Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

магістральних газопроводів

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.02.2021
Размер:
2.33 Mб
Скачать

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

11

підприємства (філії, підрозділу) або вищої організації. Посадова інструкція видається працівнику під розпис про ознайомлення.

5.2.3.Посадові особи під час прийому на роботу проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці у порядку, встановленому ДНАОП 0.00-4.12-99 та НАОП

1.1.23-4.01-96.

5.2.4.Посадова особа зобов'язана в межах своїх повноважень контролювати дотримання вимог безпечної експлуатації обладнання магістральних газопроводів та вживати заходи щодо запобігання виникнення аварійних ситуацій.

5.2.5.Роботодавець забезпечує посадову особу відповідними законами України, нормативно-правовими актами, інструкціями та іншою нормативною документацією з

охорони праці, пожежної безпеки та охорони довкілля, а також технологічними регламентами роботи підпорядкованого йому устаткування, дотримання яких під час робіт гарантує безаварійні, безпечні та здорові умови праці.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

12

5.3. Умови допуску працівників до роботи

5.3.1.До експлуатації та ремонту технологічного обладнання магістральних газопроводів допускаються особи не молодші 18 років, які не мають медичних протипоказань до роботи за професією.

5.3.2.Під час укладання трудового договору працівник повинен бути проінформований роботодавцем під розписку про умови праці на підприємстві, наявність на робочому місці небезпечних та шкідливих виробничих чинників, можливі наслідки їх впливу на здоров’я, про його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

5.3.3.При прийнятті на роботу і в процесі роботи працівники повинні проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці у порядку, встановленому ДНАОП

0.00-4.12-99 та НАОП 1.1.23-4.01-96.

5.3.4.Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, передбачених ДНАОП 0.00-8.02-93, повинні проходити навчання і перевірку знань відповідних нормативних актів про охорону праці не рідше одного разу на 12 місяців.

5.3.5.На підприємствах (структурних підрозділах) для перевірки знань працівників з питань охорони праці наказом керівника створюються постійно діючі комісії. Головами комісій призначаються заступники керівників підприємств, а у разі створення комісій в окремих структурних підрозділах їх очолюють керівники відповідних підрозділів чи їх заступники.

5.3.6.Новоприйняті на підприємство працівники, робота яких пов’язана з організацією чи виконанням робіт підвищеної небезпеки, після завершення усіх етапів навчання з охорони праці та позитивних результатів перевірки знань, допускаються до самостійної роботи згідно вимог ДНАОП –0.00-4.12-99.

5.3.7.Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктажу, перевірку знань з охорони праці та стажування не дозволяється.

5.4. Вимоги до території, проммайданчиків, будівель, споруд та приміщень

5.4.1. Територія основного виробничого об'єкта повинна бути огороджена згідно з проектом і мати не менше двох виїздів на шляхи загального призначення. Огорожа повинна постійно підтримуватися у справному стані. Біля входу (в'їзду) на територію об'єкта і по периметру огорожі повинні бути знаки безпеки і відповідні написи.

5.4.2.В’їздні ворота повинні бути замкнені та виключати можливість їх самочинного відкривання.

5.4.3.На території вибухопожежонебезпечних та пожежонебезпечних об’єктів, а також в місцях зберігання та переробки горючих матеріалів застосування відкритого вогню не дозволяється.

5.4.4.На дільницях території підприємства, де можливі скупчення горючих парів та газів, проїзд автомашин, тракторів та іншого транспорту не дозволяється. Про це повинні сповіщати вивішені у визначених місцях відповідні написи (покажчики).

5.4.5.Доступ сторонніх осіб на територію об'єкта магістральних газопроводів допускається лише з дозволу керівника підрозділу (філії) і тільки в супроводі особи із числа експлуатаційного персоналу після проходження ними інструктажу з вимог безпеки.

5.4.6.Територія проммайданчиків повинна бути рівною, з твердим покриттям чи необхідними ухилами та системою видалення атмосферних опадів. Вільні ділянки території повинні бути озеленені.

Територія об'єкта повинна освітлюватися. Електроосвітлення повинно забезпечувати освітленість не нижче встановлених норм.

5.4.7.На території підприємства повинні бути проїзди для руху автотранспорту і пішохідні доріжки з твердим покриттям, які взимку необхідно очищати від снігу і льоду.

5.4.8.Горловини заглиблених резервуарів та колодязів різного призначення повинні бути закриті кришками, а під час проведення в них ремонтних робіт - огороджені.

