Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

магістральних газопроводів

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.02.2021
Размер:
2.33 Mб
Скачать

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

21

галереї нагнітачів сторонніх осіб. Не дозволяється входити в камери повітряних фільтрів під час пуску і роботи агрегатів. Камери повинні бути зачинені на замок та опломбовані.

7.1.10.Пуск в роботу ГПА після ревізії, ремонту і тривалого відключення (крім резервного) являється газонебезпечною роботою, що виконується по наряду-допуску.

7.1.11.Під час грози в районі КС не дозволяються пуски і планові зупинки ГПА, переключення в технологічній обв`язці та на силовому електроустаткуванні.

7.1.12.Заглушки, запобіжні клапани, фланцеві та інші з'єднання перед випробуванням на міцність та герметичність потрібно позначити знаками безпеки і відповідними написами.

7.1.13.Не допускається залишати працюючі ГПА, крім повністю автоматизованих, без нагляду обслуговуючого персоналу.

7.1.14.У разі виявлення витоку газу (з газопроводів, обладнання тощо) в КЦ, необхідно негайно попередити про це персонал, що знаходиться в приміщенні і вжити термінові заходи з усунення витоку. Якщо витік газу швидко ліквідувати неможливо, з цеху потрібно вивести людей, провести аварійну зупинку КЦ відповідно до виробничих інструкцій, відкрити вікна і двері, не вмикати і не вимикати електрообладнання, вжити заходів до ліквідації витоку.

7.1.15.Не допускається підтягування фланцевих з єднань та інших елементів з метою усунення пропусків речовини на трубопроводах або обладнанні, що знаходиться під тиском, так як це може призвести до розриву з'єднань.

7.1.16.Не допускається усувати несправності на працюючому ГПА крім випадків, передбачених інструкцією по експлуатації. У випадку виникнення несправності, що загрожує безпеці обслуговуючого персоналу чи може призвести до аварійної ситуації, ГПА слід негайно зупинити.

7.2. Проммайданчики, будівлі, споруди, приміщення

7.2.1.Виробничі майданчики, будівлі, споруди, обладнання і системи компресорних станцій повинні відповідати вимогам проектної документації. Зміни повинні погоджуватись

зпроектними та проектно-конструкторськими організаціями, які проектували КС і вноситись до генерального плану КС.

7.2.2.На території КС, де експлуатуються ГПА з газотурбінним приводом, на відстані 200 м від повітрозабірних камер ГПА не повинно бути джерел запилювання повітря (у тому числі грунтових доріг, вузлів для підготовки будівельних розчинів, складів сипучих матеріалів тощо). Територія КС повинна бути озеленена, а відкриті ділянки поблизу повітрозабірних камер повинні бути засіяні газонною травою або заасфальтовані.

7.2.3.Приміщення компресорних цехів (далі КЦ) повинні бути обладнані:

газоперекачувальними агрегатами, які можуть розміщуватись як у загальному цеху, так і в блочно-контейнерному виконанні і обладнуються відповідно до технічних умов, що супроводжують устаткування;

примусовою припливно-витяжною і аварійною вентиляцією;

системою автоматичного пожежогасіння;

системою автоматичного газовиявлення, що зблокована з автоматикою включення аварійної вентиляції та захистом ГПА;

оперативним зв'язком з диспетчером та іншими приміщеннями КЦ;

світловою і звуковою сигналізацією аварійних ситуацій;

аварійним освітленням;

стаціонарними або переносними вантажопідіймальними пристроями.

7.2.4.Додатково необхідно здійснювати контроль повітря робочої зони КС (КЦ) за допомогою переносних газоаналізаторів. Контроль проводиться в терміни, передбачені планом-графіком контролю повітряного середовища, затвердженим головним інженером підрозділу. У плані-графіку повинні бути вказані місця, кількість, періодичність відбору проб і виконання аналізу, схема маршруту руху.

7.2.5. В приміщеннях КЦ та блочних ГПА не дозволяється установка обладнання, що технологічно не пов'язане з ГПА та не допускається зберігання витратних матеріалів.

7.2.6. Рівні шуму, що створює КЦ, не повинні перевищувати гранично допустимих норм згідно ГОСТ 12.1.003.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

22

7.2.7. Не дозволяється у будівлі КЦ влаштовувати підвальні та напівпідвальні приміщення.

7.3. Трубопроводи і перекривна арматура технологічної обв'язки та вузла підключення компресорної станції до магістральних газопроводів

7.3.1.Технологічна обв’язка КС підлягає експертизі з ціллю продовження ресурсу в терміни згідно з вимогами ДНАОП 0.00-8.15-97.

