Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грузовед-РГЗ-укр.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
02.04.2021
Размер:
1.03 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МОРСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ МОРСЬКОГО БІЗНЕСУ Кафедра «Експлуатація портів і технологія вантажних робіт»

Методичні вказівки до розрахунково-графічної роботи з дисципліни «Вантажознавство»

Спеціальність: 275.01 «Транспортні технології (на морському та річковому транспорті)»

Одеса - 2018

 

 

 

 

2

 

 

Методичні

вказівки

до

розрахунково-графічної

роботи

розроблені

Тихоніним

Володимиром

 

Івановичем– доцентом

ОНМУ

кафедри

«Експлуатація портів і технологія вантажних »робітНавчально-наукового інституту морського бізнесу Одеського національного морського університету.

Методичні вказівки до розрахунково-графічної роботи схвалені кафедрою «Експлуатація морських портів» ОНМУ 01 вересня 2015 р. (протокол № 1).

Рецензент:

Решетков Д. М., к. т. н., проф. кафедри «Експлуатація морських портів»

Одеського національного морського університету.

 

 

Зміст

 

Загальні вказівки ............................................................................................

2

Вимоги з оформлення роботи........................................................................

3

Методичні вказівки ........................................................................................

7

Вступ ...............................................................................................................

7

1 Транспортні характеристики вантажів.......................................................

7

2 Укрупнення вантажних місць...................................................................

11

2.1

Визначення норми завантаження вагонів .............................................

11

2.2. Формування пакетів ..............................................................................

12

3 Визначення навантажень при складуванні ..............................................

16

3.1

Вибір засобів механізації .......................................................................

16

3.2

Розрахунок експлуатаційного навантаження........................................

21

4 Завантаження транспортних засобів ........................................................

22

4.1

Завантаження вантажного відсіку судна...............................................

22

4.2

Завантаження суміжних видів транспорту ...........................................

24

Висновки.......................................................................................................

25

Список літератури ........................................................................................

25

Додаток 1 ......................................................................................................

27

Додаток 2 ......................................................................................................

28

Додаток 3 ......................................................................................................

28

Додаток 4 ......................................................................................................

31

Додаток 5 ......................................................................................................

33

Загальні вказівки

Розрахунково-графічна робота (РГР) «Схоронність та транспортування вантажів» має на меті прищепити студентам навички свідомого врахування транспортних характеристик вантажів при рішенні завдання забезпечення схоронності й сумісності вантажів при їхньому зберіганні та транспортуванні.

Виконання РГР передбачає знання й уміння враховувати: транспортні характеристики вантажів і робити оцінку їхнього впливу на технологію перевантаження, зберігання та перевезення вантажів; можливі засоби й способи укрупнення вантажних місць (ВМ); особливості режимів роботи різних типів портових складів; критерії оптимального завантаження вантажних приміщень суден, складів, наземних транспортних засобів.

Пояснювальна записка повинна включати:

3

üТитульний аркуш; üІндивідуальне завдання на РГР; üЗміст; üВступ;

üОсновну частину; üВисновки; üСписок літератури.

Вимоги з оформлення роботи

©Пояснювальна записка виконується відповідно до вимог ДСТУ і повинна бути надійно зшита.

©Робота яка не відповідає вимогам оформлення на рецензування(пере-

вірку) не приймається.

©Пояснювальна записка обов'язково починається з титульного аркуша й індивідуального завдання, які оформляються у відповідності Додатком5 цих методичних вказівок (МВ). Данні для індивідуального завдання вибираються студентом самостійно відповідно до його прізвища й ім'ям з Додатка4 та з табл. 7, 8.

©Далі приводиться зміст із вказівкою всіх складових РГР і номера сторінки, з якого починається відповідний розділ (див. «Зміст» даних МВ).

©Основна частина складається із чотирьох розділів:

1.Транспортні характеристики вантажів;

2.Укрупнення вантажних місць;

3.Визначення навантажень при складуванні;

4.Завантаження транспортних засобів.

©Робота виконується на чистих листах білого паперу форма А4 (210´297 мм) рукописним (від руки), машинописним або машинним (за допомогою комп'ютерної техніки) способом на одній стороні листа. Обсяг пояснювальної записки повинен становити 25 – 35 сторінок машинописного або 25

– 45 сторінок рукописного тексту.

При написанні тексту рукописним способом– розмір шрифту (по висоті) від 2,5 до 5 мм, відстань між рядками – не менш розміру шрифту. При використанні друкованих пристроїв ПЕОМ використовується шрифт«Times New Roman», вирівнювання по ширині, з одинарним інтервалом, абзацний відступ – 1,25 см, розмір шрифту по всій записці повинен бути однаковим і відповідати розміру шрифту друкарської машинки (14 пт).

