Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

магістральних газопроводів

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.02.2021
Размер:
2.33 Mб
Скачать

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

61

13.2.12.У разі виконання земляних робіт на дільниці газопроводу, прокладеного у просадочних грунтах, а також таких, що легко розмиваються, необхідно передбачати заходи щодо запобігання попадання поверхневих вод у траншею газопроводу.

13.2.13.У разі проведення робіт на трубопроводі діаметром до 800 мм, котлован повинен мати не менше 2-х виходів - по одному в кожний бік котловану. У разі виконання робіт на трубопроводі діаметром 800 мм і більше, котлован повинен мати не менш 4-х виходів, розміщених по 2 із кожного боку трубопроводу. Виходи повинні бути виконані у вигляді східців або похилого спуску (підйому).

13.2.14.Під час знаходження робітників у траншеї (котловані) без кріплення стінок, на поверхні поруч із траншеєю (котлованом) не дозволяється виконувати будь-які роботи,

аважкі механізми повинні знаходитися за межами призми можливого обвалу грунту.

13.2.15. Інструменти, матеріали та різні пристрої, необхідні для роботи, повинні бути розташовані не ближче 0,5 м від зовнішнього краю траншеї (котловану).

13.2.16.Земляні роботи, які виконуються з використанням механізмів, можуть бути дозволені тільки після здійснення контролю повітря робочої зони.

13.2.17.Копання шурфів і риття траншеї на трасі діючого газопроводу, що знаходиться під тиском, за допомогою землерийного механізму дозволяється за умови, що відоме точне розміщення газопроводу на місці робіт як в плані, так і за глибиною, а також за умови наближення кромок різального механізму на віддаль не ближче 0,5 м до трубопроводу з усіх його боків. У цьому випадку, ківш і опорні частини землерийного механізму не повинні рухатись безпосередньо над трубопроводом. Ближче 0,5 м від трубопроводу земляні роботи необхідно виконувати вручну із дотриманням заходів безпеки з метою запобігання пошкодження інструментом стінки труби (без застосування кирки, лома або інших ударних інструментів).

13.2.18.У разі відсутності даних про точне місцезнаходження газопроводу, проводити земляні роботи за допомогою механізму дозволяються тільки після встановлення точного його положення шурфуванням або зондуванням вручну.

13.2.19.Виконання земляних робіт, які не пов'язані із експлуатацією і ремонтом МГ і кабельних ліній, може виконувати стороння організація на віддалі не менше 2 м від газопроводу і кабельної лінії в присутності відповідального представника ЛЕС і служби зв’язку.

13.2.20.У разі виконання земляних робіт поблизу трас діючих комунікацій не дозволяється відвалювання грунту на ці траси.

13.2.21.Траншеї необхідно захищати від затоплення і розмивання поверхневими водами шляхом розміщення відвалів грунту із нагорної сторони, виконуючи водовідвідні канали тощо.

13.2.22.Якщо під час риття шурфу (котловану) виявиться витікання газу із газопроводу, земляні роботи повинні бути негайно припинені, а люди виведені із шурфу

(котловану). Земляні роботи можна продовжити після ліквідації витоку газу і загазованості або за умови виконання додаткових заходів безпеки, які необхідні під час виконання газонебезпечної роботи.

13.2.23.У разі виконання робіт з ліквідації витоків газу робітники, які розкопують газопровід, зобов'язані мати на собі запобіжні пояси і шлангові протигази. У цьому випадку, кінці шлангів повинні знаходитись із навітряного боку за межами загазованої зони. Мотузки від запобіжних поясів повинні тримати робітники (дублери), що знаходяться на бровці траншеї, для наглядання за працюючими і надання їм, у разі необхідності, допомоги.

13.2.24.Відкриті траншея або котлован на території діючого об'єкта (КС, ПСГ, ГРС, ГРП тощо) у місцях руху транспорту і пішоходів повинні бути надійно загороджені, обладнані знаками безпеки і написами. У нічний час у таких місцях повинні бути виставлені попереджувальні вогні, а у разі необхідності - чергові пости.

13.3. Газонебезпечні і вогневі роботи

13.3.1. До газонебезпечних відносяться роботи, які пов’язані із оглядом, ремонтом, очищенням, розгерметизацією технологічного обладнання, комунікацій, установок, у тому числі і роботи у місткостях (апарати, резервуари, цистерни, сепаратори, пиловловлювачі

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

62

та інше аналогічне обладнання, а також колектори, колодязі, тунелі, трубопроводи, приямки тощо) під час виконання яких є в наявності або не виключена можливість виділення в робочу зону, що визначається згідно з ГОСТ 12.1.005, вибухо і пожежонебезпечної або шкідливої пари, газів та інших речовин, здатних викликати вибух, загоряння, шкідливо вплинути на організм людини, а також роботи за умови недостатнього вмісту кисню (об’ємна частка менше 20%)

13.3.2.На підприємствах (філіях) на підставі цих Правил повинні бути розроблені інструкції, які уточнюють підготовку і безпечне виконання газонебезпечних і вогневих робіт в конкретних умовах, і які не знижують вимог цих Правил, ДНАОП 0.00-5.11-85, НАОП 1.1.23-5.06-88 та стандартів підприємства на вказані роботи. Інструкції повинні бути затверджені керівником підриємства та узгоджені профспілковим комітетом. У цих інструкціях повинен бути перелік посадових осіб, які мають право видавати нарядидопуски, узгоджувати і затверджувати їх.

