Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maksymenko_ekologichne_prakt.pdf
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2021
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Льотна академія

Національного авіаційного університету

Максименко Н.В.

ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАВО

Методичні вказівки до практичних занять

для студентів спеціальності 081 «Право» за освітньо-професійною програмою «Правове забезпечення авіаційної діяльності» всіх форм навчання

Äопомогà у вирішенні дàних зàвдàнь :

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 098-017-17-25 Âàйбер/ ÒÃ

Кропивницький

2021

УДК 349.6

Р е ц е н з е н т:

О.О. Чумак - д.ю.н., професор кафедри права та правового регулювання авіаційної діяльності

Льотної академії Національного авіаційного університету

Максименко Н.В.

Екологічне право. Методичні вказівки до практичних занять. Кропивницький: ЛА НАУ, 2021. - 106 с.

Методичні вказівки до практичних занять укладені відповідно до освітньо-професійної програми «Правове забезпечення авіаційної діяльноcті», робочої програми навчальної дисципліни для підготовки фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 081 «Право».

Методичні вказівки розроблені для ознайомлення студентів із структурою та змістом навчальної дисципліни і призначені для підготовки до практичних занять.

Рекомендовано для студентів спеціальності 081 «Право» за ОПП «Правове забезпечення авіаційної діяльності» всіх форм навчання.

УДК 349.6

Розглянуто, обговорено і рекомендовано до друку і використання в освітньому процесі на засіданні: кафедри права та правового регулювання авіаційної діяльності, протокол «24» лютого 2021 р. .№ 7, Науковометодичною радою академії, протокол від «15» березня 2021 р. № 6.

© Максименко Н.В., 2021

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………..E rror! Bookmark not defined.

Тема 1 Предмет, метод, система та принципи екологічного права України..6 Тема 2 Джерела екологічного права. Система органів управління в галузі природокористування та охорони довкілля………………………………….14 Тема 3 Екологічні права та обов’язки громадян……………………………23 Тема 4 Право власності на природні ресурси………………………………32 Тема 5 Право природокористування ……………………………………….37 Тема 6 Правове забезпечення екологічної безпеки…………………………45 Тема 7 Правові засади економічного механізму природокористування та охорони довкілля ……………………………………………………………...53

Тема 8 Правове регулювання використання та охорони земель…………...59 Тема 9 Правове регулювання використання та охорони надр……………..67 Тема 10 Правове регулювання використання та охорони вод……………...74 Тема 11 Правове регулювання використання та охорони рослинного світу…………………………………………………………………………….83

Тема 12 Правове регулювання використання та охорони тваринного світу…………………………………………………………………………….91

Список використаних джерел……………………………………………….102

ВСТУП

Системна деградація природного середовища, викликана порушенням природноресурсової та природоохоронної рівноваги, призвела до глибокої екологічної кризи у планетарному масштабі. Через складну екологічну ситуацію у більшості держав світу, погіршення загального екологічного стану в Україні вивчення законодавства у галузі охорони навколишнього природного середовища набуло пріоритетного і надзвичайно актуального значення. Застосування екологічного законодавства в умовах еколого-економічної кризи, розвитку ринкових відносин в державі є досить складним завданням і одним із основних напрямків роботи судів, органів прокуратури та органів внутрішніх справ України.

Відносини у сфері використання природних об’єктів та забезпечення екологічної безпеки мають певні особливості та забезпечуються збалансованою взаємодією природних, технічних та соціальних систем, комплексом взаємопов’язаних політичних, економічних, організаційних, державно-правових заходів.

Це визначає необхідність вивчення норм екологічного права студентами юридичних навчальних закладів і відповідної йому навчальної дисципліни.

Система курсу екологічного права підготовлена на основі новітнього екологічного законодавства і відповідно до оновленої програми курсу екологічного права та поділена на дві основні частини – загальну й особливу.

Основу Загальної частини становлять теми, в яких висвітлюються питання екологічного права та обов’язки громадян, розглядаються особливості права власності на природні ресурси та права природокористування, правового забезпечення екологічної безпеки, системи органів і функцій управління природокористуванням та охороною довкілля,

економіко правового механізму та юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства.