Виділяти що-небудь курсивом, жирним, підкресленням, додатковим абзацом, іншим інтервалом і т.п. – забороняється.

Розташовувати основний текст записки і його окремих елементів з вирівнюванням по центру, крім зазначених окремо (спеціально) – забороняється.

© Записка виконується чорним кольором. Всі рисунки, лінії, букви, цифри й знаки повинні бути однаково чорними протягом всієї записки. Окремі слова, формули, знаки, які вписані в надрукований текст, повинні бути чорного кольору; щільність вписаного тексту повинна максимально наближатися до щільності основного зображення. Написи від руки виконуються чорним чорнилом

4

або пастою чорного кольору креслярським шрифтом. Використання олівця допускається тільки для побудови рисунків. Колір олівця (грифеля) – чорний.

Помилки, описки й графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою й нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого зображення машинописним способом або від руки. Виправлення повинні бути чорного кольору.

©Текст записки повинен починатися(закінчуватися) не менш ніж 30 мм ліворуч, 10 мм праворуч і по 20 мм зверху й знизу. Текст записки розташовуються по короткій стороні листа. При розміщенні таблиць (рисунків) по довгій стороні листа, вони розташовуються (підшиваються) так, щоб для їх читання, записка повинна бути повернена за годинниковою стрілкою. Тоді поле з боку головки таблиці (верху рисунка) відповідає лівому краю й становить30 мм, праворуч і ліворуч по 20 мм, знизу – 10 мм.

©Назви розділів (підрозділів) розташовуються по центру й повинні мати нумерацію. У заголовках (назві розділів (підрозділів)) переноси слів не допускаються, точки наприкінці не ставляться. Якщо заголовок складається з декількох речень, їх розділяють точкою. Відстань між заголовком і попереднім текстом повинна бути не менш одного рядка.

Проведення розрахунків або текстових пояснень одного розділу(підроз-

ділу) в іншому – не допускається.

©Формули розташовуються по центру рядка, дотримуючи симетричності. Здійснювати розрахунки в табличній формі, якщо це не передбачено МВ, не допускається.

При проведенні розрахунків у записці спочатку приводиться розрахункова формула й необхідні пояснення, а потім у формулу підставляються вихідні значення й отриманий результат, із вказівкою одиниць виміру.

Якщо приводяться послідовно декілька взаємозв'язаних формул(одне значення витікає з іншого), то пояснення до них даються до тих пір, поки не стане можливим проведення розрахунків. Тільки після цього у формулу підставляються початкові значення і отриманий результат, вказівкою одиниць вимірювання. В цьому випадку розрахунки по формулам приводяться в зворотному порядку пояснення до них: спочатку розрахунок по останній і тільки потім – по попередніх, а в кінці – по першій в цій групі формул.

Розрахунки здійснюються з точністю, обумовленою розмірністю (величиною) розрахункового показника:

розмірів (довжини, ширини, висоти й т. п.), виражених у метрах– до 1 мм, у сантиметрах – до 0,1 мм, у міліметрах – до 0,01 мм;

маси (ваги), вираженої в кілограмах – до 1 г, у тоннах – до 1 кг; об'ємних та інших розрахункових показників– визначається розмірністю

вихідних величин.

При наявності у числа цілої частини вказується не менш трьох значущих цифр (відмінних від нуля) після коми, а при відсутності цілої частини– не менш п'яти.

©Всі таблиці й рисунки приводяться в записці відразу після першого згадування або на наступному листі після цього згадування, якщо до кінця сторін-

5

ки таблиця або рисунок повністю не вміщуються. Тоді на цій сторінці приводиться тільки посилання на цю таблицю(рисунок) з подальшим продовженням тексту, а наступна сторінка починається із цієї таблиці (рисунка).

У тексті записки повинні бутипосилання на всі таблиці й рисунки (наприклад: рис 4; див. табл. 3; розрахунки представлені в табл. 2; на рис. 1 наведені…). Всі таблиці й рисунки повинні бути пронумеровані.

Всі таблиці й рисунки приводяться в тому ж розділі(місці) записки, де вони необхідні для пояснення розрахунків і отриманих результатів або передбачені даними МВ. Винесення таблиць і рисунків у додаток або доповнення(у кінець записки) забороняється.

©Таблиці повинні мати заголовок(назву таблиці) і (або тільки) слово «Таблиця» із вказівкою номера (наприклад: Таблиця 3, Таблиця 6 – Залежність …). Значок «№» у найменуванні таблиць і рисунків не ставитися. Таблиці (рисунки) розбивати не можна, за винятком таблиць(рисунків), які цілком на сторінці не вміщуються. Таблиці розташовуються по короткій стороні листа. Якщо таблиця так не вміщуються, то допускається її розташування по довгій стороні листа, при цьому вона розташовується на окремій сторінці.

