Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая биохимия.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.06.2020
Размер:
55.25 Кб
Скачать

Розділ 1. Анатомія тварини і проблеми печінки

1.1. Будова травної системи собак

1. Ротова порожнина (Cavum oris)

Зуби - міцні органи ротової порожнини, призначені для захоплення і утримання корму, його відкушування і подрібнення, а також захисту і нападу (Петенко А. І., Ширина А. А., Лисенко Ю. А., Якубенко Е. В. , Петенко І. А., 2013).

Зуб складається з дентину, емалі і цементу.

Дентин - тканина, яка складає основу зуба.

Дентин складається із зневапненого матриксу, пронизаного дентинними трубочками, що містять відростки клітин одонтобластів, що вистилають порожнину зуба. Міжклітинна речовина містить органічний (колагенові волокна) і мінеральний компоненти (кристали гідроoксиапатиту). Дентин має різні зони, що розрізняються за мікроструктурою і забарвленням (Петенко А. І., Ширина А. А., Лисенко Ю. А., Якубенко Е. В., Петенко І. А., 2013).

Емаль - речовина, що покриває дентин в області коронки. Складається з кристалів мінеральних солей, орієнтованих особливим способом з утворенням емалевих призм. Емаль не містить клітинних елементів і не є тканиною. Колір емалі в нормі від білого до кремового з жовтуватим відтінком (відрізняти від зубного нальоту).

Цемент - тканина, що покриває дентин в області кореня. За будовою цемент близький до кісткової тканини. Складається з клітин цементоцитів і цементобластів і зневапненого матриксу. Харчування цементу відбувається дифузно з боку періодонта.

Всередині зуба є порожнина, яка поділяється на коронарну порожнину і канал кореня, що відкривається вищезазначеним отвором верхівки зуба. Зубну порожнину заповнює пульпа зуба, що складається з нервів і кровоносних судин, занурених в пухку сполучну тканину і забезпечують обмін речовин в зубі. Розрізняють коронарну і кореневу пульпи.

Ясна - слизова оболонка, яка покриває зубні краю відповідних кісток, щільно зростаючись з їх окістям.

Ясна охоплює зуб в області шийки. Вона рясно кровонаповнена (схильність до кровоточивості), але відносно слабко іннервована. Жолобувате поглиблення, що знаходиться між зубом і вільним краєм ясна, називається ясенною борозною (Ширина А. А., 2013).

Періодонт, стінка альвеоли і ясна формують підтримку апарата зуба - пародонт.

Пародонт - забезпечує прикріплення зуба до зубної альвеоли.

До його складу входять періодонт, стінка зубної альвеоли і ясна. Пародонт виконує функції: опорну і амортизаційну, бар'єрну, трофічну і рефлекторну.

СЛИННІ ЗАЛОЗИ

Щелепна (нижньощелепна) слинна залоза розташована позаду гілки нижньої щелепи, вентрально від привушної слинної залози, досягає шиї, де лежить між щелепними венами.

Вона велика, овальної форми, жовтувато-восковидного кольору і перевищує за розміром привушну залозу. Її вивідні протоки йдуть в міжщелепному просторі поверх міжщелепового м'яза медіально від під'язикової слинної залози в голодні бородавки. Заліза виділяє серозно - слизовий секрет.

Привушна слинна залоза лежить вентральніше вушної раковини, порівняно невеликих розмірів. Вивідна протока проходить поперек жувальних м'язів і відкривається в защічний присінок низьким слинним сосочком.

Під'язикова слинна залоза лежить під слизовою оболонкою з боків від тіла мови. Підрозділяється на багатопротокову, яка великою кількістю проток відкривається на бічній поверхні під'язикової складки, і однопротокову – однією протокою - в голодної бородавки. Виділяє слизовий секрет.

ФЕРМЕНТАТИВНЕ ТРАВЛЕННЯ

Слина секретується в ротову порожнину чотирма парами слинних залоз.

Як правило, невелика кількість слини є в ротовій порожнині, але її кількість може збільшуватися на вигляд і запах їжі. Цей ефект, який отримав назву «смакової реакції», вперше був досліджений академіком Павловим І.П.

Слиновиділення триває, коли їжа потрапляє в ротову порожнину, а його ефект посилюється за рахунок жувального процесу.

На 99% слина складається з води, тоді як залишок 1% припадає на слиз, неорганічні солі і ферменти.

Слиз виступає в якості дієвої змащуючої речовини і сприяє заковтуванню, особливо сухої їжі. На відміну від людей, в слині у кішок і собак відсутній засвоюючий крохмаль фермент амілаза, що перешкоджає швидкому гідролізу крохмалю в ротовій порожнині.

Відсутність даного ферменту узгоджується зі спостережуваним поведінкою собак, які схильні заковтувати, не розжовуючи, будь-яку їжу за винятком найтвердіших шматків, і поведінкою собак, властивою м'ясоїдним тваринам, які прагнуть споживати їжу з низьким вмістом крохмалю.

ЯЗИК

Язик - м'язовий, рухливий орган, що лежить на дні ротової порожнини.

Соседние файлы в предмете Клиническая биохимия животных