До складу Особливої частини включені теми, присвячені висвітленню особливостей, притаманних окремим видам права природокористування, відтворення природних ресурсів та охорони довкілля, а саме: правовому регулюванню використання та охорони земель, надр, водних ресурсів, атмосферного повітря, рослинного і тваринного світу. Розглядаються також питання користування природнозаповідним фондом України, особливості охорони та правового забезпечення ефективності природокористування природно-заповідним фондом, правового регулювання охорони курортних, лікувально-оздоровчих і рекреаційних зон. Окремо вивчається питання правового забезпечення запобігання надзвичайним екологічним ситуаціям та їх ліквідації.

Оволодіння курсом екологічного права передбачає здобуття студентами необхідних знань під час лекцій, практичних занять та в ході їх самостійної роботи.

При вирішенні конкретних практичних завдань з окремих тем студентам слід уважно ознайомитися з умовами і

змістом таких завдань, суттю і основними напрямами їх вирішення, якомога більше спираючись при цьому на положення окремих статей відповідних кодексів та іншого законодавства.

Загальні положення екологічного права. Право власності на природні ресурси і право природокористування

Тема 1 Предмет, метод, система та принципи екологічного права України (2 години)

Практичне заняття План

1.Форми взаємодії суспільства з природним середовищем.

2Поняття екологічного права

2.Предмет екологічного права.

3.Об’єкти та суб’єкти екологічного права.

4.Система екологічного права

5.Принципи екологічного права.

6.Роль екологічного права у здійсненні екологічної політики держави.

Мета: знайомити студентів з предметом і поняттям екологічного права, основними методами, системою і принципами, об’єктами і суб’єктами екологічного права; розкрити місце і роль земельного права у здійсненні екологоекономічної політики держави; сприяти формуванню та розвитку навичок щодо дотримання норм екологічного права в сучасних соціально-економічних умовах розвитку суспільства; сприяти чіткому розумінню студентами основних тенденцій розвитку екологічного права.

Основні поняття: екологічне прав, екологічні та земельні відносини, предмет екологічного права, об'єкт екологічного права, суб’єкт екологічного права, методи екологічного права, принципи екологічного права

Під час підготовки до першого питання студент має визначити форми взаємодії суспільства з природним середовищем. Залежно від цілей та потреб, що задовольняються засобами природи, можна виділити такі

форми взаємодії людини і суспільства з природою. Перша — задоволення людиною своїх фізичних, біологічних та інших тілесних потреб на засадах перебування у природному середовищі та споживання природних засобів. її називають біологічною формою взаємодії людини з природним середовищем. Друга — споживання існуючих, відтворення і заміна споживаних та створення з використанням природних властивостей та за допомогою природи нових об'єктів для задоволення матеріальних потреб людини і суспільства. Цю форму називають економічною взаємодією з природою. Третя

— охорона природного середовища, головною метою якої є збереження людини як виду та її навколишнього природного середовища. Ця широко визнана в останнє півстоліття форма названа екологічною взаємодією людини і суспільства з природою. Четверта — культурне й естетичне сприйняття природи і на цій основі духовне співіснування та проникнення в суть природного середовища. її можна розуміти як духовну форму взаємодії людини з природою.

Друге питання розкриває поняття екологічного права, під яким слід зрозуміти систему правових норм, встановлених чи санкціонованих державою, що регулюють відносини з приводу приналежності використання, відтворення природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища, реалізації захисту екологічних прав різних суб'єктів та забезпечення екологічної безпеки. Екологічні відносини за своїм змістом є різноманітними, але взаємопов'язаними та єдиними. Їх єдність зумовлена зв'язком усіх природних об'єктів між собою, внаслідок чого існує єдина екологічна система. Поряд із цим єдність екологічних відносин не виключає існування їх різновидів, обумовлених екологічними факторами.