7.3.2.На трубопроводи у КЦ повинні бути нанесені стрілки, що вказують напрям руху газу, повітря та інших технологічних середовищ.

7.3.3.КС повинні відключатися від магістрального газопроводу на вході і виході газу перекривною арматурою з дистанційним та місцевим управлінням з ручним дублюючим приводом.

7.3.4.На вхідному трубопроводі відцентрових нагнітачів в перший період експлуатації треба встановлювати захисні решітки. Допускається знімати захисні решітки

здозволу УМГ за поданням ЛВУ МГ (ВУ ПЗГ тощо).

7.3.5.На нагнітальному шлейфі КС повинен бути встановлений зворотній клапан (згідно проекту).

7.3.6.Перекривна і регулювальна арматура технологічної обв’язки ГПА, обв’язки паливного та пускового газу (повітря) ГПА, що виведені в ремонт, повинна бути приведена в стан, що забезпечує безпеку ремонту:

відключене живлення імпульсним газом електропневматичних вузлів управління арматурою;

відключене силове електроживлення електропривідної арматури;

забезпечений технічними засобами видимий розрив у трубних проводках від загальностанційного колектора імпульсного газу до пневмогідроциліндрів приводу;

заблоковане ручне управління арматурою;

встановлені відповідні знаки безпеки і плакати: “Не відкривати!“, "Не закривати!";

на трубопроводах паливного і пускового газу ГПА встановлені силові заглушки. 7.3.7. Не дозволяється застосування на технологічних трубопроводах КС типів

перекривної арматури, що не передбачені проектом.

7.3.8. Перекривна та регулювальна арматура, встановлена на технологічних газопроводах повинна мати:

нумерацію згідно із технологічною схемою і ПТЕ МГ;

чіткі показники відкриття і закриття кранів;

показники напрямку руху потоку газу.

7.3.9.Перекривну арматуру (за винятком байпасної) дозволяється відкривати тільки після вирівнювання тиску газу в суміжних дільницях газопроводу або при наявності перепаду тиску, що не перевищує величини, вказаної в інструкції з експлуатації заводувиготовлювача.

7.3.10.Штурвали (маховики) кранів необхідно повертати плавно, без застосування додаткових важелів. Зусилля під час відкривання (закривання) кранів за допомогою маховиків або ручних насосів не повинно перевищувати величин, вказаних в інструкції з експлуатації заводу-виготовлювача.

7.3.11.На КС повинні бути масштабні плани технологічних комунікацій КС з точними прив'язками до місцевості промплощадки.

7.3.12. Вимірювання товщини ерозійнонебезпечних дільниць трубопроводів технологічної обв'язки та вузла підключення КС повинна здійснюватися з періодичністю, встановленою УМГ згідно з ПТЕ МГ.

7.3.13. Новий зварний шов на газопроводах КС після проведення ремонту необхідно проконтролювати по всьому периметру методом радіографічного контролю та провести гідравлічне випробування тиском Рзав. для труб протягом 24 годин. Якщо гідравлічне випробування провести неможливо, то якість таких зварних швів контролюється як категорія “гарантійних” (п.13.1.31. цих Правил).

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

23

7.4. Технологічні установки очищення газу

7.4.1.Основними елементами технологічних установок очищення газу є пилоуловлювачі, фільтри – сепаратори, колектори для збору рідини та механічного забруднення газу, арматура та трубопроводи продувки, які підлягають інтенсивному корозійному та ерозійному зношенню металу. Експертиза та опосвідчення цього обладнання повинна проводитись згідно з вимогами ДНАОП 0.00-8.15-97 та ДНАОП 0.00- 1.07-94.

7.4.2.Для очищення газу від рідини та механічних домішок та їх збирання і утилізації на КС встановлюються технологічні установки очищення газу. Установки повинні обладнуватися, як правило, системами автоматичного дренування рідини та системами, що забезпечують передачу попереджувальних сигналів про досягнення граничного рівня, за якими повинні бути прийняті термінові заходи для зниження рівня рідини до встановленого.

7.4.3.Вузли установок, в яких може накопичуватись рідина (пиловловлювачі, фільтр-сепаратори тощо), повинні бути обладнані системою продувки у спеціальні продувні місткості, обладнані запобіжними пристроями, що не допускають підвищення тиску вище допустимого.

7.4.4.Допускається скидання газу з конденсатозбірника у повітря через свічку без спалювання, якщо газоконденсат поступає на КС у невеликому об'ємі і не часто. Свічка повинна бути розташована поза огорожею станції не ближче 100 м від об'єктів, де може бути джерело запалювання і від доріг загального користування. Свічка повинна бути висотою не менше 5 метрів, забезпечена перегороджувачем вогню і захищена від попадання усередину дощу і снігу.

