Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податковий менеджмент. Самостійна робота студента.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.06.2020
Размер:
363.28 Кб
Скачать

Контроль за товарами, що перебувають під митним контролем

Контроль за товарами, які ввезені на митну територію України, перебувають під митним контролем та на відповідальному зберіганні в суб'єкта підприємницької діяльності, здійснюється митними органами в порядку, визначеному Митним кодексом України (1970-12).

У разі виявлення під час документальної перевірки податковим органом факту використання або продажу юридичною чи фізичною особою зазначених товарів податковий орган інформує про це митний орган, у якому ці товари перебувають під контролем.

За отриманою інформацією митний орган здійснює заходи в порядку та в строки, установлені Митним кодексом України.

Перевірка суб'єкта підприємницької діяльності податковим органом здійснюється відповідно до чинного законодавства України.

При потребі здійснення перевірки фактичної наявності або проведення будь-яких експертиз товарів, які перебувають під митним контролем та на відповідальному зберіганні під митними забезпеченнями в суб'єкта підприємницької діяльності, усі такі операції мають проводитись у присутності представника митного органу, у якому ці товари перебувають під контролем.

Результати кожної такої перевірки мають оформлятись актом, що складається представником митного органу, за формою, установленою Держмитслужбою. Акт підписується представниками всіх сторін, що брали участь у перевірці.

По завершенні перевірки суб'єкта підприємницької діяльності податковий орган надає митниці матеріали, що стосуються зазначених порушень.

Особливості здійснення митного контролю та митного оформлення підакцизних товарів, на які встановлено ставки акцизного збору у процентах до обороту з продажу

Митний контроль і митне оформлення підакцизних товарів, на які встановлено ставки акцизного збору у процентах до обороту з продажу, здійснюються за умови пред'явлення митному органу імпортером цих товарів засвідченої печаткою імпортера копії декларації, що містить відмітку про реєстраційний номер та дату прийняття декларації.

Якщо митним органом під час контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою сплати імпортером акцизного збору виявлено, що встановлена ним у декларації максимальна роздрібна ціна на підакцизні товари (без податку на додану вартість та акцизного збору) менша митної вартості таких товарів з урахуванням ввізного мита (без податку на додану вартість та акцизного збору), він у термін, що не перевищує двох робочих днів з моменту митного оформлення підакцизних товарів, письмово інформує Держмитслужбу України та Державну податкову адміністрацію України про факт митного оформлення підакцизних товарів.

В інформації зазначаються реєстраційний номер декларації, дата її прийняття Держмитслужбою, а також відомості про:

  • суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності (повна назва, місцезнаходження);

  • номер та дату оформлення вантажної митної декларації.

Контроль за дотриманням суб'єктами підприємницької діяльності, які здійснюють роздрібну торгівлю тютюновими виробами, максимальних роздрібних цін, задекларованих імпортером підакцизних товарів, на які чинним законодавством встановлено ставки акцизного збору у процентах з продажу (реалізації), здійснюється органами державної податкової служби України.