Предмет екологічного права студент визначає для себе під час вивчення третього питання. Предметом екологічного права є суспільні відносини, що виникають між суб’єктами з приводу забезпечення екологічної безпеки, приналежності,

використання, відтворення (відновлення) природних об’єктів та комплексів, охорони, а в певних випадках - захисту людини, навколишнього природного середовища від шкідливого впливу з метою попередження, запобігання, усунення його негативних наслідків й задоволення екологічних та інших інтересів.

Під час підготовки до четвертого питання студент має визначити об’єкти та суб’єкти екологічного права. Студент має запам’ятати, що не всі природні явища можуть бути об'єктами екологічного права. Деякі відносини щодо впливу людини на природні явища непідвладні правовому регулюванню. Отже, об'єктами екологічного права можуть бути ті природні явища, з приводу яких можливе виникнення суспільних відносин та їх правове регулювання. Суб'єктами екологічного права є народ України, держава (яка реалізує свої правомочності через відповідні органи державної влади, наділені компетенцією щодо регулювання екологічних відносин), територіальні громади (реалізують свої правомочності безпосередньо або через органи місцевого самоврядування), фізичні й юридичні особи, громадські, міжнародні і релігійні об'єднання, іноземні держави тощо. Суб'єкти екологічного права мають характерні ознаки: вони наділені юридичними правами та обов'язками (або компетенцією); реально здатні брати участь в екологічних правовідносинах.

При підготовці до п’ятого питання студент має опанувати систему екологічного права, під якою слід розуміти розміщення у певній логічній послідовності його структурних підрозділів, що обумовлено змістом екологічних відносин, які є предметом екологічного права. Система екологічного права може розглядатися в трьох аспектах: як галузь права, навчальна дисципліна, наука.

Шосте питання розкриває принципи екологічного права.

Студент

має запам’ятати, що принципами права прийнято

вважати

основні положення, вихідні ідеї, що відзначаються

універсальністю,

загальною

значущістю,

вищою

імперативністю і відображають істотні положення права. Майбутній здобувач вищої освіти має виділити принцип правового забезпечення досягнення гармонійної взаємодії суспільства та природи, правового забезпечення екологічної безпеки, принцип правового закріплення приналежності природних ресурсів конкретним суб’єктам права для їх використання з метою задоволення екологічних, майнових та інших інтересів відповідно до вимог чинного законодавства, принцип правового забезпечення раціонального й ефективного використання природних ресурсів, правового забезпечення цільового використання природних об’єктів, правового забезпечення стимулювання власників і користувачів природних об’єктів щодо належного використання природних ресурсів, їх відтворення та охорони, принцип правового забезпечення сталого (тривалого) використання природних ресурсів, принцип правового забезпечення комплексного підходу до використання й відтворення природних ресурсів, принцип запобігання екологічній шкоді, принцип міжнародного співробітництва в охороні навколишнього природного середовища.

Під час підготовки до останнього питання слід розкрити роль екологічного права у здійсненні екологічної політики держави. Зв'язок екологічного права з природноресурсовим правом зумовлений тим, що використання природних ресурсів. Свідченням самостійності окремих видів природноресурсових відносин (гірничих, водних, лісових тощо) є роздільна кодифікація відповідного законодавства. Причому в законодавстві про природні ресурси передбачені спеціальні норми, які враховують їх взаємозв'язок і регулюють питання запобігання несприятливим екологічним наслідкам впливу використання одних природних ресурсів на інші.

Ситуативні завдання

Завдання 1 Дирекція національного природного парку уклала угоду

з фермером Зарічанським Г. про використання під сінокоси 5 га заповідної зони та 12 га зони регульованої рекреації для випасання худоби за умови, що останній забезпечуватиме продуктами харчування ресторани готелю та кемпінгу, розташовані в межах господарської зони, дасть можливість розмістити на належній йому на праві власності частині лісових угідь тимчасовий наметовий табір поблизу ставка сільськогосподарського кооперативу «Збруч» для оздоровлення відпочиваючих.

Внаслідок поширених дощів використати сінокоси і пасовища стало складним і фермер припинив в односторонньому порядку виконання умов цієї угоди.

Дирекція національного природного парку направила фермеру претензію, в якій зазначала, що в разі подальшого невиконання умов угоди, вона буде змушена скласти позов до господарського суду про примусове виконання взятих фермером зобов’язань.