7.4.5.Електроустаткування для відкачування газоконденсату з місткостей повинно бути у вибухозахищеному виконанні.

7.4.6.Обладнання для збирання, перекачування і відпуску газоконденсату повинно мати захист від блискавки, що відповідає вимогам РД 34.21.122-87 та захист від проявів статичної електрики згідно з ДНАОП 0.00-1.29-97.

7.4.7.Відпускати газоконденсат іншим організаціям можуть працівники, які мають відповідні посвідчення про проходження навчання і перевірку знань з правил поводження

згазоконденсатом.

7.4.8.Для автоцистерн з газоконденсатом повинні бути виділені спеціальні стоянки на безпечній віддалі від місць, які є джерелами відкритого вогню або місць проведення вогневих робіт.

7.4.9.Зливати газоконденсат з продувної місткості необхідно у спеціальні автоцистерни для легких нафтопродуктів, які повинні бути обладнані пристроями, що дозволяють їх заземлювати під час заповнення і зливання, і мати вуглекислотні або порошкові вогнегасники, а в зимовий час - пісочниці з сухим піском. Глушники двигуна повинні бути виведені вперед, а кінці вихлопних труб - забезпечені іскрогасниками.

7.4.10.Перед виїздом зі стоянки до місця наливання газоконденсату, обслуговуючий персонал повинен перевірити справність автоцистерни, її обладнання та електропроводки (на відсутність іскріння).

7.4.11.Під час зливання або наповнення газоконденсату, двигун автомобіля повинен бути заглушений. Корпус цистерни, рукав для газоконденсату і його металевий наконечник повинні бути заземлені. Наконечник рукава повинен бути опущений до дна цистерни на відстань не більше 200 мм.

7.4.12.Не дозволяється куріння поблизу автоцистерни або в її кабіні.

7.4.13.У разі розливання газоконденсату на землю, необхідно вжити заходи із запобігання його спалахування та з очищення території. Забруднений конденсатом грунт необхідно обробити нейтралізатором (наприклад еколаном, фільтроперлитом тощо).

7.5. Технологічні установки охолодження газу

7.5.1. Не допускається експлуатація апаратів повітряного охолодження газу (далі АПО) з негерметичними трубними пучками та лобовими кришками.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

24

7.5.2.Температура газу на виході з установки охолодження газу не повинна перевищувати встановлену норму у відповідності з ПТЕ МГ. При підвищенні температури газу повинні автоматично включатися резервні вентилятори апаратів повітряного охолодження газу. У випадку відмови в роботі установки охолодження газу, КС повинна аварійно зупинитися при перевищенні температури газу на виході з АПО понад встановлену норму.

7.5.3.На кожній КС повинні бути розроблені заходи безпечної експлуатації та ремонту АПО газу, які б виключали травмування персоналу елементами вентиляторів, що обертаються.

7.6. Технологічні установки підготовки паливного і пускового газів газоперекачувальних агрегатів та імпульсних газів управління перекривної арматурою

7.6.1. Експлуатацію і технічне обслуговування систем здійснюють у відповідності до вимог ПТЕ МГ та інструкцій заводів-виготовлювачів обладнання.

7.6.2.Підвідний колектор пускового газу до ГПА в період між пусками агрегату повинен бути відключений.

7.6.3.Якість імпульсного газу повинна відповідати встановленим вимогам. Якість імпульсного газу повинна контролюватись щозмінно на виході із осушки по індикатору вологи в газі.

7.6.4.Під час ремонту газотурбінних ГПА трубопроводи паливного та пускового газу на вході в агрегати повинні бути заглушені силовими заглушками. Інформація про встановлення заглушок повинна бути записана в оперативному журналі змінного інженера (диспетчера) КС.

7.7. Системи безпеки компресорних станцій та газоперекачувальних агрегатів

7.7.1.Газоперекачувальні агрегати на КС експлуатуються згідно з вимогами ПТЕ МГ, НАОП 1.1.23-1.05-81, цих Правил та інструкцій заводів-виготовлювачів.

7.7.2.Усі ГПА, компресорні та силові циліндри газомотокомпресорів повинні мати нумерацію. Номер агрегату повинен бути встановлений на силовій і привідній частинах, а також на стінах будівель з боку технологічної обв`язки та фасаду ГПА.

7.7.3.Труби відведення продуктів згоряння газотурбінних ГПА та ГМК та свічки технологічної обв’язки ГПА повинні бути виведені не менше ніж на 2 м вище верху покрівлі будівлі КЦ і на 1 м вище дефлектора. Відстань по горизонталі між вихлопними трубопроводами і дефлекторами повинна бути не менше ніж 6 м.

