Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая биохимия.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.06.2020
Размер:
55.25 Кб
Скачать

Україна

Національний університет біоресурсів і природокористування України

Факультет Кафедра біохімії та

Ветеринарної фізіології тварин

Медицини

Курсова робота

На тему:

Біохімічна діагностика жирового гепатозу у лабрадорів

Київ - 2020

Зміст

Введення

Розділ 1. Анатомія тваринного і проблеми печінки

1.1 Будова травної системи собак

1.2 Список поширених хвороб у лабрадорів

1.2.1 Хвороба печінки. Жирова дистрофія печінки у собак

1.2.2 Поверхнева діагностика

Розділ 2. Гепатоз. Діагностика і лікування

2.1 Виявити вчасно

2.2 Методи діагностики

Висновок

Список використаної літератури

Введення

Жировий гепатоз печінки або стеатогепатоз - дуже небезпечне захворювання, причиною якого є відкладення жирових крапель всередині або поза клітинами печінки. Часто в медичних довідниках ця хвороба зустрічається ще під такими назвами, як жирова дистрофія печінки, а також жировий гепатоз або жирова інфільтрація печінки. Захворювання розвивається, тому що тканини печінки поступово починають накопичувати жири, які з часом, завдяки течії біохімічних процесів в організмі тварини, перетворюються на жирові клітини, що заважає нормальному функціонуванню здорових клітин печінки.

Гепатоз - хвороба, що розвивається поступово і протікає в кілька стадій:

  • 1-я стадія - дифузний гепатоз печінки. Вона характеризується появою в тканинах печінки невеликих областей скупчень клітин жиру, які можуть перебувати як поруч, так і на деякій відстані один від одного. На першій стадії гепатоз печінки дуже добре піддається лікуванню. Все, що необхідно пацієнту - це чітко слідувати інструкціям лікаря. Також для хворих гепатоз першої стадії передбачена спеціальна дієта, яка повинна виключати смажену, гостру, солону або іншу шкідливу для печінки їжу.

  • 2-я стадія гепатоза печінки характеризується збільшенням областей жирових відкладень. Клітини жиру накопичуються все інтенсивніше, утворюючи все великі осередки накопичення жиру в тканинах печінки. Також для другої стадії гепатозу характерна поява сполучної тканини між жировими клітинами, що значно ускладнює процес лікування стеатогепатозом печінки.

  • 3-тя стадія стеатогепатозу - остання стадія жирової дистрофії печінки. Тут сполучна тканина вже значно збільшується. З'являються цілі смужки цієї тканини на клітинах печінки, що дуже ускладнює її нормальне функціонування. На третій стадії гепатозу можуть з'явитися фібробласти - клітини, які є причиною фіброзу печінки, який може перерости в цироз.

Діагностика гепатозу здійснюється ветеринаром. Оскільки печінка не має нервових закінчень, практично неможливо визначити за допомогою пальпації, чи є у собаки гепатоз (Е. В. Кузьмінова, В. С. Соловйов, М. П. Семененко, С. Н. Ніколаєнко, 2009). Для діагностики гепатозу використовуються спеціальні клінічні дослідження: магнітно-резонансна та комп'ютерна томографія, ультразвукове дослідження, а також біопсія печінки і біохімічний аналіз.

Ультразвукова діагностика є менш точним, але не менш ефективним методом виявлення у пацієнта захворювання. Як правило, вона використовується при первинному обстеженні пацієнта з ознаками жирового гепатозу.

Біопсія печінки - високоточний метод діагностики гепатозу. Біопсією називається процедура взяття проби тканин печінки і подальше їх дослідження. У разі якщо в тканинах печінки будуть виявлені жирові відкладення, можна говорити про те, що пацієнт хворий жирову інфільтрацію печінки.

Як правило, комплексне проведення вищеперелічених досліджень завжди точно показує, в якому стані знаходиться печінка собаки. Якщо результати клінічних тестів підтверджують присутність в тканинах печінки жирових відкладень, можна з упевненістю говорити про те, що у пацієнта стеатогепатоз, і призначати йому відповідне лікування.

Мета роботи: аналіз біохімічної діагностики жирового гепатозу лабрадорів.

Для досягнення зазначеної мети були поставлені такі завдання:

  • зібрати, обробити і проаналізувати дані про систему травлення собак;

  • виявити і охарактеризувати схильність до цього захворювання;

  • дати порівняльну оцінку різних методів діагностики гепатозу;

  • запропонувати методи лікування захворювання.

Структура роботи. Робота складається з вступу, двох розділів, поділених на параграфи, висновків та списку використаної літератури.

Соседние файлы в предмете Клиническая биохимия животных