Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція2.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
43.31 Кб
Скачать

Тема: Бібліотеки

  1. Бібліотека та її історія

  2. Бібліотечний каталог

  3. Бібліотечна класифікація

  4. Бібліографічний опис

Бібліоте́ка або книгозбі́рня (грец. βιβλιον — книжка і θηκη — сховищескриня) — культурно-освітній заклад, що здійснює збирання друкованих і рукописних матеріалів, проводить їх опрацювання і відображення у каталогах, організовує відповідне їх зберігання, збереження і обслуговування ними читачів.

Традиційне значення словабібліотека— колекція книг або приміщення, де зберігаються книги.

Закон України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» дає таке визначення: бібліотека — інформаційний, культурний, освітній заклад (установа, організація) або структурний підрозділ, що має упорядкований фонд документів, доступ до інших джерел інформації та головним завданням якого є забезпечення інформаційних, науково-дослідних, освітніх, культурних та інших потреб користувачів бібліотеки. Для бібліотек споруджуються спеціальні приміщення. До складу сучасного бібліотечного будинку входять:

  • книгосховище, що має систему стелажів, спеціальний транспорт, опалення і вентиляцію;

  • Читальні зали(загальні і спеціалізовані);

  • приміщення для бібліотечного обслуговування (абонемент, каталог, виставка).

За плановим рішенням бібліотечні будинки бувають:

  • з баштовим книгосховищем, розташованим над пунктами видачі книг;

  • з книгосховищем, безпосередньо зв'язаним з пунктами видачі книг;

  • з централізованим книгосховищем і диференційованою видачею книг.

Бібліоте́чний фонд— упорядковане зібраннядокументів, що зберігається вбібліотеці[1]. Бібліотечний фонд— це твори друку (книги,періодичні видання), а також інші документи (діафільми, мікрофільми, цифрові документи). Фонд— це не довільно зібрані документі, а підібрані на основі стандартного їх відбору, у відповідності до завданьбібліотекиі потреб її читачів.

Віртуа́льноюможна назватибібліотеку,документиякої зберігаються в машиночитній формі і котрі отримує користувач, який звертається до пошукових машин глобальної мережі, не обов'язково будучи читачем бібліотеки.

Віртуальна бібліотека — це розподілена у просторі телекомунікаціїмережазагального користування, орієнтована на обмін даними між бібліотеками.

Середовище віртуальної бібліотеки складається із ряду бібліотек, територіально віддалених одна від одної, які виконують функції інтегрованого спілкування та отримання інформації про бібліотечні ресурси.

Електро́нна бібліоте́ка (англ. Digital library) — розподілена інформаційна система, що дозволяє зберігати і використовувати різнорідні колекції електронних документів (текст, графіка, аудіо, відео і т.і.) завдяки глобальним мережам передачі даних в зручному, для кінцевого користувача, вигляді.

Бібліотеки, що мають найбільші фонди

  1. Британська бібліотека (150 000 000 одиниць зберігання)

  2. Бібліотека Конгресу США (155 000 000 одиниць зберігання)

  3. Російська державна бібліотека (42 000 000 одиниць зберігання)

  4. Національна бібліотека Франції (30 000 000 одиниць зберігання)

  5. Національна бібліотека Німеччини (23 500 000 одиниць зберігання)

  6. Національна бібліотека Китаю (22 000 000 одиниць зберігання)

  7. Бібліотека Академії наук Росії (20 000 000 одиниць зберігання)

  8. Національна бібліотека України імені В.І.Вернадського (15 000 000 одиниць зберігання)

  9. Бібліотека Народова (7 900 000 одиниць зберігання)

  10. Австрійська національна бібліотека (7 400 000 одиниць зберігання)

Бібліотеки були відомі ще в стародавньому світі (Ассирія, Єгипет, Китай). Найдавніша з них — клинописна Бібліотека Ашшурбаніпала в Ассірії (7 ст. до н. е.), а найбільша — Александрійська бібліотека, в якій були зібрані рукописні книги античного світу (3 ст. до н. е.); вона була частиною комплексу mouseĩon (музей). До комплексу входили житлові кімнати, столові приміщення, приміщення для читання, ботанічний і зоологічний сади, обсерваторія і бібліотека. Пізніше до нього були додані медичні та астрономічні інструменти, опудала тварин, статуї й погруддя, які були використані для навчання. У mouseĩon входило 200 000 папірусів в Храмі (майже всі бібліотеки античності були при храмах) і 700 000 документів в Школі. Музей і велика частина Олександрійської бібліотеки були знищені приблизно в 270 році нашої ери. Іншою визначною бібліотекою античності була Пергамська бібліотека.

