Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maksymenko_ekologichne_prakt.pdf
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2021
Размер:
1.03 Mб
Скачать

підвищену екологічну небезпеку? Визначте відповідальність за порушення природоохоронного законодавства.

Тема 7 Правові засади економічного механізму природокористування та охорони довкілля (2 години)

Практичне заняття

План

1 Окремі види договорів щодо земельних ділянок.

2 Правове регулювання застави земельних ділянок.

3 Особливості спадкування земельних ділянок.

4 Продаж земельних ділянок на конкурентних засадах.

Мета: ознайомити студентів з особливостями договорів купівлі-продажу, міни та дарування земельних ділянок; розкрити правові підстави регулювання застави земельних ділянок, особливості їх спадкування і продажу; сприяти формуванню навичок щодо укладання земельних угод – договорів купівлі-продажу, міни та дарування земельних ділянок різних категорій; сприяти розумінню процедури правового регулювання продажу земельних ділянок на конкурентних засадах, застави та спадкування земельних ділянок різним суб’єктам господарювання.

Основні поняття: договори, цивільно-правові угоди, спадкування земельних ділянок, відчуження земельних ділянок

При підготовці до першого питання слід визначити, що одним із способів набуття права власності на земельну ділянку є договір купівлі-продажу ділянки Це угода (двосторонній правочин), за якою одна сторона (продавець) передає іншій (покупцю) право власності на земельну ділянку в обмін на грошову компенсацію Цей договір є конценсуальним, оплатним та взаємним. Також використовується договір міни та дарування земельної ділянки. Договір міни – це договір, за

яким сторони провадять обмін одного майна на інше Він є консенсуальним, оплатним, двостороннім. Отже, договір міни земельної ділянки можна визначити як такий цивільноправовий договір, згідно з яким кожна зі сторін зобов'язується передати у власність іншій стороні одну земельну ділянку в обмін на іншу або на інше еквівалентне майно. Договору міни притаманні певні риси, які відрізняють його від інших договорів. Він належить до таких договорів, які спрямовані на передачу майна.

Під час підготовки до другого питання студент визначає правове регулювання застави земельних ділянок. Договір застави - це вторинне зобов'язання, яке передбачає наявність зобов'язання, виконання якого і є основним завданням учасників зазначених складних договірних правовідносин. Студент має визначити для себе, що не можуть бути заставодавцями такі суб'єкти, як держава, територіальні громади та державні й комунальні підприємства, оскільки вони не є власниками закріплених за ними ділянок. За загальним правилом не можуть бути заставодавцями й орендарі земельних ділянок. Заставодержателем може бути будь-який суб'єкт права, якщо це не суперечить законодавству. Окремі вимоги передбачені для таких заставодержателів, як іпотечні банки.

Особливості спадкування земельних ділянок розкривається у третьому питанні. Право власності на земельну ділянку може також виникнути у порядку спадкування (ст. 131 ЗК). Спадкування — це перехід

майнових та окремих особистих прав й обов'язків померлої особи (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців) у встановленому законом порядку.

Продаж земельних ділянок на конкурентних засадах розкривається у останньому питанні. Студент для себе має визначити, що Земельні торги проводяться у формі аукціону або конкурсу. Земельний аукціон - це врегульований нормами ЗК та іншими законодавчими, а також локальними

нормативно-правовими актами конкурентний продаж земельних ділянок, під час якого право власності на конкретну ділянку набуває той учасник, який запропонував найбільшу ціну за цю ділянку згідно з цільовим призначенням. Земельний конкурс - це врегульований нормами ЗК та іншими законодавчими і локальними нормативно-правовими актами конкурентний продаж земельних ділянок, у ході якого право власності на конкретну ділянку набуває той учасник, який запропонував найбільш вигідні умови придбання і використання цієї ділянки відповідно до її цільового призначення.

Ситуативні завдання

Задача 1 Громадянин США звернувся до Полтавської міськради із

заявою про повернення йому в приватну власність земельної ділянки, яку він отримав у спадщину в 1956 році. На підтвердження своїх вимог він надав посвідчені посольством України в США копії паво установчих документів Міськрада відмовила в задоволенні заяви у зв’язку з забудовою даної земельної ділянки військовими об’єктами і запропонувала йому отримати іншу, розмір якої встановлений чинними нормативно-правовими актами України.

Вирішіть справу. Визначте порядок і умови придбання у приватну власність земельних ділянок іноземними громадянами.