5.4.9.Водопровідні, каналізаційні та інші колодязі на проммайданчиках, що розташовані на відстані до 15 м від газопроводів перевіряються на загазованість за

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

13

графіком щоквартально, а в перший рік їх експлуатації - щомісячно. Окрім того, перевірка на загазованість здійснюється перед спуском працівників у колодязі.

5.4.10.У кришці колодязя повинен бути отвір для відбору проб загазованості середовища діаметром 20-30 мм.

5.4.11.Не допускається розміщення в межах проммайданчиків закладів соціальнопобутового призначення та будь-яких виробництв і організацій, що не мають безпосереднього відношення до функціонування газотранспортного підприємства.

5.4.12.Не допускається розміщення побутових та адміністративних приміщень у будівлях, прибудованих чи безпосередньо прилеглих до будівель та споруд з вибухопожежонебезпечними виробництвами.

5.4.13.Внутрішньооб'єктові автодороги повинні відповідати вимогам СНиП 2.05.02-

85 і СНиП 2.05.07-91.

5.4.14.Рух транспорту на території повинен бути організований за схемою маршрутів руху транспортних та пішохідних потоків з вказаними на ній поворотами, зупинками, виїздами, переходами тощо. Схема маршрутів руху повинна бути вивішена в місцях стоянки автотранспорту, перед в’їздами на територію підприємства і в інших необхідних місцях.

5.4.15. Територія повинна бути обладнана дорожніми знаками, покажчиками швидкості руху транспорту за ДСТУ 2586-94 і знаками безпеки за ГОСТ 12.4.026.

5.4.16.Підприємством (підрозділом) повинен бути встановлений термін і порядок перевірки знань і обов’язки осіб щодо контролю за станом транспортних шляхів.

5.4.17.Улаштування виробничих будівель і споруд повинно відповідати вимогам проекту, СНиП 2.09.02-85*, СНиП 2.09.03-85, СНиП 2.09.04-87 і цих Правил.

5.4.18.Підприємство (підрозділ, служба тощо) зобов'язано мати масштабні плани всіх комунікацій на проммайданчиках з точними прив'язками і надійними реперами. У разі зміни конфігурації комунікацій чи спорудженні нових, зміни і доповнення у плани повинні вноситися у 10 денний термін.

5.4.19. Відстань між спорудами повинна відповідати вимогам СНиП ІІ-89-80*, відповідним санітарним і протипожежним нормам.

5.4.20. Виробничі будівлі і споруди наказом власника підприємства закріплюються за виробничими підрозділами підприємства. Керівники підрозділів несуть відповідальність за технічний стан закріплених за ним будівель та споруд.

5.4.21.Усі виробничі будівлі та споруди повинні мати технічні паспорти, проектну та виконавчу документацію.

5.4.22.Не допускається проводити перепланування виробничих приміщень без проекту, розробленого спеціалізованою організацією.

5.4.23.Фарбування елементів конструкцій споруд, комунікацій, виробничого устаткування, засобів пожежегасіння, оформлення знаків безпеки як в приміщеннях, так і на території підприємства повинно відповідати вимогам ГОСТ12.4.026.

5.4.24.Виробничі приміщення повинні мати не менше двох входів (виходів), розташованих з протилежних боків приміщення. Вікна і двері приміщення повинні відкриватися назовні. Підлога повинна бути із вогнестійких матеріалів.

5.4.25.На вході до приміщень повинні бути вивішені таблички з позначенням категорії приміщення щодо вибухопожежної і пожежної безпеки згідно з НАПБ Б.07.005-86

ікласу зони згідно з ДНАОП 0.00-1.32-01.

5.4.26.На вході до приміщень повинні бути влаштовані тамбур-шлюзи або повітряно-теплові завіси.

5.4.27.Кожне виробниче приміщення повинне мати не менше одного основного проходу шириною не менше 1,5 м.

5.4.28.Куріння на підприємстві дозволяється лише у спеціально відведених місцях, обладнаних урнами дою, а також написами "Місце для куріння".

5.4.29.Розміщення обладнання на об'єкті повинно забезпечувати зручне і безпечне його обслуговування і ремонт. Відстань між обладнанням та відстань від обладнання до стін будівлі повинна бути не менше ніж 1 м, а ширина робочого проходу не менше ніж 0,75 м.

Примітка. Робочим проходом вважається мінімальна відстань між виступаючими частинами обладнання або між обладнанням і стіною будівлі.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

14

5.4.30.Майданчики і переходи, що розташовані на висоті вище 0,75 м, повинні обладнуватися сходами з перилами.

