Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Клінічна генетика Клиническая генетика

.pdf
Скачиваний:
908
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Тести–Крок 1–Генетика

251

Смірнов О.Ю.

нозиготного брата-близнюка. Яку назву отримав цей вид трансплантації?

+ Ізотрансплантація

Гетеротрансплантація

Аутотрансплантація

Алотрансплантація

Ксенотрансплантація

984. У хворої на токсоплазмоз вагітної жінки під час ембріогенезу в плода порушився процес закладки мезодерми. Патологія якої системи чи органів може виникнути в новонародженого?

Нервової

Епітелію кишечнику

Печінки

+ Видільної

Підшлункової залози

985.У залежності від способу уведення отрути в організм жертви отруйні тварини ділять на озброєних і неозброєних. Озброєна отруйна тварина, яка мешкає в пустелі, на узбережжі Чорного та Середземного морів, має отруйну залозу на кінці черевця. Отрута виводиться через голку за допомогою м'язів, які оточують цю залозу. Токсичність проявляється в тахікардії, підвищенні артеріального тиску, слабкості, адинамії, порушенні терморегуляції, може виникати набряк легень. Визначте цю тварину.

Павук каракурт

+Скорпіон

Бджола

Гедзь

Павук-птахоїд

986.Дванадцятирічна дівчинка хворіла на лейкемію, була приречена на смерть. Пошуки донорського кісткового мозку виявилися безуспішними. Батькам дівчинки порадили народити другу дитину з надією на те, що ембріональна кров із пуповини стане джерелом стовбурових кровотворних клітин і допоможе запобігти реакції відторгнення. Який тип трансплантації допоміг урятувати дівчинку?

Ксенотрансплантація

Ізотрансплантація

+Алотрансплантація

Аутотрансплантація

Тести–Крок 1–Генетика

252

Смірнов О.Ю.

Гетеротрансплантація

987. У жінок, які завагітніли під час масового застосування пестицидів у сільській місцевості, порушилася закладка ектодерми ембріона. Природжені вади розвитку якої системи чи органів можуть виникнути в новонароджених у цій ситуації?

Скелета

+Нервової

Дерми

Печінки

Підшлункової залози

988.На стадії пізньої гаструли зародка людини утворюється третій зародковий листок (мезодерма) шляхом переміщення групи клітин ентодерми, що не об'єднані в єдиний пласт. Який це тип гаструляції?

Деламінація

Інвагінація

+Імміграція

Епіболія

Змішаний

989.Для використання тварин в якості донорів органів для людини за допомогою методу генної інженерії створено трансгенних свиней. Їхні клітини позбавлено одного з основних антигенів, що викликають реакцію відторгнення тканин у людини. Який це тип трансплантації?

+Ксенотрансплантація

Алотрансплантація

Аутотрансплантація

Гомотрансплантація

Ізотрансплантація

990.У зародка людини в першій фазі гаструляції утворюється двошаровий ембріон шляхом розшарування клітин ектодерми. Який це тип гаструляції?

Імміграція

Епіболія

Інвагінація

+Деламінація

Змішаний

991.Первинні статеві клітини виникають тоді, коли статеві залози ще не починали розвиток. Пізніше ці недиференційовані статеві клітини мігрують у гонади та заселяють їх. Ентодерма якого провізорного (тимчасового) органу є джерелом цих клі-

Тести–Крок 1–Генетика

253

Смірнов О.Ю.

тин?

– Алантоїса

+Жовткового мішка

Плаценти

Хоріона

Амніона

992.Внаслідок дії тератогенного фактору в зародка порушено розвиток кровоносної системи. В якому зародковому листку виникло це порушення?

+Мезодерма

Ентодерма

Ектодерма

Енто- і мезодерма

Енто- й ектодерма

993.Екологічні чинники прямо або опосередковано впливають на життєдіяльність організмів. Який абіотичний чинник на планеті є первинним у забезпеченні трофічних потреб усіх живих істот?

+Світло

Тепло

Іонізуюче випромінювання

Вода

Повітря

994.В експериментах з розвитком жаби, коли ембріон перебував на стадії двох бластомерів, В. Ру вбивав один бластомер, а інший залишав неушкодженим, але нормальний розвиток ембріону порушувався. Чому?

