Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
99
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
18.14 Mб
Скачать

8

3. ВИМОГИ ЩОДО СТРУКТУРНИХ СКЛАДОВИХ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Пояснювальна записка має містити матеріал, що викладається у стислій і чіткій формі.

Зміст пояснювальної записки визначається її завданням.

Загальний обсяг курсової роботи (не включаючи додатки) повинен складати 30-40 аркушів оформлених згідно з наданими вимогами.

Кількість сторінок додатків не враховується при розрахунку загального об’єму роботи.

За своєю структурою курсова робота складається з:

титульного аркушу (варіант оформлення якого надано у додатку А);

реферату;

змісту;

переліку скорочень, умовних позначень, символів, одиниць і термінів;

вступу;

основної частини;

висновків;

переліку посилань;

додатків.

Реферат.

Реферат - це стислий виклад змісту пояснювальної записки, який включає основні фактичні відомості та висновки, необхідні для початкового ознайомлення

зкурсовою роботою. Він має містити:

відомості щодо обсягу пояснювальної записки, кількості рисунків, таблиць, використаних джерел і додатків;

текст, що відображає об’єкт дослідження, мету курсової роботи, методи дослідження, основні результати та їх новизну, рекомендації з упровадження;

перелік ключових слів, що характеризують зміст записки ( від 5 до 15 ключових слів або словосполучень, написаних у рядок великими літерами, через кому, у називному відмінку).

9

Обсяг реферату до 500 слів. Варіант оформлення реферату надано у додатку Б.

Зміст.

Зміст містить назву структурних розділів роботи, зокрема:

перелік скорочень, умовних позначень, символів, одиниць і термінів;

вступ;

назви (заголовки) розділів (підрозділів) основної частини роботи;

висновки;

перелік посилань;

додатки (із зазначенням номеру додатку, але без його назви).

Назви основних розділів роботи надаються прописними (великими) літерами.

Назви підрозділів (пунктів, підпунктів) роботи та додатки надаються малими літерами (крім першої прописної). Номер додатку надається великою літерою.

Скорочення та перенесення слів у назвах структурних елементів роботи (назви основних розділів роботи, назви пунктів, підпунктів та інш.) не допускаються.

Варіант оформлення змісту надано у додатку В.

Перелік скорочень, умовних позначень, символів, одиниць і термінів.

Усі скорочення, що є у курсовій роботі пояснюють у «Переліку скорочень, умовних позначень, символів, одиниць і термінів», який розміщується безпосередньо після «Змісту» на новій сторінці.

Перелік складається у алфавітному порядку. При цьому, перелік сортирується за алфавітом (спочатку на державній мові, після – на іноземній).

Незалежно від цього, при першій появі цих елементів в тексті курсової роботи надають їх розшифровку.

Наприклад:

Побічні електромагнітні випромінювання (ПЕМВ) - це паразитні електромагнітні випромінювання (ЕМВ) радіодіапазону, що створюються в навколишньому просторі пристроями технічними засобами прийому, обробки,

10

зберігання та передачі інформації (ТЗПІ), спеціальним чином для цього не призначеними.

Варіант переліку скорочень, умовних позначень, символів, одиниць і термінів надано у додатку Г.

Висновки.

У висновках необхідно відзначити:

-результат та повноту виконання завдання на курсову роботу, аналіз досягнутих кількісних та якісних показників;

-отримані нові наукові результати, які знайшли відображення в статтях, винаходах, а також рекомендації щодо подальшої роботи в даному напрямку;

-рекомендації щодо використання результатів роботи в навчальному процесі університету.

Перелік посилань.

Перелік джерел, на які посилаються в пояснювальної записці курсової роботи, необхідно наводити після висновків, починаючи з нової сторінки. У відповідних місцях тексту слід давати посилання.

Бібліографічний опис джерел у переліку посилань наводять у тому порядку, в якому вони вперше згадуються в тексті. Порядкові номери опису в переліку є посиланнями в тексті.

Бібліографічний опис посилань у переліку наводять згідно з існуючими стандартами з бібліотечної та видавничої справи.

Для спрощення оформлення переліку посилань рекомендовано використовувати електронний портал присвячений полегшенню процедури оформлення наукових джерел відповідно до вимог Державної атестаційної комісії (ДАК) України та проходження нормоконтролю за адресою http://vak.in.ua/do.php.

Варіант оформлення переліку посилань надано у додатку Д.

