Добавил:
blinovadasha2002@gmail.com Есть предложения по улучшению и дополнению моих материалов - пиши!)) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
66
Добавлен:
20.12.2020
Размер:
52.86 Кб
Скачать

16. Визначення крововтрати під час пологів

Пояснення

- об’єм крововтрати завжди недооцінюється, особливо у випадку хвилеподібної кровотечі невеликими порціями та в разі крововтрати за рахунок розривів пологових шляхів,

- найбільш доцільним є оцінка крововтрати за допомогою об'ємно-вагового методу,

- візуальний метод визначення крововтрати дає приблизні величини, варто використовувати для швидкої оцінки при невідкладних ситуаціях.

Виконавець - послідовий та ранній післяпологовий період проводить медичний працівник, який

приймав пологи і підготовлений відповідно до вимог

Мета

- діагностика патологічної крововтрати,

- адекватне планування допомоги,

- діагностика гіпотонічної та атонічної маткової кровотечі,

- діагностика геморагічного шоку, порушень згортання крові (ДВЗ-синдрому).

Місце проведення

- пологовий зал, пологова палата сімейного типу.

Обладнання

- ниркоподібний лоток з поміткою, яка відповідає фізіологічній крововтраті,

- градуйований посуд,

- вага,

- перев’язувальний матеріал

Методика проведення об'ємно-вагового методу визначення крововтрати

1. Після народження дитини й виконання перших кроків первинного туалету новонародженого, під таз жінки покладіть ниркоподібний лоток.

Запропонуйте роділлі спорожнити сечовий міхур або проведіть катетеризацію м’яким катетером. Ведіть ІІІ період пологів згідно складеного плану (активно або вичікувально).

2. Стежте за наповненням ниркоподібного лотка (періодично переливайте кров у мірний посуд).

3. Визначте кількість втраченої крові.

а) перелийте кров із ниркоподібного лотка у мірний посуд, запам’ятайте отриману величину,

б) після закінчення пологів усі пелюшки та ватні кульки, просякнуті кров'ю зважте на вазі. Відніміть від отриманої величини вагу такої самої кількості сухих пелюшок та перев'язувального матеріалу,

в) до отриманої величини крововтрати додайте масу крові у мірному посуді (враховуючи, що 100 мл крові важать 120 г) і отримайте загальний об’єм крововтрати в пологах.

18. Первинний туалет новонародженого, оброблення пуповини

Мета:

  • відокремити новонародженого від матері, провести обробку пуповини,

  • дотримуватись правил «теплового ланцюжка», сприяти колонізації шкіри та кишечника новонародженого нормальною мікрофлорою матері, допомогти першому прикладанню до грудей.

Місце проведення: пологовий зал, індивідуальна пологова палата сімейного типу.

Оснащення: пелюшки – 3 шт, затискачі – 3 шт, ножиці тупокінцеві – 2 шт, термометр електронний, очні краплі тобраміцин або офлоксацин 0,3%, гумова груша, шапочка, шкарпетки, повзуни, повзуни, ковдра, скобка, браслетки – 2 шт.

1. Обсушіть тіло та голову дитини відразу після народження (до перетинання пуповини) стерильними, сухими, попередньо підігрітими пелюшками.

Кров, меконій частково видаляються зі шкіри новонародженого при обсушуванні після пологів.

Залишки родової змазки не видаляються у дитини. Більшість здорових новонароджених не потребують проведення відсмоктування слизу. Якщо виникає необхідність у здорового новонародженого слід використовувати стерильну грушу.

2. Викладіть дитину на живіт матері і закінчіть обсушування. Вологі пелюшки відкладіть.

3. Одягніть на дитину чисті шапочку і шкарпетки та накрийте чистою сухою попередньо підігрітою пелюшкою та ковдрою.

Одночасно лікар здійснює первинну оцінку стану новонародженого (вроджені вадита ін. патологічних станів) в кінці 1 та 5 хвилини стан немовляти оцінюють за шкалою Апгар.

4. Відокремте новонародженого від матері після закінчення пульсації пуповини, але не пізніше 1 хв. після народження дитини:

-Змініть використані рукавички на стерильні;

-Накладіть стерильні затискачі: І затискач на рівні статевої щілини, ІІ та ІІІ на відстані 8 та 10 см від пупкового кільця;

-переріжте пуповину стерильними ножицями між ІІ та ІІІ затискачами.

* При відсутності раннього контакту "шкіра до шкіри " матері обробіть пуповинний залишок та пуповинну ранку розчином брильянтової зелені.

5. Перекладіть дитину на груди матері при задовільному стані дитини.

6. Спостерігайте за станом новонародженого протягом перебування дитини у пологовій залі. При порушенні стану новонародженого проінформуйте про це лікаря-педіатра або лікаря-акушера-гінеколога.

7. Допомагайте першому прикладанню дитини до грудей матері при появі пошукового і смоктального рефлексу (дитина піднімає голову, відкриває широко рот, шукає груди матері).