13.3.3.На підприємствах (філіях) у кожному виробничому підрозділі (цеху, службі, дільниці) повинен бути складений перелік газонебезпечних робіт, що виконуються за нарядом-допуском та без наряду-допуску за формою згідно з вимогами ДНАОП 0.00-5.11-

85.Перелік повинен бути затверджений керівником підрозділу. ІТП даного підрозділу повинні бути ознайомлені із затвердженим переліком під розпис.

13.3.4.Керівництво газонебезпечною роботою згідно з нарядом-допуском повинно покладатись на ІТП, які мають достатній досвід їх виконання, і які пройшли перевірку знань у встановленому порядку.

13.3.5.Розпорядження про підготовку і проведення газонебезпечної роботи передаються їх виконавцям через керівника роботи (відповідального виконавця).

13.3.6.Виконавцями газонебезпечних робіт можуть бути працівники, які пройшли інструктаж і спеціальне навчання з виконання газонебезпечних робіт (способам і методам роботи у вибухонебезпечному середовищі), які здали екзамен на допуск до самостійної роботи, підготовлені, і допущені за станом здоров'я до роботи у шлангових і (або) ізолювальних протигазах (апаратах), навчені методам надання першої долікарняної допомоги (зокрема у разі отруєння і опіку) і які мають досвід роботи з обслуговування і ремонту обладнання відповідних газонебезпечних об'єктів.

13.3.7.Інструктаж виконавців газонебезпечної і вогневої роботи керівник робіт виконує до початку їх виконання з урахуванням конкретних умов, порядку і способу їх виконання, заходів безпеки, з правил користування засобами захисту і надання допомоги потерпілим. Після інструктажу усі учасники-виконавці робіт повинні розписатися у нарядідопуску.

13.3.8. Категорично не дозволяється знаходження в небезпечній зоні сторонніх осіб і персоналу, який не приймає участі у виконанні газонебезпечної (вогневої) роботи.

13.3.9. Категорично не дозволяється виконання газонебезпечної роботи у вибухонебезпечному приміщенні одночасно із іншою ремонтною або налагоджувальною роботою (ремонт електропровідних ліній, перевірка або налагоджування ліній КВПіА, розбирання електрообладнання з метою ревізії, ремонтно-будівельні роботи тощо), а також із такими механічними роботами, як свердління, різка, обпилювання, піскоструйна обробка матеріалів, роботи із відбійним молотком тощо.

У виняткових випадках дозволяється поєднувати окремі види робіт за спеціальним дозволом, що підписаний головним інженером (заступником начальника) виробничого підрозділу із розробкою і виконанням додаткових конкретних заходів безпеки. У цьому випадку роботи відносяться до газонебезпечних і для їх виконання призначається один керівник.

13.3.10. Роботи усередині місткості повинні виконуватись у шланговому або ізолюючому протигазі (апараті). Застосування фільтруючих протигазів категорично не дозволяється. Шланг від протигазу працівника, який знаходиться усередині ємності повинен бути на поверхні із навітряного боку і, у разі необхідності, відмічений сигнальними прапорцями, а патрубок надійно закріплений.

13.3.11. Для освітлення місця роботи дозволяється користуватись переносними світильниками напругою не вище 12 В, що відповідає категорії і групі вибухонебезпечної суміші. Включати і виключати світильники дозволяється поза зоною небезпечної загазованості.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

63

13.3.12.Газонебезпечну роботу, залежно від її складності, повинні виконувати не менше 2 працівників, а у разі її виконання у колодязі, тунелі, траншеї і усередині місткості

-бригадою у складі не менше 3-х чоловік, у тому числі не менше 2-х дублерів (наглядачів).

13.3.13.У разі виконання робіт у шланговому протигазі із примусовою подачею повітря, крім дублерів, які наглядають за роботою усередині місткості, повинен бути окремий робітник, який наглядає за роботою повітродувки. Шланг від протигазу і рятівна мотузка не повинні перехрещуватись.

13.3.14.Працівник, який виконує роботи усередині місткості, повинен одягати запобіжний пояс із хрестообразними шлейками і прикріпленою до нього сигнальнорятівною мотузкою, вільний кінець якої довжиною 10 м для протигазу ПШ-1 і 20 м для протигазу ПШ-2 повинен бути виведений зовні і знаходитись у руках дублера.

13.3.15.До спускання у місткість, робітники повинні в наперед визначеному місці, поза зоною загазованості одягнути протигаз (апарат) та інші ЗІЗ, що вказані у нарядідопуску.

13.3.16.У разі роботи усередині місткості двох і більше чоловіків, повітряні шланги і рятівні мотузки повинні бути розміщені у діаметрально протилежних напрямах. У цьому випадку, необхідно виключити взаємне перехрещування і перегинання шлангів зовні і усередині ємності.

13.3.17.Під час роботи людини у місткості дублер зобов'язаний кожні 2-3 хвилини довідуватись про її самопочуття за допомогою коду і сигнально-рятівної мотузки.