7.7.4.В умовах загрози загазованості або пожежі у приміщенні ГПА, необхідно аварійно зупинити агрегат (КЦ, КС), знизити до нуля тиск та припинити доступ газу до місця аварії.

7.7.5.Аварійна зупинка КС зі стравленням газу із контуру КС повинна здійснюватися

завтоматичним відключенням КС (КЦ) від магістрального газопроводу, зупинкою всіх ГПА та скиданням газу з технологічного обладнання і технологічних газопроводів КС.

7.7.6.

Можливість подачі команди на аварійну зупинку КС (КЦ)

повинна

передбачатись у відповідності до проекту.

 

7.7.7.

КЦ повинен бути аварійно зупинений з відключенням від газопроводу і

випуском газу з технологічних комунікацій у таких випадках:

 

у разі пожежі в приміщенні (укритті) і неможливості її ліквідації засобами пожежогасіння, які там є;

у разі пожежі на устаткуванні очищення і охолодження газу та на технологічних комунікаціях КС;

у разі розриву технологічних газопроводів високого тиску;

під час стихійного лиха, що створює загрозу безпеки для людей і матеріальних цінностей.

Інформація про аварійну зупинку ГПА і КЦ повинна бути негайно передана керівнику (старшому зміни) КС, на сусідні з обох сторін КС і диспетчеру ЛВУ МГ, (ВУ ПЗГ), УМГ і ДК.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

25

7.7.8. Не допускається експлуатація ГПА з незадіяною або несправною системою антипомпажного захисту нагнітачів.

7.7.9. Для захисту від пониження тиску на вході КС нижче за допустимий у разі відсутності агрегатних систем антипомпажного регулювання, повинно бути забезпечене автоматичне відкриття кранів на байпасі КС з подачею сигналу диспетчеру.

7.7.10.КЦ повинен забезпечуватися автоматичною системою захисту від перевищення тиску у нагнітальному колекторі з подачею сигналу диспетчеру. Система підлягає періодичному випробуванню на спрацюванню в термін згідно з вимогами ПТЕ МГ.

7.7.11.Не допускається експлуатація КС (КЦ) з несправними чи незадіяними системами виявлення пожежі та системами виявлення загазованості, які повинні бути зблоковані з установками пожежегасіння та аварійної вентиляції.

7.7.12.Компресорні станції повинні обладнуватися приладами і засобами автоматизації робочих процесів та сигналізації несправностей, які встановлюються на технологічних газопроводах і агрегатах. Не допускається експлуатація технологічного обладнання з відключеними газосигналізаторами, контрольно-вимірювальними приладами і системами блокування, що передбачені проектом.

7.7.13.Експлуатаційний персонал КЦ повинен систематично контролювати:

герметичність місць з’єднань газопроводів, ущільнень обладнання і арматури;

справність усіх систем масляного господарства;

справність аварійних, зливних і переливних ліній маслобаків;

справність теплової ізоляції гарячих поверхонь газових турбін, газоходів і повітроводів;

герметичність протипожежної перегородки, що розділяє машинний зал і галерею нагнітачів, а також герметичність діафрагми, яка їх розділяє;

справність вентиляційних систем і автоматичних засобів вмикання аварійного електроосвітлення;

7.7.14. У разі виникнення аварійної ситуації працівники КС зобов’язані діяти у відповідності з планом локалізації та ліквідації аварійних ситуацій та аварій (далі ПЛАС).

7.7.15. У разі виявлення пожежі кожний працівник КС зобов’язаний діяти у відповідності до інструкції з протипожежної безпеки на КС і першочергово:

негайно повідомити диспетчера (змінного інженера), керівництво КС;

повідомити по телефону пожежну охорону.

У цьому випадку, необхідно назвати адресу об’єкта, вказати кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище, вжити заходи до евакуації людей, гасіння пожежі та зберігання матеріальних цінностей. У разі необхідності - викликати інші аварійно-рятувальні служби згідно з планом оповіщення

7.7.16.Посадова особа об’єкта, що прибула на місце пожежі, зобов’язана:

перевірити, чи зупинена КС;

перевірити, чи викликана пожежна охорона, сповістити адміністрацію підприємства про подію;

у разі загрози життю людей, негайно організувати їх рятування;

віддалити за межі небезпечної зони усіх працюючих, не пов’язаних з ліквідацією

пожежі;

одночасно з гасінням пожежі організувати евакуацію і захист матеріальних цінностей;

забезпечити дотримання техніки безпеки працівниками, які беруть участь у гасінні

пожежі.

