Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект.всі теми.паразитологія.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
1.91 Mб
Скачать

3. Токсикоплазмоз тварин.

Це антропозоонозне захв., що виклик. внутрішньоклітинними паразитом Токсоплазма гондіі – Toxoplasma gondii з родини Еймеріда. Захв. має соціальне знач., бо хвор. і люди в них уражається н.с., ендокринна і лімфатична, народж. неповноц. діти. Реєстр.в усіх кр.світу є і в Укр.

Збуд. паразитує в орг.твар. і людей у вигл. трофозоітів і цист. Трофозоіт аркоподібної або півмісячної форми 4-10 мкм. На передньому кінці є коноід, від якого відходять 12-16 фібрил і 14 токсонем. А на зад. част. розм. мітохондрії. Токсопл. локаліз. в ретикулоендотеліальн. клітин., в різн. кліт. орг. і тканин, в гол. мозку, м’язі серця, селез., клітинах печ., скелетн. м’язах і ін.

Біол. Життєвий цикл склад. з ендогенного і екзоген. етапів. Ендогенний має 2 фази: безстат. розмнож., яке проход. в орг. проміж. живителя (твар. всіх. видів і людина); і статевого (кишковий) – прох. в орг. дифініт. живителя (коти). Розвиток паразита в к-ку від спорозоіта до ооцисти 7 – 10 дн. Зріла ооциста -- > орг. пром. господ. -- > звільн. Спорозоіти -- > трофозоїти -- > діляться брунькуван. -- > циста 1-3 дн. Цисти круглі 100 мкм, мають багато цистозоїтів і локал. в м’язах діафрагми, серця, гол. мозку. Спорогонія відбув. в зовн. серед. Ооцисти виход з фекал. котів і мають 1 споробласт. В зовн. серед. утвор. 2 спороцисти і по 4 спорозоїти в кожній – це трив. 4-10 дн. і стають інваз. Зараж. відбув. аліментар. шляхом.

Епізоот. Це природно вогнищева хвороба. Хвор. твар. і люди. Проміжні господарі зараж. від котів. Трофозоїтами і цистами зараж. алімент. при вживанні ....., ч/з пошкодж. шк., ч/з кліщів. Виділ. токсоплазми з слиною, виділен. з очей, носа, сечею і молоком.

Клін.оз. Протік. гостро, п/гостро і хрон. Інкуб. пер. дек. дн.-1,5 міс. Розр. токсопл. вроджен. і набутий – зараж. алімент. При гостр.ф.: гарячка, відказ від корму, блювота, пронос, потім ураж. н.с. – парези і паралічі і погірш. зір. З’явл. слизуваті виділення з носа і очей, корови збудж. як при сказі. У св. і овець – кривава сеча, різко зниж.Ттіла і гинуть. При гостр.ф.інкуб. пер. 2-5дн. При п/гостр. – 10 дн. – твар. виснаж., нервові явища, агр. При хрон. ф. – гарячка короткочасна, виснаж., періодичні розлади н.с. і травлен. Іноді ч/з 2-3 міс. гинуть, або у них зник. Клін.озн. іє паразитоносіями.

Пат.зм. При гостр.ф. – збільш.селез., печ., л/в і на їх поверхні некротичні вузлики. Набряк і запал. легень. При п/гостр. – гемораг. гастроентерит, в гол. мозку крововил., окремі діл. мозку розм’якш.

Д-з. При житті досл. л/в та мазки крові і серолог. реакц. У котів досл. фекал. Фюлеборна і Дарлінга. Посмертно: ростуть мазки з плевральної і перитоніальної рід. мозку і ураж. орг. Дфер. від: лептоспірозу, лістеріозу, бруцельозу, чуми собак.

Лікув. Для с/г тв. і людей не розроблене. Котам – хімкокцид – 0,024 г/кг з к-мом 1 р. на день з дні підряд, а потім 25 днів профіл. дозу – 0,012 г/кг.

Проф. Не допускати на ферми, кормоцехи бродячих котів, собак, їх знищ. Хвор. твар. вибраков і забивають. М’ясо від них викор. після термічної обробки. Молоко пастеризують. Людям, що працюють з м’ясом не травмувати шкіру рук або тим, що розтинають трупи, чи надають рододопомогу. Абортовані плоди знищують, а приміщення піддають дезінвазії 10 % р. їдкого Na або хлорним вапном. Вести пропаганду серед працівників м’ясокомб-ів, утильзаводів, лабораторій.