Визначити коло суспільних правовідносин. Дайте характеристику правового режиму зон національних природних парків. Чи підлягає претензія задоволенню?

Завдання 2 Для забезпечення електричною енергією виробництва та

об’єктів інженерної і соціальної інфраструктури під час високих морозів державна акціонерна гідроенергетична компанія “Дніпроенерго” на виконання розпоряджень Національного диспетчерського центру електроенергетики України значний час використовувала водні ресурси з перевищенням контрольних показників, що призвело до зменшення рівня води на 5м у Кременчуцькому водосховищі. У січні поточного року рівень води цього водосховища був найнижчий за останні 30 років.

Це призвело до осідання льодового покриву на дно річки та масової загибелі риби, зокрема товстолобика. Значна частина риби загинула внаслідок проходження через лопаті турбін ГЕС. За попередніми розрахунками від задухи та пошкодження на турбінах ГЕС загинуло понад 5 тис. тон риби.

За свідченням водолазів, в окремих місцях на значній частині водосховища шар загиблої риби досягає 2 м. Екологічна ситуація внаслідок трагедії значно ускладнилась через різке потепління та забруднення вод від розкладання загиблої риби, використання території прибережних смуг для її захоронення.

За викладеними фактами прокуратурою було порушено кримінальну справу. В процесі проведення попереднього слідства встановлено, що директор Кременчуцької ГЕС не раз попереджав Національний диспетчерський центр електроенергетики України про можливість настання екологічної небезпеки через критичне використання вод з перевищенням нормативних показників у 4-5 разів.

Полтавська природоохоронна прокуратура подала позов про відшкодування збитків до суду, однак розгляд його призупинено за вказівкою відповідальних працівників Кабінету Міністрів України за мотивами, що це може призвести до зменшення потужностей енергомережі Кременчуцької ГЕС та до підготовки відповідних експертних оцінок щодо наслідків цієї екологічної біди.

Визначити можливі процедури розгляду справи. Окресліть коло учасників по справі. Вирішіть справу.

Завдання 3 З метою ущільнення житлової забудови міська Рада

прийняла рішення побудувати будинок на прибудинковій території, що належить ОСББ. Загальні збори жильців будинку прийняли рішення блокувати будівництво і оскаржити в суді рішення міської ради.

Обґрунтуйте законність рішення Ради. Дайте відповідь хто має право розпоряджатися прибудинковою територією, якщо створено ОСББ.

Завдання 4 Член СВК Гордієнко при виході з кооперативу встановив

що його земельний пай зменшився на двадцять п’ять відсотків. Правління кооперативу мотивувало це тим що Гордієнко заборгував кооперативу певну суму і погашення боргу вирішили здійснити за рахунок земельної ділянки.

Обґрунтуйте правомірність такого рішення. Надайте консультацію щодо можливості правового вирішення цього питання.

Завдання 5 При розпаюванні земель КСП «Промінь» окремі члени

господарства виявили незадоволення тим що виділенні їм земельні ділянки на місцевості не відповідають площі зазначеній в сертифікатах. Пай зазначений в сертифікаті три гектари, а на місцевості закріплено два з половиною гектари. Вони звинуватили керівництво КСП в тому, що воно зменшило їм земельні паї щоб передати їх іншим особам.

Поясніть правомірність таких претензій та обґрунтуйте в яких випадках площа зазначена в сертифікатах не відповідає площі ділянок закріплених на місцевості.

Завдання 6 Громадянин Борисенко І.П. подав заяву до сільської ради

з проханням виділити йому земельну ділянку під житлову забудову площею 0.25 гектара. Сільська Рада своїм рішенням виділила Борисенку 0.15 гектара. З рішенням ради Борисенко І.П. не погодився і оскаржив його в суді. Суд скаргу не задовольнив.

Обґрунтуйте вмотивованість рішення суду.

Завдання 7 До районного управління земельних ресурсів

поскаржилась громадянка Дяченко М.І. Її батько Дяченко І.М. помер за рік до розпаювання земель. Отже вона отримала у

спадок лише майновий пай, а у виділенні земельного паю їй відмовили.