5.4.31.Обладнання, перекривна, регулююча та запобіжна арматура повинні мати технологічну нумерацію у відповідності з технологічними схемами.

5.4.32.Поверхні, що нагріваються повинні покриватися тепловою ізоляцією,

температура поверхні якої не повинна перевищувати всередині приміщення + 45 С, а поза приміщенням – + 60 С.

Гаряча поверхня в місцях, де можливе потрапляння на неї горючих матеріалів, повинна мати захисний кожух.

5.4.33.Рухомі частини обладнання та частини обладнання, що обертаються повинні бути надійно огороджені.

5.4.34.Допускається тимчасове зняття огорожі рухомих частин обладнання та

термоізоляції поверхонь обладнання, що нагріваються (охолоджуються) в період огляду

іремонту.

5.4.35.Не допускається під час роботи обладнання, трубопроводів, ставати на бар'єри майданчиків, кожуха муфт і підшипників, а також на конструкції, що не призначені для проходу персоналу.

5.4.36.Випробовування на герметичність перекривної, регулюючої та запобіжної арматури після її ремонту повинно виконуватись згідно з затвердженою у встановленому порядку інструкцією та оформлятися актом.

5.4.37.Торцеві заглушки, встановлені на технологічному обладнанні повинні бути сферичними.

5.4.38.Заглушки, що встановлюються між фланцями повинні мати хвостовики, що виступають за межі фланців та прокладки з матеріалів, що відповідають умовам середовища. На хвостовику заглушки повинен бути вибитий її інвентарний номер, діаметр, товщина, робочий тиск, марка сталі.

5.4.39.Витоки газу із зварних і інших з'єднань обладнання, трубопроводів і арматури виявляють за допомогою мильного розчину, спеціальними приладами або іншим методом без застосування відкритого вогню.

5.4.40.У виробничому підрозділі, а також у цехах (установках тощо) повинна бути призначена особа, відповідальна за контроль повітря робочої зони проммайданчиків, будівель, споруд і колодязів. Результати перевірок реєструються в журналі контролю повітряного середовища.

5.4.41.Об'єкт повинен бути забезпечений надійним зв'язком.

5.4.42.Прямий телефонний зв’язок повинен бути між керівником (власником) підприємства (підрозділу) і керівниками цехів і служб.

5.4.43.Відходи, сміття, непридатні деталі, вузли і агрегати повинні своєчасно прибиратись і накопичуватись на спеціально відведених площадках. Видалення відходів повинно проводитись спеціальним транспортом у встановлений термін.

6.Лінійна частина магістральних газопроводів

6.1. Загальні вимоги

6.1.1.Газ, що подається в магістральні газопроводи повинен відповідати вимогам ТУ

У320.00158764.007-95 “Технічні вимоги на гази горючі природні”.

6.1.2.

Газотранспортне підприємство здійснює

газопостачання

споживачів у

проектних режимах та згідно із заключеними угодами на газопостачання.

 

6.1.3.

У разі неможливості забезпечення проектних режимів

газопостачання

споживачів внаслідок виникнення аварійних ситуацій чи інших форс-мажорних обставин, газотранспортне підприємство зобов'язане задіяти резервну схему газопостачання, а коли і це неможливо – тимчасово припинити газопостачання у встановленому порядку на термін, необхідний для усунення аварійної ситуації чи інших форс-мажорних обставин.

6.1.4. Газотранспортні підприємства зобов'язані систематично контролювати стан безпеки ЛЧ МГ та своєчасно усувати виявлені дефекти, які не сумісні з подальшою безпечною експлуатацією. (Додаток №6.).

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

15

6.1.5. Лінійні крани на ЛЧ МГ Ду понад 500 мм, окрім системи місцевого пневмогідроуправління, повинні мати ручний дублюючий гідропривід.

6.1.6. Не дозволяється розташування будівель, споруд в межах охоронних зон магістральних газопроводів.

6.1.7. В підрозділах газотранспортних підприємств, які експлуатують технологічні об'єкти і магістральні газопроводи, повинні бути розроблені відповідно до чинного Законодавства плани локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій (далі ПЛАС) та організоване щоквартальне проведення навчально-тренувальних занять з обслуговуючим персоналом з ліквідації імовірних аварійних ситуацій, передбачених ПЛАС, згідно з затвердженим графіком.

