Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Залік-модуль . Державне та регіональне управління.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
107.72 Кб
Скачать

9 Відповідальність у системі державного управління

На мою думку, відповідальність у сфері державного управління є дуже важливою річчю, адже саме відповідальність виступає як регулятор дотримання законності та нормативності діяльності людей у цій сфері. Тому, я вважаю, для кращого розуміння що таке відповідальність раціонально буде розглянути що таке законність. Законністю називають процес здійснення законів, що фор­мує правовий режим суспільних відносин у державі, яким за­безпечується повне й неухильне додержання, безумовне вико­нання і точне застосування всіма громадянами чинних норм права.

Результатом дотримання законності є правопорядок — сис­тема стабільних правових зв'язків, які існують у державі, су­спільстві, між людьми і забезпечують їх потреби, інтереси і цілі, сприяючи гармонізації і раціоналізації суспільного роз­витку. Визначальна роль у забезпеченні законності в державному управлінні відводиться судовій владі. Розгортання у правовій державі судового контролю за за­конністю в державному управлінні під­вищує роль у цьому процесі прокуратури.

Особливе місце в підтриманні законності в державному управлінні займають органи виконавчої влади.

У системі ви­конавчої влади використовують різні засоби забезпечення за­конності в державному управлінні.

Суттєвим для забезпечення законності в державному управ­лінні є внутрішній контроль, який здійснюється в органах дер­жавної влади та органах місцевого самоврядування їх керівни­ками, а також виділеними з цією метою посадовими особами або підрозділами.

Дедалі більшу роль у забезпеченні законності в державному управлінні саме демократичної держави має відігравати саме суспільство. Громадські об'єднання та інші структури грома­дян, засоби масової інформації, профспілкові організації, тру­дові колективи, соціальні прошарки і професійні групи мають навчатися захищати свої законні інтереси, конституційно га­рантовані права та свободи й активно, виступати проти пору­шень норм, вимог законності в рішеннях і діях органів держав­ної влади та органів місцевого самоврядування, їх керівників та інших посадових осіб.

Законність і дисципліна в державному управлінні вже в свою чергу визначаються відповідальністю, яка являє собою відносини, що забезпечують інтереси і свободу взаємопов'язаних сторін та га­рантуються суспільством і державою. Вона формується на ос­нові послідовної взаємодії трьох складових: 1) усвідомлення обов'язку; 2) оцінки поведінки; 3) накладання санкцій.

Законодавство передбачає в міру необхідності застосування юридичної відповідальності державних службовців, а саме: дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та криміналь­ної.

Протиправне винне невиконання чи неналежне виконання державним службовцем покладених на нього обов'язків (пору­шення трудової дисципліни), яке не тягне за собою криміналь­ної відповідальності, прийнято називати посадовою (дисциплі­нарною) провиною.

Дисциплінарні стягнення можуть накладатися на дер­жавного службовця за невиконання або неналежне виконання покладених на нього обов'язків (посадова провина).

Видами дисциплінарних стягнень є зауваження, догана, су­вора догана, попередження про неповну службову відповідність, звільнення.

Під­ставою для адміністративної відповідальності посадових осіб є порушення загальнообов'язкових правил, передбачених зако­нами України прямої дії, іншими нормативними актами, якщо дотримання цих правил визначено за посадовий обов'язок дер­жавного службовця. До державних службовців застосовуються лише два види адміністративних покарань — попередження і штраф, які накладаються суб'єк­тами функціональної влади (представниками влади, посадови­ми особами контрольно-наглядових органів).

Чинним законодавством передбачено кримінальну відпові­дальність посадових осіб за зловживання посадовими пов­новаженнями, перевищення посадових повноважень, відмову в наданні інформації, присвоєння повноважень посадової осо­би, незаконну участь у підприємницькій діяльності, одержан­ня хабара, дачу хабара, службовий підлог і халатність.

Матеріальна відповідальність передбачає відшкодування вин­ним службовцем завданих ним збитків.

Рішення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ, підприємств та їх об'єд­нань, громадських об'єднань чи посадових осіб, державних службовців можуть бути оскаржені через суд, якщо внаслідок цих дій:

  • порушено права й свободи громадян;

  • створено перепони для реалізації громадянином його прав і свобод;

  • незаконно накладено на громадянина будь-який обов'я­зок або він незаконно притягнений до будь-якої відповідаль­ності.

Отже, в даній роботі було проаналізовано такі поняття як законність та відповідальність, було розглянуто елементи, які беруть участь у взаємодії системах регулювання та нагляду за субʼєктами державного управління, та було визначено усі види відповідальності за вчинені державними службовцями порушення.