Задача 2 За позовом Львівського регіонального ландшафтного

парку "Знесення" до громадянина В. в місцевому суді Личаківського району м. Львова слухалась справа про відшкодування в натурі шкоди, завданої самовільним будівництвом.

Громадянин В. ставлячи приватний будинок, зруйнував гребінь пагорба на території ландшафтного парку.

Якщо у судовому засіданні буде доведено факт заподіяння шкоди, який вид відповідальності треба застосувати до громадянина В. ?

Задача 3 До державного управління екологічної безпеки у

Львівській області та до інспекції благоустрою м. Львова звернулись громадяни, які були занепокоєні станом утримання території парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького у Львові.

Гуляючи по парку, вони побачили, як із вантажного автомобіля, що належить адміністрації парку, проводилось розвантаження сміття. Сміттєзвалище на території парку, який є об'єктом природного заповідного фонду, пам'яткою садовопаркового мистецтва, є не тільки порушенням моральних і естетичних норм, але і норм чинного законодавства.

Адміністрацію парку державна екологічна інспекція зобов'язала покрити збитки за шкоду, заподіяну природнозаповідному фонду. Інспекція благоустрою провела перевірку утримання території парку та наклала штраф на адміністрацію за незадовільний санітарний стан та зобов'язала вивезти сміття.

Які види відповідальності застосовано в цій ситуації?

Задача 4 Громадянам м. Радужне стало відомо, що в їх місті

планується будівництво заводу білково-вітамінних препаратів, який може мати значний негативний вплив на здоров'я населення. Вони звернулись в міську раду народних депутатів із проханням надати їм інформацію про будівництво заводу. Міська рада відмовила у наданні інформації, мотивуючи, що проектні матеріали ще не готові. Крім того, громадянам стало відомо, що проект затверджений без позитивного висновку екологічної експертизи.

Дайте правовий аналіз ситуації. Чи є у діях міської ради склад екологічного правопорушення?

Задача 5 До Іванівської сільської ради звернулася мешканка села

пенсіонерка Д., яка є власницею земельної ділянки площею 5 га, отриманої внаслідок виділення в натурі земельної частки (паю). Вона просила сільську раду прийняти у неї добровільну відмову від права власності на цю земельну ділянку, оскільки самостійно обробляти її не може, а якість ґрунтів настільки низька, що ніхто з підприємців в оренду землю брати не бажає. Районний же відділ субсидій вважав, що Д. від ділянки має прибуток, а тому відмовив в наданні допомоги.

Виконком ради задовольнив прохання Д. і прийняв рішення про прийняття її добровільної відмови від права власності та зарахування означеної земельної ділянки до земель запасу сільськогосподарського призначення комунальної власності територіальної громади села.

Дайте правову оцінку діям сторін.

Задача 6 Фермерське господарство згідно зі ст. 56, 59 Земельного

кодексу України отримало у власність замкнену земельну ділянку лісогосподарського призначення площею 5 га, вкриту лісом, та природну водойму в 3 га. Незабаром голова господарства розпорядився огородити ділянку, зайняту лісом, та заборонив громадянам купатися й рибалити у водоймі. Свої дії він пояснив тим, що за цивільним законодавством він як власник лісу і водойми може на свій розсуд розпоряджатися належним йому майном.

Дайте аналіз дій фермера, керуючись Цивільним, Земельним, Водним та Лісовим законодавством України.

Задача 7 Згідно рішення облдержадміністрації в межах міста за

рахунок орних земель сільськогосподарського призначення тютюновій фабриці під забудову було передано 30 га землі, яка використовувалася громадянами для індивідуального городництва. Вважаючи свої права порушеними, вони

звернулися до суду про визнання рішення облдержадміністрації незаконними.

Визначити коло суспільних правовідносин. Вирішіть справу.

Задача 8 Власник земельного сертифіката П. уклав з ПСП “Зоря”

договір оренди земельної частки (паю) строком до 2010 р. Отримавши державний акт на право приватної власності на землю, виготовлений на замовлення ПСП, П. зорав земельну ділянку, зайняту багаторічними травами. З позовом про відшкодування збитків і розірвання договору оренди ПСП звернулося до суду. В судовому засіданні було встановлено, що межі земельної ділянки в натурі (на місцевості) не були визначені.

Вирішіть справу.

Задача 9

Узв’язку зі зміною межі міста міська рада прийняла рішення про зменшення розмірів присадибних земельних ділянок, що перебувають у приватній власності громадян, до 0,10 га. Група громадян звернулася до юридичної консультації за роз’ясненням щодо можливості визнання цього рішення незаконним.