У випадку поганого самопочуття робітника або неотримання від нього відповіді, дублери зобов'язані негайно витягнути його з місткості. Заміну робітника у місткості необхідно виконувати через 15-20 хвилин.

13.3.18.

ЗІЗ і ЗКЗ, а

також запобіжні пристрої повинні відповідати вимогам

вибухобезпеки.

 

 

13.3.19.

У разі виконання газонебезпечної роботи необхідно застосовувати

іскробезпечний інструмент,

світильники, акумуляторні

ліхтарі і прилади у

вибухозахищеному виконанні.

 

 

13.3.20. Дозволяється спуск працівника у місткість і підіймання з неї по переносній драбині, що відповідає умовам безпеки.

13.3.21 У разі виконання газонебезпечної або вогневої роботи на лінійній частині МГ, повинен бути забезпечений телефонний або радіозв'язок місця робіт із диспетчером газотранспортного підприємства.

13.3.22.Вогневі і газонебезпечні роботи на газових мережах низького тиску (РР ≤1,2 МПа) житлових селищ, будинків лінійних обхідників і операторів ГРС, проммайданчиках КС, ГРС, ПСГ тощо повинні виконуватись згідно з ДНАОП 0.00-1.20-98.

13.3.23.Вогневі роботи можуть бути плановими і аварійними. Планові роботи виконуються в терміни, намічені планом або графіком (ремонтних) робіт. Аварійні роботи виконуються негайно після виникнення аварії.

13.3.24.На виконання вогневої роботи, а також про призначення керівника роботи видається наказ по підрозділу, а в особливих випадках - наказ по газотранспортному підприємству (філії).

13.3.25. Керівниками вогневих робіт, залежно від складності, можуть бути призначені керівники або заступники керівників філій, керівники або заступники керівників виробничих підрозділів, начальники ГКС, ЛЕС, начальники служб ГРС тощо.

13.3.26. Керівник вогневої роботи зобов'язаний особисто керувати її підготовкою і проведенням. Він несе відповідальність за безпеку виконання вогневої роботи. При цьому він керується вимогами НАОП 1.1.23-5.06-88, цих Правил, відповідною інструкцією підрозділу на виконання вогневих робіт, затвердженим планом організації конкретної роботи та нарядом-допуском на її проведення.

13.3.27.У разі виконання вогневої роботи на об’єкті МГ, відкривати і закривати перекривну арматуру дозволяється тільки за розпорядженням керівника вогневої роботи, погодженому із диспетчерською службою.

13.3.28.До початку вогневих робіт усі учасники її проведення, включаючи і персонал сторонніх та залучених організацій, повинні бути проінструктовані про особливості і заходи безпеки під час її виконання під розписку керівником вогневих робіт.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

64

13.3.29.До початку планової вогневої роботи повинен бути розроблений “План організації вогневої роботи” у її організаційно-технічній послідовності (Додаток № 4). Під час виконання аварійної вогневої роботи план складається на місці робіт її керівником.

13.3.30.Перед початком планової вогневої роботи її керівнику під розписку видається наряд-допуск.

Наряд-допуск оформлюється у 2-х примірниках, із яких один повинен зберігатись у диспетчера підрозділу, на об'єкті якого виконується робота, другий - у керівника робіт.

Наряд-допуск видається на термін, необхідний для виконання даної роботи.

13.3.31.Вогневу роботу дозволяється виконувати за умови вмісту газу у повітрі робочої зони не вище 20% від НКГВ. У разі підвищення концентрації газу більше 20% від НКГВ, вогневу роботу необхідно негайно припинити. Періодичність проведення контролю повітря робочої зони - не рідше ніж через 30 хвилин із записом результатів у нарядідопуску.

13.3.32.Не дозволяється під час вогневої роботи підіймання тиску в газопроводах, конденсатопроводах та інших продуктопроводах, що проходять в охоронній (небезпечній) зоні газопроводу, на якому виконується вогнева робота.

13.3.33.Технічні і транспортні засоби, механізми і персонал, який не приймає участі

увиконанні вогневої роботи, а також засоби для відпочинку, обігрівання і приймання їжі (пересувні вагончики, палатки тощо) повинні знаходитись за межами небезпечної зони на віддалі не меншій, ніж приведені у таблиці 13.3:

Таблиця 13.3. Межі небезпечної зони.

Умовний

300 і менше

300 600

600 800

800 1000

1000 1200

>1200

діаметр, мм

 

 

 

 

 

 

Віддаль, м

100

150

200

250

300

350

13.3.34.Вогневі роботи на газопроводі необхідно виконувати за умови надлишкового тиску 200 500 Па (20-50 мм. вод. ст.).

Не допускається у цьому випадку попадання атмосферного повітря у газопровід.

13.3.35.Під час скидання газу у повітря, (стравлювання тиску) усі працівники, які безпосередньо не зайняті цією операцією, повинні бути на віддалі не менше 200 м. від свічки, з урахуванням напрямку вітру.

13.3.36.Якщо у разі скидання газу на свічку разом із газом із нею викидається газовий конденсат, скидання газу повинно бути припинене. Подальше скидання газу можна відновити після виконання заходів з попередження викидання конденсату.

