Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податковий менеджмент. Самостійна робота студента.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.06.2020
Размер:
363.28 Кб
Скачать
  1. Акт перевірки та його зміст

Документальні перевірки.

При документальних перевірках контролери керуються різними мінфінівськими документами – залежно від того, який статус має той, хто перевіряється (фізособа чи юрособа).

Загальний тон документально-перевірочним заходам стосовно юросіб та їх відокремлених підрозділів задає Порядок оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства, затверджений наказом Мінфіну від 20.08.15 р. № 727 (далі – Порядок № 727).

Проте форми результуючих документів у цьому Порядку не наведені.

Зразки цих форм потрібно шукати в документах, затверджених ДФС, причому вони носять рекомендаційний характер.

Зокрема, після закінчення:

  • документальної планової/позапланової виїзної перевірки платник податків отримає акт/довідку за зразком, затвердженим наказом ДФС від 01.06.17 р. № 396. Цим же наказом затверджені Методичні рекомендації з оформлення актів/довідок будь-яких документальних перевірок (далі – Методрекомендації № 396). У преамбулі до Методрекомендацій № 396 зазначено, що самі Методрекомендації і зразок акта/довідки не рекомендовані для застосування при перевірках розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг (крім випадків, коли ці питання досліджуються в ході документальних перевірок), питань дотримання митного законодавства, а також ТЦУ;

  • документальної перевірки на предмет дотримання митного законодавства – акт/довідку за зразком, наведеним у додатку до Методрекомендацій з оформлення актів (довідок) документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи, затверджених наказом ДФС від 16.01.17 р. № 23.

Фактичні перевірки.

Якогось спеціального документа, на який орієнтуються перевіряючі при складанні акта/довідки в результаті фактичних перевірок, сьогодні не існує. У будь-якому разі на подібний документ податківці в своїх роз'ясненнях не посилаються.

Єдине, про що згадується в роз'ясненнях: акт або довідка про результати фактичної перевірки повинні відповідати вимогам ст. 86 ПК.

Камеральні перевірки.

Згідно з п. 86.2 ПК, за результатами камеральних перевірок платник податків може отримати тільки акт, який, як ми вже сказали, оформляється лише за наявності порушень.

Тому якщо при камеральній перевірці ніяких порушень не виявлено, платник податків, по суті, і не знає, коли і наскільки ретельно така перевірка проводилася.

Зразок акта наведений у Методичних рекомендаціях, затверджених наказом Міндоходів від 14.06.13 р. № 165 (далі – Методрекомендації № 165). І хоча з дати затвердження цих Методрекомендацій істотні зміни до них не вносилися (у зв'язку із чим деякі його положення можна вважати вже застарілими), представники фіскального органу все ще на нього посилаються (див. роз'яснення в ЗІР, категорія 136.04).

У додатку 2 до Методрекомендацій № 165 можна знайти зразки: акта про результати камеральної перевірки даних, задекларованих у податковій звітності; акта про результати камеральної електронної перевірки даних, задекларованих у податковій звітності з ПДВ. Більш новий документ – Рекомендації з проведення камеральної перевірки даних, задекларованих у декларації акцизного податку дає зразок акта про результати камеральної перевірки «акцизної» звітності.