Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пухлини загрудинної залози. Клінічний перебіг, діагностика, лікування .doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
117.76 Кб
Скачать

Клініка, симптоми

Пухлина як правило не великих розмірів, покрита капсулой, відносно доброякісна. Проте термін « доброякісна тимома» досить умовне, так як в більшості випадків ці пухлини, які при гістологічному дослідженні оцінюються як доброякісні, нерідко мають тенденцію до інфільтративного росту, метастазуванню і дають рецидиви після видалення.

Доброякісні тимоми довгий час можуть протікати безсимптомно, досягаючи великих розмірів. При цьому відмічаються признаки стиснення органів середостіння ( відчуття стиснення , задишка , серцебиття , набрякання шийних вен ,ціаноз обличчя). У дітей можуть викликати деформацію грудної клітки – випинання грудини. Злоякісна тимома складає близько 20-30%. Злоякісні пухлини вилочкової залози характеризуються бурним інфільтративним ростом, раннім і обширним метастазуванням. Метастазує в найближчі лімфатичні вузли і віддаленні органи( рідше).

При любому гістологічному типі будова пухлини в центрі її зустрічається вогнище некрозу, крововиливи з подальшим кісто утворенням, фіброзом.

У 10-15% хворих з тимомами і затримкою інволюції тимуса виявляються симптоми міастенії.

Клінічна картина тимом досить різна. Близько 50 % випадків утворення пухлин проходить безсимптомно и виявляється при профілактичних рентгенологічних дослідженнях чи проявляється симптомами стиснення органів переднього середостіння.

При значному стисненні з’являється відчуття стиснення за грудиной, неприємні відчуття і болі, задишка, набрякання шийних вен, округлість и синюшність лиця. Особливо вираженні распіраторні порушення у дітей в наслідок стиснення відносно вузької м’якої трахеї.

Найбільш часто тимоми зустрічаються з міастенією, рідше – агаммаглобулонемією, арегенераторной анемією, синдром Іценко - Кушінга.

У протіканні хвороби можна виділити безсимптоиний період та період виражених клінічних проявів. Довготривалість безсимптомного періоду залежить від локалізації і розмірів новоутворень, його характеру ( доброякісне, злоякісне), швидкості росту, взаємовідносин з органами і утворами середостіння. Досить часто новоутворення довгий час розвивається безсимптомно, і його випадково виявляють при профілактичному дослідженні рентгенологічному досліджені органів середостіння.

Клінічні ознаки новоутворень складаються із:

  • симптомів стиснення чи проростання пухлини у сусідні органи чи тканини.

  • Загальних проявів захворювання.

  • Специфічних симптомів, характерних для різних новоутворень.

Найбільш частими симптомами є болі, котрі виникли внаслідок здавлення чи проростання пухлини в нервові стоволи чи нервові сплетення, що можливо і пи доброякісних новоутвореннях, так і при злоякісних. Болі, як правило, не інтенсивні, локалізується на рівні ураження, і не рідко ірадіюють в плече, шию і між лопатковий простір. Болі лівосторонньої частини схожі на болі при стенокардії. При втинекнені болі в кістках потрібно припустити пор наявність метастазів. Стиснення чи проростання пухлиною пограничного симпатичного ствола обумовлює винекненю синдрома, опускання верхньої повіки, розширення зіниці, западіння очного яблука, порушення потовиділення, зміни місцевої температури і дермографізма. Ураження гортанного нерва проявляється осіплостю голосу, діафрагмального – високим стоянням купола діафрагми. Здавлення спино гот мозку веде до розладів його роботи.

Проявами компресійного синдрому являється і стиснення великих венозних стволів, і в першу чергу верхню порожнисту вену ( синдром верхньої порожнистої вени ). Він проявляється порушенням відтоку венозної крові з голови, і верхньої частини тулуба: у хворих з’являється шум і важкість в голові посилюється при нахилах голови; біль в грудях, задишка, набряклість і синюшність лиця, верхньої половини тулуба, набряк вен шиї, та верхньої половини тулуба. Центральний венозний тиск збільшується до 300-400мм.рт.ст.. При стиснені трахеї та крупних бронхів виникає кашель та задишка. Стиснення стравохода може викликати – дисфагію.

На пізніх стадіях новоутворення спостерігається: загальна слабість, збільшення температури тіла, пітливість, схуднення, які характерні для злоякісних пухлин.У деякіх хворих проявляються порушення, зв’язаних з інтоксикацією організму внаслідок росту пухлини. До них відноситься артралгічний синдром, біль і припухлість суглобів, набряки мяких тканин кінцівок, збільшення ЧСС, порушення серцевого ритму.

Таким чином, клінічні ознаки новоутворень в тимусі досить різноманітні, однак вони проявляються на пізних стадіях захворювання и не завжди дадуть установити точний етіологічний і топографічно-анатомічний діагноз. Важливим для діагнозу являються дані рентгенологічних і інструментальних методів дослідження, особливо для розпізнання ранніх стадій захворювання.