6.1.8.Для забезпечення надійної і безпечної роботи ЛЧ МГ газотранспортні підприємства та їх підрозділи повинні:

забезпечувати спорудження, реконструкцію (ремонт) магістрального газопроводу спеціалізованими будівельно-монтажними організаціями чи підрозділами згідно з проектом, що отримав позитивну експертну оцінку експертно-технічного центру Держнаглядохоронпраці та здійснювати ефективний технічний нагляд за ходом спорудження (ремонтом) чи реконструкції магістральних газопроводів;

забезпечувати прийняття об'єктів магістральних газопроводів в експлуатацію згідно

звимогами чинних нормативних актів;

здійснювати систематичні візуальні обстеження ЛЧ МГ;

виконувати періодичні обстеження ЛЧ МГ з використанням технічних засобів (внутрішніх діагностичних дефектоскопів, засобів зовнішньої діагностики тощо);

виконувати технічне обслуговування ЛЧ МГ у встановлених "Правилами технічної експлуатації магістральних газопроводів" (далі ПТЕ МГ) обсягах та термінах;

своєчасно виконувати необхідні ремонтно-профілактичні роботи;

своєчасно виводити з експлуатації на реконструкцію чи ремонт фізично зношені дільниці МГ з тривалим терміном експлуатації та дільниці МГ, що не відповідають вимогам безпеки;

періодично інформувати землекористувачів та органи місцевої виконавчої влади про місце знаходження магістральних газопроводів та режиму охоронних зон, систематично здійснювати контроль за станом охоронних зон та безпекою виконання робіт в охоронних зонах;

забезпечувати надійну роботу засобів активного захисту магістральних газопроводів від корозії;

забезпечувати своєчасним попередженням локалізацію та ліквідацію аварій і відмов та їх наслідків на ЛЧ МГ.

6.1.9.Комплекси робіт з візуального огляду та обстеження ЛЧ МГ із застосуванням технічних засобів, технічне обслуговування, поточний та капітальний ремонти повинні виконуватись у відповідності з вимогами ПТЕ МГ та “Системи технічного обслуговування та ремонту магістральних газопроводів”, що розробляється для кожного газотранспортного підприємства на основі типового регламенту.

6.1.10.Періодичність та обсяги візуальних обстежень ЛЧ МГ встановлюються газотранспортним підприємством залежно від особливості місцевих умов експлуатації магістральних газопроводів та регламентуються ПТЕ МГ, а в разі потреби – іншими відомчими нормативними документами, погодженими з Держнаглядохоронпраці України.

6.1.11.Обстеження ЛЧ МГ із застосуванням технічних засобів здійснюються у відповідності з Програмами обстеження та на основі Методик обстеження технічного стану та стану безпеки магістральних газопроводів із застосуванням відповідних технічних

засобів (внутрішньотрубних дефектоскопів, засобів зовнішньої діагностики тощо) погоджених Держнаглядохоронпраці України.

6.1.12. Періодичність обстеження ЛЧ МГ із застосуванням технічних засобів

визначається газотранспортним підприємством

залежно від конкретних умов

експлуатації, але:

 

не рідше 1 разу в 5 років при тривалості експлуатації магістральних газопроводів до 25 років. Перше обстеження виконується через 5 років після введення в експлуатацію.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

16

не рідше 1 разу в 3 роки при експлуатації понад 25 років і до закінчення амортизаційного терміну.

6.1.13. На потенційно небезпечних дільницях магістральних газопроводів в доповнення до обстеження із застосуванням технічних засобів повинно виконуватися щорічне контрольне шурфування для візуальної та інструментальної оцінки стану ізоляційного покриття та металу труб.

До потенційно небезпечних відносяться:

“гарячі” дільниці магістральних газопроводів на виході компресорних станцій;

дільниці в зонах можливих зсувів грунту;

дільниці із наднормативним напруженим станом металу труб;

понижені дільниці магістральних газопроводів, після точок підключення газових промислів та ПСГ, де можливе утворення рідинних пробок;

дільниці з підвищеною корозійною активністю грунтів (кислі грунти, солончаки

тощо);

дільниці з порушенням охоронної зони, що загрожують безпечній життєдіяльності населення;

дільниці, де виявлений прогресуючий ерозійний знос;

переходи через водні перепони, заплави рік, болота.

6.1.14. Позачергові обстеження ЛЧ МГ із застосуванням технічних засобів повинні проводитися:

якщо в процесі експлуатації виявлена розгерметизація зварних стиків чи їх розриви;

у разі виникнення наскрізних корозійних дефектів;

у разі перерв роботи електрохімзахисту або зниження значень захисного потенціалу нижче мінімально припустимих понад 1 місяць в зонах впливу блукаючих струмів і понад 6 місяців – в інших випадках.