7.7.17.Протягом року щоквартально на КС повинні проводитись навчальнотренувальні заняття і навчальні тривоги з питань локалізації та ліквідації імовірних аварійних ситуацій на КС згідно затвердженого ПЛАС.

7.7.18.Навчально-тренувальні заняття і навчальні тривоги на КС проводяться начальниками цехів, служб, установок (дільниць) під керівництвом керівника або заступника керівника структурного підрозділу.

7.7.19.Аварійну зупинку ГПА експлуатаційний персонал повинен здійснювати у разі:

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

26

виникнення і розвитку передаварійної ситуації із загрозою безпеці обслуговуючого персоналу та технологічного обладнання КС;

появи металевого звуку або не характерного шуму ГПА;

витоку газу або масла;

пожежі, що почалася в приміщенні;

відмови в роботі КВПіА, засобів блокування чи систем безпеки.

7.7.20. Роботу системи автоматичного газовиявлення слід перевіряти згідно інструкцій заводу-виготовлювача та інструкції з обслуговування.

7.7.21. Якщо ГПА обладнані системами дистанційного пуску, вони повинні бути оснащені сигнальними пристроями попереднього оповіщення.

7.7.22.Аварійна витяжна вентиляція повинна автоматично включатися у разі досягнення вмісту горючих газів у повітрі приміщень 10% від НКГВ.

7.7.23.Робота компресорного цеху або ГПА в окремому укритті повинна бути аварійно зупинена, якщо вміст горючих газів у повітрі перевищує 20% НКГВ.

7.7.24.Не допускається у разі аварійної зупинки (відключення) обладнання повторний пуск його в роботу до виявлення і усунення причини аварійної зупинки.

7.7.25.КС з відцентрованими нагнітачами повинна мати можливість аварійної зупинки шляхом повороту одного ключа, за яким зупиняються усі працюючі компресорні агрегати і загальностанційні крани переключаються на скидання газу з газопроводів КС. ГПА повинні обладнуватися пристроями аварійного захисту в обсязі, що дозволяє автоматично подавати команди на аварійну зупинку агрегату у разі будь-якого аварійного режиму і несправності допоміжних механізмів.

7.8. Пусконалагоджувальні та ремонтні роботи

7.8.1.Допускається монтаж і ремонт ГПА в діючому цеху тільки за інструкцією, затвердженою керівництвом філії (УМГ тощо).

7.8.2.Роботи з монтажу ГПА (у разі розширення чи реконструкції КС) проводяться тільки за планом виконання робіт, затвердженим керівництвом УМГ. Зона проведення робіт повинна бути відокремленою від діючих ГПА огорожею (перегородкою), яка виключає можливість попадання витоків газу чи других горючих матеріалів від діючих ГПА, іскор чи відкритого вогню із зони виконання робіт. На виділеній території, де проводяться роботи, не повинні знаходитись сторонні особи.

7.8.3.Пусконалагоджувальні роботи і вивід КС на технологічний режим після будівельно-монтажних робіт, ремонту або реконструкції потрібно здійснювати згідно з інструкцією, що затверджується головним інженером газотранспортного підприємства (УМГ тощо) та згідно з СТП 320.30019801.020-2000 "Положення про організацію пусконалагоджувальних робіт на устаткуванні компресорних станцій магістральних газопроводів, що вводяться в експлуатацію".

7.8.4.Щити місцевого управління і панелі центрального щита агрегатів, що зупинені на ремонт, повинні бути відключені від електромережі. На засобах управління потрібно вивішувати знак безпеки і плакат: "Не включати, працюють люди!". Операції з відключення повинні фіксуватись в оперативному журналі.

7.8.5.На ГПА, який виведено в ремонт, що пов'язаний з розкриттям проточної частини нагнітача, необхідно виконати такі операції:

з корпусу нагнітача, з газопроводів на вході та виході нагнітача треба дренувати газ і газоконденсат;

розкрити люк-лази на газопроводах на вході та виході нагнітача;

провентилювати або продути через люк-лази інертним газом внутрішню порожнину нагнітача і приєднаних до нього газопроводів;

встановити зі сторони ГПА гумові кулі так, щоб виключити можливість перекриття люк-лазу, надути їх повітрям або інертним газом до тиску 4000-5000 Па (400-500 мм вод.

ст.);

встановити контроль за станом гумових куль.

7.8.6. Персонал, що бере участь у ремонті, необхідно проінструктувати про порядок та правила безпечного ведення робіт.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

27

7.8.7.Ремонт у машинному залі і галереї відцентрових нагнітачів потрібно проводити з дозволу начальника КС або особи, що його заміняє і погоджувати зі змінним інженером-диспетчером.

