхах міграції перелітних птахів, які, сприймаючи відстійники за поверхню водойми, сідають на них і гинуть, в’язнучи у нафтовій плівці.

Під час перевірки стану дотримання природоохоронного законодавства, проведеного обласним управлінням Мінприроди, було нараховано 71 птахів, серед яких цінні види, занесені до Червоної книги України.

Яка відповідальність передбачена законодавством за такі діяння?

Задача 2 Кременчуцька міська рада Полтавської області прийняла

рішення „Про порядок вигулу домашніх тварин в місцях загального користування м. Кременчука” (далі – Порядок). Порядком передбачено, що всі власники домашніх тварин повинні зареєструвати себе та тварин у виконкомі міськради, сплативши вартість реєстрації в розмірі 125 грн. 30 коп. В місячний строк з дня вказаної реєстрації виконком прийматиме рішення про видачу Дозволу на вигул тварин та Паспорту тварини для вигулу, при видачі яких сплачується вартість

відповідних бланків. Підставами відмови у видачі Дозволу та Паспорту, зокрема, передбачались відсутність реєстрації місця проживання на території м. Кременчука або Кременчуцького району, а також відсутність позитивної характеристики із ЖЕК за місцем проживання. Громадська організація „Зелений Кременчук” оскаржила рішення міськради щодо затвердження даного Порядку до суду, вважаючи його таким, що не відповідає чинному законодавству. Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи є домашні тварини об’єктами фауністичних правовідносин? А правовідносин у сфері екологічної безпеки? Які вимоги щодо вигулу домашніх тварин передбачені чинним законодавством? Надати правову оцінку зазначеним вище положенням Порядку. Вирішити справу.

Задача 3 Працівниками Державної екологічної інспекції (далі –

Держекоінспекції) проведено перевірку дотримання чинного законодавства комунальним підприємством „Київський іподром” (далі – КП). Перевіркою встановлено, що під час проведення тренувальних заїздів жокей Тесленко К. примушує коней стрибати через високі перешкоди, внаслідок чого останні травмуються. Виявлено також забруднення системи подачі води для пиття коней, внаслідок чого вони можуть захворіти. Приміщення для перебування тварин недостатньо опалюється, середня температура в ньому взимку не перевищує 12 градусів. За наслідками перевірки директору КП Держекоінспекцією направлено припис про негайне усунення виявлених порушень, у задоволенні якого директором було відмовлено із наступною аргументацією. По-перше, жокей Тесленко К. ніколи не перебував із КП у трудових відносинах, з ним укладався цивільно-правовий договір про надання послуг, строк якого вже закінчився. По-друге, забруднення води має місце в вини ВАТ „Київенерго”, яке є балансоутримувачем відповідних інженерних мереж. На неодноразові звернення КП до нього щодо приведення мереж

у належний стан жодної реакції не було. По-третє, температурний режим в приміщенні може бути встановлений об’єктивно лише внаслідок вимірювань впродовж зими, а не внаслідок вимірювання впродовж трьох днів перевірки.

Чи можна розглядати в даному разі травмування коней як прояв жорстокого поводження з тваринами? Надати правову оцінку діям та позиції працівників Держекоінспекції та директора КП. Вирішити справу.

Задача 4 Митні органи та органи ветеринарного контролю не

пропустили через територію України вантажівку із 20 верблюдами, які були придбані в Калмикії та слідували транзитом до одного із цирків Болгарії. Заборона транзиту пояснювалася небезпекою зараження африканською чумою свиней у зв’язку із епідемією та відсутністю документів, необхідних для переміщення через кордон тварин. Верблюди знаходилися на нейтральній смузі між російським автомобільним пунктом пропуску „Матвєєв Курган” та українським – „Успенська”. Один з верблюдів за цей час помер. Після вирішення усіх питань щодо оформлення документів та надання спеціального закритого транспорту, Україна дала дозвіл на транзит тварин. Представники російської фірми, яка організовувала перевезення, висунули претензії українській владі щодо відшкодування збитків у зв’язку із загибеллю одного з верблюдів.

Визначити види правовідносин, які виникли. За яких умов допускається транзит тварин територією України? Які документи необхідні для цього ? Чи підлягають збитки відшкодуванню, а якщо так, то як вони можуть бути обчислені? Дати обґрунтовану відповідь представникам російської фірми.

Задача 5 У зв’язку з незадовільним станом збереження природних

ресурсів Миколаївської області обласною радою було прийнято рішення, яке передбачало:

1)тимчасову заборону полювання у межах мисливських угідь області;

2)заборону спортивного та любительського рибальства у межах області;

3)заборону купання у визначених рішенням водоймах загального користування (згідно з їх переліком);

4)обов’язок промислових підприємств проводити озеленення прилеглих до них земельних ділянок;

5)запровадження збору з суб’єктів господарювання на поліпшення стану природних ресурсів;

6)створення на території області 3-х регіональних ландшафтних парків із поширенням на них обмежень у використанні природних ресурсів, що випливають з необхідності забезпечення їх правового режиму.

Спілка підприємців Миколаївської області не погодилась із запровадженням збору з суб’єктів господарювання на поліпшення стану природних ресурсів та звернулась за роз’ясненнями до Донецької обласної ради.

Визначити види правовідносин, що склалися. Проаналізувати законність даного рішення.

Задача 6 Суддя районного суду Волинської області постановою

від 6 жовтня 2013 р. на підставі ст. 85-1 КпАП притягнув П. до адміністративної відповідальності і застосував щодо нього штраф у розмірі 60 грн. з конфіскацією риболовних сіток, вилучених Волинською обласною держрибінспекцією.