6.1.15.Обстеження на герметичність ЛЧ МГ повинно виконуватись із застосуванням приладних методів з періодичністю, яку встановлює газотранспортне підприємство.

6.1.16.Виявлені наскрізні дефекти ЛЧ МГ та дефекти, що несумісні з подальшою безпечною експлуатацією магістральних газопроводів і загрожують виникненням аварійної ситуації (Додаток № 6), повинні ліквідовуватись у максимально короткий термін, погоджений з газотранспортним підприємством та місцевим органом Держнаглядохоронпраці.

6.1.17.Потенційно небезпечні дефекти ЛЧ МГ після їх виявлення повинні фіксуватися в паспорті магістральних газопроводів. На основі даних періодичних обстежень ЛЧ МГ служба ЛЕС повинна контролювати динаміку розвитку виявлених потенційно небезпечних дефектів, а у випадку їх прогресування, розробити план ліквідації дефектів.

6.1.18.Дефектні зварні стики, наскрізні корозійні та механічні пошкодження ЛЧ МГ та інші дефекти, що несумісні з подальшою безпечною експлуатацією магістральних газопроводів (Додаток № 6) ремонтуються, як правило, вирізанням дефектних ділянок і вварюванням котушок згідно із вимогами НАОП 1.1.23-5.06-88.

Допускаються і інші методи і технології ремонту та відновлення несучої здатності труб ЛЧ МГ, що отримали позитивну експертну оцінку та дозвіл Держнаглядохоронпраці на застосування.

6.1.19.Служби ЛЕС експлуатаційних організацій та інші спеціалізовані організації, що виконують ремонтні, діагностичні та будівельно-монтажні роботи на ЛЧ МГ повинні бути атестовані у встановленому порядку на право виконання ремонтних і будівельномонтажних робіт на об'єктах трубопровідного транспорту згідно з вимогами Закону України “Про трубопровідний транспорт”.

6.1.20. Магістральні газопроводи, що відпрацювали встановлений амортизаційний термін підлягають експертній оцінці стану безпеки з метою визначення залишкового ресурсу їх безпечної експлуатації.

Оцінка залишкового ресурсу безпечної експлуатації магістральних газопроводів з вичерпаним амортизаційним терміном здійснюється за спеціальною Методикою.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

17

6.1.21.Лінійна частина МГ згідно з графіком у процесі експлуатації підлягає огляду шляхом обходу, обльоту і об їзду. Періодичність огляду траси МГ встановлюється керівництвом газотранспортного підприємства.

6.1.22.Позачерговий огляд дільниць МГ повинен здійснюватися після стихійного лиха чи інших форс-мажорних обставин, які могли привести до пошкодження газопроводу

іокремих його споруд.

6.1.23. Результати огляду траси заносяться в спеціальний журнал. Про виявлення розгерметизації чи пошкоджень елементів ЛЧ МГ, порушень чи інше негайно інформується начальник ЛЕС, який у свою чергу інформує диспетчера та керівника виробничого підрозділу. Керівник підрозділу приймає рішення щодо виявлених порушень.

6.1.24.ЛЕС і диспетчерська служба підрозділу повинні мати затверджений керівництвом порядок повідомлення про аварію, порядок збору аварійної бригади та виїзду її до місця аварії. ЛЕС повинна бути укомплектована автотранспортом і спеціальною технікою, інструментами, приладами та розхідними матеріалами згідно із "Табелем оснащення...”.

6.1.25.Якщо під час обходу (об їзду) ЛЧ МГ виявлено порушення герметичності або інша небезпечна ситуація, небезпечна зона повинна бути відгороджена знаками безпеки.

Уцьому випадку, необхідно негайно повідомити чергового диспетчера або іншу особу, відповідальну за експлуатацію лінійної частини МГ (начальника або інженера ЛЕС, майстра ЛЕС, керівника виробничого підрозділу).

6.1.26.Після отримання повідомлення диспетчер повинен:

організувати контроль газоповітряного середовища на дільницях доріг, що близькі до місця витоку газу;

організувати об їзд транспортними засобами дільниці дороги, близької до місця витікання газу, а у разі необхідності - перекрити рух транспорту;

поблизу найбільш небезпечних місць, особливо у нічний час, виставити пости для попередження небезпеки і недопущення попадання в небезпечну зону людей, транспортних засобів, тварин;

у разі загрози залізничному транспорту - прийняти заходи до тимчасового припинення руху поїздів.