13.3.37.Дільниця газопроводу, на якій виконується вогнева робота, повинна бути відключена надувними гумовими кулями. До установки гумової кулі необхідно перевірити

їїтермін придатності і герметичність.

13.3.38.Гумові кулі встановлюють у газопроводі на віддалі 8 -10 м в обидва боки від місця виконання вогневої роботи між технологічними отворами та місцем робіт.

13.3.39.Для встановлення гумових куль у газопроводі повинні бути вирізані два

отвори овальної форми розміром не більше 250 300 мм і не менше 100 150 мм, при цьому ширина отвору (менша вісь) не повинна перевищувати 0,5 діаметра труби. Різниця між довжиною і шириною отвору повинна бути не менше 50 мм.

Велика вісь отвору повинна розміщуватись вздовж осі газопроводу. Отвори можна вирізати не ближче 0,5 м від поперечного зварювального шва і не менше 0,2 м від повздовжнього шва.

13.3.40.Гумову кулю у газопроводі необхідно накачати повітрям або інертним газом до тиску 200 500 мм. вод. ст. (2000 5000 Па), а для контролю величини тиску застосовувати U-образний манометр або інший прилад, який його замінює. За станом гумових куль у газопроводі необхідно здійснювати постійний контроль.

13.3.41.На газопроводах діаметром до 300 мм включно у разі виконання вогневої роботи поряд із встановленням гумових куль допускається відключати місце роботи тимчасовими глиняними пробками.

13.3.42.У разі розриву газопроводу, коли дільниця повністю звільнена від газу, перед вирізкою отворів під гумові кулі, відключену дільницю газопроводу необхідно продувати газом для витіснення газоповітряної суміші тиском не більше 0,1 МПа (1кг/см2)

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

65

із двох боків до місця розриву. Після продування вміст кисню у газі не повинен перевищувати 2 % за об'ємом (згідно з газоаналізатором).

13.3.43. З метою підвищення безпеки виконання вогневої роботи можна заповнювати дільницю газопроводу, газові комунікації на КС (ГРС, ПСГ тощо), апарати і посудини інертним газом або димовими газами.

Рекомендована технологія застосування азоту під час вогневих робіт наведена у Додатку № 5.

13.3.44.Вогневі роботи, як правило, необхідно виконувати у денний час. Допускається, у виняткових випадках, (у разі ліквідації наслідків аварійних ситуацій) виконання вогневих робіт у нічний час, вихідні і святкові дні, за умови, що керівництво ними виконують керівники (або їх заступники) виробничих підрозділів.

13.3.45.Не дозволяється виконувати вогневі роботи під час грози, а також у разі знаходження людей біля лінійних кранів і в радіусі менше 200 м від продувальних свічок і відкритого газопроводу.

13.3.46.Вогнева робота повинна бути припинена у випадках:

-підвищення вмісту горючих газів у повітрі робочої зони вище 20 % від НКГВ;

-підвищення або зниження тиску газу усередині газопроводу вище 500 Па ( 50 мм.вод.ст.) і менше 200 Па (20 мм.вод.ст.);

-затухання полум'я газу, що виходить із прорізу у трубі або проскакування полум'я усередину під час робіт “під газом”;

-порушення герметичності гумових куль або глиняних пробок;

-виникнення витоку газу (газового конденсату) або аварійної ситуації у небезпечній

зоні.

Повідомлення про ці порушення і ускладнення, що виникли, припинення роботи і прийнятих заходах, керівник робіт повинен передати диспетчеру виробничого підрозділу.

13.3.47. Кільцеві зварні з'єднання, виконані у процесі ремонтно-відновлювальних робіт на газопроводі і технологічних комунікаціях КС (ГРС, ПСГ тощо), підлягають контролю радіографічним методом (гама-променями або рентген-променями), а кутові зварні шви - ультразвуковим методом.

13.3.48. Допускається на дільницях газопроводів III і IV категорій монтаж і зварювання захльостів, а також вварювання патрубків (котушок) із застосуванням підкладного кільця із стальної стрічки шириною 40 50 мм і товщиною 3-4 мм.

13.3.49.Вибір методу усунення дефектів труб визначається характером і ступенем небезпеки пошкодження їх стінок згідно з чинними технологічними методиками та інструкціями.

13.3.50.Труби аварійного запасу, що використовуються під час вогневих робіт, не повинні мати дефектів і ремонту не підлягають.

13.3.51.Отвори в трубах, що вирізаються для встановлення гумових куль, повинні заварюватись за допомогою латок (для труб із нормативною границею міцності до 55 кгс/см2 і товщиною стінки до 12 мм) або патрубка із еліптичною заглушкою (для труб із нормативною границею міцності 55 кгс/см2 і вище та товщиною стінки 12 мм і більше) згідно з вимогами НАОП 1.1.23-5.06-88 та інших чинних нормативних документів.

13.3.52.На операцію вварювання латок складається акт згідно з НАОП 1.1.23-5.06-

88.

13.3.53.Після закінчення вогневої, ізоляційної і земляної робіт з засипки відремонтованої дільниці, із відключеної дільниці (технологічного трубопроводу, КС, ГРС, ПСГ тощо) витісняється газоповітряна суміш згідно з пунктом 13.3.42. цих Правил.

