Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТатут СОК, ПВГД_1544433445.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
254.46 Кб
Скачать

Розділ V. Фінансові положення

17. Бухгалтерська звітність

  1. Кооператив веде бухгалтерський та податковий облік відповідно до чинного законодавства Укра­їни.

  2. Фінансовий рік кооперативу триває 12 місяців.

  3. При завершенні фінансового року Правління (голова) кооперативу затверджує річний звіт не піз­ніше, ніж через місяців, передає їх ревізійній комісії (ревізору) та інформує членів кооперативу у по­ рядку, передбаченому Правилами внутрішньої господарської діяльності.

  4. Ревізійна комісія (ревізор) готує фінансовий звіт, який передається на затвердження загальних зборів.

  5. У Правилах внутрішньої господарської діяльності може бути зазначено, що кооператив повинен вести аналітичний облік по кожному виду діяльності.

18. Економічний результат кооперативу

18.1. Результат господарської діяльності кооперативу є різницею між надходженнями та витратами (включаючи податки) по кожному виду діяльності. Після виконання зобов'язань кооперативу та відшкоду­вання можливих збитків за минулі періоди результат має бути розподілений загальними зборами у тако­му порядку т:

  • відрахування до обов'язкового резервного фонду в розмірі 10 %;

  • розподіл частки результату господарської діяльності у вигляді кооперативних виплат пропорційно до участі кожного члена в діяльності кооперативу. Частка результату, яка буде розподілена як результат гос­подарської діяльності, виноситься за пропозицією Правління (голови) на розгляд загальних зборів;

  • відрахування до можливих додаткових резервних фондів;

  • можливий розподіл у вигляді нарахувань на паї. Враховуючи потреби кооперативу у коштах протягом наступних років, загальні збори можуть прийняти рішення про те, що нарахування виплачуватимуться лише асоційованим членам або/ та лише на додаткові паї.

18.2. Збитки по одному виду діяльності відображаються на позитивному результаті інших видів діяль­ності. У випадку загальних збитків кооперативні виплати взагалі не розподіляються.

Кооперативні виплати також не розподіляються, якщо збитки за минулі роки залишились не відшкодо­ваними,

Розділ VI. Реорганізація. Ліквідація

19. Реорганізація.

За рішенням загальних зборів кооператив може бути реорганізовано лише в інший обслуговуючий ко­оператив або в об'єднання обслуговуючих кооперативів.

20. Ліквідація кооперативу

  1. Рішення про ліквідацію кооперативу може бути прийняте загальними зборами, судом, арбітраж­ ним судом. Кожен член кооперативу може звернутися з вимогою про ліквідацію кооперативу у судовому порядку.

  2. Ліквідація кооперативу проводиться ліквідаційною комісією, яка призначається загальними збо­рами або судовими органами.

  1. Ліквідаційна комісія повинна опублікувати в офіційних засобах масової інформації рішення про ліквідацію кооперативу із зазначенням терміну задоволення вимог кредиторів.

  1. Ліквідаційна комісія вирішує всі поточні справи, пов'язані з ліквідацією кооперативу. Вона випла­чує борги з активів кооперативу, складає ліквідаційний баланс та звіт, які передаються на затвердження загальним зборам або судовому органу, якщо ліквідація проводиться у судовому порядку. Ліквідаційний звіт має бути затверджений аудитором.

  2. Після повернення паїв членам майно кооперативу передається юридичним особам неприбутко­вого характеру. Асоційовані члени мають першочергове право на повернення паїв.

  3. Кооператив вважається ліквідованим та припиняє своє існування після того, як відповідне пові­домлення внесене до офіційного реєстру та після виконання інших процедур згідно з чинним законодавством.