Громадяни пояснили, що у свій час земельні ділянки їм були виділені сільськогосподарським підприємством, до складу якого вони входили.

У1993 р. громадяни приватизували ці присадибні ділянки площею 0,25 га. На їх думку, зміна межі міста та включення до неї території села, в якому вони раніше проживали, не повинна змінювати режиму використання земель, який встановлений генеральним планом села.

Як вирішити цю справу?

Задача 10 Приватний підприємець С. придбав житловий будинок на

неприватизованій земельній ділянці. Згодом він оформив своє право власності на земельну ділянку як набувач права на

будівлю з цільовим призначенням – присадибна земельна ділянка.

Через деякий час С. зніс житловий будинок як не придатний для проживання і відповідно до ст. 20 Земельного кодексу України звернувся до селищної ради про зміну цільового призначення присадибної земельної ділянки. Він представив проект відведення земельної ділянки з розташуванням на ній двоповерхового швейного цеху, документація проекту була погоджена з відповідними, передбаченими земельним законодавством, органами. Однак селищна рада відмовила у заяві, мотивуючи це необхідністю збереження архітектурного вигляду кварталу індивідуальної житлової забудови, несумісністю існування такого об’єкта поряд із житловими будинками. Отже, С. було запропоновано здійснити будівництво нового житлового будинку згідно з цільовим призначенням ділянки, або провести відчуження цієї ділянки.

Як вирішити справу?

Особлива частина екологічного права Тема 8 Правове регулювання використання та

охорони земель (2 години)

Практичне заняття

План

1 Поняття земель і ґрунтів як природних ресурсів.

2Суб'єкти права власності на землю

3Права і обов'язки суб'єктів права власності на землю.

4Право і види власності на землю.

5Спільна часткова на землю

6Спільна сумісна власність на землю.

Мета: ознайомити студентів з поняттям, властивостями і формами власності на земельні ресурси, розкрити способами

захисту і охорони прав власності на земельні ресурси, визначити права і обов’язки власників земельних ділянок, сприяти формуванню навичок, способів захисту і охорони прав власності на земельні ресурси, розумінню прав власності громадян на земельні ресурси в сучасних умовах розвитку суспільства.

Основні поняття: земля, ґрунт, суб'єкти права власності, види власності, спільна часткова власність, спільна сумісна власність

Під час підготовки до першого питання студент має визначити, що найбільш уживане правове позначення землі у вітчизняному законодавстві зводиться до поверхні, що охоплює ґрунтовий шар та територіальний простір. Це пояснюється тим, що саме верхній шар землі виконує поселенські, економічні, екологічні, соціально-культурні, лікувально-оздоровчі, комунально-побутові та інші функції життєзабезпечення людини і суспільства. Згідно з ч. 3 ст.2 ЗК об'єктами земельних відносин є землі в межах території України, земельні ділянки та права на них, у тому числі на земельні частки (паї). 3 цього випливає, що землі в межах території нашої країни є об'єктами земельних відносин і до виділення конкретних земельних ділянок та визначення прав на них. Студент має звернути увагу, що більш визначеним у земельному законі є позначення земельної ділянки як об'єкта права власності

Друге питання розкриває коло суб'єктів права власності на землю, які мають набувати земельну правоздатність та земельну дієздатність. Земельна правоздатність означає здатність мати права і брати на себе обов'язки щодо землі. Земельна дієздатність — це здатність своїми діями набувати суб'єктивні права та виконувати юридичні обов'язки щодо конкретної земельної ділянки.

При підготовці до третього питання студент має засвоїти права і обов'язки суб'єктів права власності на землю. До прав землевласників слід віднести: продавати або іншим

шляхом відчужувати земельну ділянку, передавати її в оренду, заставу, спадщину, довірчу власність; самостійно господарювати на землі; власності на посіви і насадження сільськогосподарських та інших культур, на вироблену продукцію; використовувати у встановленому порядку для власних потреб наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф, лісові насадження, водні об'єкти, а також інші корисні властивості землі; на відшкодування збитків у випадках, передбачених законом; споруджувати жилі будинки, виробничі та інші будівлі і споруди. Порушені права власників земельних ділянок підлягають відновленню в порядку, встановленому законом (стаття 90 Земельного кодексу України)

Обов’язки землевласників: забезпечувати використання їх за цільовим призначенням; додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля; своєчасно сплачувати земельний податок; не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів; підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі; своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом; дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов'язаних з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон; зберігати геодезичні знаки, протиерозійні споруди, мережі зрошувальних і осушувальних систем; за свій рахунок привести земельну ділянку у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком здійснення такої зміни не власником земельної ділянки, коли приведення у попередній стан здійснюється за рахунок особи, яка незаконно змінила рельєф.

