Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція2.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
43.31 Кб
Скачать

3. Бібліотечна класифікація

Бібліоте́чна класифіка́ція — система кодування та організації бібліотечних документів (книг, періодичних видань, аудіовізуальних матеріалів, електронних ресурсів, карт, рукописів, і т.д.) залежно від предмету по класах, підкласах і дрібніших підрозділах в логічній послідовності і супідрядності. Як і системи класифікації, що використовуються в біології, бібліотечні класифікації, як правило, мають ієрархічну структуру. Інший тип бібліотечної класифікації — фасетна класифікація, розроблена індійським вченим та бібліографом Ш.Р.Ранганатаном — віднесення об'єкта до різних категорій (задання множини та її елементів).

Типові приклади класифікацій

Десяткова класифікація Дьюї (ДКД)

Десятко́ва класифіка́ція Дью́ї або ДКД (англ. Dewey Decimal Classification, DDC) — бібліотечна класифікація документів, використовується в модернізованому вигляді в основному в бібліотеках.

Десяткова класифікація Дьюї стала основою для складнішої Універсальної десяткової класифікації, продовживши, при цьому самостійний розвиток. Створена в 1876 році Мелвілом Дьюї[1], дотепер ДКД зазнала серію модернізацій. Остання, 22 версія ДКД вийшла в 2004 р. У 1998 ДКД перейшла під управління міжнародної організації Online Computer Library Center (OCLC). В наш час[Коли?] за твердженням зацікавлених OCLC, ДКД використовується більш ніж 200 тис. бібліотеками по всьому світу.

Універсальна десяткова класифікація (УДК)

Універса́льна десятко́ва класифіка́ція (УДК) — бібліотечна класифікація документів, широко використовується у всьому світі для систематизації творів науки, літератури і мистецтва, періодичного друку, різних видів документів і організації картотек.

Розроблена Міжнародним бібліографічним інститутом у 1895–1905 рр. на основі «Десяткової класифікації» американського бібліотекаря Дьюї.

Універсальна десяткова класифікація (УДК)

0 Загальний відділ

1 Філософія. Психологія

2 Релігія. Теологія

3 Суспільні науки

37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля

37.0 Основні види та принципи освіти

371 Організація системи освіти та виховання. Шкільна організація

372 Зміст та форма діяльності в дошкільному вихованні та початковому навчанні. Предмети усіх рівнів навчання та типів шкіл (методика)

373 Види загальноосвітніх шкіл

374 Позашкільна освіта і підготовка. Подальша освіта (самоосвіта)

376 Освіта, навчання, підготовка спеціальних груп осіб. Спеціальні школи

377 Спеціалізоване навчання. Професійно-технічне навчання. Професійні коледжі. Політехнічна освіта

378 Вища освіта. Університети. Підготовка наукових кадрів

379.8 Дозвілля

4 (вільний)

5 Математика. Природничі науки

6 Прикладні науки. Медицина. Техніка. Сільське господарство

7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт

8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство

9 Географія. Біографії. Історія

Бібліотечно-бібліографічна класифікація (ББК)

Бібліоте́чно-бібліографі́чна класифіка́ція (ББК) — бібліотечна класифікація документів, заснована на системі таблиць ідентифікаторів.

Основна таблиця класифікації визначає області знань, до яких можна віднести ті, або інші видання і побудована за ієрархічним принципом, основні розділи включають загальне і міждисциплінарне знання, природничі, прикладні, суспільні та гуманітарні науки, а також література універсального змісту. Додаткові таблиці визначають територіальні та інші спеціальні типові ділення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]