Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект.всі теми.паразитологія.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
1.91 Mб
Скачать

4. Піроплазмоз собак.

Це захв. собак і хутр.звір., яке викл. збудн. Піроплазма каніс – Piroplasma canis. Хвор. охотні і службові соб. різн. пор.

Морф. Типова ф. – парна грушевид. З’єднані під гострим кутом в середині еритроц. 2 – 4 мкм.

Біол. В орг. собак піропл. розмнож. простим поділом або брункуван. Передається захв. до собак через кліщів роду Дермацентор і Рипіцефалюс. В тілі кліща збуд. розмнож. в к-ку, а потім попад. з гемолімфою в слинні залози і при сосанні крові до твар.

Епізоот. Пош. на Укр. поч. травня-червень і зкінця серпня до пізньої осені. Тяжко хвор. цуценята.

Патог. Піропл. розруш. еритроц. – мех. дія. Розмнож-ня збуд. супров. виділ. прод. обміну, які токс-ні для ор-му. Токсини в крові діють на терморегул. центр і підвищ Т. Зменш. еритроц. в крові веде до анемії, кисневе голодув. Нест. кисню поруш. роб. шкт – споч. посил., а потім гіпотонія. Гемоглоб. з розруш. еритроц. перероб. в печінці в жовчні пігменти – розв. жовтуха. Зміни в крові посил. проникл. капілярів – набряки і крововил.

Клін.оз. І/п 1-3 тиж. Т – 41 і >, зниж. апет. і зник. Твар. в’ялі, лежать, байдужі. Слизові бліді з жовтуват. відтін. Блювота, понос – запор. Сеча на поч. розова, потім темно-черв. виділ. зтрудом. Триває хвор. 3-9 дн. При п/гостр. формі до 3 тиж.

Імуніт. Не стерильний.

Пат.зм. Труп виснаж. Слизові, п/шк. клітков., серозні обол. з жовтув. відтін. Селез. і л/в збільш. і кровонаповнені. Нирки набряклі, під капсул. крововил., границя зглажена. В сечов. міхурі сеча черв., на слиз. крапкові крововил. Серце збільш., міокард дряблий. На епі- і ендокарді крововил.

Д-з. Компл. Досл. мазки крові. Біол. метод діагностики: зараж. цуценят кров’ю хворих і загинувш. твар. Імунодіагностика – реакці преципітації в гелі.

Лікув. Азидин і Береніл – в/м в дозі 0,0035 г/кг в 1-7%р. Симптомат.лікув.: серцеві – глюкозу, послаблюючі, вітаміни, загальнотонізуючі.

Тема: Кокцидіози

1. Основи морфології, біології та систематики кокцидіозів

2. Епізоотологія, патогенез та імунітет при кокцидіозах

3. Діагностика кокцидіозів.

4. Еймеріоз кролів

1. Основи морфології, біології та систематики кокцидіозів

Це велика група тварин і людей, які викликаються найпростішими з класу Спорозоа.

Систематика

Тип: Рrоtоzоа

Клас: Sроrоzоа

ряд: Соссіdііdа

родина: Eіmеrііdа п/родина: Еіmеrііnае Іsоsроrinae

рід Еіmеrіа роди: Іsоsроrа

Тохорlаsmа

Sаrсосуstis

Еймерії - це строго специфічні збудники до господаря і до місця локалізації.

МОРФОЛОГІЯ

Збудник - ооцисти, овальної форми, мають двохконтурну оболонку в середині 4 спороцисти і в кожній по 2 спорозоіти. тобто (8). Ізоспори токсоплазм і саркоцист овальної форми з двохконтурною оболонкою і всередині 2 спороцисти в кожній по 4 спорозоїти.

БІОЛОГІЯ

Цикл розвитку має 2 фази:

І. ЕНДОГЕННА - проходить в організмі тварини і має 2 стадії:

а) МЕРОГОНІЯ (Шизогонія) - множинне безстатеве розмноження (трив. 5 - 8 днів.)

б) ГАМЕТОГОНІЯ - статеве розмноження триває /2-3 тижні/ і завершується утворенням ооцисти, яка виділюється в зовнішнє середовище, тобто : макрогамета зливається з мікрогаметою і утворюється зигота.

ІІ ЕКЗОГЕННА -

а) СПОРОГОНІЯ –проходить в зовнішньому середовищі і триває: /25днів/. При цьому в середині ооцисти утворюються 4 спороцисти і в кожній по 2 спорозоіти.