Під час підготовки до четвертого питання студент має визначити види власності на землю. Студент має для себе засвоїти, що громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі: придбання за договорами

купівлі-продажу, дарування, міни та за іншими цивільно-пра- вовими угодами; безоплатної передачі із земель державної та комунальної власності; приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування; прийняття спадщини; виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю). Земельне законодавство передбачає обмеження, пов'язані з виникненням права приватної власності на землю

П’яте та шосте питання розкриває правову характеристику спільної часткової та спільної сумісної власності на землю. Спільна власність – це об'єднання не тільки кількох земельних ділянок, а й прав кожного її учасника. Таким чином, об'єктом спільної власності на земельну ділянку є остання як цілісний об'єкт та юридичне злиття прав на неї, внаслідок чого і формується право спільної земельної власності. Право спільної власності на землю, як й інші види права земельної власності, посвідчується державним актом, що передбачено ч. 4 ст. 86 ЗК.

Частки учасників спільної часткової власності на земельну ділянку як єдиний об'єкт, а відповідно і частки їх прав на неї відомі заздалегідь. Ця визначеність часток закладена у самих підставах виникнення права спільної часткової власності, закріплених у ст. 87 ЗК.

Право спільної часткової власності на земельну ділянку виникає: при добровільному об'єднанні власниками належних їм земельних ділянок; придбанні у власність земельної ділянки двома чи більше особами за цивільно-правовими угодами; прийнятті спадщини на земельну ділянку двома або більше особами; за рішенням суду.

Ситуативні завдання

Задача 1 Підприємці Н., П. та Б. придбали у спільну власність

об’єкт нерухомості – промисловий цех окремо розташованої будівлі. Після оформлення відповідних майнових прав звернулись до сільради з клопотанням про надання їм в оренду

земельної ділянки для експлуатації та обслуговування цеху. Попередньо вони з’ясували, що за Земельним кодексом України, якщо вони не претендують на викуп земельної ділянки, то можуть її отримати лише в оренду.

Управління земельних ресурсів, до якого звернулись підприємці, повідомило, що, не дивлячись на перебування об’єкта нерухомості у їх спільній власності, в земельному законодавстві немає поняття сумісної оренди. Тому їм треба визначитись між собою, з ким буде укладено договір оренди землі. Сторони уклали письмову угоду і уповноважили П. укласти й зареєструвати відповідний договір, що він і зробив. Через декілька місяців орендар П. звернувся до сільради з проханням продати йому земельну ділянку у власність, оскільки він як орендар відповідно до Закону “Про оренду землі” має переважне право на її викуп.

Визначте правовий аналіз дій сільради і підприємців.

Задача 2 До обласної ради звернулося з клопотанням

АТ “Славутич” про передачу йому у приватну власність земельного масиву за рахунок приміських земель сільськогосподарського призначення для здійснення комплексної індивідуальної забудови з усіма об’єктами соціальної інфраструктури і подальшим включенням забудованого масиву у межі міста.

Присадибні земельні ділянки площею 0,15 га, на яких будуть споруджені товариством індивідуальні житлові будинки, мають продаватися бажаючим громадянам.

Визначить коло суспільних відносин. Вирішіть справу.

Задача 3 Мешканець м. Харкова П. звернувся із заявою до

сільської ради про приватизацію земельної ділянки, яка перейшла йому у спадщину разом з половиною житлового будинку. Сільський голова відмовив у приватизації земельної ділянки, пославшись на те, що П. та його брат ще не оформили юридично спадщину, а тому вся земельна ділянка передана в

оренду брату згідно з поданою ним заявою. Вважаючи себе законним спадкоємцем половини частини житлового будинку, що підтверджується відповідним свідоцтвом, виданим державною нотаріальною конторою, повторно П. звернувся із заявою до сільської ради. Сільська рада винесла рішення про відмову у приватизації вказаної частини земельної ділянки, мотивуючи тим, що П. не проживає в селі, а брат не дав згоди на передачу частини земельної ділянки у приватну власність, бо, проживаючи в цьому будинку, він фактично вступив в управління всім майном. П. звернувся до суду.

Чи підлягає скарга задоволенню?

