Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК бакалавр.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.12.2020
Размер:
192.89 Кб
Скачать

«Технологія готельної справи» Програма дисципліни:

Тема 1. Класифікація та характеристика готелів.

Історія виникнення та розвитку готельної справи. Передумови розвитку готельної справи у різні історичні періоди. Сучасні тенденції розвитку системи гостинності.

Класифікація готелів. Основні критерії комфорту готелів. Міжнародні системи класифікації готелів. Класифікація готелів в Україні. Комплекс вимог до готелів різних категорій. Функціональне призначення готелів. Характеристика номерного фонду.

Тема 2. Сертифікація та система управління якістю готельних послуг.

Класифікація готелів як основа їх сертифікації в Україні. Органи сертифікації, схеми та порядок проведення атестації готелю, документальне оформлення, технічний нагляд.

Поняття якості готельної послуги та культури обслуговування в готелі. Складові культури готельного виробництва: технічна культура, культура праці та організаційно-управлінська культура. Особиста культура персоналу. Управління якістю готельної послуги.

Тема 3. Європейська система класифікації готелів. Категоризація готельних закладів світу.

Поняття засобів розміщення та підприємств розміщення. Основні та додаткові засоби розміщення. Готелі та туристичні комплекси. Класифікація засобів розміщення за ВТО. Види класифікацій засобів розміщення.

Основи типізації бази розміщення. Типи засобів розміщення за функціональним призначенням, критерії, порівняльні характеристики та вимоги до різних типів.

Характеристика основних типів засобів розміщення.

Класифікація готельної бази за рівнем комфорту. Основні критерії та показники. Види класифікацій. Готельні бренди. Світова практика розробки класифікацій готелів, рекомендації ВТО. Кількісний та якісний підходи до класифікації за комфортом. Класифікація готельних номерів.

Тема 4. Організаційна структура готельного підприємства 1 − 5*.

Структура управління підприємствами індустрії гостинності. Чинники, що обумовлюють вибір організаційної структури управління. Типи організаційних структур. Форми управління. Методи управління. Розуміння та класифікація методів менеджменту. Стилі управління. Поняття та характеристика стлів управління.

Принципи складання графіків виходу на роботу. Забезпечення цілодобового та постійного функціонування всіх служб.

Організаційні структури управління залежно від розмірів готельних підприємств. Взаємозв’язок служб готелю при різних організаційних структурах управління.

Тема 5. Мистецтво обслуговування номерів та персонал у готелі.

Санітарні вимоги щодо дотримання кімнат відпочинку покоївки. Створення сприятливого мікроклімату в приміщеннях готелю. Фактори, що сприяють створенню мікроклімату. Термін зміни постільної білизни в залежності від категорії готелю. Визначення оптимальної кількості комплектів постільної білизни на 1 койко-місце в готелі.

Склад зміни служби експлуатації номерного фонду та обов’язки персоналу, що входить до складу служби. Оснащеність жилих номерів. Перевірка наявності та справності меблів, устаткування, інвентаря.

Вид прибиральних робот внутрішніх приміщень готелю: вестибюльні групи, жилих номерів, коридорів, холів, сходів, місць загального користування, адміністративних приміщень. Види прибиральних робіт у жилих приміщеннях (номерах). Послідовність прибиральних робіт у жилих приміщеннях. Організація робочого місця покоївки.