6.1.27.У разі необхідності, диспетчер або відповідальна посадова особа попереджує про небезпеку органи місцевої влади, керівників підприємств, що розташовані або працюють поблизу небезпечних дільниць, а також мешканців найближчих населених пунктів.

6.1.28.Після прибуття на місце аварійної дільниці газопроводу, керівник робіт зобов'язаний перевірити наявність загороджувальних засобів, знаків безпеки і при необхідності - виставити пости, розмістити технічні засоби на безпечній віддалі від місця аварії і встановити зв'язок із диспетчером підрозділу.

6.1.29.Не дозволяється усувати витікання газу із МГ через тріщину, наскрізне корозійне пошкодження і пори шляхом їх підчеканення. Допускається, в окремих випадках,

тимчасова установка бандажів, підсилюючих муфт та інших засобів із дозволу керівництва газотранспортної філії або газотранспортного підприємства.

6.2. Переходи через природні та штучні перепони

6.2.1.Балочні та вантові переходи МГ через штучні та природні перепони повинні бути обладнані загорожами, що виключають можливість ходіння сторонніх людей по трубопроводу, а також повинні бути захищені від розмивання і пошкодження.

6.2.2.Переходи МГ через залізниці і автомобільні дороги усіх категорій підлягають обстеженню не рідше 1 разу на рік, із проведенням аналізу проб повітря з витяжної свічки.

6.2.3.На зсувонебезпечних, заплавних та болотистих дільницях МГ та на дільницях, де опори переходів МГ розташовані в русловій частині рік з сильною течією (зокрема гірських річок), повинно здійснюватися періодичне спостереження за станом грунтів, опор і положенням газопроводу. Вимірювання положення газопроводу та контроль стану опор повинні виконуватись за графіком не рідше 1 разу на два місяці, напередодні весняної повені та інших випадків різкого підвищення рівня води у ріках .

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

18

6.2.4.У разі заміни або ремонту окремої опори газопроводу повинна бути встановлена тимчасова опора на віддалі не більше 2 м від тієї, яка підлягає заміні (ремонту).

6.2.5.Важкодоступні дільниці МГ в болотистій та гірській місцевості повинні обстежуватись за графіком з періодичністю, встановленою керівництвом газотранспортного підприємства із застосуванням гелікоптерів чи інших літальних апаратів, приладних методів контролю герметичності газопроводу та його корозійного стану.

6.2.6.Дільниці МГ, прокладені на опорах, підлягають обстеженню згідно графіку з періодичністю, що встановлюється керівництвом газотранспортного підприємства.

6.2.7.У разі виявлення деформацій опор і підвісок слід проконтролювати приладним методом напружений стан газопроводу і у разі виявлення недопустимих напруг – прийняти міри по приведенню їх до нормативних значень. До здійснення контролю напруженого стану МГ слід залучати спеціалізовані організації, які мають дозвіл Держнаглядохоронпраці на цей вид робіт.

6.2.8.Пошкодження антикорозійного покриття надземної дільниці МГ не допускаються.

6.2.9.У місцях перетину МГ з повітряними ЛЕП повинні бути встановлені пристрої, що захищають газопровід від передачі на нього напруги у разі обриву проводу ЛЕП.

6.2.10.Очищення поверхні і нанесення ізоляційного покриття на газопровід за допомогою обладнання, що опирається на нього, повинні виконуватись після відключення дільниці газопроводу і звільнення її від газу.

6.2.11.Не дозволяється проїзд транспортних засобів і спецтехніки вздовж траси газопроводу на віддалі, ближче 10 м від опор газопроводу.

6.2.12.Переїжджати через наземні МГ дозволяється через спеціально влаштовані переїзди, що конструктивно не зв’язані з газопроводом. Допустиме навантаження на конструкцію переїзду повинно бути вказано на спеціальному дорожньому знаку, що встановлюється на переїзді.

6.2.13.Не дозволяється під час завірюхи або туману і видимості менше 10 м проїзд транспортних засобів і механізмів безпосередньо вздовж траси газопроводів.

6.2.14.Переходи магістральних газопроводів через водні перепони з значною глибиною та шириною водного дзеркала повинні обстежуватися спеціалізованими організаціями, що мають дозвіл (ліцензію) на цей вид робіт. Періодичність обстеження технічного стану таких переходів встановлюється газотранспортним підприємством, але не рідше 1 разу на рік.

6.2.15.Обстеження підводних переходів через водойми глибиною до 1,5 метри

здійснюється ЛЕС структурних підрозділів з періодичністю, що встановлюється газотранспортним підприємством, але не рідше 1 разу на рік.

