Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 05 Створення базових елементів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
295.42 Кб
Скачать
  • Режими відображення моделі

В SolidWorks є різні визначені режими відображення моделі. Вибрати один із цих режимів можна за допомогою кнопок на панелі інструментів View (Вид).

Режим Wireframe (Каркасне представлення) – всі сховані лінії будуть показані на моделі разом з видимими. У випадку складних моделей у цьому режимі іноді буває важко відрізнити видимі лінії від схованих.

Режим Hidden Lines Visible (Невидимі лінії відображаються) – модель буде показана як у режимі Wireframe (Каркасне представлення), але сховані лінії будуть відображатися пунктиром.

Режим Hidden Lines Removed (Сховати невидимі лінії) – сховані лінії стануть невидимими. Відображатися будуть кромки тільки тих граней, які є видимими в поточній орієнтації моделі.

Режим Shaded With Edges (Зафарбувати із кромками) – це режим, у якому модель відображається за замовчуванням. У даному режимі модель зафарбовується й показуються кромки видимих граней моделі.

Режим Shaded (Зафарбувати) – аналогічний попередньому режиму, але в ньому кромки видимих граней не показуються.

Іноді при обертанні зображення великої збірки або моделі з більшою кількістю елементів у режимах Shaded (Зафарбувати) або Hidden Lines Removed (Сховати невидимі лінії) перемальовування моделі триває надто довго. Цього можна уникнути, натиснувши кнопку Draft Quality HLR/HLV (Швидке зображення в режимах невидимі лінії) у сполученні з іншими режимами тонування. Це скоротить час регенерації й дозволить легко обертати зображення. Цей режим можна комбінувати з будь-якими іншими режимами відображення.

Режим Shadows in Shaded Mode (Тіні в режимі Зафарбувати) – показує тінь, створювану моделлю. Для відображення тіні в поточному виді над моделлю міститься джерело світла. Включення тіней впливає на продуктивність системи при динамічному обертанні. Пам’ятайте, що положення тіні не змінюється при обертанні моделі в тривимірному просторі. Щоб змінити положення тіні, спочатку заберіть існуючу тінь, віджавши кнопку Shadows in Shaded Mode (Тіні в режимі Зафарбувати), і поверніть модель. Після цього тією ж кнопкою знову включите тінь.

Режим Perspective (Перспектива) – дозволяє відобразити модель у перспективі. Настроювання перспективи можна змінювати. Відкрийте менеджер властивостей Perspective View (Перспективний вид), вибравши в меню команду View > Modify > Perspective (Вид > Змінити > Перспектива). За допомогою лічильника Object Sizes Away (Відстань у розмірах елемента) можна змінювати положення спостерігача.

Перспективу можна зберегти як налаштовуваний вид. Для цього відобразите модель у перспективі й задайте орієнтацію, обертаючи зображення. Досягнувши потрібного результату, натисніть клавішу «Пробіл». У діалоговому вікні, що з’явилося, Orientation (Орієнтація) клацніть на кнопці New View (Створити вид) і введіть ім'я нового виду. Створений вид буде збережений і ви в будь-який момент зможете його вибрати.

4. Завдання текстури та матеріалу для моделі

Одним з останніх удосконалень, що вперше з'явилися в SolidWorks 2004, є можливість задавати для моделей текстуру та матеріал.

Завдання матеріалу для моделі здійснюється за допомогою кнопки панелі інструментів: Standard > Edit material (Стандартна > Редагувати матеріал) або через меню: Edit > Appearance > Material (Виправлення > Зовнішній вид > Матеріал). Коли ви привласнюєте моделі матеріал, вона одержує всі фізичні властивості обраного матеріалу. Як наслідок, результати обчислення масових властивостей моделі будуть визначатися цими фізичними властивостями. У сувої Materials (Матеріали) представлений ряд сімейств матеріалів. Виберіть матеріал, що цікавить вас. За допомогою лічильників Scale (Масштаб) і Angle (Кут), сувою Visual Properties (Властивості видимості) можна змінювати масштаб і кут текстури обраного матеріалу.

Завдання текстури для моделі здійснюється за допомогою кнопки панелі інструментів: Standard > Edit Texture (Стандартна > Редагувати текстуру) або через меню: Edit > Appearance > Texture (Виправлення > Зовнішній вид > Текстура).

SolidWorks 2004 дозволяє задати текстуру для моделі, елемента або виділеної грані. Це можна зробити за допомогою менеджера властивостей Texture (Текстура), що відкривається при виклику інструмента Edit Texture (Редагувати текстуру).

У лівій частині розсувної панелі Selection (Вибір) є кілька кнопок. Ці кнопки являють собою фильтри для вибору елементів, для яких буде задаватися текстура. Наприклад, якщо ви хочете задати текстуру для однієї із граней моделі, натисніть кнопку Select Faces (Вибрати грані) і відіжміть всі інші кнопки. Після цього виділіть потрібну грань моделі. Обрана грань або модель відображається в області Selected Entities (Обрані об'єкти) розсувної панелі Selection (Вибір).

Різні сімейства текстур, з яких ви можете вибирати, відображаються в області Texture Tree (Дерево текстур) розсувної панелі Texture Selection (Вибір текстури). Щоб побачити всі текстури, що належать якому-небудь сімейству, клацніть на значку «+» поруч із назвою цього сімейства.

Попередній вид обраної текстури показується на моделі або грані, а також в області Texture Preview (Попередній перегляд текстури) розсувної панелі Texture Properties (Властивості текстури). За допомогою лічильників Scale (Масштаб) і Angle (Кут) розсувної панелі Visual Properties (Властивості видимості) можна змінювати масштаб і кут обраних текстур.

Щоб видалити текстуру, застосовану до грані або моделі, клацніть на кнопці Remove Textures (Видалити текстури), що перебуває під областю Selected Entities (Обрані об'єкти) розсувної панелі Selection (Вибір).

У списку, що розкривається, під областю Texture Tree (Дерево текстур) розсувної панелі Texture Selection (Вибір текстури) перераховані десять текстур, що використовувалися останніми. Можна також вибрати текстуру із цього списку.

IV. Підсумок заняття.