Задача 4 До міського голови із заявою про безоплатну передачу їм

у приватну власність земельної ділянки площею 0,10 га для спорудження двох індивідуальних господарств звернулися К. і П.

На цю заяву голова відповів, що для зазначених цілей земельну ділянку можна придбати лише за договором купівліпродажу. Не погодившись з цим, К. і П. почали самостійно будувати гаражі на земельній ділянці площею 0,15 га.

Дати правову оцінку діям громадян К. і П.

Задача 5 Члени об’єднання власників багатоквартирного

житлового будинку Б. і В. вирішили за власні кошти спорудити на прибудинковій території дитячий спортивний майданчик. Спорудження майданчика розпочалося після отримання дозволу на будівництво. Проте група інших членів об’єднання – власників автомобілів звернулася до голови об’єднання з вимогою зупинити будівництво через те, що в майбутньому це перешкоджатиме будівництву гостьових автостоянок.

Вирішіть справу.

Задача 6 Пенсіонер А. звернувся із заявою до сільської ради з

проханням вжити заходів до сусіднього землевласника К.,

який на межі їх земельних ділянок посадив фруктові дерева, які перешкоджають проникненню сонячних променів та стримують ріст сільськогосподарських рослин на земельній ділянці, що перебуває у приватній власності пенсіонера.

Як вирішити спір?

Задача 7 У 1995 р. П. узяв у межах села в постійне користування

земельну ділянку для будівництва житлового будинку. Через відсутність коштів будинок не було зведено, але земельна ділянка оброблялась і сплачувався земельний податок. У 2014 р. П. звернувся до сільської ради із заявою про приватизацію земельної ділянки.

Вирішіть справу.

Задача 8 Голова житлово-будівельного кооперативу за рахунок

коштів кооперативу вирішив придбати земельну ділянку площею 0,05 га для спорудження кіоску по продажу продуктів харчування членам кооперативу. На загальних зборах, де обговорювалося це питання, більшість членів кооперативу з рішенням голови погодилася. Інші заперечували через те, що згоду на укладення відповідної угоди щодо придбання земельної ділянки повинні надати всі члени кооперативу. Голова ЖБК звернувся за роз’ясненням до юридичної консультації.

Вирішіть справу.

Задача 9 Миколаївська міська рада звернулась до Господарського

суду з позовом до ТОВ «МСПК» про розірвання укладеного між сторонами договору земельної ділянки та зобов’язання її звільнення внаслідок того, що ділянка була отримана для будівництва адміністративної будівлі, але протягом 2-х років відповідач будівництва не розпочав. ТОВ заперечує позов, посилаючись на те, що між сторонами фактично був укладений не договір оренди земельної ділянки для забудови, а угода про суперфіцій, тому ніяких порушень земельного

законодавства товариством здійснено не було. Справа неодноразово розглядалася судовими інстанціями.

Зробіть власний правовий висновок по справі.

Задача 10 Група мешканців смт. Калинівка Вінницької області

звернулись до Акціонерного товариства “Квант” з вимогою про перенесення великого бензосховища, яке належить АТ, за межі вказаного населеного пункту.

В обґрунтування своєї вимоги громадяни зазначили, що випари бензину негативно впливають на здоров’я людей, викликаючи головокружіння, нудоту, приступи астми та загострення хронічних захворювань, алергічні реакції. Особливу стурбованість викликає здоров’я дітей. Крім цього, у центральному парку селища спостерігається пожовтіння трави й листя на деревах. А підтікання бензину забруднює ставок загального користування, який знаходиться поблизу парку відпочинку.

Керівник екологічної служби АТ “Квант” пояснив, що умови зберігання бензину відповідають нормам екологічної безпеки, тому у населення Калинівки немає підстав для хвилювання, а захворюваність населення залежить від загального погіршення екологічної обстановки в Україні. До того ж, забруднення ставка нафтопродуктами не має ніякого значення, бо селищна рада ще торік наклала заборону на купання і вилов риби у ставку.

Після цього громадяни звернулись до Державного управління екологічної безпеки Вінницької області. Не отримавши відповіді, вони звернулись до суду з позовом до АТ “Квант” з вимогами про перенесення бензосховища за межі селища, захист порушеного права на екологічну безпеку у вигляді фінансування побудови нового корпусу дитячої лікарні та закупівлю обладнання на власні кошти.

Окреслити коло суспільних відносин, що склались. Чи підлягає позов задоволенню? Вирішити справу.

Соседние файлы в предмете Экологическое право