Дайте відповідь стосовно правомірності відмови їй в земельному паї.

Завдання 8 Перевіркою дотримання вимог природоохоронного

законодавства, проведеною прокуратурою Миколаївської області, виявлено будівництво на території ботанічного саду „Веселинівський” готельного комплексу та спортивного майданчику з тенісними кортами та біговими доріжками. Зазначене будівництво здійснюється ТОВ „Турист-сервіс”, яке уклало договір про спільну діяльність із адміністрацією саду. За умовами договору адміністрація дозволяє ТОВ здійснювати будівництво і надавати після його завершення туристичні послуги, а ТОВ відраховує на потреби парку до 15 % доходу щомісяця. Прокурор області звернувся до суду про визнання договору між ТОВ та адміністрацією саду недійсним через його невідповідність чинному законодавству, а також про зобов’язання ТОВ знести незаконно збудовані комплекс та спортивний майданчик.

Визначити види правовідносин, які виникли. Які особливості правового режиму національних ботанічних садів визначені чинним законодавством? Проаналізувати договір між ТОВ та адміністрацією саду на відповідність вимогам чинного законодавства. Надати правову оцінку позиції прокуратури області. Вирішити справу.

Завдання 9 Громадянка Дідик К. у 2002 році після смерті свого

чоловіка успадкувала житловий будинок і присадибну земельну ділянку площею 0,10 га. Нотаріус оформив свідоцтво про прийняття спадщини лише на житловий будинок. Громадянка Дідик К. звернулася до управління Держкомзему із заявою про переоформлення Державного акту про право власності на земельну ділянку на своє ім’я, однак їй у цьому відмовили.

Яким законодавством необхідно керуватися при вирішенні цієї проблеми? До якого органу потрібно звернутися громадянці Дідик К. для захисту свого права на землю?

Завдання 10 Селищна рада прийняла рішення про передачу двох

земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянам Польщі Радзієвському К. та Тарновському Ф. для влаштування мисливського господарства. Також частина земель сільськогосподарського призначення рішенням ради була вилучена у власників та переведена до мисливського фонду.

Прокурор області опротестував рішення ради як таке, що суперечить нормам Земельного кодексу України щодо заборони передачі у власність іноземцям земельних ділянок.

Які нормативно-правові акти мають право видавати органи місцевого самоврядування? Визначити, які порушення чинного законодавства були допущені. Вирішити справу.

Тема 2 Джерела екологічного права. Система органів управління в галузі природокористування та охорони

довкілля (2 години)

Практичне заняття

План

1 Система джерел екологічного права.

2 Основні законодавчі акти у сфері екологічного права.

3 Нормативно-правові акти органів центральної виконавчої влади, спеціальних органів управління і органів місцевого самоврядування в галузі природокористування.

4 Органи загального державного управління в галузі природокористування

5 Органи спеціального державного управління в галузі природокористування.

6 Громадський контроль в сфері використання та охорони природних ресурсів. Джерела екологічного та земельного права

Мета: ознайомити з поняттям і основною характеристикою джерел екологічного та земельного права; ознайомити з конституційними засадами правового регулювання екологічних відносин, у том числі земельних; ознайомити з кодифікаційними і спеціальними законами екологічного та земельного права, нормативно-правовими актами органів центральної виконавчої влади та спеціальних органів управління, нормативними актами місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування в галузі природокористування; розкрити місце і роль норм екологічного та земельного права в загальній системі права; сприяти формуванню та розвитку навичок щодо дотримання норм екологічного та земельного права в сучасних соціальноекономічних умовах розвитку суспільства; сприяти чіткому розумінню студентами основних тенденцій розвитку екологічного та земельного права.

