Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ргз 2 геогр 1 ч.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.04.2021
Размер:
40.99 Кб
Скачать

2. Про безпеку льодових проводок суден

В основу буксирування «впритул» закладений принцип щільного зчеплення криголама і судна, що буксирується. Здійснюється подібне зчеплення за допомогою втягування форштевня судна, що буксирується в кормовій виріз криголама буксирного лебідкою криголама або шляхом маневрування обох судів, а найчастіше, одного криголама. Цей спосіб має також і інша назва - проводка «на вусах», але судноводії повинні знати і його особливості, а саме: при різких поворотах «зчіпки» можливий обрив «вусів», навіть при наявності спеціального амортизатора (демпфера). Для судів зі «слабким носом» можливі пошкодження вилицевих ділянок носової частини корпусу. Тому судоводитель або капітан, що керує криголамом, повинен завжди пам'ятати, що поворот зчіпки «криголам-судно» повинен бути по можливості плавним, тобто з великим радіусом повороту.

Буксирування суден в льоду застосовується, тоді, коли звичайна проводка малоефективна або зовсім неможлива або коли є необхідність збільшення швидкості проводки малопотужних судів. За тактичним особливостям буксирувальні операції можна розділити на буксирування в припайних льодах і буксирування в що дрейфує льодах.

Буксирувальні операції в припайних льодах зазвичай здійснюються за заздалегідь прокладеному каналу, причому, канал повинен бути прокладений таким чином, щоб криголам при проводці судна на буксирі (на вусах) НЕ заклинювався в каналі. Потрібно завжди пам'ятати, що якщо криголам працює один, без підстрахування іншим криголамом,

будь заклинювання в каналі тягне за собою великі витрати, як за часом, так і з безпеки проводки судна. У льодовому каналі, заповненому великими уламками важкого льоду, можна зробити великий розбіг зчіпки «криголам-судно» через великий ризик пошкодити гвинто-керуючу групу судна, що буксирується.

3.Чого слід уникати при плаванні в полярних водах

При плаванні в полярних водах вимагає від моряків додаткових знань до тих, які необхідні при експлуатації суден в менш складних умовах мореплавання. Для цього потрібен досвід роботи на спеціалізованих судах та особлива підготовка. Але і цього недостатньо, тому що є ще одна важлива вимога: знання природних властивостей льоду і динаміки плавучих льодів. При плаванні в льодових умовах звичайні торгові і риболовецькі судна можуть скористатися допомогою судів льодового класу або криголамів.

Однак в умовах максимального тиску льоду навігація може бути утруднена навіть для теплоходів, розроблених спеціально для роботи в льодах. Дуже багато залежить від капітана, саме він повинен звернути увагу на тип льоду, його товщину, а також на розташування судна. Будь-яке (не)правильне рішення або судження веде до додаткової витрати палива і збільшення ймовірності застрягання в льодах.

4. Льодовий режим

Найбільшого розвитку крижаний покрив досягає в Фінській і Ризькому затоках і біля східного узбережжя моря. Так, значна частина Фінської затоки від порту Санкт - Петербург до острова Потужний, а також шхери від порту Виборг до півострова Ханко, протоку Муху-Вяйн, прибережні води Ризької затоки і східній частині моря покриваються нерухомим льодом. У відкритих районах заток зазвичай спостерігаються льоди, що дрейфують, які в суворі зими покривають всю акваторію Фінської і Ризького заток. Максимальний розвиток крижаного покриву в розглянутому районі спостерігається в кінці лютого-початку березня.

Загальна кількість днів з льодом в Невській губі коливається від 140 до 180, в районі острів Потужний-острів Готланд від 100 до 160, в протоці Муху-Вяйн від 80 до 110, уздовж східного узбережжя моря від 50 до 90 і в Гданськом затоці від 30 до 50.

Руйнування льоду і його танення відбуваються в напрямку із заходу на схід. У Невській губі, лід тримається до кінця квітня-початку травня, а в дуже суворі зими до середини травня. Біля східного берега розтин починається в березні. У Гданськом затоці

руйнування крижаного покриву починається в другій половині лютого. В помірні зими очищення від льоду тут відбувається в кінці лютого - березні.

Слід мати на увазі, що характер розвитку льодових процесів і товщина льоду з року в рік піддаються досить значним коливанням в залежності від суворості зими. У дуже суворі зими найбільша товщина льоду сягає в портах Ханко 63см, Хамина 64см, Гельсінкі 69см, Котка 80см.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]