6.2.16.Не допускається експлуатація дюкерних переходів із пошкодженням ізоляції,

врозмитій траншеї з провисанням газопроводу, із зруйнованою футеровкою та без проектного баластування.

6.3.Робота в гірських умовах

6.3.1. Земляні роботи на ділянках з поперечним схилом до 80 дозволено проводити за допомогою механізмів звичайними методами без утримуючих пристосувань.

На поперечних схилах більше 80 необхідно влаштовувати полиці у вигляді напіввиємки – напівнасипу. Ширина і конструкція полиць встановлюється проектом з урахуванням діаметра труб і одностороннього руху механізмів по полиці.

На поперечних схилах до 150 включно в нескельних і розрихлених скельних грунтах, полиці слід розробляти поперечними проходами бульдозерів. Доробку і планування основи полиці необхідно виконувати повздовжніми проходами бульдозера. Грунт з напіввиємки переміщується для відсипки напівнасипу.

На косогорах з поперечним схилом більше 150 полиці слід розробляти одноківшевими екскаваторами з прямою лопатою, з переміщенням грунту в напівнасип. Остаточну доробку і планування виконують бульдозерами.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

19

На косогорах з поперечним схилом більше 450 і висотою косогору над основою більше 30 м, а також в місцях крутих поворотів радіусом менше 10 м, допускається місцеве поширення полиць за рахунок насипної частини, передбаченої проектом.

6.3.2. Для надання стійкості насипній частині полиці необхідно:осушити основу шляхом відведення поверхневих вод;

розрихлити основу насипу на схилах до 11% у випадку грунтів, що не дренуються;виконати уступи висотою 1–1,5 м по основі настилу, на косогорах із схилами більше

11%;

пошарово ущільнити насипи.

В окремих випадках для стійкості насипу слід влаштовувати кам'яні банкети вздовж основи насипу.

6.3.3. Траншеї на схилах до 220 включно допускається розробляти одноківшевими екскаваторами, без застосування анкерів. На схилах більше 220 необхідно утримувати екскаватори рухомими якорями згідно з розрахунком.

6.3.4. У скельних грунтах на повздовжніх схилах більше 100 для визначення стійкості екскаваторів, їх необхідно перевіряти на ковзання. Під час роботи екскаваторів на крутих схилах повинні застосовуватись, як якорі трактори, бульдозери, лебідки. Пристосування, призначенні для утримування слід розміщувати переважно на вершині схилу на горизонтальних майданчиках і з'єднувати з екскаватором тросом відповідної довжини.

На повздовжніх схилах до 220 включно розробка грунту одноківшевими екскаваторами дозволяється в напрямку, як знизу вверх, так і зверху вниз по схилу.

На схилах більше 220 робота одноківшевого екскаватора з прямою лопатою дозволяється в напрямку знизу вверх по схилу вперед ковшем, а екскаватора з оберненою лопатою – зверху вниз ковшем назад за ходом робіт.

6.3.5.Робота роторних екскаваторів без якоря в грунтах IV категорії дозволяється на повздовжніх схилах до 350 включно за умови руху зверху вниз.

У разі схилу 36 – 450 необхідно застосовувати якорі згідно з проектом виконання робіт.

6.3.6.Риття траншей одноківшевими екскаваторами у випадку повздовжнього схилу 350 і вище, а також роторними екскаваторами у випадку схилу вище 450, слід виконувати спеціальними прийомами згідно з проектом виконання робіт.

6.3.7.На схилах великої крутизни, коли розробку траншеї виконати одноківшевим екскаватором важко, траншеї невеликої протяжності необхідно розробляти бульдозерами лотковим способом пошарово зверху вниз із застосуванням якорів згідно з проектом виконання робіт.

6.4. Захист від корозії

6.4.1. Корозійний стан магістральних газопроводів і стан систем комплексного захисту об’єктів МГ від корозії повинні контролюватись із дотриманням встановлених термінів, порядку і в обсязі згідно з вимогами діючих ПТЕ МГ.

6.4.2. Засоби активного захисту від корозії повинні забезпечувати захисний потенціал не нижче проектного. Періодичність контролю за станом ізоляційного покриття в т. ч. на корозійнонебезпечних ділянках повинна встановлюватись за графіком керівництвом газотранспортного підприємства.

6.4.3.УКЗ і УДЗ повинні мати огорожу, попереджувальні плакати, таблиці належності обладнання і зачинятися на замок.