П. визнано винним у тому, що він 14 серпня 2013 р. о 12- й годині 30 хвилин на ринку торгував риболовними сітками без належного на те дозволу, чим порушив п. 3.14 Правил любительського та спортивного рибальства.

П. оскаржив рішення суду посилаючись на наступне. Відповідно до п. 3.14 Правил забороняється продаж

фізичними і юридичними особами, які не мають на це дозволу, сіткових матеріалів, знарядь лову та пристосувань до них, застосування яких заборонено правилами рибальства. П.

продавав сітковий матеріал на підставі виданого йому свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності від 5 червня 2011 р. та свідоцтва про сплату ним єдиного податку як такого суб'єкта саме за роздрібну торгівлю товарами для рибальства на ринках України.

Чи підлягає скарга задоволенню?

Задача 7 ТОВ "Вітеко" звернулося до господарського суду

Полтавської області з позовною заявою про стягнення з Сулинської державної інспекції рибоохорони (далі - Інспекція) 12694,24 грн. збитків.

Матеріали справи вказують про наступне.

28.11.2012 р. на Кременчуцькому водосховищі співробітниками Інспекції був затриманий риболовецький катер N ЯПО 5815 ТОВ "Вітеко", та були вилучені документи (промисловий талон, посвідчення рибалок, посвідчення тернового моториста) оскільки вилов риби судном " здійснювався на забороненій території Сулинського заказника.

Позивач стверджував, що інспекцією не доказано факту вилову риби судном ТОВ "Вітеко" на забороненій території Сулинського заказника. Тому інспекція повинна відшкодувати шкоду, заподіяну з вини її працівників під час виконання ними своїх трудових (службових) обов'язків.

На підставі інформації Світловодської гідрометеобсерваторії генеральним директором ТОВ "Вітеко" був виданий наказ "Про різке зниження температури повітря та про заходи по вилученню знарядь лову з промислових ділянок на Кременчуцькому водосховищі", за яким всі ланкові без винятку були зобов'язані вжити термінових заходів по вилученню знарядь лову з промислових ділянок.

При затриманні працівниками рибінспекції риболовецького катера і вилучення у рибалок названих документів рибалки не змогли виконати покладені на них зобов'язання, а саме: вибрати поставлені у водосховищі риболовецькі сітки, які і були втрачені з причини льодоставу.

Старшим помічником Полтавського міжрайонного природоохоронного прокурора при проведенні перевірки по факту незаконного зайняття рибним промислом було зазначено,що доказати, що вилов риби судном ТОВ "Вітеко" проводився саме на забороненій території Сулинського заказника, не було можливим, тому ним була прийнята постанова про відмову в порушенні кримінальної справи за відсутності в їх діях складу злочину.

Чи підлягає позов задоволенню?

Задача 8 Фізична особа підприємець (ФОП) займається

риборозведенням осетрових на орендованому ставку. До нього на перевірку прийшли співробітники Державної інспекції з охорони, відтворення водних живих ресурсів і регулювання рибальства та запропонували надати для перевірки документи що підтверджують законність його господарської діяльності. ФОП відмовив в наданні документів посилаючись на те що державна інспекція не входить до переліку контролюючих органів, які мають право проводити планові та позапланові виїзні перевірки.

Інспектори наполягали на тому, що вони можуть здійснювати перевірки відповідно до ст. 60 Закону України «Про тваринний світ».

Чи законні вимоги інспекторів?

Задача 9 Під час перевірки додержання законодавства про

мисливство та полювання державний мисливський інспектор спільно з інспектором з охорони навколишнього природного середовища затримали на території земель фермерського господарства його господаря, що прогулювався в межах цих угідь з мисливським собакою, зброєю та капканами, без документа, який би посвідчував право на полювання.

На підставі цього інспектори склали протокол про порушення правил полювання, наклали на нього

адміністративний штраф у розмірі 500 гривень та подали позов до суду про стягнення збитків, заподіяних правопорушенням.

У суді фермер пояснив, що під час його затримання він перебував у межах належних йому сільськогосподарських угідь.

Наявність мисливської зброї у нього зумовлено умовами безпеки у зв'язку з появою на цій території останнім часом диких кабанів; капкани він пристосовує для добування кротів. Посвідчення мисливця немає, оскільки він не займається промисловим добуванням мисливських тварин.

Про те, що належні йому на праві власності угіддя відносяться до категорії мисливських, він не знав. У документах, які посвідчують його право приватної власності на сільськогосподарські угіддя, це не зазначено.

Окреслити коло суспільних правовідносин. Чи підлягає позов задоволенню? Вирішити справу.

Задача 10 Громадянин Петречко. створив у власній квартирі

зоопарк. Він утримував 30 птахів дванадцяти видів, з них три види рідкісних птахів, занесених до Червоної книги України. Цю колекцію він збирав самостійно. Сам винайшов спеціальну пастку, навчився розставляти силки, потім приручав птахів, підбирав для них спеціальний корм, піклувався про них.

За його словами птах швидко звикає до неволі, але, якщо потримати птаха у клітці тижнів три й випустити, він швидко загине, оскільки вже відвик від волі. Птахи різних видів переважно добре приживаються у спеціальному вольєрі, але буває, що представники одного виду можуть закльовувати інших.

Дайте правову оцінку цій ситуації.

Соседние файлы в предмете Экологическое право