11

4. ВИМОГИ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Пояснювальна записка оформляється згідно з вимогами ДСТУ 3008-95. Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення.

Мова пояснювальної записки - українська.

Пояснювальна записка виготовляється у текстовому редакторі Microsoft Word 97-2003 шрифтом Times New Roman 14 пт на аркушах формату А4 (210 х 297мм).

Міжрядковий інтервал встановлюється множником 1,3 (з розрахунку 35 рядків на сторінку). Абзац – 1,25.

При написанні пояснювальної записки слід дотримуватися таких розмірів полів: ліве – 25 мм, верхнє і нижнє - 20мм, праве – 10мм.

Усі сторінки роботи, крім першої (титульної), нумеруються арабськими цифрами без крапки наприкінці. Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки. Титульний аркуш включають до загальної нумерації сторінок пояснювальної записки (але не нумерують, тобто нумерація здійснюється з другого аркуша, на якому проставляється номер сторінки 2).

Зміст пояснювальної записки поділяється на розділи, підрозділи, пункти і підпункти.

Кожен розділ починається з нової сторінки Перенесення слів у заголовках не допускається.

Якщо заголовок складається з двох речень, їх розділяють крапкою. Заголовки розділів (РЕФЕРАТ; ЗМІСТ; ПЕРЕЛІК СКОРОЧЕНЬ, УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ І ТЕРМІНІВ; ВСТУП; ОСНОВНА ЧАСТИНА; ВИСНОВКИ; ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ) слід писати прописними літерами симетрично тексту без абзацного відступу. Наприкінці заголовків та номерів розділів крапка не ставиться.

12

Наприклад:

РЕФЕРАТ

Наприклад:

2 ВИБІР ДОЦІЛЬНОГО ВАРІАНТУ ІНВЕСТИЦІЙ В СТВОРЕННЯ СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ

Текст після назви розділу слід надавати відступивши дві порожні строки після назви розділу.

Заголовки підрозділів.

Заголовки підрозділів пишуться малими літерами (крім першої прописної) з абзацу з вирівнюванням по ширині відступивши одну вільну строку від попереднього тексту. Нумерація підрозділів здійснюється у рамках номеру розділу та складається з номеру розділу та поточного номеру підрозділу розділених крапкою. Наприкінці заголовків та номерів підрозділів крапка не ставиться.

Наприклад:

4.1Аналіз шкідливих та небезпечних факторів та ергономічні вимоги до робочого місця працівника

Наприклад:

4.2Аналіз шкідливих та небезпечних факторів та ергономічні вимоги до робочого місця

Наприклад:

3.1Варіант розрахунку економічної доцільності створення системи менеджменту інформаційної безпеки

Текст після назви підрозділу слід надавати відступивши одну порожню строку після назви підрозділу.

13

Скорочення.

При першій появі в тексті певних скорочень, автор зобов’язаний надати їх повну назву, а у дужках – скорочений варіант який у подальшому буде використовуватися у роботі.

Наприклад:

Компанія має впроваджувати систему менеджменту інформаційної безпеки (СМІБ), яка включає в себе комплексний підхід у сфері інформаційної безпеки (ІБ), обґрунтований політикою інформаційної безпеки.

При цьому, цей скорочений варіант повинен бути відображений у аркуші «Перелік скорочень, умовних позначень, символів, одиниць і термінів».

Посилання.

Посилання в тексті на джерела наводяться в міру їх згадування в пояснювальній записці, із зазначенням порядкового номера, виділеного квадратними дужками.

Наприклад:

За оцінками фахівців з ІБ [1], в Україні проблемам управління інформаційною безпекою приділяється набагато менше уваги, ніж за кордоном.

Додатки.

Додатки оформляють як продовження записки на наступних сторінках, розташовуючи відповідно до посилань у тексті. Кожен додаток починається з нової сторінки, посередині пишеться слово «Додаток», а після нього тематичний заголовок, написаний малими літерами, крім великої першої. Якщо в пояснювальній записці більше одного додатка, їх нумерують послідовно літерами, наприклад: «Додаток А», «Додаток Б» і т.д.

14

Нумерація та назва рисунків.

Ілюстрації (рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) розташовуються в пояснювальної записки безпосередньо після тексту відступивши одну вільну строку від основного тексту, в якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації необхідно дати посилання в пояснювальній записці. Якщо ілюстрації створені не автором пояснювальної записки, необхідно, подаючи їх у тексті, дотримуватися вимог чинного законодавства про авторські права (тобто зробити посилання на те джерело, звідки запозичений рисунок).

