Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ргз 2 геогр 1 ч.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.04.2021
Размер:
40.99 Кб
Скачать

5. Рекомендації при самостійному плаванні

До самостійного плавання в льодах допускаються судна, що мають спеціальний льодовий клас Регістру, з урахуванням району плавання і конкретно що складається льодової обставини. Суду, що не мають льодового класу, до самостійного плавання в льодах допускатися не повинні.

Для отримання правильного уявлення про льоди, слід добре розглянути лід в межах видимого горизонту візуально і за допомогою радіолокатора. Спостерігати лід візуально треба в бінокль з можливо більшої висоти.

Капітан судна, самостійно вибирає шлях в льодах, не повинен значно ухилятися від рекомендованого йому генерального курсу, якщо не впевнений, що таке ухилення виведе судно на чисту воду і воно незабаром повернеться на бажаний шлях.

При виборі розводдях потрібно враховувати прохідність перемичок льоду між ними, щоб не потрапити в «крижаний мішок». Потрапивши в такий «мішок», судно може втратити багато часу на зворотний вихід або буде блоковано при перегрупуваннях льоду під дією вітру або течії.

Перед прийняттям рішення про вхід в розводдя треба прагнути знайти вихід з нього на чисту воду або в розріджений лід.

При розв'язання питання про можливість проходу і при виборі курсів в льоду капітан судна повинен віддавати перевагу даними розвідки льодів, отриманим з літака або вертольота.

Вибираючи проходи в льоду потрібно пам'ятати, що лід, як правило, постійно знаходиться в русі під дією вітру і течії. Під впливом вітру смуги льоду і розводдя

витягуються майже перпендикулярно до напрямку вітру. Під дією ж течії смуги льоду і розводдя витягуються перпендикулярно напрямку течії і паралельно гребеню припливної хвилі.

6. Плавання в розріджених льодах

Серед крижаних полів часто можна виявити прогалини (розрідження), покриті рідкісним льодом, які іноді тримаються довго.

Йдучи чистою водою по прогалині, судно може розвивати великий хід. Якщо на шляху судна зустрінуться навіть найменші крижини, то не можна допускати удару об них, через те, що це нерідко тягне за собою пошкодження корпусу, тому що крижина поперечником в кілька метрів важить кілька десятків тонн.

При виявленні небезпечної крижини за курсом або поблизу від нього вахтовий штурман зобов'язаний негайно дати кермовий команду обійти її на безпечній відстані. У облаявши зверху або сильно виторочених крижин нерідко спостерігаються підводні виступи «тарани» або полови, які при ударі можуть пошкодити борт судна. Судоводитель повинен звертати увагу на кожну вбачається на шляху крижину.

Якщо по курсу зустрічається піддається форсування крижина, закуповуються прохід між двома важкими полями, слід обережно спробувати зруйнувати її, але не проходити між крижиною і полем, що може привести до небезпечного навалу судна вилицею на крайка поля.

При плаванні в розрідженому льоду необхідно керуватися наступними правилами:

а) не проходити близько біля крижин, бо навіть сильно облаявши зверху крижини можуть мати підводні виступи - «тарани»;

б) не входить з великого ходу у вузький прохід між крижинами, які іноді можуть навіть з'єднуватися між собою під водою;

в) вузький прохід проходити прямим курсом; поворот робити лише після того, як корми судна мине вузьке місце;

г) передбачаючи крутий поворот, необхідно заздалегідь і значно зменшувати хід, щоб уникнути удару кормою, гвинтом або кермом об крижину;

д) для запобігання керма і гвинта від ударів об лід створювати диферент на корму;

е) при зустрічі з стамухамі не проходити впритул до них, бо підводна частина стамух утворюється з крижин-зсувів, які можуть далеко видаватися на зразок таранів. Сильно підмиті стамухі небезпечні і в тому відношенні, що їх можна прийняти за що плаває крижини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]