7.8.8.Роботи з розкриття нагнітача повинні виконуватися за нарядом-допуском з дозволу начальника КС або особи, що його заміняє.

7.8.9.Перед розкриттям нагнітачів необхідно пересвідчитися в надійній роботі припливно-витяжної вентиляції.

7.8.10.Не допускається під час розкриття нагнітача проведення будь-яких робіт в галереї нагнітачів чи укритті ГПА, що не пов'язані з розкриттям, навіть за умови звільнених від газу технологічних газопроводах.

7.8.11.Під час розкриття нагнітача у приміщенні можуть знаходитися тільки працівники, які проводять розкриття і оперативний персонал, що обслуговує працюючі ГПА.

7.8.12.У період розкриття і ремонту нагнітача необхідно проводити не рідше одного разу на 30 хвилин аналізи повітря на робочих місцях із записом результатів у журналі.

7.8.13.Відремонтований ГПА можна закривати тільки після проведення ретельної перевірки відсутності в ньому, а також у технологічних трубопроводах сторонніх предметів. Після перевірки повинен бути складений відповідний акт.

7.9.Газоперекачувальні агрегати з газотурбінним приводом

7.9.1.На КС з роздільними приміщеннями нагнітача і двигуна прохід валу приводу нагнітача через відокремлюючу стінку між приміщеннями двигуна і нагнітача повинен бути герметичним.

7.9.2.ГПА з газотурбінним приводом повинні мати теплоізоляцію, припливновитяжну вентиляцію та опалювальну систему укриття, що забезпечують нормальну роботу, знаходження в резерві, проведення ремонтів агрегату та дотримання вимог санітарно-технічних норм - з температури робочих поверхонь і повітря в будові агрегату.

7.9.3. Аварійна зупинка ГПА з газотурбінним приводом повинна проводитись відповідно з вимогами інструкції з експлуатації та цих Правил.

7.9.4.Не допускається приступати до розкриття турбіни, камери згоряння, турбодетандера, блоку регулювального і стопорного клапанів, відцентрового нагнітача та його елементів, не пересвідчившись у тому, що крани і вентилі надійно закриті, свічки для скидання газу відкриті та установлено силові заглушки на лініях паливного та пускового газу, а також виключена всяка можливість попадання газу до місця роботи.

7.9.5.Промивання проточної частини осьових компресорів газових турбін проводиться у відповідності зі спеціально розробленими інструкціями, під керівництвом відповідальних ІТП. Персонал повинен бути спеціально підготовлений, проінструктований, мати відповідні ЗІЗ. У цьому випадку, необхідно виключити всяку можливість попадання сторонніх предметів у проточну частину осьового компресора.

7.9.6.Повітрозабірні камери газотурбінних агрегатів повинні замикатись на замок та пломбуватися із записом в оперативному журналі. Не допускається під час роботи агрегату присутність у них людей і наявність сторонніх предметів.

7.10. Газоперекачувальні агрегати з електроприводом

7.10.1.Компресорні станції, оснащені ГПА з електричним приводом повинні експлуатуватись згідно з вимогами ПТЕ МГ та НАОП 1.1.23-1.05-81.

7.10.2.На КС з електроприводними ГПА струмоведучі частини устаткування повинні бути надійно обгороджені ізолюючими щитками та ширмами, забезпечені знаками безпеки і написами: “Стій - небезпечно для життя. Під напругою!" Металеві частини електродвигунів, що не проводять електричний струм, повинні бути заземлені у відповідності з ПУЕ і забезпечені відповідними попереджувальними написами.

7.10.3.З метою попередження загазованості у приміщенні електродвигунів ГПА під час експлуатації необхідно вести постійне спостереження за сальниковим ущільненням в отворах стіни, що відділяє приміщення електродвигунів від галереї нагнітачів.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

28

7.10.4.У приміщенні електродвигунів повинен здійснюватись контроль повітряного середовища у відповідності з вимогами цих Правил.

7.10.5.У період підготовчих робіт до ремонту необхідно виконати наступне:

викотити з комірки (секції) масляний вимикач, накласти стаціонарне заземлення в ЗРУ 10кВ у секції масляного вимикача агрегату;

вивісити знак безпеки і плакат “Не вмикати - працюють люди";

в оперативному журналі записати причину ремонту і прізвище працівника, що розпорядився зупинити електродвигун;

вимкнути з під напруги місцевий щит агрегату, на якому необхідно провести ремонт нагнітача і на ньому вивісити знак безпеки та плакат “Не вмикати - працюють люди".