13.3.54.Після закінчення витіснення газоповітряної суміші, відремонтовану дільницю газопроводу випробовують прохідним (фактичним після закінчення робіт) робочим тиском протягом 2 годин у процесі роботи газопроводу. Випробування відремонтованих дільниць газопроводів на проммайданчиках КС, ГРС та ПСГ виконується згідно з НАОП 1.1.23-5.06-88 та відповідних стандартів підприємства.

13.3.55.На приймання відремонтованої дільниці трубопроводу складається акт, в якому вказуються: марка сталі і сортамент укладених труб, якість зварювання та ізоляції, результати випробувань, прізвище, ініціали та № клейма зварників, які виконували роботу, особа, яка дозволила роботу газопроводу після ремонту та випробування.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

66

13.3.56.Вогневі роботи на КС, ГРС, ПСГ повинні виконуватись після надійного відключення технологічних трубопроводів і ліній, а також звільнення їх від газу і конденсату.

13.3.57.Не дозволяється суміщати вогневу і газонебезпечну роботи в одній небезпечній зоні.

13.3.58.Вогневу роботу на фонтанній арматурі свердловин ПСГ необхідно виконувати за умови попереднього повного глушіння свердловини, відсутності затрубних газопроявлень і закриття корінної засувки (крана). У цьому випадку необхідно безперервно вести контроль за тиском під корінною засувкою (краном).

13.3.59.Дозволяється вогнева робота на газопроводі близько газової свердловини без її глушіння на віддалі не ближче 30 м від гирла свердловини за умови її відключення і відсутності витоків газу із арматури або затрубних газопроявлень.

13.3.60.Вогневу роботу усередині газонебезпечної зони, в якій розміщене газове обладнання або арматура, можна виконувати після повного відключення газових комунікацій, що входять до цього приміщення, за допомогою арматури, яка встановлена ззовні його, зменшення тиску газу до атмосферного в обладнанні і трубопроводах усередині приміщення, а також після виконання необхідних заходів, передбачених документами згідно з пунктом 13.3.26 цих Правил.

13.3.61.Дозволяється, у разі виконання вогневої роботи, подавання газу споживачам здійснювати через обвідну (байпасну) лінію, розміщену поза приміщенням ГРС у разі постійного чергування оператора на вузлі редукування (байпасній лінії).

13.4. Експлуатація будівельних машин і механізмів

13.4.1.Експлуатація будівельних машин і механізмів повинна здійснюватись згідно з вимогами СНиП-ІІІ-4-80*, ДНАОП 0.00-1.03-02, ДНАОП 0.00-1.35-03 та інструкцій заводіввиготовлювачів машин і механізмів.

13.4.2.Керівники організацій, які виконують ремонтні та будівельно-монтажні роботи із використанням будівельних машин і механізмів, зобов'язані призначати відповідальних за безпечне проведення цих робіт із числа ІТП, які пройшли перевірку знань правил та інструкцій з безпечного проведення робіт із використанням цих машин і механізмів.

13.4.3.Особи, відповідальні за утримання будівельних машин і механізмів у робочому стані, зобов'язані забезпечувати виконання їх технічного обслуговування і ремонт згідно з вимогами інструкції заводів-виготовлювачів.

13.4.4.До початку роботи із використанням машин і механізмів, керівник роботи повинен визначити схему руху і місця їх установки, способи заземлення (занулення) машин, що мають електропривод, вказати способи взаємодії і сигналізації машиніста (оператора) із робітником-сигнальником, який обслуговує машини (механізми), визначити (за необхідністю) місцезнаходження сигнальника, а також забезпечити належне освітлення робочої зони.

13.4.5.На місці роботи машин і механізмів повинна бути забезпечена повна оглядовість робочої зони і зони маневрування. Якщо машиніст (оператор), який управляє машиною, не має достатньої оглядовості робочої зони або не бачить робітника (спеціально виділеного сигнальника), який подає йому сигнали, між машиністом і сигнальником необхідно встановити 2-х сторонній радіо або телефонний зв'язок. Не допускається проміжний сигнальник для передавання сигналів машиністу.

13.4.6.Значення сигналів, що подаються у процесі роботи або пересування машини, механізму, крана повинно бути роз'яснене усім особам, які приймають участь в роботі.

У зоні роботи машин (механізмів, крана тощо) повинні бути встановлені знаки безпеки і попереджувальні написи. Не дозволяється залишати без нагляду машину (обладнання, механізм) із працюючим (включеним) двигуном.

13.5. Навантажувально-розвантажувальні і транспортні роботи

13.5.1. Під час навантажувально-розвантажувальних і транспортних робіт необхідно керуватись вимогами ДНАОП 0.00-1.03-02, ДНАОП 0.00-1.28-97, ДНАОП 0.00-1.35-03,

ДНАОП 0.00-5.03-95, ДНАОП 0.00-5.04-95, ДНАОП 0.00-5.06-94, ДНАОП 0.00-5.07-94,

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

67

ГОСТ 12.3.002, ГОСТ 12.3.009, ГОСТ 12.3.020, Правил перевезення вантажів автомобільним транспортом України.

