Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 05 Створення базових елементів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
295.42 Кб
Скачать
  • Створення твердотілих елементів обертання

Після того як ви побудували ескіз, проставили на ньому розміри й повністю визначили його, на панелі інструментів клацніть на кнопці Revolved Boss/Base (Повернена бобишка/основа). Кнопка буде не доступна (у версії SolidWorks 2003 і нижче), якщо в ескізі відсутня осьова лінія. Зображення автоматично стане тривимірним, з'явиться менеджер властивостей Revolve (Повернути), а в куті графічної області з'явиться область підтвердження. Програма покаже попередній вид основи відповідно до параметрів обертання, обраними за замовчуванням. Напрямна стрілка буде відображатися сірими кольорами.

Навіть якщо ви можете обертати ескіз навколо однієї з його кромок, рекомендується побудувати осьову лінію. Це пов'язане з тим, що лінійні діаметральні розміри для елементів обертання можна вказувати тільки при використанні осьової лінії.

Список, що розкривається, Revolve Type (Тип обертання) задає різні способи обмеження створюваного елемента:

  • При використанні варіанта One-Direction (В одному напрямку) ескіз обертається в одному напрямку від площини, на якій він побудований. Кут повороту задається в лічильнику Angle (Кут). За замовчуванням у цьому лічильнику встановлене значення 360°. Ви можете змінити напрямок обертання ескізу на протилежне за допомогою кнопки Reverse Direction (Реверс напрямку).

  • При використанні варіанта Mid-plane (Від середньої поверхні) ескіз обертається на рівні кути в обох напрямках від площини, на якій він побудований. Кут повороту задається в лічильнику Angle (Кут). При виборі цього варіанта кнопка Reverse Direction (Реверс напрямки) буде недоступна.

  • Варіант Two-Direction (У двох напрямках) використовується для завдання різних кутів обертання у двох напрямках від площини ескізу. Значення кутів повороту в напрямках 1 й 2 задаються в лічильниках Direction I Angle (Кут напрямку 1) і Direction 2 Angle (Кут напрямку 2).

  • Створення тонкостінних елементів обертання

Тонкостінні елементи обертання можна створювати на основі замкнутих або розімкнутих ескізів. Якщо ескіз розімкнути, він буде зміщений усередину або назовні для створення порожнини усередині елемента.

Щоб перетворити замкнутий ескіз у тонкостінний елемент, установите прапорець Thin Feature (Тонкостінний елемент) у менеджері властивостей Revolve (Повернути). Якщо ж ескіз, з якого має бути створювати елемент обертання, є розімкнутим, то при виклику інструмента Revolved Boss/Base (Повернена бобишка/основа) з'явиться інформаційне вікно SolidWorks з повідомленням про те, що ескіз у цей час розімкнутий і для створення твердотельного елемента обертання потрібен замкнутий ескіз. Як варіант вам буде запропоновано автоматично замкнути ескіз. Якщо ви клацнете на кнопці Yes (Так) у цьому діалоговому вікні, то між першим й останнім сегментами ескізу буде автоматично прокреслена лінія, після чого з'явиться менеджер властивостей Revolve (Повернути). Якщо ви виберете No (Ні), з'явиться менеджер властивостей Revolve (Повернути) і відкриється сувій Thin Feature (Тонкостінний елемент). Елементи управління сувою Thin Feature (Тонкостінний елемент) аналогічні елементам сувою менеджера властивостей Extrude (Витягнути).