Основні поняття: джерела природноресурсового права, нормативно-правові акти, міжнародні договори, адміністративні договори, судові прецеденти, правові доктрини, нормативно-технічні документи, інструменти локального регулювання, мовні норми

Під час підготовки до першого питання слід звернути увагу на систему джерел екологічного права. Найбільш поширеним в Україні видом джерел права є нормативноправові акти, які містять правові норми, розраховані на багаторазове застосування при регулюванні відповідних суспільних відносин. Під нормативно-правовими актами слід розуміти акти органів державної (публічної) влади, якими встановлюються, вводяться в дію, змінюються чи скасовуються правила поведінки суб'єктів правовідносин у суспільстві. Джерела екологічного права є способом виявлення

норм екологічного права. Здобувач вищої освіти має звернути увагу на класифікацію джерел

Друге питання розкриває основні законодавчі акти у сфері екологічного права. Здобувач має звернути увагу на те, що важливою особливістю природноресурсового права є наявність кодифікованих законодавчих актів — Земельний кодекс, Кодекс про надра, Водний кодекс, Лісовий кодекс. Особливістю кодексів як джерел права є те, що вони покликані бути інтегруючою основою для розвитку природноресурсового законодавства.

Третє питання розкриває нормативно-правові акти органів центральної виконавчої влади, спеціальних органів управління і органів місцевого самоврядування в галузі природокористування. Маючи найвищу юридичну силу, спеціальні закони посідають головне після кодифікованих актів місце в ієрархічній структурі законодавства, а всі інші нормативні акти видаються на основі, в розвиток і на виконання вимог Конституції, кодексів, законів і в зв'язку з цим називаються підзаконними актами.

Під час підготовки до четвертого питання студент має виділити органи загального державного управління в галузі природокористування. Органи управління і контролю в галузі природокористування — це юридично відокремлені суб'єкти (органи державної влади, місцевого самоврядування, громадські організації), уповноважені в межах загальної або спеціальної компетенції здійснювати владні та інші функції в галузі використання і охорони природних ресурсів. Органи загального державного управління - уповноважені законодавчими актами органи державної виконавчої влади, на які покладені, поряд із загальними, повноваження в сфері соціально-культурного розвитку щодо забезпечення екологічної безпеки, ефективного використання природних ресурсів і охорони навколишнього природного середовища (Президент України, КМУ, уряд АР Крим, державні адміністрації на місцях).

При підготовки до п’ятого питання студент має розкрити особливості органів спеціального державного управління в галузі природокористування. До органів спеціального державного управління належать спеціально уповноважені органи центральної виконавчої влади та їх підрозділи на місцях, що реалізують функції управління в галузі забезпечення раціонального використання природних ресурсів і ефективної охорони навколишнього природного середовища.

Останнє питання розкриває особливості громадського контролю в сфері використання й охорони природних ресурсів, а також джерела екологічного права. Участь громадськості в управлінні природокористуванням і охороною навколишнього природного середовища реалізується крізь призму повноважень громадських організацій і об'єднань, що виконують екологічні функції.

Ситуативні завдання

Завдання 1 Група мешканців смт. Калинівка Вінницької області

звернулись до Акціонерного товариства “Квант” з вимогою про перенесення великого бензосховища, яке належить АТ, за межі вказаного населеного пункту. В обґрунтування своєї вимоги громадяни зазначили, що випари бензину негативно впливають на здоров’я людей, викликаючи головокружіння, нудоту, приступи астми та загострення хронічних захворювань, алергічні реакції. Особливу стурбованість викликає здоров’я дітей. Крім цього, у центральному парку селища спостерігається пожовтіння трави й листя на деревах. А підтікання бензину забруднює ставок загального користування, який знаходиться поблизу парку відпочинку.

Керівник екологічної служби АТ “Квант” пояснив, що умови зберігання бензину відповідають нормам екологічної безпеки, тому у населення Калинівки немає підстав для хвилювання, а захворюваність населення залежить від

загального погіршення екологічної обстановки в Україні. До того ж, забруднення ставка нафтопродуктами не має ніякого значення, бо селищна рада ще торік наклала заборону на купання і вилов риби у ставку.

Після цього громадяни звернулись до Державного управління екологічної безпеки Вінницької області. Не отримавши відповіді, вони звернулись до суду з позовом до АТ “Квант” з вимогами про перенесення бензосховища за межі селища, захист порушеного права на екологічну безпеку у вигляді фінансування побудови нового корпусу дитячої лікарні та закупівлю обладнання на власні кошти.