7.10.6. Знімати знак безпеки і плакат “Не вмикати - працюють люди" і вмикати електродвигун слід після запису в журналі про закінчення роботи із зазначенням відповідальної особи, що повідомила про це.

7.11.Газомотокомпресори

7.11.1.Електроустаткування газомотокомпресора (далі ГМК), система його запалювання та пускова апаратура повинні відповідати рівню вибухозахисту згідно з ДНАОП 0.00-1.32-01.

7.11.2.Вихлопні труби газомоторних компресорів повинні мати водяне охолодження. Вихлопні трубопроводи, в межах КС, що не охолоджуються водою, повинні мати теплову ізоляцію і не контактувати з горючими матеріалами.

7.11.3.Свічки для скидання газу через запобіжні клапани, а також продувні патрубки не дозволяється встановлювати поблизу місць викиду відпрацьованих газів двигунів.

7.11.4.Під час пуску ГМК, для запобігання хлопкам та вибухам у вихлопній системі, вмикати систему запалювання і подавання паливного газу необхідно після продування системи вихлопу стиснутим повітрям.

7.11.5.Не допускається робота ГМК із несправними вибуховими клапанами

глушників.

7.11.6.Маховики засувок і вентилів на лініях подавання масла в маслоохолоджувач та зливання з маслобака повинні бути опломбовані. На них повинні бути вивішені знаки безпеки і попереджувальні написи: “Не відкривати", “Не закривати".

7.11.7.Не допускається робота ГМК з іскрінням на контакті електропроводу високої напруги до запальної свічки.

7.11.8.Запальні свічки потрібно періодично очищати від нагару для запобігання короткого замикання.

7.11.9.Не допускається під час роботи ГМК відкривати індикаторні крани для продування циліндрів, а також від'єднувати електропроводи високої напруги від свічок двигуна або перевіряти роботу свічок “на іскру".

7.11.10.Вихлопний трубопровід і глушник необхідно періодично оглядати і у разі необхідності очищати від сажі.

7.11.11.Якщо у разі випадкової зупинки ГМК через перевантаження або несправність свічки запалювання не був закритий паливний кран, необхідно перед пуском продути двигун для видалення газу, що скупчився у двигуні і вихлопному колекторі.

7.11.12.Люки картера ГМК дозволяється відкривати тільки після зупинки і охолодження компресора.

7.11.13.У разі проведення робіт у картері, маховик ГМК повинен бути застопорений від випадкового його обертання.

7.11.14.Не допускається під час ремонту у картері поршневого компресора провертання колінчатого вала за допомогою буксування. На огородженні маховика вивішується знак безпеки і плакат: “Не буксувати!". У разі необхідності допускається тільки ручне буксування із вживанням необхідних заходів безпеки та проведенням технологічної підготовки.

7.11.15.Відкриті силові циліндри необхідно закривати, щоб уникнути попадання у них сторонніх предметів.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

29

7.11.16.Не допускається робота ГМК з температурою газу і води в холодильниках, що перевищує нормативні значення.

7.11.17.Не допускається експлуатація ГМК:

з несправною чи незадіяною сигналізацією;

при відхиленні параметрів роботи ГМК від нормативних;

з несправною чи незадіяною системою автоматичної зупинки ГМК в разі перевищення тиску і температури компримованого газу;

при припиненні подачі води в систему охолодження та падіння тиску в системі змащування.

7.11.18.Не допускається робота ГМК з незадіяною чи несправною системою очищення компримованого газу від масла.

7.12. Допоміжні системи та обладнання компресорних станцій

7.12.1. Установки підготовки повітря

7.12.1.1. На КС, де експлуатуються ГПА із авіаційним газотурбінним двигуном застосовується система запуску двигуна за допомогою стисненого повітря, яке генерується у спеціальній установці. Експлуатація повітряної пускової системи проводиться згідно з інструкцією заводу-виготовлювача.

7.12.2. Маслогосподарство

7.12.2.1. У разі розливання мастильних матеріалах на відкритих майданчиках – місце розливання необхідно засипати піском, а забруднений пісок вивезти у місця знешкодження або захоронення, що визначені місцевими санітарними та екологічними органами.

7.12.2.2. Розлиті мастильні матеріали збирають в спеціально відведену для цього тару, а після накопичення передають їх на регенерацію або використовують згідно з вимогами чинних нормативних документів.

7.12.2.3. Під час виконання робіт із мастильними матеріалами необхідно застосовувати засоби індивідуального захисту, передбачені галузевими нормами.

7.12.2.4.Працівники, які працюють із мастильними матеріалами, повинні проходити медичні огляди згідно з вимогами ДНАОП 0.03-4.02-94.

