Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая биохимия.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.06.2020
Размер:
55.25 Кб
Скачать

6. Товстий відділ кишечника (Intestinum crassum)

Товстий кишечник є кінцевою ділянкою кишкової трубки, складає в довжину в середньому 45 см і підрозділяється на сліпу, ободову і пряму кишки. Він має ряд характерних рис, до яких можна віднести відносну укороченність, об'ємність, малу рухливість (коротка брижа), наявність на кордоні з тонким відділом сліпого виросту - сліпої кишки.

1.2 Список поширених хвороб у лабрадорів

В даному розділі ми будемо висвітлювати основні поширені захворювання у собак і давати короткі первинні рекомендації з діагностики та лікування.

Нагадуємо вам, що будь-які лікувальні або профілактичні дії слід здійснювати виключно після огляду вихованця лікарем-ветеринаром.

Глисти у собак (глистяні інвазії)

Хронічна ниркова недостатність у собак

Холестаз у собак

Запалення і закупорка параанальних залоз

гепатит

гепатоз

Цукровий діабет

холецистит

Гостра ниркова недостатність (ОПН) у собак

1.2.1 Хвороба печінки. Жирова дистрофія печінки у собак

Жировою дистрофією печінки (гепатозом) у собак називають хронічний процес, при якому в тканинах печінки накопичується велика кількість жиру. Для цього стану характерне накопичення в печінкових клітинах тригліцеридів і розлад головних функцій печінки. Жирова дистрофія печінки особливо у лабрадорів може бути гострою і хронічною. Собаки найчастіше стикаються з хронічною формою патології.

Причини захворювання

У більшості випадків, жировий гепатоз виступає в якості вторинного супутнього захворювання. Первинна форма жирової дистрофії печінки виникає в результаті поїдання твариною недоброякісного зіпсованого корму. Останнім часом стала актуальною проблема надмірного використання власниками тварин імпортних і вітчизняних сухих кормів. Особлива небезпека для печінки характерна для токсинів патогенних грибів, недоброякісних рибних і м'ясних продуктів, кормових дріжджів та ін. В деяких випадках до розвитку жирового гепатозу у собак причетні нітрати, нітрити, пестициди та інші мінеральні добрива (Кузьмінова Е. В., Семененко М. П., Фонтанецкій А., 2008).

Жирова дистрофія печінки у собак може бути ускладненням ожиріння, цукрового діабету, отруєнь та інших хвороб, які пов'язані з порушенням обмінних процесів і діяльності ендокринної системи. Нерідко до дистрофії печінки призводять інфекційні захворювання, хронічна патологія травного тракту та інших органів.

Клінічна картина захворювання

Розвиток гострого жирового гепатозу носить стрімкий характер. При цьому відмічається загальна інтоксикація і жовтяниця. Характерно сильне пригнічення хворих тварин, байдужість до оточуючих, незначний підйом температури тіла, виражене зниження апетиту. У більшості випадків, виявляється збільшення печінки. Ураження цього органу супроводжується накопиченням в організмі таких токсичних речовин, як аміни, аміак, феноли, жовчні кислоти та ін. В результаті, нерідко розвивається печінкова кома. У міру прогресування захворювання відзначається поява блювоти, проносу, загальної м'язової слабкості, судомного синдрому. Гостра жирова дистрофія печінки загрожує швидкою загибеллю собаки. Ускладненням хронічного гепатозу у собак є цироз.

Хронічний гепатоз характеризується слабкою виразністю клінічної картини. Відзначається відсутність апетиту, пригнічення, зниження рухової активності. У рідкісних випадках виявляється жовтяничність шкірних покривів і слизових оболонок. Підвищення температури тіла не характерне.

Соседние файлы в предмете Клиническая биохимия животных