Окреслити коло суспільних відносин, що склались. Чи підлягає позов задоволенню? Вирішити справу.

Завдання 2 У багатоповерховому будинку в житловому районі

“Дубки” на сходинковому майданчику мешканці виявили розлиття значної кількості підозрілої рідини, схожої на ртуть. Звернувшись до диспетчерської місцевого ЖЕКу з проханням про усунення розлиття, мешканці отримали відмову, оскільки ЖЕК не має необхідних засобів для збирання ртуті, до того ж, проведення таких заходів не входить до обов’язків працівників ЖЕКу. Схожі відповіді були отримані від працівників місцевого відділення міліції, швидкої медичної допомоги та державної пожежної охорони.

Визначити коло суспільних правовідносин. До обов’язків яких органів входить перевірка повідомлення мешканців і ліквідація розлиття ртуті? Запропонувати способи захисту прав та інтересів громадян. Вирішити справу.

Завдання 3 Під час транспортування рідких відходів хімічного

виробництва водій вантажного автомобіля Максимчук М.Ф. не впорався з керуванням, автомобіль потрапив у кювет і перекинувся. При цьому відбувся витік рідини, яка потрапила із дощем у ставок.

У ході розслідування ДТП було встановлено, що вини

водія немає, оскільки аварія виникла через невлаштованість дорожнього покриття.

На суді у якості співвідповідачів було залучене обласне управління по будівництву та експлуатації автомобільних доріг, представники якого зазначили, що не несуть відповідальності за вказаний випадок, оскільки дана ділянка є аварійно-небезпечною, про що стоїть попереджувальний дорожній знак, до того ж, як наполягають представники облавтодору, вантажівка належить не їм, а тому вони не можуть нести відповідальність за джерело підвищеної небезпеки незалежно від вини.

Представник АТ “Заграва”, якому належить автомобіль, заявив, що, якби не дефекти покриття дороги, то такий випадок взагалі б не трапився.

Визначити коло суспільних правовідносин. Чи обґрунтовані заяви відповідачів? Чи підлягає позов задоволенню? Вирішити справу.

Завдання 4 Представники екологічної громадської організації

“МАМА-86-Ніжин” звернулись з інформаційними запитами з метою отримання екологічної інформації до міського Голови, Головного санітарного лікаря м. Ніжина і начальника Держекоінспекції по м. Ніжин та району з приводу надання інформації про результати аналізів проб води, про проект реконструкції центрального парку міста та його погодження з відповідними службами.

Від міського Голови відповіді не поступило. Начальник Держекоінспекції по м. Ніжин та району відмовив у наданні зазначеної інформації, посилаючись на те, що органи екології та природних ресурсів аналізів проб води не проводять, тому дана інформація у них відсутня. Головний санітарний лікар м. Ніжина відповів, що відхилень від санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм, а також гігієнічних

нормативів якості питної води не спостерігається.

 

Не

задовольнившись

результатами

звернень,

представники екологічної громадської організації “МАМА-86- Ніжин” звернулись за допомогою до відділу інформації та зв’язків з громадськістю Департаменту планування, координації та розвитку Міністерства екології та природних ресурсів України.

Визначити коло відносин, що склались. Які законодавчі засади залучення громадськості до процесу забезпечення регіональної екологічної і, зокрема, санітарно-гігієнічної політики? Вирішити справу.

Завдання 5 У зв’язку з наданням земельної ділянки для організації

садівничого товариства «Квітка» його правління звернулося до районної адміністрації, яка приймала вказане рішення, з клопотанням виділити земельну ділянку для облаштування тимчасової зупинки електропоїзда місцевого сполучення. Таке клопотання було задоволено і правління уклало угоду з місцевими будівельниками для зведення згаданої зупинки.

Начальник відділення залізниці, дізнавшись про початок роботи, своїм наказом заборонив використовувати смуги відводу залізниці для вказаної мети, вважаючи, що в межах земель залізниці будь-які роботи та використання земель має здійснюватися виключно за розпорядженням органів залізничного транспорту.

