Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податковий менеджмент. Самостійна робота студента.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.06.2020
Размер:
363.28 Кб
Скачать
  1. Облік нарахованих сум платежів

Інструкцією встановлюється порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку податків і зборів (обов'язкових платежів), надходження яких контролюється органами державної податкової служби та які передбачені бюджетною класифікацією України за доходами до Державного бюджету України, місцевих бюджетів та державних цільових фондів, а також сум штрафних (фінансових) санкцій та пені, що застосовуються до підприємств, установ, організацій та громадян відповідно до чинного законодавства (далі - платежі до бюджету).

Оперативний облік платежів, що надходять до бюджету, ведеться працівником підрозділу обліку і звітності органу державної податкової служби відповідно до порядку, встановленого для справляння платежів до бюджету.

Комп'ютерна обробка документів щодо обліку платежів, що надходять до бюджету, ведеться в локальній мережі, яка забезпечує єдиний технологічний процес вводу, контролю інформації та високу швидкість обробки документів.

Супроводження єдиного технологічного процесу здійснюється підрозділами приймання та обробки податкової звітності, підрозділами, що здійснюють розрахунок сум (донарахування податкових зобов'язань), обліку і звітності, а також підрозділами, що забезпечують ведення його в автоматичному режимі. Всі інші підрозділи є його користувачами.

При введенні первинних документів по кожній операції фіксується особистий номер працівника, дата та час введення інформації.

Для забезпечення повноти надходження платежів до бюджету, згідно з бюджетною класифікацією, органи державної податкової служби відповідно до порядку, встановленого чинним законодавством з касового виконання Державного бюджету України за доходами, до 1 грудня кожного року подають відповідним органам Державного казначейства та фінансовим органам в електронному вигляді списки складу платників податків, які знаходяться на податковому обліку у кожному районі (місті), щодо:

  • юридичних осіб та їх філій;

  • фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності.

При об'єднанні органів державної податкової служби оперативний облік платежів, що надходять до бюджету, ведеться на об'єднаних базах з обов'язковою ознакою приналежності платника до місцевого бюджету (місцезнаходження платника та місце сплати ним платежів на бюджетні рахунки, відкриті в територіальних органах державного казначейства або на ім'я фінансових органів).

Облік, контроль і складання звітності щодо платежів, що надходять до бюджету, проводяться органами державної податкової служби з використанням автоматизованої інформаційної системи (далі - АІС). Засобами АІС забезпечується автоматизоване виконання всіх операцій на робочому місці працівників підрозділу обліку і звітності, у тому числі ведення особових рахунків платників, формування довідкової інформації та складання звітності.

Обов'язковою вимогою до проектів АІС обліку і звітності в органах державної податкової служби є захист, архівування та збереження даних, забезпечення можливості доступу до баз даних, у тому числі минулих звітних періодів (тільки в режимі перегляду), виведення карток особових рахунків на друк та екран комп'ютера, забезпечення кодування кожної операції, відстеження по кожному податковому зобов'язанню та податковому боргу історій їх виникнення. АІС забезпечує наявність в особових рахунках платників всіх реквізитів, необхідних для автоматизованої звірки даних з даними інших структурних підрозділів податкового органу.

Доступ до інформації, що міститься у картках особових рахунків за минулі роки, забезпечується, не зважаючи на зміни версій програмного забезпечення за період перегляду.

Тема 4