6.4.4.Не дозволяється приварювання за допомогою електро- і газозварювання катодних виводів (провідників) до газопроводу, який знаходиться під тиском.

6.4.5.Термітне приварювання провідників до діючого газопроводу повинен виконувати кваліфікований працівник, який пройшов спеціальне навчання і має відповідне посвідчення.

6.4.6.Допускаються технології приварювання катодних виводів до діючого газопроводу під тиском за умови наявності розробленої та затвердженої інструкції і дозволу Держнаглядохоронпраці на їх застосування.

6.4.7.Приварювання провідників катодного захисту дозволяється за умови відсутності загазованості у шурфі.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

20

6.4.8.Місця приєднання провідників до труби і самі провідники після приварювання повинні бути захищені ізоляційним покриттям із дотриманням вимог безпеки.

6.4.9.Приварювання провідників необхідно виконувати у захисних окулярах, спецодязі та інших відповідних засобах індивідуального захисту (далі ЗІЗ).

6.4.10 У разі вимірювання потенціалів відсмоктувальних фідерів (“мінус” шини фідера) тягових підстанцій електрифікованих залізниць, підключення вимірювальних приладів виконується за участю персоналу підстанції.

6.4.11.У разі виконання вимірювань на рейках залізниць та на захисних кожухах переходів газопроводів через залізниці і автомобільні дороги, повинно бути не менше 2 чоловік: один працює з приладом, другий переставляє електрод і спостерігає за рухом транспорту.

6.4.12.Не дозволяється виконувати вимірювання із довгим провідником (0,5 – 1 км) на трасі газопроводу, якщо паралельно йому проходить ЛЕП 110 – 500 кВ (на віддалі 25 – 100 м).

6.4.13.Роботи і вимірювання в колодязях, шурфах, траншеях має виконувати група із трьох чоловік, двоє з яких повинні знаходитися зверху й слідкувати за безпекою робітника внизу.

6.4.14.У разі застосування інгібіторів корозії повинна бути розроблена і затверджена спеціальна інструкція з безпечної роботи з ними, в якій повинні бути такі основні вимоги:

ІТП і робітники повинні пройти спеціальне навчання з безпечного поводження з

ними;

роботи повинні виконуватись із застосуванням ЗІЗ;

роботи повинні виконуватись згідно з вимогами правил пожежної безпеки.

7.Компресорні станції

7.1. Загальні вимоги

7.1.1.Основне та допоміжне технологічне обладнання компресорних станцій (далі КС) необхідно експлуатувати згідно з вимогами відповідних нормативних документів (ПТЕ МГ, ДНАОП 0.00-1.07-94 тощо) та інструкцій заводів-виготовлювачів.

7.1.2.Подальша експлуатація газоперекачувальних агрегатів та їх елементів (далі ГПА), що відпрацювали встановлений ресурс допускається після надання позитивного висновку виробником (розробником) ГПА чи уповноваженою спеціалізованою організацією щодо можливості його подальшої експлуатації або здійснення його експертної оцінки згідно вимог ДНАОП 0.00-8.15-97.

7.1.3.Подальша експлуатація технологічних обв'язок КС, що відпрацювали встановлений ресурс допускається за умови отримання від спеціалізованої організації, що акредитована у встановленому порядку на даний вид діяльності, позитивного експертного висновку.

7.1.4.Обладнання і системи КС повинні періодично проходити технічне опосвідчення та діагностування, перевірки, випробування та технічне обслуговування в порядку, встановленому відповідними нормативними документами, акти про проведення яких повинні додаватися до експлуатаційного формуляра.

7.1.5.Компресорне обладнання та технологічні трубопроводи компресорного цеху (далі КЦ) фарбуються у відповідності з Додатком 1 до цих Правил.

7.1.6. На території КЦ, в межах зони обслуговування, трубопроводи та повітроводи, що мають температуру поверхні вище за 450 С, повинні бути теплоізольовані.

7.1.7.Особам, безпосередньо не зайнятим експлуатацією або ремонтом ГПА і його обладнання, не дозволяється входити у приміщення КЦ, на майданчики станційних колекторів, вузли підключення КС без дозволу керівництва КС.

7.1.8.Персонал КС повинен бути забезпечений ЗІЗ відповідно до типових галузевих норм і характеру роботи, що виконується та у відповідності з розділом "Виробнича санітарія" цих Правил.

7.1.9.ГПА дозволяється пускати в роботу, якщо обладнання справне, додержані вимоги безпеки виробничих інструкцій та за умови відсутності у машинному залі і