Тотипотентності бластомерів

+Унаслідок ембріональної індукції

Порушення генної регуляції

Порушенню інтенсивності метаболізму

Порушення диференціації бластомерів

995.До лікарні надійшла сім'я з ознаками отруєння: біль у животі, сильний пронос і безупинна блювота, спрага, судоми литкових м'язів, гемоглобінурія. Ознаки отруєння проявилися через 10 годин після вживання грибів, які мали білу шапочку у вигляді дзвіночка, діаметром 10–12 см. Ніжка – з білим провислим кільцем під шапочкою. Які гриби спричинили отруєння?

Мухомор

+Поганка бліда

Тести–Крок 1–Генетика

254

Смірнов О.Ю.

Чортів гриб

Сироїжка

Чага

996. У вагітної жінки, яка вживала алкоголь, порушилася закладка ектодерми в ембріональний період. В яких похідних цього листка розвинуться вади?

Нирки

Епітелій кишечнику

Надниркові залози

Статеві залози

+Нервова трубка

997. Порушення розвитку, що відбуваються на стадії зиготи в пренатальному онтогенезі, називають:

бластопатії

ембріопатії

фетопатії

+гаметопатії

зиготопатії

998.Установлено, що в здорової людини інтенсивність основного обміну має добовий ритм коливань. Укажіть його правильний циркадний ритм.

+У світлий час доби поступово зростає, уночі знижується

У світлий час доби поступово знижується, а вночі підвищується

У світлий час доби – низький, уночі – високий

У світлий час доби – високий, у першу половину ночі знижується, у другу половину ночі – високий

У світлий час доби – низький, у першу половину ночі підвищується, у другу половину ночі – низький

999.У людини вивчався розвиток зубів в ембріональний і постембріональний період. Було встановлено, що вони є похідними:

ентодерми й мезодерми

тільки мезодерми

+ектодерми й мезодерми

тільки ектодерми

ектодерми й ентодерми

1000. У новонародженої дитини виявлено вроджені вади розвитку травної системи, що пов'язано з дією тератогенних факторів на початку вагітності. На який із зародкових листків подіяв тератоген?

Усі листки

Тести–Крок 1–Генетика

255

Смірнов О.Ю.

Ектодерму

Мезодерму

Ендодерму й мезодерму + Ендодерму

Питання із БЦТ, які не увійшли до основного тексту

Питання. У деяких районах Землі, наприклад, в Африці, спостерігається значне зростання населення. Причиною цього є: а) науково-технічна ре-

волюція; б) поліпшення умов життя; в) поліпшення медичного обслуговування; г) зростання народжуваності; д) підвищення загального рівня освіти. Який варіант автори пропонують як правильний, невідомо. Можливо, слід вибрати відповідь в, але ж варіант б повинен уміщувати (!) в собі й цю відповідь також. Якщо поліпшуються економічні умови життя (варіант б), діти перестають помирати з голоду, і це теж важливий фактор. Про які райони Землі конкретно йде мова – невідомо. Африка – вона велика. На наш погляд, тут неможливо вибрати однозначну правильну (або й навіть найбільш правильну) відповідь.

Питання. При патологоанатомічному дослідженні трупа 20-річної дівчини в яєчнику було виявлено 57 рубців жовтих тіл і 9 жовтих тіл. В якому віці в неї почалися овуляції? Варіанти відповідей: а) 14,5; б) 15; в) 15,5;

г) 16; д) 16,5. Правильний варіант – а. Задача потребує математичного розрахунку.

Питання. Ступінь патогенності іонізуючого випромінювання визна-

чається насамперед: а) проникливістю; б) іонізуючою його здатністю; в) експозицією (тривалістю дії); г) його видом; д) його енергетичною характеристикою. Пропонується варіант д як правильний. Дане питання виходить за межі програми з дисципліни. Зауважимо також, що від енергетичної характеристики залежить і іонізуюча здатність випромінювання.