Райдержадміністрація оскаржила вказаний наказ у прокурора району, вважаючи його незаконним.

Визначте коло суспільних правовідносин. Висвітліть особливості правового режиму спірної земельної ділянки. Вирішіть справу.

Завдання 6 Під час запуску експериментального супутника з метою

дослідження і використання космічного простору сталася аварія, внаслідок якої заподіяно збитки сільськогосподарському виробництву фермера Н. Від пожежі згоріло понад 30 га лісу, було знищено значну частину цінної фауни і флори, забруднено атмосферне повітря.

До АТ «Орбіта» фермер Н. подав позов у обласний господарський суд про відшкодування ним збитків, завданих внаслідок неналежної експлуатації об'єктів космічної діяльності.

Акціонерне товариство заперечило проти позову, вважаючи, що космічний об'єкт не є їхньою власністю, а належить Гідрометцентру, на замовлення якого вони його виготовили. Як свідчать попередні експериментальні дані та стендові випробування, космічний об'єкт не мав технологічних і стандартних порушень.

Чи підлягає позов задоволенню? Вирішіть справу.

Завдання 7 На виділеній фермеру К. площі земель, що становлять

єдиний масив, у постійне користування надано 5 га лісових угідь. Фермер К., який до цього працював трактористом у колгоспі, поділив вказані угіддя на чотири функціональні зони: для заняття лісовим господарством, рекреаційною діяльністю, розміщенням сінокосів, пасовищ та вуликів. З цією метою він уклав угоду з п'ятьма працівниками сусіднього сільськогосподарського підприємства «В.», передавши їм вказані лісові угіддя у дострокову оренду разом з 50 вуликами.

У зв'язку з тим, що працівники С. та Л. своєчасно не здали вилучені кошти за проданий мед, фермер К. розірвав з ними вказану угоду і звернувся до суду про повернення незаконно привласнених коштів та лісових угідь.

Суд відмовив у задоволенні позову, вважаючи його непідвідомчим. Фермер К. на це рішення подав апеляційну заяву.

Встановіть коло суспільних відносин. Чи є законним рішення місцевого суду? Вирішіть справу.

Завдання 8 Громадянка Білокінь К.М. звернулося з заявою до

сільської Ради про надання їй земельної ділянки під житлову забудову і її приватизацію. Сільська Рада відмовила їй,

мотивуючи тим, що вона вже приватизувала земельну ділянку в садівничому товаристві.

Обґрунтуйте правомірність рішення Ради. Наведіть чинні норми надання земель у власність для різноманітних потреб.

Завдання 9 Громадянин Сидір, який користувався земельною

ділянкою 0,10 га для городництва з 1990 року звернувся до Жулинської сільської ради із заявою про передачу йому цієї земельної ділянки у приватну власність. Свою вимогу він обґрунтував тим, що користуватися вказаною землею більш ніж 15 років, посадив на ній фруктовий сад і побудував двоповерховий будинок. Голова сільської ради порадив Сидору звернутися до місцевої адміністрації, оскільки земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту, а також у БТІ для оформлення права власності на будівлю.

Визначте коло земельних правовідносин. Чи правомірна відмова голови сільської ради? Як вирішити цю справу?

Завдання 10 Під час проведення. громадських слухань з питань,

пов’язаних із будівництвом швидкісної автомагістралі Одеса – Рені на території заповідного урочища “Дністровські плавні” в с. Маяки Біляєвського району Одеської області, організованих Громадською екологічною організацією “МАМА-86-Одеса” спільно з Українським товариством охорони птахів було розглянуто і проаналізовано висновок громадської екологічної експертизи. Висновок був негативним, тому що відсутній позитивний висновок державної екологічної експертизи матеріалів будівництва, дана автомагістраль є об’єктом підвищеної екологічної небезпеки, а заповідне урочище відноситься до об’єктів природно-заповідного фонду і не може бути використане для прокладання транспортних комунікацій. Учасниками слухань було прийнято рішення і складено звернення до Міністра екології та природних ресурсів України з проханням ввести до повноважень обласного управління

Соседние файлы в предмете Экологическое право