Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 05 Створення базових елементів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
295.42 Кб
Скачать
  • Динамічне обертання зображення моделі

SolidWorks дозволяє в реальному часі обертати зображення в тривимірному просторі, що дає можливість із усіх боків розглянути твердотілі моделі поточного документа та чітко розглянути всі елементи. Викликати цей інструмент можна навіть у той час, коли активним є інший інструмент.

Для вільного обертання зображення в тривимірному просторі клацніть на кнопці Rotate View (Обертати вид) на панелі інструментів View (Вид). Цей інструмент можна також викликати, вибравши команду Rotate View (Обертати вид) у контекстному меню. При цьому покажчик миші прийме форму символу обертання. Тепер натисніть ліву кнопку миші й перетягніть курсор, щоб повернути зображення.

3. Зміна орієнтації зображення

SolidWorks дозволяє вручну змінювати орієнтацію зображення, використовуючи ряд визначених стандартних або видів, що задають користувачем. Щоб вибрати один зі стандартних видів, клацніть на відповідній кнопці панелі інструментів Standard Views (Стандартні види).

Крім стандартних видів на цій панелі також є варіант Normal To (Перпендикулярно). Цей варіант дозволяє орієнтувати зображення по нормалі до обраної грані або площини. Варіант Normal To (Перпендикулярно) доступний тільки в ескізному середовищі або при виділенні плоскої грані або площини.

Стандартні види можна вибирати також у діалоговому вікні Orientation (Орієнтація), що викликається командою View Orientation (Орієнтація виду) з контекстного меню, однойменною кнопкою на панелі інструментів View (Вид) або натисканням на клавіатурі клавіші Space (Пробіл). При виклику цього вікна воно буде показано в тім місці, де в даний момент перебуває курсор. Діалогове вікно Orientation (Орієнтація) показано на малюнку. Щоб застосувати вид зі списку, зробіть на ньому подвійний щиглик.

Коли ви вибираєте один з видів, виділяєте точку де-небудь на екрані або викликаєте який-небудь інструмент, діалогове вікно Orientation (Орієнтація) автоматично закривається. Якщо ви хочете, щоб воно залишалося на екрані, ви можете зафіксувати його в будь-якому місці, клацнувши на кнопці Push-Pin (Прикріпити). Перемістіть вікно в бажане місце й клацніть на цій кнопці. Вікно буде зафіксовано в обраному місці й не буде закриватися при виконанні операцій.

Кнопка New View (Створити вид) дозволяє створити налаштовуваний вид, і зберегти його в списку, що відображається в діалоговому вікні Orientation (Орієнтація). Одержите потрібний вам вид за допомогою різних інструментів перегляду та інструмента Rotate View (Обертати вид) і клацніть на кнопці New View (Створити вид), далі вкажіть ім'я виду. Програма створить вид із зазначеним ім'ям і помістіть його в список видів Orientation (Орієнтація).

Кнопка Update Standard Views (Обновити стандартні види) змінює орієнтацію стандартних видів. Наприклад, якщо ви хочете, щоб при виборі виду Back (Позаду) у дійсності відображався вид попереду, можна змінити цей стандартний вид. Кнопка Reset Standard Views (Скинути стандартні види) відновлює вихідні настроювання для всіх стандартних видів на поточному кресленні. При щиглику на цій кнопці з'являється інформаційне вікно SolidWorks з питанням, чи дійсно ви хочете повернути всі стандартні види у вихідний стан. Якщо ви виберете Yes (Так), всі стандартні види будуть відновлені.

Працюючи над моделлю або розглядаючи її з різних сторін, буває необхідно тимчасово змінити вид моделі. Завершивши редагування або перегляд моделі в цьому виді, можна повернутися до попереднього виду, клацнувши на кнопці Previous View (Попередній вид) на панелі інструментів View (Вид). Цей інструмент зберігає останні десять видів, у яких відображалася модель.