Транспортні та вантажопідіймальні засоби та механізми повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.003. Драбини, сходи, трапи тощо повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.012.

13.5.2.Стропування вантажів необхідно виконувати інвентарними стропами або спеціальними вантажозахоплювальними пристроями, виготовленими за затвердженим проектом (кресленням). Способи стропування повинні виключати падіння або сповзання вантажу, який стропується.

13.5.3.Укладання (установка) вантажів на транспортні засоби повинна забезпечувати стійке положення транспортного засобу і вантажу під час навантажування, транспортування і розвантажування.

У разі виконання навантажувально-розвантажувальних робіт не дозволяється стропування вантажу, що знаходиться в нестійкому положенні, а також зміщення стропувальних пристроїв на підійнятому вантажі.

13.5.4.Такелажні пристрої (канати, троси, стропи, ланцюги) та вантажопідіймальні механізми (талі, лебідки, крани тощо), які використовуються під час експлуатації і ремонту, повинні бути перевірені і забезпечені клеймами або бирками, які вказують допустиме навантаження, дату проведеного випробування і наступного випробування.

13.5.5.Під час підіймання або переміщення вантажів повинно бути забезпечене освітлення місця робіт не менше 5 лк у разі роботи вручну і не менше 10 лк у разі роботи за допомогою машин і механізмів.

13.5.6.Під час навантажування і розвантажування труб, повинні бути вжиті заходи проти самовільного їх скатування із штабелів або транспортних засобів.

13.5.7.Під час навантажування, транспортування і розвантажування балонів і посудин, що знаходяться під тиском, матеріалів у скляній тарі, горючих і вибухонебезпечних вантажів, повинні бути вжиті заходи проти виникнення ударів і поштовхів.

13.5.8.Під час ремонтних робіт у компресорному цеху, підіймання деталей і вузлів вантажопідіймальними засобами повинно виконуватись під керівництвом старшого машиніста (машиніста) КС з ремонту, який зобов'язаний знати будову і експлуатацію підіймальних механізмів. Кранівники (машиністи КС, старші машиністи КС) і стропальники, відповідно, повинні мати посвідчення згідно з вимогами правил Держнаглядохоронпраці України та призначені наказом по виробничому підрозділу.

13.5.9.Переміщувати вантаж, маса якого близька до граничної вантажопідйомності крана (механізму), необхідно безпосередньо під керівництвом відповідальної особи за безпечне переміщення вантажів кранами (механізмами) у присутності відповідальної особи за справний і безпечний стан крана (механізму).

13.5.10.Під час перевезення вантажів автотранспортом, необхідно керуватись вимогами ДНАОП 0.00-1.28-97, “Правилами перевезення вантажів автомобільним транспортом України", а у разі перевезення вантажів авіаційним транспортом – вимогами НАОП 5.1.30-1.03-74.

13.5.11.Для переміщення вантажів вручну встановлені такі норми гранично допустимих навантажень:

20 кг для чоловіків старших за 18 років;

7 кг для жінок.

13.5.12.Балони із стиснутим і зрідженим газом необхідно перевозити спеціально обладнаними машинами, на яких вони повинні бути відокремлені один від одного м'якими прокладками і направлені головками в один бік. Вентилі на головках балонів повинні бути закриті запобіжними ковпаками.

13.5.13.Вибухові, радіоактивні, отруйні та інші небезпечні вантажі, а також не знешкоджена тара з-під них, повинні перевозитися згідно з спеціальними інструкціями, розробленими власниками цих вантажів на підставі ДНАОП 0.00-1.25-73, НАОП 5.1.30- 1.03-74 та інших чинних нормативних документів.

13.6. Зварювально-монтажні роботи

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

68

13.6.1.Зварювально-монтажні роботи на об’єктах магістральних газопроводів слід виконувати згідно з вимогами ДНАОП 0.00-1.16-96, ДНАОП 0.00-1.21-98, ДНАОП 0.00- 1.35-03, ДНАОП 0.01-1.01-95, НАОП 1.4.10-1.04-86, НАОП 1.4.74-1.11-73, ДСТУ 2448-94,

ДСТУ 2456-94, ДСТУ 2489-94, ГОСТ 3242, ГОСТ 12.3.003, СНиП III-42-80, ВСН 006-89.

Електрозварювальне обладнання повинно відповідати вимогам ПУЕ (розділ 7.6.),

ДНАОП 0.00-1.21-98, ДСТУ 2456-94, ГОСТ 12.2.007.8.

До зварювальних робіт на газопроводі і газонебезпечному обладнанні допускаються зварники, які пройшли спеціальне навчання, перевірку знань (атестацію) у відповідності до ДНАОП 0.00-1.16-96 та отримали посвідчення зварника про атестацію, де вказано - умови всіх випробувань, атестаційні категорії та область поширення допуску на конкретні умови зварювання.

Зварювальні роботи дозволяється виконувати за наявності розроблених головним зварником або відповідальним ІТП за зварювальне виробництво і затверджених керівником підприємства технологічних карт.

13.6.2.Зварники та їх помічники зобов'язані під час виконання робіт застосовувати відповідні ЗІЗ, зокрема одягати спецодяг і спецвзуття, користуватися захисною маскою

зварника. У разі стельового зварювання необхідно користуватися подовженими рукавицями зварника (крагами).