Перша у світі публічна бібліотека – загальнодоступна установа, що утримується за рахунок податків, – була відкрита в американському Бостоні в 1854 році. У заяві мерії міста було сказано: "Майбутнє демократії залежить від освіченості громадян. Освіченість громадян залежить від розвитку публічних бібліотек. Кожен громадянин має право на приналежні суспільству джерела інформації". Це була так звана американська мрія в її оригінальній версії: кожний може домогтися успіху, якщо буде мати необхідні знання.

У середні віки осередками книжності були монастирські бібліотеки, при яких діяли скрипторії. Там переписувалося не тільки Священне писання і твори Отців Церкви, але й твори античних авторів. В епоху Ренесансу діячі Відродження, буквально, полювали за збереженими у монастирях грецькими та латинськими текстами. Враховуючи величезну вартість манускриптів і трудомісткості їх виготовлення книги приковували до бібліотечних полицьланцюгами.

Американський магнат сталеливарної промисловості Ендрю Карнегі ввійшов в історію аж ніяк не завдяки своєму величезному багатству, що він заробив законними і незаконними методами і яке на той час поступалося тільки рокфеллерівському. Ні, Ендрю Карнегі залишився в історії як дійсний фанат бібліотечної справи. Він вірив у велике майбутнє англомовних народів і думав, що воно прямо залежить від вільного поширення знань. Засобом для цього він бачив публічні бібліотеки. Під кінець життя містер Карнегі витратив біля двох третин свого багатства на їхній розвиток: побудував і оснастив 3000 бібліотек в англомовних країнах, з яких 1800 – у США.

У Київській Русі першу бібліотеку зібрав Ярослав Мудрий. Вона була заснована в 1037 році при Софійському соборі. У ній зберігались церковні твори і література з світової історії, географії, астрономії, філософії. Крім державних актів, у ній були історичні твори візантійських авторів, давньогрецьких філософів і істориків: Арістотеля, Геродота, Плутарха. Серед монастирських бібліотек України відзначалася бібліотека Києво-Печерської лаври (11 ст.). Але стародавня частина її фондів загинула під час пожежі1718. В 17 столітті заснованоКиєво-Могилянську академіюі при ній бібліотеку. В Україні були організовані також великі бібліотеки при університетах.

Американський бібліотекар Мелвіл Дьюі був помішаний на ефективності бібліотечної справи і наприкінці ХІХ – початку XX століть одноосібно придумав усе те, без чого неможлива сучасна бібліотека: каталоги, відповідне розташування книг у книгосховищі, нумерацію, що полегшує пошук... Дьюі першим висловив очевидну нині думку: бібліотеки повинні бути відкриті допізна, щоб люди могли приходити в них після закінчення робочого дня. Він же розробив систему видачі книг додому і штрафів за їхнє несвоєчасне повернення.

Американці і сьогодні є лідерами у бібліотечній справі: питання "Як пройти в бібліотеку?" стає неактуальним завдяки Інтернету. Найбільші бібліотеки США зараз переводять усі свої зібрання в електронний вигляд. Незабаром буде створена єдина віртуальна бібліотека, де кожний зможе знайти будь-яку книгу, коли-небудь написану на Землі.

Зі смутком приходиться визнати, що бібліотека належить до тих об'єктів, які людина знищує з особливою завзятістю. Що там темне середньовіччя – достатньо згадати недавню історію. Німецькі нацисти влаштовували величезні багаття з книг. Китайські комуністи спочатку спалили книжкові збори монастирів Тибету, а потім ввійшли в смак і спалили свої бібліотеки – у них це називалося "культурною революцією". У 1992 році, під час громадянської війни в Югославії, сербські солдати підпалили боснійську бібліотеку в Сараєво, а потім убили пожежних, що спробували погасити полум'я. Афганські талиби спалили 50 000 найменувань книг. Навіть у США, де "бібліотека – опора демократії", є маса громадських організацій, що виступають за вилучення з бібліотек тієї чи іншої книги – наприклад, "Гаррі Поттера".

Як не дивно, але найбільшої шкода бібліотекам міг заподіяти письменник, а саме Максим Горький. Він задумав зібрати колектив авторів і переписати усю світову літературу – від Гомера до Олександра Дюма – у комуністичному дусі, а оригінальні добутки викинути з бібліотек. Однак Горький помер, і для радянських читачів Д'Артаньян залишився веселим авантюристом, а не, скажімо, борцем за права французьких трудящих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]