Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Новая папка / Лабораторно-практична робота № 12

.pdf
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
156.27 Кб
Скачать

Лабораторно-практична робота № 12 РЕДАГУВАННЯ ТАБЛИЦЬ

Мета: ознайомити з основними прийомами роботи щодо редагування таблиць; набути практичних навичок створення та редагування таблиць різними способами.

ХІД РОБОТИ

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ ТА ВКАЗІВКИ Зверніть увагу! Перед тим, як виконувати будь-які дії з редагування

вмісту комірок, слід обов’язково виділити потрібний фрагмент редагування.

У вже створених таблицях текстових документів можна змінювати кількість і розміри стовпчиків та рядків, об’єднувати комірки або вставляти нові в будь-яке місце таблиці. Можна змінювати ширину й висоту комірок таблиці, переміщуючи границі за допомогою миші. Можна додавати нові рядки встановленням курсору наприкінці рядка, після якого слід додати новий рядок та натиснути клавішу Enter. Рядок буде створено.

Додавання цілого рядка наприкінці таблиці

Щоб подовжити таблицю на рядок, можна скористатися клавішею Tab за умов, що курсор встановлено в останню комірку рядка таблиці. Після цього додасться новий порожній рядок наприкінці таблиці й текстовий курсор переміститься в першу комірку цього рядка.

Додавання рядка в будь-якому місці таблиці

Для додавання рядка у будь-якому місці таблиці слід установити текстовий курсор у рядок таблиці, над яким потрібно додати новий рядок та виконати команду меню Таблица / Вставить строки, або з контекстного меню команду Вставить строки. Для додавання кількох рядків до таблиці слід установити текстовий курсор у рядок таблиці, над яким потрібно вставити новий рядок та виділити стільки рядків, скільки потрібно додати, та виконати команду меню Таблица / Вставить строки.

Додавання стовпчика

Для того, щоб вставити новий стовпчик до таблиці, виділіть за допомогою миші стовпчик таблиці, ліворуч від якого слід вставити новий стовпчик. Оберіть команду меню Таблица / Вставить / Столбцы справа (Столбцы слева). Таку саму команду можна обрати з контекстного меню для виділеного стовпчика таблиці. Якщо треба вставити кілька стовпчиків, то потрібно виділити за допомогою миші стільки стовпчиків таблиці, скільки необхідно додати (першим має бути той стовпчик, ліворуч від якого слід вставити нові стовпці), та знову виконайте команду меню Таблица / Вставить /

Столбцы справа (Столбцы слева).

Додавання комірки

У таблицю також можна додавати одну або кілька комірок. Додаючи комірки, слід вказати, куди зміщувати вміст комірок, на місце яких уводяться нові. Слід виділити ті комірки таблиці, які будуть зміщені й на місце яких будуть вставлені нові та обрати команду меню Таблиця / Вставить / Ячейки. Цю саму команду можна вибрати з контекстного меню для виділених комірок таблиці. У вікні, що з’явилося, слід обрати відповідну опцію та натиснути

кнопку ОК.

Вилучення комірок

Для вилучення комірок необхідно вказати, куди будуть зміщуватися комірки, що залишилися, та встановити текстовий курсор у ту комірку, що слід вилучити. Оберіть команду меню Таблица / Удалить / Ячейки. У вікні, що з’явилося, оберіть відповідну опцію та натисніть кнопку ОК. Щоб вилучити цілий рядок або цілий стовпчик, у вікні Удалить ячейки слід обрати опцію

Удалить всю строку або Удалить весь столбец. Якщо слід вилучити кілька довільних комірок, їх слід виділити перед викликом контекстного меню або виборам команди Таблица / Удалить / Ячейки.

Об’єднання комірок

Якщо потрібно зробити перший рядок таблиці заголовком для всієї таблиці (щоб перший рядок містив тільки один стовпчик із шириною, що дорівнює сумарній ширині всіх стовпчиків другого рядка), то можна об’єднати всі комірки першого рядка в одну комірку. Для цього слід виділити всі комірки першого рядка таблиці та обрати команду меню Таблиця / Объединить

ячейки.

Повторення заголовка таблиці

Якщо таблиця займає кілька сторінок документа, то можна встановити автоматичне повторення першого рядка таблиці («шапки», у якій знаходяться заголовки стовпчиків) на початку кожної нової сторінки. Для цього слід встановити курсор на цей рядок та обрати команду меню Таблица / Заголовки.

Розбивка таблиці

Розбити таблицю на дві незалежні частини можна в такий спосіб: установити текстовий курсор у рядку таблиці, який буде першим рядком у відокремлюваній частині таблиці, та обрати команду меню Таблица / Разбить

таблицу.

Форматування тексту в комірках таблиці

Форматувати текст у комірках таблиці можна точно так само, як і звичайний текст. Обрамлення й заповнення таблиці та окремих комірок виконується через команди меню Формат / Границы и заливки.

Сортування даних у таблицях

Дані в таблиці можна автоматично сортувати, тобто впорядковувати за зростанням або за спаданням. Для виконання сортування даних у будь-якому стовпчику таблиці необхідно: виділити потрібний стовпчик, виконати команду меню Таблица / Сортировка. З’явиться вікно Сортировка, де слід вказати елемент для виконання сортування (за зростанням або за спаданням), яке слід виконати та вказати (якщо це потрібно) інші параметри сортування та натиснути кнопку ОК, після чого на екрані буде виведено таблицю з результатами сортування.

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1.

У новому файлі створити кілька таблиць, розміри яких такі:

таблиця 4x3;

таблиця 5x4;

таблиця 2x5;

таблиця 1x5;

таблиця 6x9; таблиця 7x4.

Перед кожною таблицею вписати назву та розмір таблиці (стовпчиків х рядків). Для створення таблиць скористайтеся кнопкою Добавить таблицу на панелі інструментів Стандартная. Збережіть файл у свою папку за назвою vprava13.doc..

Завдання 2.

Проекспериментуйте на таблицях, створених у попередньому завданні, у застосуванні різноманітних границь та заливань до елементів таблиці, використовуючи вищенаведені теоретичні відомості та вказівки.

Для цього за допомогою панелі інструментів Таблицы и границы (яку можна викликати на екран командою меню Вид / Панели инструментов / Таблицы и границы) виконайте додавання до кожної таблиці з попереднього завдання по 1 стовпчику та по 2 рядочки. Границі першої таблиці зробіть лінією товщиною 0,5 пт, а границі кожної наступної таблиці – товстішою лінією та іншим кольором. Виконайте заливання будь-яким світлим кольором першої комірки першого рядка кожної таблиці. Збережіть роботу в інший файл за назвою vprava14.doc. у свою папку.

Запитання для самоконтролю

1.Як створити заголовок великої таблиці так, щоб він повторювався на всіх інших сторінках документа?

2.Як додати ще один стовпчику таблицю?

3.Як вирівняти текст у таблиці?

4.Як задати висоту комірки?

5.Як виконати об’єднання комірок таблиці?

6.Що відбувається із вмістом комірок після їхнього об’єднання?