Після закінчення таблиці триває текст записки. Залишати порожнє місце до й після таблиць і рисунків не допускається. Текст на сторінці не продовжується, якщо після таблиць, рисунків (відповідного посилання) або тексту попе-

реднього розділу до кінця листа міститься тільки заголовок нового розділу й один рядок подальшого тексту.

Таблиці повинні мати головку й боковик. У головці записують заголовки й підзаголовки граф, а в боковику – заголовки рядків. У боковику необхідно, при можливості, приводити скорочені або символьні позначення. Графи таблиць не повинні бути порожніми, при відсутності даних у графі ставиться прочерк («–»). Всі колонки й рядки таблиці повинні бути відділені друг від друга горизонтальними й вертикальними лініями. Допускається об'єднання декількох граф таблиці в одну, без поділу, якщо якісь данні однакові для декількох сусідніх колонок таблиці.

Таблиці, які розміщені на окремій сторінці, повинні займати все поле тексту. Розміщення тексту на одній сторінці одночасно уздовж і поперекне допускається. При переносі таблиці на наступний лист, частина таблиці (головка таблиці або рядок з нумерацією колонок) повторюється, а над нею вказується «Продовження таблиці» із вказівкою номера.

Приведення в осередках таблиці цифр у два ряди (з переносом) не допускається. Якщо при заповненні таблиць, розміщених по довгій стороні листа, основним шрифтом (14 пт.) данні не вміщуються, то допускається, як виключення, при заповненні граф таблиць використання меншого шрифту, але не

менш ніж 12 пт.

©Рисунки повинні мати найменування(або тільки) слово «Рисунок» з вказівкою номера (наприклад: Рисунок 3; Рисунок 2 – Схема завантаження вагона). При переносі на наступний лист частини рисунка, у його найменуванні вказується «Рисунок __, аркуш __» із вказівкою номера. Схема розміщення рисунків на листі аналогічна таблицям. Всі рисунки повинні виконуватися в мас-

6

штабі або пропорції, які можна вибирати довільно. Обраний масштаб повинен дозволяти без труднощів роздивитися необхідні величини.

Всі побудови (рисунки) виконуються тільки за допомогою креслярських інструментів (засобами комп'ютерної графіки). Побудова рисунків від руки (без використання лінійки, циркуля й т. п.) не допускається. Рисунки можуть містити в собі елементарні розрахунки або чисельні значення, необхідні для пояснення наведених побудов на рисунках.

Рисунки приводяться для кожного вантажу окремо(з відповідним записом), наприклад, Рисунок 4 – Схема завантаження вагону бавовною(вигляд збоку і з торця). Можливе розміщення на одному рисунку зображень, які відносяться до декількох вантажів. Тоді в його найменуванні наводяться пояснення до нього (див. рис. 5 МВ). Пояснення також можна приводити і в тексті записки (див. рис. 9 і 10 МВ).

Назва таблиці приводиться над таблицею по ширині з абзацним відступом, а рисунка – під ним по центру без абзацного відступу.

©Всі сторінки записки повинні бутипронумеровані (крім титульного листа й завдання), нумерація починається із цифри 3. Номер сторінки ставитися вгорі сторінки посередині або у верхньому правому куті. Якщо розташування таблиць або рисунків по довгій стороні листа, то нумерація на них ставиться після їхньої підшивки в записку.

При використанні друкованих пристроїв допускається здійснення нумерації сторінок від руки. Таблиці й рисунки, побудовані на окремих листах, включаються в загальну нумерацію.

Скорочення в тексті не допускаються, за винятком загальноприйнятими й установлених відповідними стандартами.

Якщо використовується література, то її порядковий номер за«Списком літератури» й номера сторінок, вказуються в тексті відразу після згадування у квадратних дужках (наприклад: [9 С. 2 – 4] або [9, 12, 85]).

©У випадку виникнення необхідності внесення виправлень, пов'язаних із зауваженнями викладача, вони здійснюються на чистій зворотній стороні попереднього листа. Виправлення цих зауважень іншими способами(використанням коректори, заміною сторінок й ін.) не допускається.

Розташування виправлень на чистій зворотній стороні попереднього листа дає можливість одночасно (не перегортаючи сторінки) бачити помилки (зауваження) і як вони виправлені.

Якщо на звороті листа не вистачає місця для внесення виправлень, то у відповідному місці підшивається додатковий(без номера сторінки) чистий лист, на якому приводяться виправлення.

Виправлення виконується тим же способом, що й текст записки.

Якщо виправлення вимагають розрахунки наведені в таблицях, то приклад розрахунку не приводиться, а на чистій зворотній стороні попереднього листа приводитися тільки боковик цієї таблиці й колонки з отриманими(виправленими) результатами.