7.12.2.5.У приміщеннях по регенерації та на складах мастильних матеріалів КС не допускаються роботи з відкритим вогнем. Під час відкривання тари, в якій транспортуються мастильні матеріали, не дозволяється користуватися інструментами, які при ударах дають іскру.

7.12.2.6.У разі витоку масла із системи змащування ГПА, в місцях витоку повинні бути тимчасово встановлені металеві піддони для збирання масла і вжиті заходи для ліквідації витоків. Не допускається наявність масла на підлозі цеху або на фундаменті устаткування.

7.12.2.7.Масла повинні зберігатись у спеціально відведених місцях в місткостях, що щільно закриваються та мають написи, відповідні сорту масел.

7.12.3.Системи водопостачання та каналізації

7.12.3.1.Система водопостачання повинна забезпечувати потребу КС у воді на господарсько-побутові і протипожежні потреби, а також підживлення систем теплопостачання і оборотного водопостачання.

7.12.3.2.Не допускається об’єднання в одній системі побутово-господарського і пожежного водопостачання.

7.12.3.3.Приймальні колодязі і резервуари води для господарсько-побутових потреб повинні бути надійно захищені від доступу до них сторонніх осіб.

7.12.3.4.Арматура, трубопроводи, посудини з водою у артезіанських свердловин, водонапірних веж тощо повинні оберігатися від замерзання в зимових умовах.

СПБГУАП группа 4736 https://new.guap.ru/i03/contacts

30

7.12.3.5.Резервуари для зберігання води повинні періодично очищатися з подальшим хлоруванням не рідше 1 разу на рік.

7.12.3.6.Персонал, що обслуговує об’єкти водопостачання, зобов’язаний періодично проходити медогляд у встановлені терміни.

7.12.3.7.На циркуляційних насосах, що знаходяться в резерві, засувки повинні бути постійно відкриті, оскільки у разі падіння тиску води в системі, насоси повинні включатися автоматично.

7.12.3.8.Частини агрегатів водогосподарства, що обертаються, повинні бути огороджені. На агрегатах, якщо вони включаються автоматично, повинні бути вивішені попереджувальні написи "Включаються автоматично".

7.12.3.9.Пожежні насоси повинні включатись "вручну" не рідше 1 разу на тиждень з метою перевірки їх справності. Черговий персонал після виконання випробування насосів повинен зробити відповідний запис у журналі.

7.12.3.10.Нові дільниці водопроводів і нові насоси перед включенням їх в діючі комунікації повинні бути заздалегідь оброблені хлорним вапном (ті, що використовуються для питної води).

7.12.3.11.Огляд і усунення пошкоджень резервуарів градирень і бризкальних басейнів з повним їх випорожненням повинні проводитись в терміни, встановлені керівництвом КС.

7.12.4.Системи електропостачання

7.12.4.1. Електроустаткування повинно бути у вибухобезпечному виконанні, якщо воно встановлюється:

у машинних залах компресорного цеху з газомотокомпресорами;

у приміщеннях для нагнітачів;

у приміщеннях, де привід і нагнітач розміщені в одній будівлі без перегородки, яка їх відокремлює.

7.12.4.2. З метою забезпечення безперервної роботи КС у разі припинення електропостачання від основного джерела енергії на КС повинні передбачатись агрегати аварійного електропостачання, які повинні працювати на дизельному чи газовому паливі. Строки перевірки стану аварійних агрегатів повинні встановлюватись головним інженером КС.

7.12.4.3. Електропостачання КС повинно передбачатися від двох незалежних джерел живлення по першої категорії .

8. Газорозподільні станції і газорозподільні пункти

8.1. Загальні вимоги

8.1.1.Діюче технологічне обладнання газорозподільної станції (далі ГРС) і газорозподільного пункту (далі ГРП) повинно відповідати вимогам проектної документації та відповідних нормативних документів.

8.1.2.Зміни проектних рішень в процесі експлуатації ГРС повинні попередньо погоджуватися з авторами проекту та органами Держнаглядохоронпраці і своєчасно вноситися до технічної документації ГРС.

8.1.3.Не допускається пуск в експлуатацію ГРС:

без приймання її в експлуатацію Державною приймальною комісією у встановленому порядку;

з незадіяним блоком одоризації газу;

без проектної та виконавчої документації;

без виконання пусконалагоджувальних робіт;

у разі відсутності прямого зв’язку із диспетчером підрозділу та споживачем газу;

без письмового підтвердження спеціалізованого підприємства газового господарства про готовність до приймання газу системами газопостачання споживачів.

8.1.4. Не допускається здійснення оперативних переключень на технологічному обладнанні та комунікаціях ГРС без дозволу диспетчера виробничого підрозділу за