У разі зварювання кольорових металів та їх сплавів з вмістом цинку, міді чи свинцю, зварник повинен користуватися відповідними 3І3 обличчя та дихальних шляхів.

13.6.3.Газорізальники під час виконання робіт зобов'язані застосовувати окуляри зі спеціальними світлофільтрами.

13.6.4.Під час зачищення зварних швів від шлаку та крапель металу, робітники повинні користуватися відповідними ЗІЗ (спецодяг, рукавиці, окуляри тощо).

13.6.5.Постійні електрозварювальні роботи повинні виконуватись у спеціально побудованих та оснащених для цього, згідно з проектом, будівлях чи в спеціально пристосованих приміщеннях, які вентилюються. Не дозволяється зберігати в цих приміщеннях легкозаймисті речовини.

13.6.6.Під час виконання електрозварювальних робіт у вибухонебезпечних приміщеннях не дозволяється в якості приєднувального зворотного струмопроводу використовувати дріт для заземлення, металоконструкції, корпуси обладнання та трубопроводи.

13.6.7.Під час виконання зварювальних робіт на риштуваннях чи на підмостках, вони повинні бути покритими листами заліза або азбесту таким чином, щоб краплі розплавленого метала не змогли викликати пожежі чи опіку людей.

13.6.8.Для підводу струму до електродотримача повинні застосовуватись гнучкі, цілі (одним шматком) або з'єднані із декількох шматків за допомогою спеціальних з’єднувачів ізольовані кабелі, захищені від пошкоджень. Не дозволяється застосовувати кабелі, що з'єднані із шматків методом скрутки та з пошкодженою ізоляцією.

13.6.9. Зварювальний апарат, допоміжні пристрої і механізми, що не задіяні в технологічному процесі зварювання, повинні бути на віддалі не ближче як 20 м від місця вогневої роботи.

13.6.10.Після закінчення роботи чи перерви в ній, джерело живлення зварювальної дуги повинно бути вимкнене.

13.6.11.Ремонтувати зварювальний ланцюг дозволяється тільки якщо джерело живлення вимкнене, а електрозварювальне обладнання не працює.

13.6.12.Температура нагріву окремих частин зварювального агрегату (трансформаторів, підшипників, щіток, контактів вторинного ланцюга тощо) не повинна перевищувати 75°С. У разі підвищення температури вище допустимої, агрегат необхідно вимкнути.

13.6.13.У разі виявлення під час роботи пробою напруги на корпус зварювального апарата, необхідно негайно зупинити зварювання і вимкнути апарат.

13.6.14.Ацетиленовий генератор повинен бути встановлений не ближче 10 м від

місця проведення робіт або іншого відкритого джерела вогню з навітряного боку.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

69

13.6.15. Балони з киснем (не більше двох) необхідно розташовувати з навітряного боку не ближче 10 метрів від місця проведення вогневих робіт з розривом між ними не менше 5 метрів. Балони необхідно експлуатувати згідно з ДНАОП 0.00-1.07-94.

Під час експлуатації балонів не дозволяється повністю виробляти газ, який в них знаходиться. Залишковий тиск газу в балоні повинен бути не менше 0,05 МПа (0,5 кгс/см2).

Не дозволяється безпосередній контакт кисню (негерметичного балону з киснем) з мастильними матеріалами та іншими вуглеводневими легкозаймистими рідинами у зв'язку

зможливістю їх самозаймання і навіть вибуху кисневого балону.

13.6.16.Газорізальник, який розрізає криволінійну ділянку трубопроводу, наприкінці

різання мусить знаходитись з внутрішньої сторони кривої трубопроводу.

13.6.17.Балони із стисненими і скрапленими газами під час транспортування і зберігання повинні бути захищеними від нагріву сонячним промінням або джерелами опалювання.

Не дозволяється транспортування і зберігання балонів із стисненим і скрапленим газами без заглушок на штуцерах вентилів і без захисних ковпаків. Під час транспортування і зберігання балонів необхідно вжити заходи проти їх падіння, ударів, зокрема і між собою.

13.6.18.Не дозволяється сумісне транспортування і зберігання в одному приміщенні (кузові автомобіля) балонів з киснем і з ацетиленом чи іншими паливними газами, паливно-мастильними матеріалами (далі ПММ) і жирами.

Дозволяється, у виняткових випадках, сумісне транспортування в кузові автомобіля кисневих балонів і балонів з паливним газом (ацетиленом, пропаном) за умови дотримання наступних вимог:

одночасне транспортування загальною кількістю не більше десяти балонів;

ретельного очищення балонів і кузова автомобіля від слідів жиру і мастила;

наявності на корпусі балонів амортизаційних гумових кілець;

розміщення балонів в один ряд на дерев'яній підставці;

розділення і максимального віддалення в кузові автомобіля балонів з киснем і паливним газом.