Питання. Плацента (послід) є місцем тісного злиття зародкової оболонки з тканинами батьківського організму (матки). Яка провізорна (тимча-

сова) оболонка формує цей орган? Варіанти відповідей: а) хоріон; б) амніон; в) жовтковий мішок; г) пупковий канатик; д) алантоїс. Пропонується варіант а як правильний, але ж насправді плацента утворюється не тільки з хоріона, але й з алантоїса.

Питання. Народилася дитина з порушенням дихання внаслідок стискання трахеї та частково – стравоходу. За допомогою рентгенологічного дослідження виявлено: ліва дуга аорти відсутня, друга судина бере початок із лівого шлуночка та повертає вправо. Яка пара артеріальних дуг зазнала вади розвитку в цьому випадку? Варіанти відповідей: а) друга; б) третя; в) четверта; г) п'ята; д) шоста. Правильна відповідь – в. Питання. Уроджені вади розвитку серця й судин у людини пов'язані з порушенням закладки судин під час ембріогенезу. Укажіть патологію, яка виникає в результаті відсут-

ності редукції правої дуги аорти. Варіанти відповідей: а) відкрита артеріальна протока; б) редукція нижньої порожнистої вени; в) наявність двох верхніх порожнистих вен; г) загальний артеріальний стовбур; д) аортальне кільце. Правильна відповідь – д. На наш погляд, ці питання скоріше з анатомії, ніж медичної біології.

Тести–Крок 1–Генетика

256

Смірнов О.Ю.

Питання. У дівчини 17 років недомагання, нестійкий субфебрилітет, фарингіт, генералізована лімфаденопатія, помірне збільшення печінки та селезінки. У мазках крові знайдені "атипові" лімфоцити. Поставлено діагноз мононуклеоз. Яка інфекція найбільш імовірна в такому випадку? Варіанти відповідей: а) вірус Епштейна–Барра; б) паповавірус; в) папіломавірус; г) human T-lymphocyte (HTL) virus; д) вірус гепатиту. Правильна відповідь – а. Зрозуміло, що це питання має проходити по дисципліні "мікробіологія та вірусологія".

Питання. Вплив отрути кураре на нервово-м'язовий препарат жаби припинив нервово-м'язову передачу, оскільки отрута блокує: а) H-холіноре-

цептори кінцевої пластинки; б) натрієві канали кінцевої пластинки; в) ацетилхолінестеразу; г) виділення ацетилхоліну; д) Ca2+-канали пресинаптичного нервового закінчення. Правильна відповідь – а. Зрозуміло, що це питання має проходити по дисципліні "біохімія" або "патофізіологія".

Питання. Після перенесеного хімічного опіку стравоходу відбулося локальне його звуження внаслідок утворення рубця. Які клітини пухкої сполучної тканини беруть участь в утворенні рубців? Варіанти відповідей: а) міо-

фібробласти; б) фіброцити; в) зрілі спеціалізовані фібробласти; г) юні мало спеціалізовані фібробласти; д) фіброкласти. Правильна відповідь – в. Це питання не включено до основного тексту, тому що воно, скоріше, з гістології або патофізіології. Крім того, є сумнів щодо існування терміну "фіброкласт"

ми не знайшли його в доступних словниках, так само як терміну fibroclast –

ванглійських медичних словниках.

Питання. Через декілька годин після опіку в ділянці гіперемії та набряку шкіри у хворого з'явилося вогнище некрозу. Який головний механізм забезпечує посилення руйнівних явищ в осередку запалення? Варіанти відпові-

дей: а) первинна альтерація; б) вторинна альтерація; в) еміграція лімфоцитів; г) діапедез еритроцитів; д) проліферація фібробластів. Правильна відповідь – б. Це питання також не включено до основного тексту, тому що воно явно з патофізіології.

ЕЛЕКТРОННЕ НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

для складання державного ліцензійного іспиту "Крок-1. Загальна лікарська підготовка"

З МЕДИЧНОЇ БІОЛОГІЇ Частина 1. Генетика

для самостійної роботи студентів спеціальності 7.110101 "Лікувальна справа"

Укладач Олег Ювеналійович Смірнов, канд. біол. наук, старший науковий співробітник, доцент

Комп'ютерне верстання О. Ю. Смірнова

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]