Ілюстрації мають мати назви, які поміщають під ілюстрацією.

Рисунки нумеруються арабськими цифрами. При цьому, нумерація здійснюється у межах розділу із зазначенням номеру розділу, який вказується першим.

Наприклад:

Рисунок 3.1 – Структурна схема підсилювача потужності (тобто, це перший рисунок третього розділу)

Наприклад:

Рисунок 4.2 – Організаційна структура підприємства (тобто, це другий рисунок четвертого розділу)

Форматування назви рисунків та безпосередньо самих ілюстрацій здійснюється «по центру» (без абзацного відступу). Наприкінці назви рисунків крапка не ставиться. Після назви рисунків слід відступити один вільний рядок до першої строки основного тексту.

15

Приклад посилання на рисунок та його оформлення надано нижче:

На рис.3.9 представлена діаграма спрямованості попередньо розрахованої логоперіодичної антени, розраховані у вільному просторі на частоті 300МГц.

Рисунок 3.9 – Діаграма спрямованості попередньо розрахованої логоперіодичної антени на частоті 300МГц

Як видно з рис.3.9, мінімуми ДС попередньо розрахованої логоперіодичної антени спостерігаються на азимуті 91 або 269 градусів щодо осьового напрямку антени, оскільки в даних напрямках рівень випромінювання мінімальний.

Нумерація та назва таблиць.

Таблиці розташовуються в пояснювальної записки безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. Таблиця повинна займати всю ширину поля сторінки. На всі таблиці необхідно дати посилання в пояснювальній записці. Якщо таблиці створені не автором пояснювальної записки, необхідно, подаючи їх у тексті, дотримуватися вимог чинного законодавства про авторські права (тобто зробити посилання на те джерело, звідки запозичена таблиця).

16

Таблиці повинні мати назви, які поміщають безпосередньо перед ними. Таблиці нумеруються арабськими цифрами. При цьому, нумерація

здійснюється у межах розділу із зазначенням номеру розділу, який вказується першим.

Наприклад:

Таблиця 3.1 – Параметри розрахунку лінійних розмірів логоперіодичної

антени (тобто, це перша таблиця третього розділу)

Форматування назви таблиць здійснюється «по ширині» з абзацного відступу. Наприкінці назви таблиць крапка не ставиться. Назва таблиці надається пропускаючи один рядок від основного тексту. Між назвою таблиці та безпосередньо таблицею відступ не потрібен. Після таблиці треба пропустити одну вільну строку до основного тексту.

Приклад оформлення таблиці надано нижче.

Таблиця 2.1 – Порівняльний аналіз методик оцінки ефективності інвестицій в систему менеджменту інформаційної безпеки

Методика оцінки

Переваги

Недоліки

 

 

 

Коефіцієнт повернення

Показник зрозумілий

Статистичний показник

інвестицій

для фінансистів

 

 

 

 

Сукупна вартість

Припускає оцінку

Не враховує якість системи

володіння

витрат

безпеки.

 

 

 

Ілюстрації і таблиці, розташовані на окремих сторінках, включають до загальної нумерації сторінок пояснювальної записки.

17

Якщо строки або графи виходять за формат сторінки, таблицю поділяють на частини, розміщуючи одну частину під іншою, або розміщуючи частину таблиці на іншій сторінці. При цьому у кожній частині таблиці повторюють її головку та боковик.

При поділенні таблиці на частини дозволяється її головку або боковик заміняти відповідними номерами граф або строк. При цьому нумерують арабськими цифрами графи та/або строки першої частини таблиці.

Слово «Таблиця» вказують одного разу над першою частиною таблиці. Над іншими частинами пишуть: «Продовження таблиці ____».

Наприклад:

Таблиця 2.2 – Матриця порівняння основних джерел інформації відносно їх пріоритету для групи людей віком від 17 до 44 років

 

Телебачення

Інтернет - засоби масової інформації

Друковані засоби масової інформації

Соціальні мережі

Радіо

Інше джерело

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

Телебачення

1

1/5

5

2

2

1

 

 

 

 

 

 

 

Інтернет -

 

 

 

 

 

 

засоби

5

1

9

7

7

5

масової

 

 

 

 

 

 

інформації