Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК бакалавр.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.12.2020
Размер:
192.89 Кб
Скачать

«Технологія ресторанної справи» Програма дисципліни:

Тема 1. Історія розвитку ресторанної галузі: історія виникнення, зв’язок з готельним бізнесом.

Предмет, мета та завдання курсу. Основні вимоги до знань студентів. Література по курсу та практичні можливості її пошуку та використання студентами. Історія розвитку ресторанної справи. Громадське харчування, як складова індустрії гостинності. Матеріальні та соціокультурні послуги, як складові послуг харчування. Тенденції розвитку громадського харчування.

Тема 2. Види та типи підприємств харчування.

Основні ознаки класифікації підприємств харчування. Типи підприємств харчування, їх характеристика. Загальні вимоги до підприємств харчування.

Тема 3. Меню та загальні принципи формування страв.

Загальне визначення меню. Що слід покласти в меню. Планування розташування страв в меню. Інгредієнти. Перелік напоїв в меню. Типи меню. Компоновка меню. Управління меню. Аналіз оцінки роботи меню.

Тема 4. Автоматизація роботи ресторану.

Автоматизація системи ресторанної індустрії. Автоматизація технологічних процесів обслуговування. Автоматизація технологічних процесів споживання ресторанних послуг.

Тема 5. Технологічна база ресторану: устаткування та обладнання, інтер’єр, вибір місця, SWOT – аналіз.

Торговельна, виробнича та просторова структура підприємства. Схеми функціональних та технологічних потоків. Функціонально-технологічні та санітарно-гігієнічні вимоги до експлуатації торговельних та виробничих приміщень. Обладнання та устаткування технологічних процесів. Атмосфера ресторану. Технологічний процес санітарно-гігієнічної обробки столового посуду.

Основна діяльність підприємств харчування. Три форми технологічного процесу виробництва кулінарної продукції. Дайте визначення сировині, напівфабрикатам та готовій продукції. Які приміщення передбачені для виконання різних технологічних процесів. Назвіть загальний перелік приміщень підприємства харчування та коротко охарактеризуйте кожне з них. Як розрізняють підприємства харчування залежно від асортименту виробів. Основними факторами, які впливають на кількість закуповуваної сировини. Загальні умови зберігання продуктів. Контроль використання встаткування та характеристика технічного стану. Принципи розміщення обладнання. загальні вимоги до організації робочого простору на підприємствах харчування: вентиляція, освітлення, гігієна та санітарія та інше. Особливості обробки овочів різних видів. Організації роботи овочевого цеху. Призначення м'ясного цеху. Обробка риби та виготовлення рибних напівфабрикатів. Гарячий цех і схема приготування гарячих страв. Холодний цех і схема виготовлення холодних страв і закусок. Кондитерський цех і схема виготовлення кондитерських виробів. Мийна кухонного посуду, роздавальна. Складські приміщення.

Готика і класицизм. Модерн. Арт-деко. Васнецовський стиль. Соцарт. HI-TECH (Хай-тек). Освоєння простору та колірне рішення.

Тема 6. Якість продукції та послуг, управління якістю.

Загальні поняття якості продукції згідно ДСТУ та ДК. Управління якістю надання послуг. Спостереження за споживачами. Анкетування та інші методи збору інформації щодо якості послуг. Основні умови підприємства, що забезпечує якість надання ресторанних послуг. Використання методів, що визначають показники якості. Оцінка рівня якості послуг.