Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 05 Створення базових елементів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
295.42 Кб
Скачать
  • Створення тонкостінних витягнутих елементів

Тонкостінні витягнуті елементи можна створювати на основі як замкнутих, так і незамкнутих ескізів. Якщо ескіз замкнути, він буде зміщуватися всередину або назовні для створення порожнини всередині елемента. Якщо ескіз не замкнути, результуючий елемент буде виглядати так, як показано на малюнку 5.3.

Мал. 5.3

Щоб перетворити замкнутий ескіз у тонкостінний елемент, установіть прапорець Thin Feature (Тонкостінний елемент), у результаті чого відкриється сувій Thin Feature (Тонкостінний елемент). Якщо ж ескіз, призначений до витягування, є незамкнутим, сувій Thin Feature (Тонкостінний елемент) буде автоматично відкриватися при виклику менеджера властивостей Extrude (Витягнути). У цьому сувої список, що розкривається, Турі (Тип) дозволяє задати метод визначення товщини тонкостінного елемента. Доступні варіанти в цьому списку:

  • Вариант побудови One-Direction (В одному напрямку) використовується для додавання товщини з однієї сторони ескізу, значення якої задається в лічильнику Thickness (Товщина). У випадку замкнутих ескізів напрямок може бути усередину ескізу або назовні, у випадку незамкнутих ескізів - униз або нагору від ескізу. Поміняти напрямок додавання товщини на протилежне можна за допомогою кнопки Reverse (Назад).

  • При виборі варіанта побудови Mid-Plane (Від середньої поверхні) в обох напрямках від ескізу додається рівна товщина, значення якої можна задати в лічильнику Thickness (Товщина).

  • Варіант побудови Two-Direction (У двох напрямках) використовується для додавання різної товщини із двох сторін від ескізу. Значення товщини в напрямках 1 й 2 можна задати у відповідних лічильниках Direction I Thickness (Товщина напрямку 1) і Direction 2 Thickness (Товщина напрямку 2).

Прапорець Cap Ends (Торцева пробка) відображається тільки для замкнутого ескізу. Якщо цей прапорець установлений, на двох кінцях витягнутого тонкостінного елемента створюються торцеві пробки - грані із заданою товщиною, значення якої задається в лічильнику Cap Thickness (Товщина пробки).

Прапорець Auto-fillet corners (Автоскруглення) відображається тільки для незамкнутого ескізу. Якщо встановити цей прапорець, до всіх гострих вершин на ескізі при перетворенні в тонкостінний елемент буде застосоване скругление. Радіус скругления задається в лічильнику Fillet Radius (Радіус скругления). Округлені будуть тільки ті кути тонкостінного елемента, які можуть умістити заданий радіус; до кута, що не може вмістити заданий радіус, скруглення застосовуватися не буде.

2. Створення основи шляхом обертання ескізу

Побудований раніше ескіз можна перетворити в основу моделі шляхом обертання, використовуючи інструмент Revolved Boss/Base (Повернена бобишка/основа). Кнопка виклику цього інструмента є на панелі інструментів Features (Елементи). До версії SolidWorks 2004 елементи обертання можна створювати тільки з використанням осьової лінії. У версії SolidWorks 2004 для обертання ескізу не потрібно мати осьову лінію. Як вісь обертання можна використати ребро ескізу. Який би елемент ви не використали для обертання ескізу, будь то осьова лінія або ребро, ескіз повинен перебувати по одну сторону від цього елемента.

При виборі цього інструмента після створення ескізу ескізне середовище буде закрите, а замість нього буде викликане середовище моделювання деталей. Аналогічно випадку з витягуванням, результуючий елемент може бути твердотілим або тонкостінним залежно від характеру ескізу й заданих параметрів обертання. Якщо ескіз є замкнутим, його можна перетворити як у тонкостінний, так й у твердотілий елемент. Якщо ж ескіз є розімкнутим, його можна перетворити тільки у тонкостінний елемент.