13.6.19. У разі використання для різання металів легкозаймистих рідин (далі ЛЗР) (гасу, бензину і т. і.) необхідно дотримуватись таких вимог:

місткість з паливом повинна бути встановлена з навітряного боку не ближче 5 метрів від балонів з киснем і від місця роботи, а також від будь-якого джерела вогню;

місткість повинна бути заповнена паливом не більше ніж на 3/4 об'єму, тиск в місткості не повинен перевищувати 0,3 МПа (3 кгс/см2);

після закінчення роботи не можна випускати повітря із місткості з паливом раніше ніж буде погашене полум'я різака;

не дозволяти щоб паливна рідина попадала на одяг газорізальника.

13.6.20.Не дозволяється здійснювати взаємне замінювання шлангу для подавання ацетилену та шлангу для подавання кисню.

13.6.21.Під час виконання робіт необхідно слідкувати за тим, щоб шланги не перекручувались і не переламувались, а також не торкалися провідників з струмом, нагрітих речовин і не забруднювались мастилом і жировими речовинами. На шланги не повинні попадати розплавлені краплі металу і шлак.

У разі прокладання шлангів через проїзди і проходи, їх необхідно захистити від механічного руйнування.

13.6.22.У разі застосування джерел іонізуючого випромінювання для виконання робіт з просвічування зварних швів трубопроводів (конструкцій) необхідно додержуватись вимог ДНАОП 0.00-1.25-73, ДНАОП 0.03-1.62-74, ДНАОП 0.03-1.69-85, ДНАОП 0.03-1.72- 87, "Норм радіаційної безпеки України. НРБУ-97", ГОСТ 3242, ГОСТ 14782.

13.6.23.Особи, які зайняті на роботах з дефектоскопії зварних швів, повинні пройти

навчання і мати посвідчення на право проведення відповідного виду контролю зварювальних робіт.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

70

13.6.24.У разі застосування магнітографічного контролю зварних швів, прилади відтворення і джерело живлення потрібно заземляти згідно з вимогами заводських інструкцій.

13.6.25.Робітники, які працюють з радіоактивними речовинами, повинні бути забезпечені засобами індивідуального захисту у відповідності з чинними нормативами. Не дозволяється брати ампули з радіоактивними речовинами руками.

13.6.26.Ампули з радіоактивними речовинами повинні зберігатись і транспортуватись в пристроях (контейнерах), що захищають від опромінення.

13.6.27.Зберігати і транспортувати джерела іонізуючого випромінювання та радіоактивні речовини необхідно з додержанням вимог особистої і громадської безпеки згідно з "Інструкцією по забезпеченню безпеки перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом" та ДНАОП 0.00-1.25-73.

13.6.28.В аварійних випадках у разі порушення цілісності джерела випромінювання і радіоактивним забрудненням, необхідно:

видалити всіх людей на безпечну відстань, захистити місце аварії і встановити попереджуючи знаки про радіаційну небезпеку;

засипати місце забруднення землею, піском, тирсою;

повідомити про те, що трапилось своєму начальнику (керівництву) для вживання термінових заходів щодо збору радіоактивної речовини і знешкодження забрудненої дільниці, а також повідомити місцеві органи санітарного нагляду, міліції та штабу цивільної оборони або МНС.

13.6.29.Під час гамма і рентгенодефектоскопії зварних швів, повинні застосовуватись засоби, які дозволяють працювати з безпечної відстані.

13.6.30.Під час виконання робіт із застосуванням радіоактивних ізотопів, повинен проводитись постійний контроль дозиметричним приладом. Доза опромінення не повинна перевищувати вимог НРБУ-97.

13.6.31.Не дозволяється допуск сторонніх осіб до місця роботи приладів гамма- і рентгенодефектоскопії. Біля небезпечної зони необхідно виставляти відповідні знаки безпеки, написи і (або) огорожу.

Після виконання робіт із застосуванням приладів гамма- і рентгенодефектоскопії,

необхідно впевнитись чи знаходиться на місці ампулоутримувач з джерелом випромінювання. Не дозволяється розбирати ампулоутримувач з радіоактивною речовиною.

13.7. Ізоляційно - укладальні роботи

13.7.1. Ізоляційні роботи на об'єктах МГ повинні виконуватись згідно з вимогами ДНАОП 0.00-1.35-03, СНиП 2.04.14-88, СНиП ІІІ-4-80*, ГОСТ 12.3.016, ГОСТ 12.3.038, ВБН В.2.3-000182.01.01-96, інструкцій газотранспортного підприємства, які розроблені на підставі цих Правил, технологічних карт та інших відповідних галузевих чи відомчих документів, узгоджених у встановленому порядку і затверджених керівником підприємства.

13.7.2.Усі ізоляційні матеріали, які застосовуються для захисту газопроводів, зокрема, що надходять з інших країн, підлягають обов'язковій сертифікації в акредитованих Держстандартом центрах і лабораторіях.

13.7.3.Усі роботи, пов'язані з нанесенням ізоляції (укладання труб на лежаки та в траншею, очищення, покриття грунтовкою та ізоляцією) повинні виконуватися під керівництвом майстра, бригадира або іншої відповідальної особи.

13.7.4.Робоча дільниця траси газопроводу повинна бути підготовлена так, щоб очисні та ізоляційні машини мали можливість без перешкод просуватися вздовж трубопроводу.

13.7.5.Не дозволяється одночасне проведення робіт у котловані по зварюванню та ізоляції газопроводу.